Afleveringen
-
Na tien jaren van groei van de melkproductie in Noordwest Europa lijkt deze de komende jaren fors te gaan krimpen. Wat betekent dat voor zuivelketen en hoe moet elk bedrijf daarmee omgaan? Deze en andere vragen leggen we voor aan Daniëlle Duijndam en Richard Scheper, beiden werkzaam bij Rabobank.
-
Tijdens de PLMA-beurs in Amsterdam vroeg Sebastiaan Schreijen, analist bij Rabo Research aan diverse bedrijven naar hun belangrijkste inzichten over ontwikkelingen in de markt voor Private Label consumentenvoedingsmiddelen.
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
De zelfvoorzieningsgraad van de varkenssector in de Europese Unie is gedaald naar ongeveer 115% waardoor de prijsvorming minder afhankelijk lijkt van exportmarkten. Schommelingen van de varkensvleesprijs en van het voer, de belangrijkste input lijken allebei in kalmer vaarwater te komen. Éva Gocsik en René Veldman, beiden werkzaam bij Rabobank geven hun analyse op de prijzen en marges in de varkenssector.
-
Monomestvergisting kan een rol vervullen in de energie- en landbouwtransitie. Maar hoe pak je dat aan? In deze podcast gaan we in gesprek met Frank van Genugten, die zo’n installatie heeft aangelegd en met Hans van den Boom, werkzaam bij Rabobank als Business Developer. Aan hen leggen we een aantal vragen voor wat er bij de aanleg van een monomestvergisting zowel komt kijken.
-
Inmiddels de derde podcast over de waterproblematiek. Peter de Gendt, appel- en perenteler in Zeeuws-Vlaanderen geeft aan welke maatregelen hij de afgelopen jaren al heeft genomen om de beschikbaarheid van zoet water veilig te stellen. Bernd Feenstra, sectormanager bij de Rabobank, stelt zich de vraag of fruittelers al voldoende prioriteit geven aan dit thema.
-
In deze tweede podcast over de waterproblematiek in de land- en tuinbouw geeft Marianne van den Hoek uitleg over hoe hun akkerbouwbedrijf in Zeeland is gestart met een innovatief project om het tekort aan zoetwater te voorkomen. Gea Bakker, werkzaam bij Rabobank geeft daarop een toelichting vanuit het perspectief van de bank.
-
De wereldhandel in groente lijkt weer op die van voor de coronaperiode. Maar is het weer als vanouds of zijn er structurele veranderingen zichtbaar? In deze podcast bespreken Cindy van Rijswick en Lambert van Horen, werkzaam bij Rabo Research, deze wereldhandel vanwege het verschijnen van een nieuwe World Vegetable Map, een kaart met daarop de ontwikkelingen in de groentesector.
-
In haar visie op de agrofoodsector in 2040 voorziet Rabobank een gezonde toekomst voor de Nederlandse agrofoodsector als voedselproductie en behoud van natuur en milieu in balans zijn. Om dit te realiseren, ziet Rabobank graag dat Nederland beweegt naar een scenario waar ‘true value’ de norm is. Maar hoe dan? Alex Datema, directeur Food & Agri Nederland en Harry Smit, senior analist bij RaboResearch Food & Agribusiness gaan in op vragen van Sandra Verdegaal.
-
De teelt van lisianthus leek door de hoge energieprijzen in 2021/2022 behoorlijk in de knel te komen. Toch bleef de marktvraag intact. Hoe hebben de telers van deze bloem gereageerd op deze ontwikkelingen en wat zijn de kansen en uitdagingen voor de komende jaren. Erik Pullen, accountmanager van de Rabobank in de Bommelerwaard beantwoord een aantal vragen die hem daarover worden voorgelegd.
-
In 2022 is in Nederland het Convenant Milieu-impact potgrond en substraten opgesteld en ondertekend door organisaties uit de tuinbouw, de retail, overheden en NGO’s. Is veenvervanging de oplossing voor een lagere milieu-impact of is de werkelijkheid gecompliceerder? Sandra Verdegaal legt analist Lambert van Horen van Rabo Research een aantal vragen voor over dit thema.
-
Kan biologische melkveehouderij bijdragen aan een oplossing bieden voor de melkveesector in Nederland? Is er bij de extensievere bedrijfsvoering met een lagere veebezetting die vaak kenmerkend is in de biologische sector toch een verdienmodel over. Deze vragen worden gesteld aan Klaas Hokse en Marja Bastiaansen van Rouveen Kaasspecialiteiten.
-
In oktober 2023 heeft het KNMI klimaatscenario’s gepubliceerd voor Nederland op basis van de nieuwste wetenschappelijke projecties van het klimaatpanel van de Verenigde Naties, het IPCC. Met Rubert Konijn werkzaam bij het KNMI gaan we in deze scenario’s. Welke gevolgen heeft dat voor Nederland en hoe moeten we ermee omgaan? Barend Bekamp heeft vooral dat bekeken. Dit is de eerste podcast in een serie over het belang van waterkwantiteit en -kwaliteit voor de Nederlandse landbouw.
-
Californië is hét tuinbouwgebied in Noord-Amerika. Velden vol sla, aardbei en broccoli en boomgaarden met tafeldruiven, amandelen en pistachios. Wat zijn de uitdagingen in dit tuinbouwgebied en wat kunnen we er in Europa van leren. Cindy van Rijswick en Lambert van Horen doen verslag van een studiereis naar bedrijven in de streek en het bezoek aan de Global Produce & Floral Show.
-
Viskwekerij in Nederland is niet nieuw. De kweek van tarbot aan land is dat wel. Redenen voor viskweek kunnen zijn de visstand en opgelegde visquota of bepaalde nadelen van de wijze van vissen. Viskweek is daarmee één van de mogelijkheden voor een toekomstbestendige visserijsector in ons land, er zijn er zeker nog meer.
Daarom ga ik in deze podcast in gesprek met Dave Bout, een van de ondernemers achter Seafarm, een bedrijf dat probeert een duurzaam verdienmodel in de visserijsector te creËren met een combinatie van viskweek van tarbot, duurzame visvangst van mesheften, een groothandel in schelpdieren en een restaurant. Ik ben benieuwd voor welke uitdagingen dit bedrijf op deze reis komt te staan. Daarnaast vraag ik Maikel Voeten, relatiebeheerder bij de Rabobank, naar de uitdagingen die daarbij om de hoek komen kijken.
-
Twee recente berichten: FrieslandCampina gaat bezuinigen en Royal-A-Ware handhaaft de prijzen voor melk dit najaar. In hoeverre is dit afhankelijk van veranderingen in de Europese zuivel. Richard Scheper, werkzaam als zuivelanalist bij Rabo Research, gaat in deze podcast in op ontwikkelingen in de Europese zuivelmarkten.
-
Afgelopen zomer is door heel veel organisatie de Bean Deal ondertekend. Doel ervan is de opschaling van de teelt, verwerking en consumptie van Nederlandse eiwitrijke gewassen. Het maakt de teelt economisch weer aantrekkelijk voor boeren, verhoogt de zelfvoorzieningsgraad van eiwitten en leid tot meer duurzame landbouw.
In deze laatste aflevering van het podcast drieluik ‘Bean Talk’ geven Jeroen Willemse werkzaam bij Food Valley NL en Geert Best van de Eiwitboeren van Nederland het belang van ketensamenwerkingen binnen de opschaling van Nederlandse eiwitrijke gewassen bespreken.
-
Op 16 mei 2023 won MantiSpectra de Rabo Duurzame Innovatieprijs 2023. De vraag is natuurlijk wat kan de techniek van dit bedrijf betekenen voor de Nederlandse Food & Agri sector? Die vraag en nog meer gaan we stellen aan Kaylee Hakkel, die de operationele leiding heeft bij Mantispectra en Michel Ziekman, hun adviseur van de Rabobank.
-
Schoon water is belangrijk. Vandaar de aandacht voor terugdringing van emissies van gewasbeschermingsmiddelen en nutriënten in de glastuinbouw. In deze podcast spreken daarover Gerard van Lier, werkzaam bij tuinbouwtoeleverancier Certhon en namens de AVAG, de branchevereniging voor de toeleveranciers, betrokken bij dit thema. Daarnaast schuift Arne Bac aan, sectormanager glastuinbouw Rabobank en bestuurslid van Greenport Nederland.
-
In 2022 ondertekende Rabobank samen met 55 andere partijen de Bean Deal. Het doel van deze samenwerking is het opschalen van de teelt, verwerking en consumptie van Nederlandse eiwitrijke gewassen. Het podcastdrieluik ‘Bean Talk’ geeft een gezicht aan de initiatieven binnen de Bean Deal, verdeeld over de onderwerpen: productie, consumptie en ketensamenwerking.
In deze tweede aflevering geven Marianne Karstens van de Green Protiene Alliance, en Robert Beks werkzaam bij Compass Group hun kijk vanuit retail en foodservice perspectief op de consumptie van Nederlandse eiwitrijke gewassen.
-
In 2022 ondertekende Rabobank samen met 55 andere partijen de Bean Deal. Het doel van deze samenwerking is het opschalen van de teelt, verwerking en consumptie van Nederlandse eiwitrijke gewassen. Het podcastdrieluik ‘Bean Talk’ geeft een gezicht aan de initiatieven binnen de Bean Deal, verdeeld over de onderwerpen: productie, consumptie en ketensamenwerking.
In deze eerste aflevering bespreken we samen met Willemijn Cuijpers, onderzoeker veredeling en innovatieve teelten bij het Louis Bolk en Jurriaan Visser werkzaam bij CZAV de productie (teelt en verwerking) van Nederlandse eiwitrijke gewassen.
- Laat meer zien