Afleveringen
-
Top bij Fenerbhace, top bij de Belgian Cats. Een van 's werelds beste basketbalspeelsters, dat is Emma Meesseman. Toch was 2024 met de Cats een teleurstelling, na een gemiste olympische medaille. Samen met Sammy Neyrinck blikt ze terug op het voorbije jaar.
-
Met de regenboog op de weg en winst in Parijs-Roubaix was 2024 een grand cru-jaar voor wielrenster Lotte Kopecky. Samen met Sammy Neyrinck blikt ze terug op het voorbije jaar.
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
De Zilvermeercross in Mol wordt maandag het eerste duel tussen Wout van Aert en Mathieu van der Poel in het veld. Daarna volgen er nog drie. Krijgen we opnieuw een strijd tussen de Grote Twee? Of is wereldkampioen Van der Poel net als vorig jaar de grote slokop? Wij blikken al eens vooruit op het veldritseizoen van de twee rivalen. Dat doen we met twee voormalige vijanden: Sven Nys en Bart Wellens. En met twee trainingsmakkers: Daan Soete en Niels Verdijck.
-
President Paul Kagame probeert het imago van het land op te poetsen dankzij grote sportevenementen en sponsoring. 'Visit Rwanda' op de mouwen van Arsenal, het WK wielrennen en straks een F1-race... Onderzoeker Paul Reef, Afrikakenner Stijn Vercruysse en commentator Marijn De Vries delen hun visie op het fenomeen 'sportswashing'.
-
Een Belgisch wielericoon is niet meer. Rik van Looy is op 90-jarige leeftijd overleden, de man van twee wereldtitels, acht monumenten en een niet te overschatten impact op de Belgische wielrennerij. We kijken terug, en we vieren de persoon achter de Keizer van Herentals. Dat doen we met oud-rivaal en de beste wielrenner aller tijden Eddy Merckx, ons commentaarduo Karl Vannieuwkerke en José De Cauwer en oud-wielerjournalist Robert Janssens.
-
Voor het tweede jaar op rij behaalde een recordaantal trainers een kwalificatie aan de Vlaamse Trainersschool (VTS). Toch is er nog altijd een trainerstekort in Vlaanderen, want veel jeugdcoaches haken na een paar jaar af. Daarom lanceert de VTS een nieuwe campagne om het trainerschap op te waarderen. Hoe wil het dat precies doen? En wat is het belang van een goede opleiding voor die coaches? Vragen voor Tia Hellebaut, Hans Vangrunderbeek, directeur van de VTS, en ex-jeugdtrainer Frans Paepe.
-
Lucas Henveaux verbeterde afgelopen weekend op het WK kortebaanzwemmen zijn Belgisch record en zwom naar een bronzen medaille op de 200 meter vrije slag. Zijn record is niet het enige dat sneuvelde. Het WK in Boedapest leverde maar liefst 31 wereldrecords op. Hoe kan het dat zwemmers 4 maanden na de Olympische Spelen opeens zo goed zijn? En moeten we het belang van het 25-meterbad in twijfel trekken? Voormalig zwemmer en Sporza-commentator Sidney Appelboom en Lucas Henveaux zelf geven antwoord.
-
Gukesh Dommaraju is op zijn 18e de jongste wereldkampioen schaken ooit. De Indiër strafte in de finale de defensieve strategie van de blunderende titelverdediger Ding Liren af. Hij verbreekt zo het record van de legendarische Kasparov, die op 22-jarige leeftijd zijn eerste wereldtitel won. Wie is Gukesh en wat maakt hem zo bijzonder? Eigenaar van Anderlecht én schaakliefhebber Marc Coucke, schaakcoach Astrid Barbier en internationaal meester Glen De Schampheleire geven een inkijk in de sport.
-
Nina Derwael spreekt voor het eerst sinds de Olympische Spelen van afgelopen zomer. In een gesprek met onze Inge Van Meensel heeft ze het over de afgelopen Spelen, haar ambities in de nieuwe olympische cyclus én over de Gymfed. Ze steekt haar teleurstelling in de federatie over het uitblijven van een nieuwe hoofdcoach niet weg. Ilse Arys, algemeen manager van Gymfed, begrijpt de bezorgdheden, maar verzekert dat er naar oplossingen wordt gezocht.
-
Net voor de start van het nieuwe wielerseizoen kondigt Patrick Lefevere aan dat hij afzwaait als CEO van Soudal-Quick Step. Zijn nalatenschap is indrukwekkend. Met 22 monumenten, 7 wereldkampioenen op de weg en meer dan 1000 zeges in de koers mag hij zich “The Godfather” van de koers kronen. Sporza Daily blikt terug op zijn illustere carrière met wielerverslaggever Renaat Schotte, ex-renners Tom Boonen en Johan Musseeuw, maar ook Patrick Lefevere komt zelf aan het woord.
-
Het WK van 2034 zal doorgaan in Saudi-Arabië. Officieel is de stemming pas op woensdag, maar met één kandidatuur lijkt dat slechts een formaliteit. Mag zo’n groot toernooi wel georganiseerd worden in een land waar de mensenrechten geschonden worden? En hebben we dan niets geleerd uit het WK van 2022 in Qatar? Onderzoeksjournalist Matthijs Van Dam van dagblad Trouw, voetbaljournalist Peter Vandenbempt en CEO van Amnasty International Vlaanderen Wies Degraeve laten hun licht schijnen op de zaak.
-
Sterhonkballer Juan Soto tekent het lucratiefste sportcontract ooit. De Dominicaan zal in de komende 15 jaar maar liefst 726 miljoen euro opstrijken bij de New York Mets. Hij verbreekt daarmee het record van collega-honkballer Shohei Othani. Hoe komt het dat er zulke recordbedragen worden uitgegeven in de Major League Baseball? Ex-bondscoach van de Red Hawks Sven Hendrickx, ex-honkballer bij de New York Mets Thomas De Wolf en sporteconoom Thomas Peeters geven uitleg.
-
Dante Vanzeir speelt dit weekend met de New York Red Bulls de finale van de MLS Cup in de Verenigde Staten. Na een historische kwalificatie in de Eastern Conference, wacht hen in de finale de winnaar van de Western conference: LA Galaxy. Schiet hij de New York Red Bulls naar hun eerste MLS-titel ooit? Sporza Daily blikt vooruit met Anderlecht-speelster en zus Luna Vanzeir en met ex-MLS-spelers Jelle Van Damme en Brecht Dejaegere.
-
Na de GP van Abu Dhabi is het zover: Lewis Hamilton verlaat "zijn" Team Mercedes. Twaalf jaar lang vormde de Brit een supertandem met Mercedes, met zes wereldtitels als buit. Wat vormde de succesformule daar? En waarom slabakte het de laatste jaren? Sporza Daily tekent met analisten Sammy Neyrinck en Sam Dejonghe de geschiedenis en de Ferrari-toekomst van de Britse levende Formule 1-legende op.
-
De Red Flames mogen in 2025 naar het EK in Zwitserland. Al blijft de euforie ingetogen na de makke 2-1 overwinning tegen Oekraïne en een moeizame kwalificatiecampagne. Met een zware Nations League en het EK in zicht, maken commentator Hermien Vanbeveren, analist Imke Courtois en Red Flame Hannah Eurlings een eerste afweging.
Waar staan de Red Flames nu? En wat mogen we van hen verwachten op het EK?
Sporza Daily zoekt het uit. -
Vanavond ontvangt Patro Eisden Maasmechelen landskampioen Club Brugge in de 1/8e finales van de Croky Cup. De ploeg van Stijn Stijnen schakelde in de vorige ronde al Charleroi uit met 4-1, maar na affluiten bleek dat Patro Eisden trucjes had uitgehaald. Rik De Mil hekelde de te warme kleedkamers en gesloten toiletten. Hoe ver mag je gaan voor de zege? Sporza Daily vraagt het aan sportpsycholoog Michael Verschaeve en ex-trainers Guido Brepoels en Dennis van Wijk.
-
De crisis in Manchester blijft duren. Pep Guardiola is aan de slechtste reeks van zijn carrière bezig met 6 nederlagen en 1 gelijkspel in 7 wedstrijden. Na de 2-0 nederlaag tegen leider Liverpool lijken de Cityzens begin december zelfs al uitgeteld voor de titel. Premier League-commentatoren Tim Wielandt en Filip Joos meten de schade op. Ex-coach Francky Dury doorstond zelf moeilijke periodes bij Zulte Waregem en geeft de geteisterde Catalaanse succescoach een spoedcursus crisismanagement.
-
Het Sportpaleis in Antwerpen vormt in 2027 mee het toneel voor het EK vrouwenbasketbal. Het volgende in de rij, na veel voorbije, en ook toekomstige EK's en WK's. Waarom willen federaties zo graag kampioenschappen naar ons land halen? Welke voor- en nadelen brengt die organisatie met zich mee? We bellen met Koen Umans, manager van de Cats, over het binnenhalen van het EK en met Luc Haegemans (ex-Volley Vlaanderen) en Serge Pilet (CEO Hockeybond) bespreken we hun recente kampioenschappen.
-
Na een jarenlange samenwerking en unieke band, komt ook tussen paard en ruiter het onvermijdelijke einde. Dat is wat Jerome Guéry meemaakte met het sportieve pensioen van zijn toppaard Quel Homme de Hus. Ook Michèle George nam na de Paralympische Spelen afscheid van haar Best of 8. Ze getuigt over die bijzondere band, over afscheid nemen en de zoektocht naar een nieuwe gezel. Ex-ruiter en nu paardenhandelaar Ludo Philippaerts treedt haar bij.
-
Zondag vindt de Marathon van Valencia dan toch plaats. Een maand na de overstromingsramp wordt één van de snelste parcours ter wereld gelopen.
Is het ongepast om de marathon te laten doorgaan in tijden van rouw of is het juist een teken van hoop en solidariteit? Sporza Daily legt de vraag voor aan stadsgids Annick Ver Eecke, trainer Christophe Roosen en ex-basketbalspeler Sam Van Rossom, die zondag zijn eerste marathon loopt in de stad waar hij 10 jaar heeft gebasket. - Laat meer zien