Afleveringen
-
Leve het boek "Lang zullen we leven" en de kunst van gezond en energiek ouder worden. Hier zijn drie belangrijke lessen die je uit deze aflevering kunt halen:
De moderne oorzaken van sterfte: Hoewel we infectieziekten grotendeels onder controle hebben, hebben de meeste mensen tegenwoordig te maken met chronische aandoeningen. Het is belangrijk om na te denken over hoe we willen doodgaan en wat we kunnen doen om dat zo lang mogelijk uit te stellen. De rol van levensstijl in gezondheid: Het verhaal van Reggie illustreert hoe veranderingen in levensstijl een grote impact kunnen hebben op onze gezondheid. In plaats van enkel te vertrouwen op medicatie, kunnen we veel bereiken door voeding en beweging aan te passen. Kennis versus actie: We weten vaak wat we moeten doen om gezond te blijven, maar handelen daar niet altijd naar. De uitdaging ligt niet in het vergaren van kennis, maar in het omzetten van die kennis in actie.Ontdek meer over hoe we niet alleen meer jaren aan ons leven kunnen toevoegen, maar ook meer leven aan onze jaren. 📚✨
-
Staf Henderickx is huisarts, auteur en klokkenluider en staatl bekend om zijn kritische blik op de voedingsindustrie. Hij heeft diverse boeken geschreven, waaronder “Dit slik ik niet meer” waarin hij de gevaren van ultrabewerkte voeding bespreekt.
In deze aflevering van Spreekuur heeft dokter Servaas het met dokter Staf over deze voeding. Staf legt uit waarom deze voedingsmiddelen een groot probleem vormen voor onze gezondheid en biedt praktische oplossingen om terug te keren naar een gezondere levensstijl. Hij deelt met plezier zijn inzichten over de rol van de voedingsindustrie en hoe wij ons, als consument, bewust van kunnen worden.
Wat krijg je te horen?
Wie is Staf Henderickx en wat is zijn achtergrond?
De gevaren van ultrabewerkte voeding.
De invloed van ultrabewerkte voeding op gezondheid en maatschappij.
Praktische adviezen en oplossingen voor gezonder eten.
Discussie over de voedingsindustrie en consumentenbedrog.
Wat kan je leren?
Hoe speelt ultrabewerkte voeding een rol in het grotere verhaal van gezondheidsproblemen?
Hoe verslavend zijn suiker, vetten en zout?
Wat is de rol van chemische stoffen of additieven?
Hoe kunnen we het tij keren?
Abonneer je op Spreekuur voor meer inspirerende afleveringen en deel deze podcast met je vrienden op sociale media. Laat gerust een beoordeling achter en help ons op die manier meer mensen te inspireren.
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
Benieuwd naar veroudering en hoe je zo gezond en fit mogelijk ouder kunt worden? In dit open spreekuur deel ik wat informatie uit "Lang zullen we leven". Hier zijn drie belangrijke inzichten:
Chronologische vs. Biologische Leeftijd: Het verschil tussen hoeveel jaren je hebt geleefd en hoe je die jaren hebt beleefd. Je biologische leeftijd kan anders zijn dan je daadwerkelijke leeftijd, en het is belangrijk om manieren te vinden om je biologische leeftijd te schatten en te verbeteren.
Levensstijl heeft impact: Hoewel ons DNA maar 30% bijdraagt aan gezondheid, heeft onze levensstijl de grootste invloed. Dagelijkse keuzes met betrekking tot voeding, beweging en levensstijl vormen de belangrijkste hoekstenen van onze gezondheid.
Biomarkers en innovatie: De wetenschap blijft zich ontwikkelen met betrekking tot verouderingsmechanismen zoals telomeren en epigenetica. Het begrijpen van deze processen kan ons helpen bij het ontwikkelen van nieuwe therapieën om gezond ouder te worden.
Meer ontdekken over anti-aging en vitaliteit? Luister naar de aflevering en duik in de wereld van biomarkers en veroudering. Vergeet niet de kortingscode SPREEKUUR25 te gebruiken als je een boek bestelt! 📚✨
-
Anneleen De Lille is psychotherapeut en coach, gespecialiseerd in gedragsverandering en mentale gezondheid. Ze is de auteur van twee succesvolle boeken: 'Denk gezond, eet gezond' en 'Minder werken, meer doen'.
Ik mocht deze keer Anneleen verwelkomen in de Standaard Boekhandel te Antwerpen op 16/11. Hoewel ik veel vragen had voorbereid over haar boeken ('Denk gezond, eet gezond' & 'Minder werken, meer doen'), nam het gesprek een verrassende wending.
Het werd spontaan een live coachingsessie waarin Anneleen me deed nadenken over mijn werk, leven en mijn gewoonte om na een stressvolle dag naar chocolade te grijpen. Ze stelde uitdagende, maar vaak ook eenvoudige vragen. Hopelijk haal jij hier praktische tools uit om in jouw dagelijks leven toe te passen.
Naast mijn persoonlijke coachingsessie is deze aflevering ook een diepte-interview over gedragsverandering, zelfontwikkeling en mentale gezondheid, waarin Anneleen experte is. We bespreken zintuigelijke ervaringen en dankbaarheidsoefeningen, de kunst van het schrijven en timemanagement. Ook doelen stellen, perfectionisme en het scoren van je leven komen aan bod.
Enkele highlights:
Een verrassend eerlijk gesprek over zelfkritiek en hoe mildheid voor jezelf juist tot meer groei leidt Praktische tips om uit de valkuil van "te weinig tijd" te stappen en écht prioriteiten te stellen Het krachtige effect van schrijven op gedragsverandering - waarom het werkt en hoe je ermee start Het combineren van werk en gezin, met concrete oplossingen Hoe je meer verbinding kunt creëren door bewust te focussen op het positieve …Bekijk zeker de boeken van Anneleen via deze links:
https://www.lannoo.be/nl/minder-werken-meer-doen
https://www.lannoo.be/nl/denk-gezond-dieet-gezond
🎧 Luister nu en laat je inspireren door de inzichten van Anneleen.
💭 Deel jouw gedachten en ervaringen in de comments - we zijn benieuwd naar jouw verhaal.
⭐️ Vond je deze aflevering waardevol? Help ons groeien door een rating achter te laten en deel de episode met vrienden of familie die hier ook iets aan kunnen hebben.
-
Opnieuw neem ik jullie mee naar de boekvoorstelling van "Lang zullen we leven". Ik liet de aanwezigen ontdekken hoe we onze huid gezond kunnen houden. Enkele belangrijke lessen die ik met jullie wil delen:
Onze huid is ons grootste orgaan en vormt een belangrijke barrière tegen de buitenwereld. Het behoud van collageen, hyaluronzuur en elastine bepaalt de jeugdige uitsraling.
Oxidatieve stress en externe factoren, zoals zonlicht en rook, hebben een grote impact op onze huidveroudering. Bescherm je huid dagelijks met zonnecrème en hydrateer van binnenuit met antioxidantenrijke dranken zoals koffie en thee.
Voor effectieve huidverzorging, overweeg om retinoïden en vitamine C in je routine op te nemen. Let op de juiste concentraties en stabiliteit voor het beste resultaat.
Voor meer informatie, kun je het boek "Lang zullen we leven" aanschaffen met korting via code SPREEKUUR25 op de webshop.
-
In deze nieuwe aflevering, live vanuit de Standaard Boekhandel te Gent, hebben we het genoegen om professor Reginald De Schepper te verwelkomen. Als medisch antropoloog deelt hij zijn expertise over een gezonde levensstijl en de impact ervan op dementie.
Is dementie een onvermijdelijk lot? Uit de wetenschap blijkt dat we veel meer in eigen handen hebben dan we vaak denken. In zijn nieuwe boek "Bescherm je brein tegen dementie" toont professor Reginald De Schepper aan dat we ons niet hoeven neer te leggen bij het idee dat we onvermijdelijk ziek zullen worden.
Als medisch antropoloog brengt hij een hoopvolle boodschap: door bewuste keuzes in onze levensstijl en door proactief met onze hersengezondheid om te gaan, kunnen we zelf een grote impact hebben op ons cognitieve welzijn. Het is als het ware beter om het dak te herstellen wanneer de zon schijnt, dan te wachten tot het lekt en je in de gietende regen het dak op moet.
Enkele highlights:
Waarom wachten we meestal tot er symptomen zijn voordat we actie ondernemen? Wist je dat dementie nu de belangrijkste doodsoorzaak is? En dat vrouwen een hoger risico lopen door hormonale veranderingen tijdens het verouderingsproces? Fascinerend hoe muziek je brein kan uitdagen! En er is meer goed nieuws: je hersenen blijven zich ontwikkelen door studie en mentale uitdagingen. Na jaren van teleurstellingen is er eindelijk hoop op het gebied van medicatie. Maar wist je dat je darmen ook een cruciale rol spelen in je hersengezondheid? Vergeet calorieën tellen - vezels zijn de echte helden in je voeding. En hier is een schokkend feit: eenzaamheid is schadelijker dan 15 sigaretten per dag roken! Er is hoop: maar liefst 45% van de dementiegevallen is vermijdbaar. Je omgeving heeft een enorme impact op je gezondheid en levensverwachting. En hoe gaan we als samenleving om met dementie. Begrijpen we de ervaring van patiënten wel echt?Luister nu naar deze aflevering over hoe we ons brein kunnen beschermen tegen dementie.
❤️ Vond je deze aflevering waardevol? Laat dan zeker een rating en een review achter in je favoriete podcast app. Dit helpt ons enorm om deze belangrijke informatie bij nog meer mensen te krijgen.
💭 Heb je vragen of bedenkingen? Deel ze gerust in de comments. We zijn benieuwd naar jouw inzichten en ervaringen!!
-
Onlangs heb ik m'n nieuwe boek "Lang zullen we leven" voorgesteld. Het was heerlijk om met zovelen van jullie samen te zijn en te praten over hoe we gezond, fit en energiek oud kunnen worden! De volgende weken krijg je hier in de podcast fragmenten van te horen.
Hier zijn drie belangrijke inzichten uit de aflevering van vandaag:
Longevity Escape Velocity: Wetenschappers voorspellen dat we tegen 2035 een punt bereiken waar de medische vooruitgang sneller gaat dan onze veroudering, waardoor we veroudering kunnen vertragen of zelfs omkeren.
Grijs Haar en Gezondheid: Grijs haar is niet enkel genetisch bepaald, maar kan ook veroorzaakt worden door oxidatieve stress, voedingsgebreken en roken. En... relax, je maakt je misschien eigenlijk zorgen om geel haar!
Innovatieve Oplossingen voor Haaruitval: Met mesotherapie, medicatie zoals minoxidil en finasteride, en natuurlijke supplementen zoals pompoenpitten, zijn er verschillende strategieën om haaruitval effectief aan te pakken.
Meer weten? Bestel het boek met korting via mijn website met code SPREEKHUUR25.
-
In deze live-aflevering (opgenomen op Boektopia 2024) ontvangen we Dr. Pedro Brugada, een topcardioloog die bekend staat om zijn ontdekking van het Brugada-syndroom. Pedro (Ja, we mogen Pedro zeggen) deelt met ons wat hij over het hart heeft geleerd, houdt een vurig pleidooi voor preventie en antwoord op vragen van de luisteraars over vitamine D, zout, en sarcopenie en zo veel meer.
Maar Pedro is meer dan een cardioloog. Nu z’n dagen wat rustiger zijn is er tijd voor een nieuwe passie, schilderen. Hij toont meteen dat hij daarin ook ondernemend is. Na het horen van deze episode ben je gewapend met waardevolle lessen over preventieve gezondheidszorg en de impact van je gewoontes.
Zo bespreken we onder meer:
Hoe zit het nu met die cholesterol en die statines? Het Brugada-syndroom en de complexiteit van diagnose. De noodzaak van preventieve gezondheidszorg en de teloorgang van een grootschalig jeugdonderzoek in België.Links en bronnen:
Boek: "Ons hart de complete handleiding" door Pedro Brugada Framingham-studie Het Brugada-syndroom: https://brugada.nl/brugada-syndroom/wat-is-brugada/Vergeet niet om je te abonneren, de podcast te beoordelen, en de aflevering te delen op sociale media. Jouw steun helpt ons om meer inspirerende gesprekken te blijven voeren. Tot de volgende keer!
Heb je een vraag voor het Open Spreekuur? Stuur ze gerust in! We behandelen regelmatig vragen van luisteraars in de podcast. Je kunt je vraag stellen via onze sociale media kanalen of via email. Alle vragen worden met zorg bekeken en mogelijk in een volgende aflevering besproken.
-
Deze voorlopig laatste aflevering van de podcast Spreekuur voert ons naar de wondere wereld van curcumine, de krachtige stof uit kurkuma. We onderzoeken hoe het ons kan helpen om ontstekingen te bestrijden en onze algemene gezondheid te verbeteren.
De Kracht van Curcumine in de Keuken: Ontdek hoe curcumine niet alleen een geneeskrachtige, maar ook een culinaire schat is.
Curcumine voor Mentale Gezondheid: Kan curcumine bijdragen aan een betere mentale gezondheid door het verminderen van symptomen van depressie en angst? Ontdek de wetenschap achter deze effecten.
Verminder Chronische Pijn: Leer hoe curcumine een effectieve natuurlijke optie is voor het verminderen van chronische pijn veroorzaakt door aandoeningen zoals artritis en artrose.
Curcumine, een krachtig ingrediënt uit de natuur, blijkt niet alleen je gerechten te verfraaien, maar ook je gezondheid aanzienlijk te verbeteren.
———
Spreekuur met Dokter Servaas
🎧Spotify, Google & Apple podcast
👀YouTube
Spreekuur kwam tot stand dankzij een co-productie met @Metagenics_belgie
-
Dit is een bitesize! Een stukje uit één van de afleveringen van Spreekuur, de podcast voor jouw gezondheid.
Wil je meer weten, surf naar www.dokterservaas.be/spreekuur. Deze podcast werd gemaakt in coproductie met Metagenics.
-
William neemt ons in dit open gesprek mee in z'n leven: hoe hij als kind 'anders' werd gezien en hoe hij daaruit de kracht putte om voor z'n doel te gaan. Naast comedian is William vooral een warme mens, die anderen een warm hart toedraagt. Dat maakt hem tot een symbool voor een grote groep mensen die naast de boot vallen, terwijl dat niet zo hoeft te zijn.
#Spreekuur #podcast #DokterServaas #SpreekuurDePodcast #Gezondheid #health #doktersadvies #kiesvoorjezelf #inspiratie #mentalegezondheid #ouderzijn #zelfliefde
———
Spreekuur met Dokter Servaas 🎧Spotify, Google & Apple podcast 👀YouTube
Spreekuur kwam tot stand dankzij een co-productie met @Metagenics_belgie
-
In de volledige aflevering met acteur Dominique Van Malder vertelde hij drie fantastische verhalen, waarvan eentje niet waar is. Met deze korte aflevering kom je te weten welk verhaal gelogen is.
Wil je meer weten, surf naar www.dokterservaas.be/spreekuur
Deze podcast werd gemaakt in co-productie met Metagenics, dat wetenschappelijk onderbouwde voedingssupplementen ontwikkelt om jouw gezondheid te ondersteunen.
-
We horen vaak praten over het microbioom en mensen experimenteren met gefermenteerde voeding. Is gefermenteerde voeding echt zo goed en hoe kunnen we er veilig aan beginnen? In deze aflevering maken Fermentistas Klejman ons wegwijs in het natuurlijk proces van fermenteren waarbij micro-organismen zoals bacteriën, gisten en schimmels koolhydraten (suikers en zetmeel) omzetten in alcohol of zuur. Het proces wordt gebruikt om voedsel te conserveren, nieuwe smaken te ontwikkelen en gezondheidsvoordelen te bieden.
———
Spreekuur met Dokter Servaas 🎧Spotify, Google & Apple podcast 👀YouTube
Spreekuur kwam tot stand dankzij een co-productie met @Metagenics_belgie
-
Dit is een bitesize! Een stukje uit één van de afleveringen van Spreekuur, de podcast voor jouw gezondheid.
Wil je meer weten, surf naar www.dokterservaas.be/spreekuur. Deze podcast werd gemaakt in coproductie met Metagenics.
-
In deze aflevering van Spreekuur nodigden we Dominique Van Malder uit. We spraken z’n reis naar gezondheid na een operatie, over het effect op zijn mentale en fysieke welzijn en de zelfontdekking die daarmee gepaard gaat.
Dominique Van Malder is theatermaker, televisiepersoonlijkheid en acteur. Dominique vertelt z’n verhaal na een maagbypassoperatie. Geboren in 1976, heeft hij een indrukwekkende carrière opgebouwd met projecten zoals de bekroonde serie "Albatros", over mensen met obesitas. Zowel in zijn werk als in ons gesprek mixt Dominique humor met ernst en harde feiten met zachte tederheid…
Zo vertelt hij openhartig over zijn worstelingen met zwaarlijvigheid en z’n gastric bypass operatie. Op die manier, en met de TV-serie Patiënt Dompi inspireert hij anderen die worstelen met gezondheid of zelfbeeld. Hij schuwt niet om te delen dat hij voor z’n mentale gezondheid therapie en begeleiding volgt en deelt z’n visie op zaken zoals vaderschap en familiebanden. Want ook dit heeft zijn beslissingen en zijn motivatie beïnvloed.
"Het gaat niet alleen om gewicht verliezen, maar om jezelf vinden en liefhebben in elke stap van je reis."
#Spreekuur #podcast #DokterServaas #SpreekuurDePodcast #Gezondheid #health #doktersadvies #kiesvoorjezelf #inspiratie #mentalegezondheid #ouderzijn #zelfliefde
———
Spreekuur met Dokter Servaas 🎧Spotify, Google & Apple podcast 👀YouTube
Spreekuur kwam tot stand dankzij een co-productie met @Metagenics_belgie
-
In de volledige aflevering met kinderarts Ilse Rayen (#68), auteur van het boek “Natuurlijke gezondheid voor baby's en kinderen", heeft ze drie indrukwekkende verhalen verteld, waarvan eentje niet waar is. Met deze korte aflevering kom je te weten welk verhaal gelogen is.
Wil je meer weten, surf naar www.dokterservaas.be/spreekuur
Deze podcast werd gemaakt in co-productie met Metagenics, dat wetenschappelijk onderbouwde voedingssupplementen ontwikkelt om jouw gezondheid te ondersteunen.
-
In deze aflevering bespreken we hoe we ons immuunsysteem kunnen ondersteunen, vooral nu het seizoen van de griep- en COVID-virussen voor de deur staat. We beginnen met enkele mythes de wereld uit te helpen. Want kunnen we ons immuunsysteem wel boosten? En wist je dat met nat haar naar buiten gaan niet leidt tot snellere ziekte?
Naast gezonde voeding, slaap en matige beweging hebben we het ondermeer over de rol van specifieke voedingsstoffen: vitamine C, ijzer, lactoferrine, magnesium, kurkuma en honing… Er passeren veel nutriënten de revue waarmee je je kan wapenen voor de winter. Want die willen we toch het liefste zonder ziek te worden doorkomen…
———
Spreekuur met Dokter Servaas
🎧Spotify, Google & Apple podcast
👀YouTube
Spreekuur kwam tot stand dankzij een co-productie met @Metagenics_belgie
-
Dit is een bitesize! Een stukje uit één van de afleveringen van Spreekuur, de podcast voor jouw gezondheid.
Wil je meer weten, surf naar www.dokterservaas.be/spreekuur. Deze podcast werd gemaakt in coproductie met Metagenics.
-
Dr. Ilse Rayen is een kinderarts met een missie! Ze is niet alleen moeder van drie kinderen, maar ook de oprichter van de kinderartsenpraktijk KAPRA+ in Hasselt. Ze heeft het boek "Natuurlijke gezondheid voor baby's en kinderen" geschreven. In dit boek kijkt ze verder dan alleen de symptomen van kinderen en zoekt ze naar de oorzaken.
Wat bespreken we in deze aflevering?
Hoe laat je je kind gezond opgroeien? Ilse geeft praktische tips voor een gezondere levensstijl voor kinderen. Van het verminderen van bewerkte producten en zuivel tot het belang van slaap, je krijgt volop handige adviezen!
Wat is de invloed van voeding op het gedrag van je kind? Is er een link met ADHD en andere gedragskenmerken? Ilse heeft het ondermeer over de rol van suikers en kleurstoffen.
De eerste duizend dagen van een kind zijn superbelangrijk, zegt Ilse. Ze legt uit hoe voeding, stress en routines bijdragen aan een gezond microbioom, en deelt haar ervaringen met alternatieve behandelingen.
Gezond en gelukkig opgroeien begint bij gezonde keuzes in voeding en levensstijl. Ilse toont dat we mogen vertrouwen op ons moeder- en vaderinstinct en dat we niet bang hoeven te zijn om vragen te stellen of nieuwe dingen te proberen voor de gezondheid van je kind!
———
Spreekuur met Dokter Servaas
🎧Spotify, Google & Apple podcast
👀YouTube
Spreekuur kwam tot stand dankzij een co-productie met @Metagenics_belgie
-
In de volledige aflevering met Dr. Elisabet Haesevoets (#64), auteur van het boek “Het Dagboek van een Spoedarts”, heeft ze drie indrukwekkende verhalen verteld, waarvan eentje niet waar is. Met deze korte aflevering kom je te weten welk verhaal gelogen is.
Wil je meer weten, surf naar www.dokterservaas.be/spreekuur
Deze podcast werd gemaakt in co-productie met Metagenics, dat wetenschappelijk onderbouwde voedingssupplementen ontwikkelt om jouw gezondheid te ondersteunen.
- Laat meer zien