Afleveringen

  • In de huidige veiligheidssituatie, na de Russische inval in Oekraïne, staat de NAVO voor een reëel scenario van grootschalige inzet aan de oostgrens. Maar zijn we logistiek voorbereid op zo'n immense taak? Nicole de Wolf, een expert in militaire logistiek, deelt haar inzichten in een cruciale podcast over de logistieke uitdagingen die we moeten overwinnen.

    📦 Logistieke Voorbereiding op het Oostfront

    De krijgsmacht, zo lang gericht op overzeese missies, mist de ondersteunende capaciteit voor wendbaarheid en snelheid essentieel voor de verdediging van onze eigen grenzen. Van het voeden en huisvesten van soldaten aan het front tot het transporteren van essentiële voorraden over 2000 km - de uitdagingen zijn enorm en vereisen een nieuwe benadering.

    💡 Innovatie in Militaire Logistiek

    Nicole onthult de noodzaak van samenwerking met commerciële partners en de burgermaatschappij om de logistieke kloof te dichten. In tijden van crisis, zegt zij, moeten we traditionele denkwijzen heroverwegen en alle beschikbare middelen mobiliseren. Dit omvat niet alleen het verzekeren van genoeg eten, brandstof en medische voorraden voor iedereen aan het front, maar ook de logistiek van een waardige terugkomst van gesneuvelde militairen.

    🕊️ De Logistiek van een Waardige Terugkomst

    In Oekraïne sneuvelen er iedere dag soldaten - een aantal vergelijkbaar met de tragische gebeurtenis van MH17. Dit benadrukt een ander aspect van militaire logistiek: de zorg voor een waardige terugkomst van degenen die hun leven hebben gegeven. Ook dit is een cruciaal onderdeel van onze logistieke overwegingen, mochten wij in zo'n scenario terechtkomen.

  • In de vierde aflevering van de Samen Sterker podcast staat de whole of society approach centraal, met als gast Annelies van Vark. Annelies promoveert op een onderzoek naar de rol van de krijgsmacht in de samenleving in Nederland, Zweden en Finland. Annelies licht toe: "Zweden en Finland hanteren al decennialang een whole of society approach. Die benadering gaat ervan uit dat iedereen een bijdrage te leveren heeft aan de nationale veiligheid.

    Cultuur van Samenwerking en Integratie

    Annelies benadrukt het belang van integratie tussen civiele en militaire inspanningen en haalt hierbij Zweden en Finland aan als voorbeelden. "Kijk naar Zweden en Finland; hun benadering van total defense is een perfect voorbeeld van hoe civiele en militaire inspanningen samenkomen voor nationale veiligheid."

    Leren van Internationale Voorbeelden

    Verwijzend naar de internationale context, spreekt Annelies over de noodzaak om te leren van landen die al langer de Russische dreiging ervaren. "De recente spanningen met Rusland tonen de urgentie aan om onze krijgsmacht schaalbaar te maken en de samenleving weerbaar. We moeten leren van landen die al langer met deze dreiging omgaan."

    Schaalbaarheid en Veerkracht

    Schaalbaarheid en veerkracht zijn kernthema's in het gesprek. Annelies wijst op het belang van het opbouwen van een veerkrachtige samenleving, geïnspireerd door het Finse en Zweedse model. “Een weerbare samenleving is de ultieme vorm van schaalbaarheid.”

    Sense of urgency

    Tot slot spreekt Annelies haar zorgen uit over het verschil in urgentiebesef tussen Nederland and landen als Zweden en Finland. “Een whole of society benadering vraagt offers van een samenleving. Dat gaat in Nederland alleen lukken als er voldoende urgentiebesef is.”

    Deze aflevering van de Samen Sterker podcast met Annelies van Vark biedt een uniek en diepgaand perspectief op de 'whole of society approach' in defensie en veiligheid. De urgentie en relevantie van dit onderwerp maken deze podcast een must-listen voor iedereen die geïnteresseerd is in de toekomst van veiligheid en defensie.

  • Zijn er afleveringen die ontbreken?

    Klik hier om de feed te vernieuwen.

  • Dr. Han Bouwmeester, militair hoogleraar Militaire Operationele Wetenschappen. Heeft ervaringen die variëren van de Koude Oorlog tot recente conflicten en biedt boeiende inzichten in de uitdagingen en noodzaak van een schaalbare krijgsmacht. Hij onthult hoe de wereld balanceert op de rand van significante militaire dreigingen.

    Een cruciale wijziging in de NAVO-dynamiek

    Bouwmeester onthult in de podcast een recente Amerikaanse wet die voorkomt dat de president de VS eenzijdig uit de NAVO kan terugtrekken, wat de cruciale rol van de VS binnen de NAVO benadrukt en als een veiligheidsklep dient in onzekere tijden.

    Toenemende dreigingen binnen de NAVO en EU

    Bouwmeester bespreekt de potentiële risico's van grootschalige conflicten binnen de NAVO en EU, en benadrukt het belang van Nederlandse voorbereiding op deze scenario's.

    De opkomst van cyberdreigingen en informatieoorlogvoering

    De podcast gaat dieper in op hoe landen zoals Rusland technologie en media inzetten voor desinformatie en cyberaanvallen, met specifieke verwijzing naar de annexatie van de Krim.

    Kunstmatige intelligentie en geopolitieke verschuivingen

    De impact van kunstmatige intelligentie in militaire strategieën en de invloed van geopolitieke veranderingen, zoals de opkomst van de BRICS-landen, worden onderzocht.

    De toekomst van de Nederlandse krijgsmacht

    Er wordt besproken waarom Nederland en andere landen hun krijgsmachten moeten versterken en moderniseren, gezien de huidige en toekomstige uitdagingen.

    Poetins strategieën en nucleaire dreigingen

    Een blik op Poetins potentiële acties, waaronder de dreiging van nucleaire wapens, en hoe dit de internationale stabiliteit beïnvloedt.

    Bewustwording en voorbereiding

    De aflevering eindigt met een oproep tot bewustwording en voorbereiding. Deze podcast is niet alleen een eye-opener, maar ook een dringende waarschuwing voor de hedendaagse maatschappij.

  • Werken aan een schaalbare krijgsmacht

    Van den Belt heeft samen met zijn team de opdracht gekregen om te werken aan een schaalbare krijgsmacht. In deze podcast deelt hij hoe we dit gaan bereiken met behulp van inrichtingsprincipes en hoe we de verschillende domeinen gaan ondersteunen bij het ontwikkelen van hun eigen schaalbaarheidsconcepten.

    De belangrijkste vraag

    Zijn reflecties leiden tot dé belangrijkste vraag: "Stel dat een grootschalig conflict zich ontvouwt. Hoe gaan we dat dan organiseren?" Dit is niet slechts een hypothetische kwestie, maar een realiteit waar we mogelijk mee te maken krijgen.

    Complexiteit van hedendaagse veiligheidsuitdagingen

    Van den Belt benadrukt de complexiteit van hedendaagse veiligheidsuitdagingen en stelt: "Als we in de toekomst vrede en veiligheid willen handhaven, weten we nu al dat we dat niet alleen kunnen."

    Hij waarschuwt echter ook voor naïviteit: "Je moet mensen niet bang maken, dat wil ik ook niet, maar we moeten ook niet naïef blijven."

    Uitnodiging tot diepgaande discussie

    Deze podcast met Tonny van den Belt is een uitnodiging om mee te denken over de toekomst van defensie en veiligheid. Zijn inzichten en vragen zijn een aanzet tot een diepgaande discussie over deze cruciale onderwerpen.

  • In deze eerst aflevering over de schaalbare krijgsmacht, van de Samen Sterker podcast, hebben we de eer in gesprek te gaan met onze staatssecretaris Christophe van der Maat. De staatssecretaris mag dan wel demissionair zijn, hij is nog onverminderd betrokken en ambitieus. In een openhartig interview vertelt de staatssecretaris over zijn verantwoordelijkheden en de uitdagingen waar wij met Defensie voor staan, over zijn visie en ambities, maar ook zijn zorgen: al met al “een ongecensureerd open inkijkje in hoe het is om staatssecretaris te zijn en hoe je daar persoonlijk mee probeert om te gaan”.

    Cultuuromslag

    In gesprek over zijn ervaringen met de organisatie spreekt de staatssecretaris zich uit over de cultuuromslag die we bij Defensie moeten maken. Jaren van bezuinigingen hebben geleid tot een cultuur van centralisatie, angst en controle; het is van het grootste belang dat wederzijds vertrouwen weer de basis wordt. Daarnaast is de staatssecretaris niet bang om te kijken naar de burgermaatschappij en roept hij op tot openheid en kwetsbaarheid als basis voor de Defensieorganisatie – in de woorden van de staatssecretaris: “ik weet het niet, dat is ook een antwoord” en “gewoon nee zeggen tegen de staatssecretaris”.

    Sleutelen aan het Defensie-DNA

    Maar Defensie staat voor nog veel meer uitdagingen, ingrijpende veranderingen die het DNA van de organisatie gaan veranderen. Maar de noodzaak is hoog en de van nature ongeduldige staatssecretaris roept op tot tempo. Meer doen om innovatie de ruimte te geven in de organisatie; durven te leren van en samenwerken met de burgermaatschappij; een schaalbare krijgsmacht; de arbeidsmarkt benaderen met een luisterend oor, zorgen voor het welzijn en de ontwikkeling van de werknemer – al deze dingen moeten deel worden van het DNA van de Defensieorganisatie, aldus de staatssecretaris.

    Schaalbaarheid

    Een bijzondere uitdaging ziet de staatsecretaris op het gebied van schaalbaarheid: “Schaalbaarheid betekent van alle afdelingen opnieuw overdenken hoe je ze gaat organiseren.” Hij begrijpt dat zo’n snelle en ingrijpende verandering moeilijk is, maar hij roept ons over de “groeipijn” heen te zetten en over problemen heen te kijken: “als die knop er niet is, dan moet die er komen!”

    Zorgen

    De staatssecretaris maakt zich echter ook zorgen. De bezuinigingen hebben diepere sporen achtergelaten dan hij had kunnen vermoeden: “Ik had niet door gewoon als geïnteresseerde burger van Nederland hoe diep Defensie heeft moeten gaan, dat is gewoon shocking.” Hij maakt duidelijk dat het niet lang mag duren voordat we grote stappen gaan maken op het welzijn van onze mens en organisatie.

    “een ongecensureerd inkijkje” in de innerlijke wereld van staatssecretaris Christophe van der Maat.

  • Wat betekent Just Culture

    Mensen hebben uiteenlopende beelden bij sociale veiligheid: voor sommigen betekent het jezelf kunnen zijn, voor anderen ruimte voor diversiteit en inclusie, voor weer anderen betekent het ruimte voor feilbaarheid en kritiek. Voor Eva is sociale veiligheid verbonden met een andere benadering bij het omgaan met incidenten, waarbij je niet alleen een verantwoordelijke aanwijst en extra regelgeving/sancties implementeert, maar je gericht bent op herstel en leren en dus ook echt probeert te onderzoeken wat er aan de hand is in de bredere cultuur. Het Just Culture project betekent werken aan een cultuur waarin ruimte is voor feilbaarheid en leren, diversiteit aan perspectieven, het stellen van kritische vragen en het uitdagen van de status quo.

    Verhaal van het project

    Eva neemt ons mee langs het hele verhaal van het Just Culture project: van de totstandkoming, langs de aanpak en methodiek, tot aan de vervolgstappen die nodig zijn om na afloop van het project duurzame vooruitgang te boeken. Het Just Cultureproject is een bijzonder project waarbij bottom-up wordt gewerkt aan het in kaart brengen en verbeteren van de sociale veiligheid binnen Defensie, mogelijk gemaakt betrokken vrijwilligers uit alle gelederen van de organisatie.

    Successen van het project

    Het uitgangspunt is om samen met mensen van de werkvloer te bepalen welke verandering nodig is, die verandering vervolgens samen vorm te geven en te realiseren en gaandeweg kennis te ontwikkelen over hoe veranderen in die context werkt. Het is mooi dat er bij Defensie steun is voor een dergelijke project: Defensie geldt hiermee als voorloper en voorbeeld voor vele andere organisaties in Nederland en voor buitenlandse krijgsmachten. Bovendien heeft het bottom-up onderzoeken en onder de aandacht brengen van Just Culture op zichzelf al een positief effect op de sociale veiligheid. Ten slotte zijn uit de “proeftuinen” ook verschillende concrete toepassingen voortgekomen zoals het normgesprek, waarbij het oude ‘vrouwenpraatje’ waarin vrouwen onder andere worden gewaarschuwd voor de consequenties van promiscue gedrag om werd gevormd tot een gesprek waarin door militairen in opleiding gezamenlijk wordt gereflecteerd op de vraag: ‘wanneer vind je iemand een goede militair?’. Door hierover in gesprek te gaan leert men elkaar beter kennen, wordt het brede spectrum aan eisen dat men elkaar oplegt zichtbaar en worden vooroordelen blootgelegd. Dit stimuleert het besef dat de eisen die iemand zijn of haar collega’s oplegt niet universeel zijn en elk mens eigen kwaliteiten heeft.

    Wil je meer weten over sociale veiligheid binnen Defensie, het Just Cultureproject en hoe u hier zelf binnen uw eenheid aan kunt bijdragen, luister dan naar deze podcast met Eva of neem contact op via de onderstaande link:

    Spijkers, A. Snoek, A., Van Baarle, E. (2023). De uitdagingen van (meer) vrouwen bij Defensie: Naar een positieve gezamenlijke agenda voor de toekomst.Militaire Spectator https://militairespectator.nl/artikelen/de-uitdagingen-van-meer-vrouwen-bij-defensie

    Boskeljon-Horst, L. Snoek, A. Van Baarle, E. (2023). Beyond procedures and checklists: The complexities of fostering restorative just culture in practice within the Royal Netherlands Air Force. Safety Science, https://doi.org/10.1016/j.ssci.2023.106074

    https://faculteitmilitairewetenschappen.nl/

    Of neem contact op via: [email protected]

    Een bijzondere reeks:

    In een samenwerking tussen de Samen Sterker Podcast van het Transitieteam CDS en het project Just Culture (NLDA), wordt de discussie aangegaan over de impact van sociale veiligheid op operationele effectiviteit, waarbij sommigen vrezen dat het de operationele veiligheid ondermijnt, terwijl anderen geloven dat het deze juist versterkt.

  • In de vijfde aflevering van Just Culture is bij ons te gast...

    Astrid Hollaar-Teunisse, organisatiecoach. Nu, aan de vooravond van haar FLO, doet zij ons het genoegen haar opgedane inzichten met ons te delen in het kader van het Just Culture-project.

    Systeemdenker

    Hollaar is fier aanhanger van systeemdenken: gedragingen worden hoofdzakelijk geconditioneerd door allerlei sociale contexten en dynamieken. Je kunt mensen wel vertellen dat ze anders moeten doen of denken, maar je kunt mensen dus alleen vrij en onafhankelijk laten handelen als je iets kunt doen aan de contexten en dynamieken waardoor vervallen in oude patronen. Dit kan alleen als je je ingrepen doorvoert in alle lagen van de organisatie.

    Deep democracy

    Sociale veiligheid bevordert niet alleen het functioneren van teams, maar ook de schaal van de organisatie is een sociaal veilige cultuur een voorwaarde om tot adequate besluitvorming te komen.

    Sociale veiligheid is niet dat alles altijd kan

    Hollaar wijst echter ook op de grenzen van het sociale veiligheidsideaal die inherent zijn aan de taakomschrijving van de organisatie. Onderling vertrouwen is absoluut noodzakelijk om te kunnen functioneren in teamverband, zeker in de Defensie-context. Diversiteit en feilbaarheid zijn dan wel nobele idealen om na te streven, maar “soms kan dat echt even niet”. Sociale veiligheid is niet dat alles altijd kan.

    De vijfde aflevering van Just Culture, een interview met … Astrid Hollaar-Teunisse: een gesprek over uiteenlopende thema’s – systeemdenken, leiderschap als ont-wikkeling, en de verhoudingen van sociale en operationele veiligheid – aangevuld met mooie woorden voor de volgende generatie leidinggevenden en coaches.

    Een bijzondere reeks:

    In een samenwerking tussen de Samen Sterker Podcast van het Transitieteam CDS en het project Just Culture (NLDA), wordt de discussie aangegaan over de impact van sociale veiligheid op operationele effectiviteit, waarbij sommigen vrezen dat het de operationele veiligheid ondermijnt, terwijl anderen geloven dat het deze juist versterkt.

  • In de vierde aflevering van de Just Culture-serie gaan we in gesprek met luitenant-kolonel der mariniers Stefan Mastenbroek. Als commandant van het Mariniers Opleidingscentrum is hij de uitgelezen persoon om ons alles te vertellen over de relatie tussen sociale veiligheid en gehardheid. De voor Defensie zo karakteristieke gehardheid lijkt op de eerste blik strijdig met het ideaal van sociale veiligheid. Luitenant-kolonel Mastenbroek zorgt in ons interview voor een genuanceerder beeld.

    Transparant leiderschap

    Het Korps Mariniers is in dit opzicht een transformatie aan het ondergaan. Gehardheid is en blijft een kernwaarde bij Defensie, maar deze moet samen kunnen gaan met sociale veiligheid. Daarom zet het Korps in op een transparante manier van leidinggeven, waarbij straffen gemotiveerd worden en waarbij tegenspraak wordt geduld en zelfs verwacht. Als je als marinier op missie bent en de hoogste in rang neemt alle beslissingen, dan heb je eigenlijk gefaald, aldus Mastenbroek.

    Leading by example

    Mastenbroek zet in op leading by example. Een goed leider is iemand die tussen mensen in staat en meedoet, niet iemand die vanuit een ivoren toren bevelen uitdeelt. De beste leiders die hij heeft meegemaakt, zegt hij, waren leiders “die niet hun rang gebruikten om leiding te geven, maar hun persoonlijkheid.”

    Leiderschap is een reis

    Dit sluit aan bij Mastenbroeks holistische visie van leiderschap als een persoonlijke reis. Je hebt van geboorte bepaalde karaktereigenschappen nodig om leiding te kunnen geven, maar je moet ze ook trainen door te investeren in zelfreflectie, te lezen, en feedback en voorbeelden van anderen mee te nemen. Leiderschap moet je verdienen: een leider ben je pas wanneer je zo goed bent, dat ánderen jou een leider vinden.

    De kunst van het opleiden: balanceerakte tussen kwaliteit en kwantiteit

    Onze mariniers en al onze andere militaire toppers die op uitzending gaan moeten allemaal een keer worden opgeleid. Het opleiden vraagt niet alleen kennis, maar ook inzicht in de psychologie en groepsdynamieken van kandidaten, waarbij de opleider voortdurend de afweging moet maken tussen kwaliteit en kwantiteit. Je wilt als opleider de best mogelijke mariniers opleiden, maar tegelijkertijd moet je gewoon een bepaald aantal mariniers leveren: de balans hiertussen bewaken is een kunst waar nog te weinig waardering voor bestaat, aldus Mastenbroek.

    Al deze thema’s – sociale veiligheid en gehardheid, leiderschap, opleiden – komen uitgebreid aan bod. Tussendoor deelt Mastenbroek het een en ander over zijn eigen ervaringen als marinier en als adviseur in Den Haag. Dat en meer in deze aflevering van Just Culture met Stefan Mastenbroek.

  • Als leider heb je een grote verantwoordelijkheid voor het creëren van een gezonde en veilige werkomgeving. Hoe zorg je ervoor dat mensen zich veilig en gewaardeerd voelen op de werkvloer? Hoe kun je als toezichthouder handhaven maar tegelijkertijd ook vertrouwen geven? Waarom ontstaan sociaal onveilige dynamieken eigenlijk? Dit en meer bespreken we in de podcast met Inspecteur Militaire Gezondheidszorg Manon Molenaar.

    Nieuwe stijl van leiderschap: van inspectie naar toezicht

    Manon staat symbool voor een nieuw stijl van leiderschap. Een inspecteur moet niet met een wijzend vingertje zwaaien, maar erop toezien dat er samen gewerkt wordt aan een veilige werkomgeving. De toezichthouder nieuwe stijl is transparant in alles wat hij doet en open voor reflectie en feedback: je moet degene op wie je toezicht houdt ook toezicht laten houden op jou.

    De grondvesten van een sociaal veilige omgeving

    Hoe creëer je een sociaal veilige werkomgeving? We bespreken de oorsprong van sociale onveiligheid en het belang van eigenwaarde en wederzijds vertrouwen voor een sociaal veilige werkomgeving. “Als je er zelf helemaal mag zijn en fouten mag maken, dan mag de ander dat ook.”

    Schurende kernwaarden

    Als leider werkt Manon vanuit “schurende kernwaarden”: leren en verbeteren maar ook handhaven, verbonden zijn maar ook onafhankelijk, transparant zijn maar ook zorgvuldig. Schurende kernwaarden dwingen je om altijd in gesprek te blijven: juist dit aanhoudende gesprek maakt het mogelijk om goede beslissingen te nemen in moeilijke situaties.

    De grenzen van sociale veiligheid

    Manon Molenaar heeft een hart voor het thema van sociale veiligheid, maar ze wijst ook op de grenzen van dit ideaal: je moet ernaar streven, maar ook beseffen dat je nooit een volledig sociaal veilige omgeving zal kunnen realiseren. “Er zullen altijd mensen zijn die baat hebben bij een sociaal onveilige cultuur.” Het minimaliseren begint bij werken aan jezelf en goed leiderschap.

    Een bijzondere Reeks tussen Samen Sterker Podcast en Just Culture

    In een samenwerking tussen de Samen Sterker Podcast van het Transitieteam CDS en het project Just Culture, wordt de discussie aangegaan over de impact van sociale veiligheid op operationele effectiviteit, waarbij sommigen vrezen dat het de operationele veiligheid ondermijnt, terwijl anderen geloven dat het deze juist versterkt.

  • Van rode baret tot commando: Een reis van erkenning, hoogte- en dieptepunten

    Binnen de krachtige muren van defensie huist een cultuur doordrenkt van traditie, eer en kameraadschap. Maar zoals elk krachtig instituut heeft het zijn eigen uitdagingen.

    De betekenis achter een baret, de waarde van acceptatie en de uitdaging van het overstijgen van symbolen; het zijn allemaal onderwerpen die we uitvoerig bespreken in onze nieuwste podcastaflevering.

    De onzichtbare kracht achter militaire banden: meer dan alleen training

    Bij de Luchtmobiele Brigade, aldus Mike, was er een tijd waar het verdienen van de rode baret meer betekende dan eerdere prestaties. Een zware last voor de jonge leidinggevenden, die ondanks hun vaardigheden soms worstelden om erkenning te vinden. Maar is erkenning slechts een kwestie van symbolen, of gaat het dieper dan dat?

    Waarom emotionele intelligentie en diversiteit cruciaal zijn in het Leger

    Mijn gesprek met Mike, die zijn reis deelde van de Luchtmobiele Brigade naar het Korps Commandotroepen, biedt een verhelderend perspectief. Hij herinnert ons eraan dat individuele waardering niet alleen over fysieke prestaties gaat. Er is zoveel meer.

    Tradities en toekomst: Het evoluerende landschap van militaire cultuur

    Onze discussie gaat dieper in op de intensieve trainingen en hoe deze unieke ervaringen een band scheppen tussen militairen die je nergens anders vindt. Het is een relatie die de rivaliteit tussen verschillende eenheden overstijgt, een die is gebouwd op vertrouwen, gedeelde uitdagingen en zelfontdekking.

    Overstijg de symbolen: De echte waarde van erkenning in het leger

    Maar hoe gaan we om met onenigheid binnen zo'n cultuur? Hoe bevorderen we open communicatie, bouwen we vertrouwen op en zorgen we ervoor dat elk individu zich gewaardeerd voelt?


    In een samenwerking tussen de Samen Sterker Podcast van het Transitieteam CDS en het project Just Culture, wordt de discussie aangegaan over de impact van sociale veiligheid op operationele effectiviteit, waarbij sommigen vrezen dat het de operationele veiligheid ondermijnt, terwijl anderen geloven dat het deze juist versterkt.

  • Brigade-generaal der Mariniers Jeff Mac Mootry, recentelijk gepensioneerd, heeft sinds 1985 een opmerkelijke carrière opgebouwd, waarbij hij internationale missies heeft volbracht in o.a. Cambodja en Bosnië. Naast zijn expertise als parachutist en commando, viel hij op door zijn stevige oppositie tegen de verplaatsing van de Marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen, waarbij hij opkwam voor het welzijn van de mariniers en hun gezinnen. Ondanks militaire conventies zette hij zich in voor open dialoog en teambelang, zoals blijkt uit zijn woorden: "Wil de gemeenschap leven, moet de mens zich geven.

    Een bijzondere Reeks tussen Samen Sterker Podcast en Just Culture

    In een samenwerking tussen de Samen Sterker Podcast van het Transitieteam CDS en het project Just Culture, wordt de discussie aangegaan over de impact van sociale veiligheid op operationele effectiviteit, waarbij sommigen vrezen dat het de operationele veiligheid ondermijnt, terwijl anderen geloven dat het deze juist versterkt.

    Wat je kunt verwachten van deze podcast:

    - Een diepe duik in Mac Mootry's 38-jarige carrière bij het ministerie van Defensie, waarin hij de uitdagingen, beslissingen en momenten van zelfreflectie deelde die het leven van een marinier vormen.

    - Een verhelderende kijk op diversiteit en inclusie, waarbij Mac Mootry het belang benadrukt van kijken voorbij huidskleur, geloof en geaardheid.

    - Reflecties op leiderschap, met name het belang van open communicatie en het creëren van een omgeving waar meningen en ideeën kunnen bloeien.

    Mac Mootry's carrière is niet alleen een getuigenis van zijn moed en vastberadenheid, maar ook van zijn menselijkheid. In een wereld waar elke beslissing het verschil kan betekenen tussen leven en dood, toont zijn verhaal de kracht van vertrouwen, kameraadschap en de banden die mariniers met elkaar delen.

    Luister nu naar de 'Samensterker' podcast. Laat je inspireren door het verhaal van een man wiens toewijding, inzicht en leiderschap een lichtend voorbeeld zijn voor ons allemaal.

  • De kruising van Defensie, Technologie & Mode

    Defensie, technologie en mode. Deze drie elementen lijken misschien niet meteen aan elkaar gekoppeld te zijn. Maar in een recente podcast kom je te weten waarom ze meer met elkaar te maken hebben dan je zou denken.

    Een Kwart Eeuw KPU-bedrijf van Loods tot Legende

    Het is een verhaal van 25 jaar; een verhaal van een bedrijf dat begon in een simpele loods en zich ontwikkelde tot een indrukwekkende onderneming. Ter gelegenheid van dit zilveren jubileum sprak de podcast-host Dennie van Diesen met Dave van Noort, de drijvende kracht achter het KPU-Bedrijf van Defensie.

    Herinneringen en Reflecties: Boris Kijkt Terug

    Boris Bosklopper, de originele oprichter, reflecteert vanuit het verre Stavanger op de beginjaren van het KPU-Bedrijf en de uitdagingen die het tegenkwam. De weerstanden, de culturele samensmeltingen, en ja, een gedenkwaardige voorlichtingsbijeenkomst voor het Korps Mariniers. Het verleden is rijk aan verhalen en lessen die het fundament vormen voor het huidige succes van het KPU-Bedrijf.

    Achter de Schermen bij het KPU-Bedrijf: Misvattingen en Vertrouwen

    Dave belicht echter ook de misvattingen over hun werk, de noodzaak om vertrouwen op te bouwen, en het belang van open communicatie. Zijn inzicht in het complexe proces achter het leveren van kleding en uitrusting aan zowel militairen als civiele diensten zoals de douane biedt luisteraars een blik achter de schermen.

    De Digitale Toekomst: het KPU-bedrijf en de sprong met SAP

    Een cruciaal onderwerp dat naar voren kwam, is de implementatie van het SAP systeem, een vooruitstrevende stap naar modernisering. Dit systeem, bedoeld om beter zicht te krijgen op voorraden, belooft ook betere voorspellingen te bieden. Maar de echte innovatie? Die zit hem in de mensen. De unieke combinatie van de ervaring van oudere medewerkers met de frisheid van jong talent maakt dit bedrijf zo bijzonder.

    Duurzaamheid Aan Het Front

    En dan is er nog de duurzaamheid, een brandend onderwerp in deze tijd. Dave's bewustzijn over de impact van de kledingindustrie op het milieu en zijn oproep om binnen defensie meer aandacht te besteden aan de ecologische voetafdruk van kleding en uitrusting is zowel tijdig als essentieel.

    Waarom Luisteren? De Essentie van het KPU-bedrijf

    Dus, waarom zou je naar deze podcast moeten luisteren? Omdat het een verhaal is van groei, uitdagingen, innovatie, en een visie op de toekomst. Omdat het gaat over mensen, technologie, mode en defensie. Maar vooral omdat het laat zien dat met passie, toewijding en de juiste instelling, er geen limiet is aan wat je kunt bereiken.

    Uitnodiging tot Inspiratie

    Trek een comfortabele stoel bij, zet je koptelefoon op, en duik in de wereld van het KPU-bedrijf van Defensie. Proost op de volgende 25 jaar!

  • In deze aflevering spreken we met Martijn van der Vorm. Hij heeft zijn PhD War Studies afgerond bij NLDA/Universiteit Leiden. Tevens is hij ook Stafofficier DOPS J5 (Plans). In zijn promotieonderzoek onderzocht hij de leerprocessen in de Nederlandse en Britse krijgsmachten tijdens hun campagnes in Zuid-Afghanistan. Daarbij keek hij ook naar de impact van deze ervaringen na de missie. Hadden we de Taliban bijvoorbeeld niet bij gesprekken moeten betrekken? Die beslissing was puur politiek.

    Voetstappen in Uruzgan-zand

    De nieuwste podcastaflevering onthult ervaringen van Van der Vorm - een officier die Afghanistan zowel uit geschiedenisboeken kent als uit eigen ervaring.

    Waren We Echt Voorbereid?

    “Ervaring in Afghanistan is waardevol, maar ook zeer specifiek voor die context. Waren we voorbereid?” Van der Vorm geeft een interessant perspectief op de nuance van oorlogsvoering. Het doet je je afvragen: Hoe hebben onze voorafgaande ervaringen ons gevormd? En waren we echt voorbereid op wat Afghanistan voor ons in petto had?

    Nederland vs. VK: Strategische Verschillen

    De dynamiek tussen de Nederlandse consistentie en Britse tactische veranderingen onthult unieke strategische inzichten. Hoe beïnvloedt dit toekomstige militaire acties?

    Blik Vooruit

    De discussie over de krijgsmacht's toekomst is onmisbaar. We moeten huidige uitdagingen aanpakken en voorbereid zijn op wat nog komt.

    Waarom Luisteren?

    Deze podcast is niet alleen een geschiedenisles, maar ook een reflectieve reis voor elke militair en zelfs voor hen buiten het leger. Het is een kans om een dieper inzicht te krijgen in de realiteiten van oorlogsvoering, de complexiteiten van het beleid en de eeuwige uitdagingen van militaire strategieën. Martijn had altijd al interesse in hoe de krijgsmachten zich moesten aanpassen in conflicten. Door middel van zijn promotieonderzoek kon hij in deze thema’s dieper gaan duiken en is hij gepromoveerd met zijn proefschrift The Crucible of War. Interesse in het lezen van zijn proefschrift? Je kunt het proefschrift online vinden op scholarlypublications.universiteitleiden.nl.

  • Als je je afvraagt hoe ver Ruud's visionaire droom al is uitgekomen, namelijk het smeden van een duurzame samenwerking tussen Defensie en de civiele maatschappij om de veiligheid van Nederland te waarborgen, dan mag je deze aflevering absoluut niet missen!

    Ruud en Albert enthousiasmeren ons met hun verhalen over de intensieve samenwerking met reservisten en hun gedeelde oefeningen. Door civiele partijen te betrekken bij deze oefeningen, ontstaat er een klik tussen Defensie de maatschappij. Er ontstaat een gevoel van openheid en wederzijds begrip dat voorheen ongekend was.

    En wat te denken van hun aanstaande avontuur? Ruud en Albert zullen binnenkort met een indrukwekkende groep reservisten afreizen naar het prachtige Roemenië. Het enthousiasme en de positieve verhalen van zowel medewerkers als civiele partijen zijn overweldigend:

    Maar dat is nog niet alles. De heren hebben nog grootse plannen voor de toekomst. Ze willen de inzet van reservisten vooral intensiveren tijdens piekbelastingen. Daarnaast is het hun doel om voltijds militairen te detacheren bij bedrijven. Hierdoor wordt de kennis binnen de organisatie aanzienlijk vergroot en ontwikkelen zij zich tot zelfstandige krachten op de werkvloer. Het resultaat? Een ongekend vertrouwen tussen de militaire en civiele wereld, dat de basis vormt voor nog meer innovatie en samenwerking. Het 101 Geniebataljon was slechts het begin, een veelbelovende pilot voor Total Force Genie. Nu is het tijd om ervoor te zorgen dat alle genie-eenheden reservisten kunnen inzetten.

    Een ambitieus streven, maar met de passie en vastberadenheid van Ruud en Albert gaan we ongetwijfeld ongekende hoogten bereiken!

    Ben je geïntrigeerd en wil je meer te weten komen over Total Force Genie? Aarzel dan niet langer en bezoek de website https://www.businessclubgenie.nl/. of zoek op intranet naar de mindef mail van Ruud of Albert.

    Laat je meeslepen door hun verhaal en sluit je aan bij de beweging die de toekomst van onze veiligheid vormgeeft.

    Luister deze podcast met prachtige voorbeelden.

  • Transitie bestaat veelal niet binnen de overheid (innovatie wel), het gaat vaak om efficiëntie en reparatie. We duiken dieper in het onderwerp innovatie bij Defensie. en bespreken boeiende projecten zoals MINDBase en IDEE.

    MINDBase is een initiatief dat in samenwerking met toonaangevende kennisinstellingen zoals TNO, MARIN, NLR en COMMIT is opgezet. Het doel is het creëren van een locatie buiten de traditionele grenzen van Defensie. Hier kunnen startups, universiteiten en gemeente-instellingen samenkomen om gezamenlijk te innoveren. Lars deelt een bijzonder project dat hem is bijgebleven.

    Een ander opmerkelijk project waar Lars intensief aan heeft gewerkt, is IDEE! IDEE staat voor Innovation DEvelopment Experience, een exclusief tienmaandenprogramma. Tijdens IDEE! word je opgeleid om innovatieve initiatieven te begeleiden en te implementeren. Dit programma is speciaal ontwikkeld door COMMIT en de Nederlandse Defensie Academie om het innovatievermogen van medewerkers te vergroten.

    Ben jij iemand met briljante ideeën, maar vind je het lastig om ze naar voren te brengen? Dan is het talenontwikkelingsprogramma IDEE! echt iets voor jou. Ontdek hoe je jouw ideeën effectief kunt inzetten. Neem contact op via: [email protected]

    We beseffen dat ware organisatorische ontwikkeling alleen plaatsvindt wanneer medewerkers zich kunnen ontwikkelen. In plaats van simpelweg oplossingen aan te reiken, leren we onze medewerkers de kunst van het innoveren. Want uiteindelijk gaat het erom dat we hen leren vissen, niet dat we ze slechts een vis geven.

    Tune in op deze fascinerende aflevering boordevol inspiratie en ontdek hoe innovatie een cruciale rol speelt binnen de overheid!

  • Deze keer aan tafel Peter Marx commandant van het 45e Pantserinfanteriebataljon Regiment Infanterie Oranje Gelderland. Met 23 jaar ervaring in operationele gevechtseenheden is hij een ware expert binnen Defensie.

    Wat deze aflevering extra speciaal maakt, is dat Peter een cruciale rol heeft gespeeld bij het schrijven van zowel de Defensievisie als de Defensienota. Hij heeft een schat aan ervaring opgedaan, zowel op operationeel niveau waar hij motivatie en zingeving vindt, als op beleidsniveau waar hij concrete verbeteringen heeft doorgevoerd voor de uitvoerende medewerkers.

    Ontdek in deze aflevering wat de Defensievisie inhoudt en welke maatregelen nodig zijn om Nederland effectief te beschermen tegen bedreigingen. Peter deelt ook waardevolle inzichten over de Defensienota, inclusief de belangrijkste doelen en het bijbehorende budget.

    Dreiging is iets wat altijd aanwezig is, en Peter illustreert dit aan de hand van het voorbeeld van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Hij benadrukt dat zelfs gebeurtenissen in andere delen van de wereld, zoals een energiecrisis en inflatie, directe dreigingen kunnen vormen voor Nederland. Het waarborgen van de veiligheid van onze samenleving en die van onze bondgenoten staat altijd centraal.

    Maar dat is niet alles. Peter deelt ook een belangrijke boodschap voor ons allemaal. Hoewel er nog veel verbeteringen nodig zijn binnen de organisatie, moeten we ook waarderen wat er al goed is. Laten we zuinig zijn op onze collega's, zij die ondanks bezuinigingen en moeilijke omstandigheden zijn doorgegaan. Ze hebben gezien hoe anderen gewond raakten of zelfs het hoogste offer brachten. Hun kracht en vastberadenheid hebben we hard nodig in de toekomst.

    Dus, beste Defensiemedewerkers, deze aflevering is voor jullie. Laat je inspireren door het verhaal van Peter Marx, een toegewijde commandant met waardevolle inzichten.

    Luister naar zijn ervaringen, ontdek de visie en plannen voor de toekomst van Defensie.

  • In deze aflevering spreken we met Luitenant-kolonel Pierre Vroomen van het Interventieteam Defensie. Het Interventieteam Defensie is een meldpunt voor Defensiepersoneel. Dit is een plek waar problemen kunnen worden gemeld die niet direct opgelost kunnen worden. Het interventieteam gaat vervolgens op zoek naar een oplossing.

    Over elk onderwerp kan een melding worden gemaakt. Meldingen gaan meestal over vastgoed en infrastructuur (legering, werkplekken), facilitaire dienstverlening, kleding en uitrusting, ICT en personeelszaken. Pierre noemt in de aflevering vele voorbeelden die hij op de werkvloer is tegengekomen.

    Pierre vertelt ons de volgende rode draad: “Collega's die problemen in potentie zouden kunnen 'oplossen' staan vaak ver weg van de gebruiker, waardoor ze de pijn niet zelf ervaren, dit maakt het lastig om problemen goed op te lossen”

    Je hebt altijd twee kanten van het verhaal. Wij als interventieteam streven ernaar zo neutraal mogelijk te zijn. Het interventieteam is een goed functionerend team dat proactief te werk gaat ten aanzien van melders. “We kunnen echt het verschil maken, niet alleen in kwantiteit maar vooral in kwaliteit”, aldus Pierre.

    Het is belangrijk dat je als Defensiepersoneel het probleem kenbaar maakt en blijft doorvragen. Door het aan te kaarten, kunnen we uiteindelijk proberen het op te lossen en ervoor zorgen dat het niet blijft liggen.

    Wil je een probleem aankaarten en een kleine bijdrage leveren aan de verandering van de cultuur binnen Defensie?

    Het interventieteam Defensie is op werkdagen telefonisch bereiken via (070) 318 80 00. Je kunt ook een e-mail sturen naar [email protected].

  • In deze aflevering praten we met Luitenant Kolonel André van Wijk. Hij is commandant bij het Defensie CBRN Centrum in Vught. Dit is een plek voor alle kennis, opleidingen, trainingen en inzet op het gebied van chemische, biologische, radiologische en nucleaire middelen.

    Novichok, een chemisch wapen wat in het verleden is ingezet, is hier een voorbeeld van. Dit is een sterk zenuwgif en het is levensgevaarlijk als je hiermee in aanraking komt. Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn op een eventuele aanraking met CBRN-omstandigheden en hoe je je hiertegen kunt beschermen.

    Allerlei trainingen vinden plaats voor militairen en civiele partijen, zoals de politie, brandweer en ambulancediensten. Door die trainingen worden zij bewust van de huidige situatie en wie wat moet doen op een plaats incident. In deze extreme situaties is samenwerken aan de veiligheid van cruciaal belang. Samen ben je namelijk sterker!

    Het doel is om de CBRN-capaciteiten in de toekomst te verbeteren. Alle militaire eenheden moeten kunnen optreden in deze omstandigheden. Ook streven we naar professionele ondersteuning van civiele veiligheidspartners in Nederland.

    Defensie is op zoek naar gemotiveerde mensen met een affiniteit voor milieu, laboratoria en/of gevaarlijke stoffen. Zij zijn welkom om met Defensie het avontuur aan te gaan om ons veilig te houden in CBRN-omstandigheden. Heb je vragen, interesse in het vakgebied of wil je je aanmelden?

    [email protected]

  • De gast in deze aflevering is Miriam de Graaff. Miriam is Hoofd Joint Expertisecentrum Communication & Engagement. Communication & Engagement (C&E) levert slagkracht door zich te richten op het beïnvloeden van de wil, percepties en/of het gedrag van tegenstanders en andere relevante partijen in relatie tot de operatie. Onder C&E vallen: StratCom (Strategic Communications), InfoOps (Information Operations), Mil PA (Military Public Affairs), PSYOPS (Psychological Operations) en CIMIC (Civil Military Cooperation).

    In een militaire operatie zijn gedragsinzichten een belangrijk wapen: juist door gebruik te maken van inzicht in mensen en hun omgeving wordt iedere militaire activiteit effectiever. Het gedrag van mensen is namelijk ‘key’ in iedere operatie. Zo is het doel van een oorlog dat de vijand het gewenste gedrag vertoond: namelijk het neerleggen van hun wapens. Is dit nieuw? Zeker niet: militair optreden had altijd al het doel om ‘de wil tot vechten van de vijand te ontnemen’.
    Ook de afgelopen decennia waren we in diverse missies al bezig met het winnen van de Hearts & Minds om het vertrouwen van de bevolking te winnen, de boodschap van de vijand te ondermijnen, en crisissituaties te coördineren om escalatie en incidenten te voorkomen. Maar de afgelopen jaren heeft het vakgebied C&E zich wel enorm geprofessionaliseerd en ontwikkeld. Een doorontwikkeling die, in de huidige tijd van beïnvloeding en beïnvloed worden, noodzakelijk is om als krijgsmacht effectief te kunnen blijven opereren. En in toekomstig optreden worden, doordat mensen meer verbonden zijn met elkaar en we meer optreden in een stedelijke omgeving, C&E activiteiten alleen nog maar belangrijker. Is je interesse gewekt? Luister dan deze podcast!

  • De gast in deze aflevering is kolonel Ludy de Vos. Ludy is Hoofd Afdeling Erkenning & Waardering bij het Nederlands Veteraneninstituut. Zijn hart ligt bij zichtbaar maken van en erkenning geven aan veteranen (en dienstslachtoffers) die zich met toewijding hebben ingezet en nog steeds actief inzetten voor de samenleving. Belangrijkste doel is bijdragen aan het behoud van balans bij veteranen, dienstslachtoffers en hun dierbaren of aan herstel van die balans in het leven waar nodig. Actief blijven meedoen stimuleren, soms met een beetje hulp, zodat zij een plaats in de samenleving kunnen behouden.

    Een veteraan is een (oud-)militair die voor een uitzending werd weggestuurd. De missie die bij deze uitzending hoorde kan het recht geven op een veteranenstatus, maar dat geldt dus niet voor elke inzet in het buitenland. Defensie bepaalt aan de hand van een inschatting van dreiging en risico’s die er toe kunnen leiden dat mensen na een missie extra materiele of immateriële (zorg) voorzieningen nodig hebben.

    Het is belangrijk dat jonge veteranen zowel actief dienend als post-actief verhalen en ervaringen delen. Want natuurlijk gaat het goed met veruit de meeste veteranen, maar niet met iedereen. Sommigen kunnen de omstandigheden niet goed verwerken en elk jaar sterven jonge mannen en/of vrouwen als indirect gevolg van heftige gebeurtenissen tijdens inzet. Omdat de last van één of meerdere missies te zwaar wordt, niet tijdig hulp is gezocht of er geen gehoor wordt gevonden bij hulpverleners en buddies, de ernst te laat onderkennen of hun geluiden niet de juiste aandacht krijgen.

    Kennis, erkenning, waardering, aandacht en zorg is er nodig en dit zijn begrippen waar het Nederlands Veteraneninstituut zich mee bezighoudt. In deze aflevering verteld Ludy wat het Nederlands Veteraneninstituut allemaal doet en waarom het belangrijk is om de verhalen van de veteranen te vertellen.

    Wil jij Ludy contacteren voor vragen of ideeën? Bel dan naar 088 334 0050 of stuur een e-mail naar [email protected].