Afleveringen
-
Er kwamen veel reacties op de podcast Rock My Soul. Maker Rogier Pelgrim kreeg veel mailtjes en berichtjes via social media. Vooral van mensen die zich herkende in deze worsteling op het gebied van geloof en popmuziek. Daarom besloot Rogier om in een bonusaflevering met een aantal van deze luisteraars in gesprek te gaan; met Arendine, Danny en Leonard. Waar herkende zij zich in? Hoe zag hun persoonlijke worsteling eruit? En hoe staan ze er nu in? Nog één keer dompelt Rogier zich onder in de fascinerende en ingewikkelde wereld van geloof en popmuziek.
-
In de allerlaatste aflevering van Rock My Soul omhelzen geloof en popmuziek elkaar.
Maar voor het zover is gaat Rogier in gesprek met iemand die nog steeds gevaar in popmuziek ziet. Het is Niels Verdouw van Stichting Naar House. Deze organisatie evangeliseert op dance-events. Rogier en Niels zitten niet helemaal op één lijn maar hebben wel een mooi gesprek.
Verder spreekt Rogier gospelzangeres Michelle David die met heel uitgesproken religieuze muziek op Pinkpop, Lowlands and North Sea Jazz speelt. Ook praat Rogier met Corjan Matsinger, die het boek Heilige Herrie schreef en beweert dat God nooit ver weg is in de popmuziek. -
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
In deze aflevering duikt Rogier in de christelijke muziekwereld. Rogier ging als tiener talloze keren naar het Flevofestival waar hij veel christelijke bands zag. Rogier praat met Hans van Vuren die een kenner is van dit genre over de geschiedenis van deze muziekstroming. Sommige van de bands uit dit wereldje wilde erg graag mainstream spelen maar vanwege het christelijke label was dat lastig. Zo was er bijvoorbeeld het kerkbandje HigherPurpose met zanger Tim van Esch. Uit dit bandje kwam uiteindelijk Handsome Poets voort die hits hadden met Dance The War Is Over en Sky On Fire. Tim was altijd erg bang dat de band een christelijk stempel zou krijgen. En toen kreeg de band ook nog het aanbod om op de EO-jongerendag te spelen. Wat doe je dan? Rogier herkent deze angst. Hij vraagt aan Giel Beelen of deze angst terecht is. Maken artiesten uit de christelijke muziekscene minder kans op een succesvolle carrière in de mainstream popmuziek?
-
In deze vijfde aflevering kijkt Rogier naar de worstelingen met popmuziek van zijn werkgever; de EO. Als er ergens namelijk veel is gepraat over geloof en popmuziek dan is het wel op de afdeling radio van de EO. Er was zelfs een heus muziekbeleid want lang niet alles mocht gedraaid worden. De EO beperkte zich in de begin jaren vooral tot kerkelijke muziek en instrumentale muziek. Presentator Tom Herlaar weet nog goed dat hij voor het eerst Elton John draaide. Oud hoofd muziek Hans Le Poole vertelt wat er zo ongeveer in het muziekbeleid stond. Leo Blokhuis die ooit zijn radio carrière begon bij de EO vertelt waarom hij geen U2 mocht draaien. En dan was er nog iets.. Omkeermuziek. Als je bepaalde platen achterstevoren draaide zou je duistere dingen horen.
-
In deze vierde aflevering wil Rogier beter begrijpen waarom er door gelovigen vaak een verband werd gelegd tussen popmuziek en de duivel. Hij gaat op bezoek bij Leo Blokhuis die hem vertelt over blueslegende Robert Johnson die volgens de mythe en begenadigd gitarist werd door een deal met de duivel. Rogier vraagt aan bekende artiesten als Tim Knol, Pablo van der Poel (DeWolff) en Eefje de Visser of zij ooit zo’n deal hebben gesloten. Ook gaat hij in gesprek met theoloog Johan Roeland die gespecialiseerd is op het gebied van populaire cultuur en geloof. Een belangrijke vraag die hij hem stelt is: zijn er echt artiesten die satanisch zijn?
-
In deze derde aflevering gaat Rogier op bezoek bij Marco Roelofs, de zanger van de Heideroosjes. Dit is best spannend want Rogier gaat opbiechten dat hij als tiener uit geloofsovertuiging al de CD’s van Marco's band in de kliko gooide. Ook wil hij aan de zanger vragen waarom de Heideroosjes in sommigen van hun liedjes zo tegen het geloof aan schopte. Daarnaast komt Leon Verdonschot nog even langs die ooit een boek over deze Limburgse punkband schreef.
-
In deze tweede aflevering spreekt Rogier veel leeftijdsgenoten die net als hij CD’s weggooide uit geloofsovertuiging. Als hij een videofragment ziet waarin U2 wordt afgeschilderd als een satanische band zet dit hem aan het denken. Klopt dit wel? Rogier besluit na 20 jaar weer een keer met zijn vrienden te kijken naar de documentaire ‘They Sold Their Souls For Rock & Roll’. Vandaag de dag kijken ze er met hele andere ogen naar dan.
-
Rogier Pelgrim groeit op in de kerk en wordt opgevoed met heel veel popmuziek. In deze eerste aflevering vertelt hij hoe hij op 11-jarige leeftijd helemaal idolaat is van punkband De Heideroosjes. Er is alleen één probleem, De Heideroosjes schoppen nogal tegen het geloof aan. Als tiener ziet Rogier met zijn vrienden de documentaire ‘They Sold Their Souls For Rock & Roll’, daarin wordt verteld dat veel popmuziek satanisch is. Rogier komt voor een keuze te staan. Blijft hij die CD’s van de Heideroosjes draaien of gooit hij ze weg?
-
In de nieuwe podcast Rock My Soul onderzoekt Rogier Pelgrim de haat-liefdeverhouding tussen geloof en popmuziek. In christelijke kringen werd Rock & Roll nogal eens met de duivel geassocieerd. Hoe komt dat toch? Tegelijkertijd zijn er eigenlijk best veel hits die over God gaan? Hoe zit dat dan?
Vanaf 25 november te horen in je favoriete podcast-app.