Afleveringen
-
In deze speciale verkiezingsaflevering kijkt mr. Bram Moszokowicz recht in de ogen van mr. Ulysse Ellian. Hij is geboren in Kabul (Afghanistan) en zoon van politieke vluchtelingen. Via de advocatuur belandt hij in de politiek als VVD-kamerlid. Hij is belast met de portefeuille Justitie en Veiligheid en heeft de vurige wens om de wereld te veranderen. Hoe heeft zijn culturele achtergrond invloed op zijn standpunten ten aanzien van het immigratie- en vluchtelingenbeleid. Ook hebben beide heren een stevige discussie over de verschillende moties die Ellian heeft ingediend, zoals het aantal advocaten beperken van verdachten die in de EBI (Extra Beveiligde Inrichting) of AIT (Afdeling Intensief Toezicht) verblijven. En dat Ellian het transport naar de rechtbank voor verdachten wil beperken. Ellian wordt, zoals zoveel politici, beveiligd en Bram vraagt Ulysse wat voor impact dat op zijn leven en zijn prive-leven heeft. Maar ook spreken ze over zijn droom dat ie ooit door Teheren loopt, samen met zijn vader, de rechtsgeleerde Afshin Ellian. Wat zouden ze dan tegen elkaar zeggen?
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Mr. Bram Moszkowicz kijkt in deze aflevering recht in de ogen van presentator en programmamaker Ewout Genemans. Onder meer bekend van Bureau Burgwallen, bureau Hofstadt en vanaf vandaag ook met Bureau Rotterdam. Zijn cameraploeg was erbij toen Fouad L. moordend door Rotterdam trok waarbij hij drie slachtoffers maakte. Aan Bram vertelt hij wat voor impact dat op de politiemensen heeft gehad. Waarom wil Ewout zo graag dit programma maken, al vanaf toen hij heel jong was. Wat hoopt hij dat de kijker zal leren of begrijpen van het politiewerk? Wil hij graag dat de kijker een wat genuanceerder en diverser beeld krijgt van het politiewerk? Is het politiewerk in Rotterdam anders dan in Den Haag, Amsterdam of Arnhem? En Bram probeert tenslotte antwoord te krijgen op zijn vraag wat de volgende stad zal zijn waar Ewout op pad gaat met de politie.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
Mr. Bram Moszkowicz kijkt in deze aflevering recht in de ogen van misdaadjournalist Thijs Zeeman, bekend van Zeeman confronteert, De twee heren zijn elkaar regelmatig tegengekomen toen Zeeman werkte als misdaadverslaggever voor AT5. Thijs richt zich in zijn programma voornamelijk op stalkers; hij geeft Bram dan ook een ontluisterend inkijkje in het brein van een stalker; hij vertelt waarom volgens hem mediation tussen een stalker en zijn/haar slachtoffer een doodzonde is en waarom veel stalkers nog steeds vrij spel hebben in Nederland, wat helaas regelmatig leidt tot moord op een stalkingsslachtoffer of een poging daartoe. Ook horen we of en hoe Thijs in zijn privé-leven de confrontaties aangaat, kijkt hij terug op de commotie rondom de documentaire over Frank Masmeijer, en geeft hij -als geboren Alkmaarder- antwoord op de moeilijkste vraag: AZ of Ajax?
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Mr. Bram Moszkowicz kijkt in deze aflevering recht in de ogen van strafrechtadvocaat mr. Gerald Roethof. Geboren in Zwolle uit een Surinaamse vader en een Nederlandse moeder, daar gewoond tot zijn 10e, verhuisd naar Suriname om als 18-jarige weer terug te keren. Gerald vertelt Bram wat voor impact dat op hem heeft gehad en hoe het hem nog steeds helpt als hij onder vuur ligt vanwege de cliënten die hij verdedigt. Gerald staat onder meer Jos B. bij, die veroordeeld is wegens doodslag op Nicky Verstappen en de verdachte van de moord op advocaat Derk Wiersum. Ook Geralds vader is advocaat, hij is gestart in het kantoor van zijn vader. Hij vertelt Bram waarom hij er uiteindelijk voor heeft gekozen om die samenwerking te beëindigen en voor zichzelf te beginnen. En Gerald vertelt Bram dat hij ervan overtuigd is- mede door zijn eigen ervaringen- dat de media een (te) grote invloed hebben op het verloop van een strafproces, iets wat niet zou moeten mogen volgens de letter van de wet.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
In deze aflevering kijkt mr. Bram Moszkowicz recht in de ogen van mr. Sébas Diekstra. Waar Bram in 98 van de 100 gevallen de verdachte bijstond, is het bij Sébas precies andersom. Hij staat dan wel ook bekend als de slachtofferadvocaat. Als geen ander weet Sébas wat de impact is voor de naaste omgeving als iemand gecanceld wordt. De vader van Sébas is René Diekstra, de hoogleraar Psychologie die eind jaren negentig werd beschuldigd van plagiaat. Sébas vertelt Bram hoe hem dat gevormd heeft. Daarop voortbordurend vraagt Bram de mening van Sébas over de huidige cancelcultuur, wat voor rol speelt de pers en social media daarin? Wordt de media door Sébas bewust opgezocht? Ook geeft hij inzicht in hoe het staat met de aangifte van Nicol Kremers tegen haar ex Peter Gillis en de zaak rondom The Voice, waarin hij de slachtoffers bijstaat. Sébas vertelt Bram hoe hij –als voormalig beroepsmilitair- kijkt naar de vervolging van Marco Kroon en naar wat hij vindt van de zaak rondom Thijs Römer. Ook legt Bram Sébas het juridische vuur aan de schenen voor wat betreft rechten van slachtoffers in strafzaken. Worden die rechten voldoende gewaarborgd of wekken die soms valse verwachtingen?
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
In deze aflevering kijkt Mr. Bram Moszkowicz recht in de ogen van misdaadverslaggever van Het Parool, Paul Vugts. Als enige journalist is Paul bij alle grote Amsterdamse strafzaken aanwezig, Bram trad bij veel van die grote Amsterdamse strafzaken op als advocaat. Hun gezamenlijke geschiedenis is dus evident. Hij vertelt Bram waarom hij het lastig vond om over de arrestatie en de verdenkingen rondom advocaat Inez Weski te schrijven. Ook neemt hij Bram mee in de tijd dat hij noodgedwongen in een safehouse moest wonen, omdat hij op een dodenlijst stond. Het was tactiek van het Parool om liefst elke dag op de voorpagina een artikel van zijn hand te plaatsen om te laten zien dat ze niet zouden zwichtten voor bedreigingen. Paul vertelt Bram hoe hard hij heeft moeten knokken om van die beveiliging af te komen. De staat wil het liefst geen enkel risico lopen, terwijl Paul en zijn vrouw hun leven terug wilden. Het leven van zowel misdaadjournalisten, als strafrechtadvocaten als officieren van Justitie als rechters is er sinds de verharding niet makkelijker op geworden. Ergens hoopt Paul dat het dieptepunt is bereikt, maar Bram betwijfelt dat ten zeerste. Maar beide heren hebben het ook over Pauls jeugd, Bram komt erachter dat Paul veel plastic broertjes en zusjes heeft gehad, en dan gaat het niet over poppen. En Paul onthult dat hij bijna had meegewerkt aan grootschalige HBO-fraude.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
In deze aflevering kijkt mr. Bram Moszkowicz recht in de ogen van voormalig Officier van Justitie Fred Teeven. Beide heren hebben elkaar in het verleden te vuur en te zwaard bestreden in de rechtszaal in grote strafrechtzaken als het Hakkelaar-proces. De voormalig crimefighter vertelt Bram dat hij het een verkeerd signaal vindt van de huidige top van het Openbaar Ministerie om zo de nadruk te leggen op de bedreigingen: ''Je moet een voorbeeld zijn, een ijzeren vuist tonen en niet journalisten en advocaten de hete kastanjes uit het vuur laten halen". Ook vertelt hij over de bijzondere gezamenlijke interesse die hij en BBB-voorvrouw Caroline van der Plas hebben en vraagt Fred zich oprecht af of Caroline wel zo gewoon is, of dat het een act is. En dat de keiharde voormalige Officier en ex-politicus een zachte kant heeft blijkt wel; sinds hij opa is geworden is zijn leven confronterend veranderd. Hij vertelt Bram dat hij met zijn kleindochter probeert in het halen wat hij met zijn dochters gemist heeft.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
In deze aflevering kijkt mr. Bram Moszkowicz recht in de ogen van voormalig advocaat mr. Oscar Hammerstein. Beide heren hebben gemeen dat ze allebei door de Raad van Discipline van de Orde van Advocaten van het tableau geschrapt zijn. Oscar haalt hard uit naar de Orde tegen Advocaten, zoals hij ze noemt. Na de moord op Derk Wiersum werd Hammerstein de anonieme advocaat van kroongetuige Nabil B. in het Marengo-proces. De impact die dat op hem had, heeft ervoor gezorgd dat hij zelf zijn toga na 40 jaar aan de wilgen heeft gehangen. Dat ie daarna ook nog geschrapt is door de Raad voelt -nog steeds- als een flinke trap na. Verder vertelt Oscar aan Bram over zijn politieke ambities voor de VVD tijdens de komende verkiezingen, constateren Bram en Oscar dat ze ook op het gebied van de liefde een overeenkomst hebben en onthult Oscar de bijzondere en toepasselijke naam van zijn poes en ook waarom hij haar zo genoemd heeft.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
In deze aflevering kijkt mr. Bram Moszkowicz recht in de ogen van mr. Gerard Spong. Zij kennen elkaar al heel lang en hebben vaak samen opgetrokken in de rechtszaal, zoals tijdens het Hakkelaar-proces waar ook de vader van Bram, mr. Max Moszkowicz, bij betrokken was. Gerard vertelt Bram dat hij heel erg ziek is geweest in de coronatijd en dat hij het ternauwernood heeft overleeft, en wat dat voor impact heeft gehad op de manier waarop hij nu tegen zijn werk aankijkt. Maar ook vertelt Gerard waarom hij met de vader van Bram zijn motorrijbewijs heeft gehaald op St. Eustatius. Ook geeft Gerard zijn mening over eventuele schadevergoeding van nazaten van tot slaafgemaakte mensen. Dit interview is vorig jaar december opgenomen, maar het is zo’n mooi gesprek, dat we het toch in zijn geheel willen laten horen.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
In deze aflevering kijkt mr. Bram Moszkowicz recht in de ogen van mr. Jan-Hein Kuijpers. De advocaat die mede dankzij Bram grote naamsbekendheid kreeg toen hij de verdediging van Willem Holleeder van Bram overnam in 2007. Jan-Hein vertelt Bram dat Inez Weski wist dat het OM ‘iets’ met haar van plan was, en dat de verbijstering bij Jan-Hein groot was toen zij daadwerkelijk ook werd gearresteerd. Ook pleit Jan-Hein voor legalisering van cocaïne, hij vertelt aan Bram waarom en wat er volgens hem moet gebeuren om de immer harder wordende criminaliteit te stoppen. Maar Jan-Hein vertelt ook waarom zijn vrouw een tijdje in Italië heeft gewoond, dat hij voor het nieuwe wetsvoorstel is van een onafhankelijke raad voor discipline en Jan-Hein en Bram komen erachter dat ze een gezamenlijke knutselhobby hadden toen ze jong waren.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
In deze aflevering kijkt mr. Bram Moszkowicz recht in de ogen van mr. Peter Schouten, de advocaat die tot voor kort de kroongetuige Nabil B. bijstond en daardoor nog steeds in de zwaarste beveiliging van de DKDB zit. Hij vertelt Bram wat voor impact dat op hem heeft. Ook vertelt Peter Bram dat hij nog dagelijks met zijn grote vriend Peter R. de Vries – die deze week twee jaar geleden werd vermoord- praat. Hij is groot voorstander van de kroongetuige regeling en hij vertelt Bram waarom. Maar we zien ook een hele andere kant van de harde strafpleiter, iemand die hart heeft voor de minder bedeelden in de samenleving en zich met met tomeloze energie inzet voor de daklozen, en zelfs een jaarlijkse BBQ organiseert. Ook onthult Peter aan Bram wanneer hij met pensioen gaat en het bijzondere werk wat hij na zijn pensioen wil gaan doen.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
In deze derde aflevering kijkt Bram Moszkowicz recht in de ogen van de markante strafrechtadvocaat Theo Hiddema. Theo vertelt waarom hij zijn -eveneens markante- kat Bram heeft genoemd, dat de vader van Bram, mr Max Moszkowicz er mede voor gezorgd heeft dat Theo uiteindelijk Forum voor Democratie heeft verlaten, dat hij Rutte een dompteur vindt en dat hij de Eerste Kamer, waar Theo nu zelf deel van uitmaakt, totaal nutteloos vindt. Maar ook praat Theo open over de dood van zijn grote liefde, zijn vrouw Gerrie, in 2016. En Theo roept Bram op nogmaals zijn schorsing aan te vechten en we horen het opvallende antwoord van Bram op die oproep...
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
In deze aflevering kijkt mr. Bram Moszkowicz recht in de ogen van mr. Mark Teurlings. Ze kennen elkaar al jaren, Mark noemt Bram liefkozend zijn grote broer. Hij vertelt Bram over hoe hij vroeger gepest werd op school, hoe hij de liefde voor de advocatuur langzaam verloor en weer terugvond, over zijn succesvolle verdediging van de zogenoemde Zwarte Cobra en dat hij tot driemaal toe is benaderd om 's lands bekendste kroongetuige bij te staan en dat tot drie maal toe heeft geweigerd.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
In deze eerste aflevering kijkt mr. Bram Moszkowicz recht in de ogen van misdaadverslaggever John van den Heuvel. Ze kennen elkaar al 33 jaar, maar dit is de eerste keer dat Bram John interviewt en niet andersom. John vertelt Bram wat voor impact de constante dreiging uit de onderwereld op hem en zijn gezin heeft, wat het betekent om 24 uur per dag beveiligd te moeten worden. Ook gaat Bram in op Inez Weski, en vertelt John hem dat er wel degelijk aanwijzingen zijn dat zij onder zware druk van Ridouan Taghi heeft gehandeld. Maar ook komt Marco Borsato ter sprake en wil Bram van John weten wat hij van de nieuwe trainer van PSV vindt.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Mr Bram Moszkowicz, volgens velen een van de beste strafpleiters die Nederland ooit gehad heeft, gaat in gesprek met zijn voormalig vakbroeders. Hij bevraagt hen op geheel eigen wijze over hun beroemdste zaken, over de advocatuur en of het echt allemaal zo verhard is. Maar ook de ups en downs in hun privé-leven komen aan bod.
See omnystudio.com/listener for privacy information.