Afleveringen
-
Na enkele jaren als Functionaris Gegevensbescherming te hebben gewerkt bij de gemeente Den Haag verhuisde Irith Kist in 2020 in dezelfde functie naar het Anthonie van Leeuwenhoek ziekenhuis en het Nederlands Kanker Instituut.
Zij stelt zichzelf vragen als: ‘Wat is de bedoeling achter de AVG?’ En ‘hoe kunnen we de vertaalslag zo goed mogelijk maken naar de praktijk?’ En in haar dagelijkse praktijk komt dat vaak neer op het moeten beantwoorden van de ‘wat is het belang ván de patiënt en het belang vóór de patiënt?’ Maar dan wel genuanceerd. Daaraan werkt Irith en daarover spreekt ze geregeld op internationale congressen. Het verhaal van een zeer verantwoordelijke professional, die op weg is naar een PhD. -
Financiële instellingen - waaronder het Bureau Krediet Registratie - functioneren zeker niet foutloos, zo weet Deepak Thakoerdien als geen ander. Samen met zijn collega’s bij het door hem opgerichte bureau Dynamiet Nederland bestrijdt hij al jaren fouten in systemen, die burgers veel onrecht berokkenen. Onterecht verleende risico-codes, traag uitgevoerde herstelacties e.d. resulteren - nog steeds - te vaak en onnodig in forse financiële beperkingen voor betrokkenen. Zelfs na 1.300 gewonnen rechtszaken. Uit bewogenheid met die betrokkenen brak hij zelf zijn rechtenstudie af. Toch ziet hij zichzelf niet als vijand van de sector, maar wil juist met hen samenwerken. En ziet hij licht aan het einde van de tunnel.
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
Als Functionaris Gegevensbescherming bij TNO is Remy van den Boom zich bewust van de potentiële valkuil om alles alleen volgens de regeltjes te willen doen. Hoe neem je collega’s mee in een verantwoorde werkwijze, bijvoorbeeld rondom het voorbereiden en uitvoeren van ‘mens-gebonden’ onderzoek? Aandacht voor privacy dient ingebed te zijn in de reguliere werkprocessen. Daarvoor zullen echter wel interne weerstanden overwonnen moeten worden. Want aandacht voor privacy komt altijd bovenop het ‘normale’ werk. Eerder was Remy kwartiermaker AVG bij de IND.
-
‘We should play more hardball’ stelt de langstzittende Nederlandse Europarlementariër Sophie in ‘t Veld. Sinds 2004 vertegenwoordigt zij namens D66 de Nederlandse belangen in Europa. Zij was al betrokken bij de AVG/GDPR toen er nog over werd onderhandeld. Ze is onder meer bezorgd over de afnemende mogelijkheid voor burgers om de overheid te kunnen controleren. Ook vecht zij voor digitale vrijheid. Een verhaal over privacy vanuit een internationale optiek. Sophie is nog steeds bevlogen en vasthoudend.
-
Het bestrijden van ziekten staat soms op gespannen voet met verantwoorde gegevensbescherming. Welk belang krijgt dan de overhand? Die worsteling herkent Chris van Balen, privacyjurist bij het ministerie van VWS, eerder werkzaam bij de Autoriteit Persoonsgegevens en voormalig advocaat. De druk op de juiste afweging neemt verder toe door grote publieke belangstelling. Hij stelt: ‘er is teveel krampachtigheid in privacyland’. Zijn advies: ‘focus op wat wel mag, niet op wat niet mag!’
-
Technologie en gegevensbescherming kunnen elkaar versterken. Dat geldt zeker voor het nieuwe terrein van ‘Privacy Enhancing Technologies’. In dit werkveld is Toon Segers actief vanuit Roseman Labs, waarvan hij medeoprichter is. Hij vertelt in een gesprek met Walter van Wijk van CIP en host Robin Rotman over zijn visie en drijfveren. En hij legt uit wat deze nieuwe technologieën op basis van onder meer cryptografie kunnen betekenen voor de (nabije) toekomst van gegevensbescherming. Een enorme stimulans voor de aanpak van complexe maatschappelijke vraagstukken.
-
‘Privacy dient eigenlijk verankerd zijn in de processen’. Dat zegt Marlon Domingus, Functionaris Gegevensbescherming bij de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). En: ‘Zou jij je minderjarige dochter blootstellen aan de gemaakte afspraken op privacy-gebied?’ Met die indringende reality check werkt Marlon aan gegevensbescherming binnen de EUR, waarbij privacy governance hoog in zijn vaandel staat. Hij is in deze podcast in gesprek met Walter van Wijk van CIP en host Robin Rotman