Afleveringen

  • Volgens officiële cijfers zijn naar schatting 30.000 ouderen van 65 jaar of ouder het slachtoffer van financieel misbruik. Deskundigen geven aan dat dit slechts het topje van de spreekwoordelijke ijsberg is. Het misbruik komt in allerlei vormen voor. Iemand doet boodschappen voor een oudere en betaalt met het geld van die oudere: een tas voor die ander, twee tassen voor zichzelf. In de podcast Sprekend RD leggen twee deskundigen uit hoe financieel misbruik vorm krijgt, maar ook hoe het mogelijk is te voorkomen.

    „Misbruik komt vaak voor in een afhankelijkheidsrelatie. En vooral ouderen of mensen met een beperking zijn sterk afhankelijk van een ander. Denk aan familie of een mantelzorger,” zegt Oscar Balkenende. Hij is oprichter van Lokale Allianties, een netwerk waarin onder andere de politie, thuiszorg, notarissen, bewindvoerders, gemeenten, maar ook kerken in vertegenwoordigd zijn.

    De afhankelijkheid van ouderen nemen ook toe door de toenemende digitalisering. Bewindvoerder Johnny Zandvoort noemt het voorval van een huishoudelijke hulp die de betaling van facturen verzorgde. „Tussen die facturen zaten ook facturen die van anderen waren. En dat ging zo door totdat bleek dat er geen geld meer op de rekening stond.”

    In de podcast benoemen Oscar en Johnny schrijnende voorbeelden van financieel misbruik. „Het misbruik doet zich vaak ook voor doordat mensen hun problemen oplossen met het geld van een ander. Ook omdat voor een familielid of mantelzorger het misbruik makkelijk is. Dat tientje per maand kan op een gegeven moment honderd euro per maand worden. En het kan eindigen dat iemand in het testament van een ander komt te staan.”

  • Het aantal zendingswerkers dat voor de gereformeerde zendingsbond (GZB) nam de afgelopen vier jaar af met 20 procent. In Sprekend RD legt RD-redacteur Huib de Vries uit waar dat volgens hem mee te maken heeft. Gijsbert en Jenneke Wolvers uit Apeldoorn vertellen waarom zij wĂ©l de keuze maken om de zending in te gaan.

    De GZB besteedt in 2024 aandacht aan zendingswerk onder het thema “Ga, iedereen is geroepen”. Volgens Huib -die onder meer sprak met de directeur van de GZB- waren er in 2019 nog 55 uitgezonden werkers en in 2023 nog 44; een terugval van 11 stuks. „Dat is heel fors. Het betekent dat de GZB een heel aantal posten niet kan vervullen.”

    Huib deed ook navraag bij zendingsorganisaties van andere kerken, zoals de ZGG, de ZCGK en de ZHHK. Daar is het beeld iets anders, ontdekte hij. Bij bijvoorbeeld de ZGG is een duidelijke groei te zien. Vanuit de CGK en de HHK zijn er ook werkers die via andere organisaties zendingswerk doen. Dat geldt vermoedelijk ook voor de GZB, alleen heeft die daar geen cijfers van. Dat kan het beeld nog aardig nuanceren, volgens Huib. „De situatie is dus vrij divers. Je kunt over de hele linie bepaald niet zeggen dat het missionaire elan is afgenomen.”

    In de podcast vertellen Gijsbert (61) en Jenneke (58) over hun uitzending voor de GZB naar AlbaniĂ«, als alles goed gaat begin 2025. Een van de vragen die ter tafel komt, is of er een roeping nodig is voor het zendingswerk. Volgens Gijsbert niet; het is eerder een opdracht voor elke christen. „Een roeping is ook een stem die van buiten komt. God roept elke christen en zegt: Ga, jij zult Mijn getuige zijn. Dat is gewoon een opdracht, maar ook een vaststelling.”

    Reageren op deze aflevering? Mail naar [email protected]

    Bekijk ook onze videoserie 'Uit of Thuis', waarin Thirza Nieuwenhuis in gesprek gaat met zendelingen over hun werk en roeping.

    Meer Reformatorisch Dagblad?

    Eerdere afleveringen zijn ook te vinden op: https://www.rd.nl/sprekendrd

    Nieuwsbrief: https://www.rd.nl/nieuwsbrief

    Instagram: https://www.instagram.com/rdbeeld

    Facebook: https://nl-nl.facebook.com/refdag

    YouTube: https://www.youtube.com/refdag

  • Zijn er afleveringen die ontbreken?

    Klik hier om de feed te vernieuwen.

  • RD-journalist Robert van der Stelt was hard op weg naar de top van het hardlopen. Om die daadwerkelijk te bereiken was het een voorwaarde ook op zondag te trainen en aan wedstrijden mee te doen. Voor Robert betekende dit echter dat hij een punt zette achter zijn hardloopcarrière. Het was een hele worsteling. In de podcast Sprekend RD vertelt hij waarom en hoe hij deze beslissing genomen heeft. Samen met dominee Kazen uit Hoevelaken gaat Robert in op de mooie kanten van sport, maar ook geven ze antwoord op de vraag waar de grens ligt als het om sporten gaat.

  • Mensen met autisme ervaren de wereld anders. Dat heeft ook consequenties voor de manier waarop ze de kerk en het geloof beleven. Is het voor hen moeilijker om te geloven? Over die vraag buigt psycholoog en theoloog Hanneke Schaap-Jonker zich in deze aflevering van Sprekend RD, die in het kader staat van de landelijke Autismeweek (30 maart – 6 april).

    Schaap-Jonker, onder meer als rector verbonden aan het Kennisinstituut Christelijke ggz, deed veel onderzoek naar de relatie tussen geloof en autisme. In september 2022 bracht ze samen met dr. G.A. van den Brink het boekje ”Anders voelen, anders geloven” uit, dat ook over deze thematiek gaat. Volgens Schaap-Jonker hoeft het zeker niet altijd te betekenen dat iemand met autisme moeite ervaart in zijn of haar geloofsleven. „Voor sommigen van hen is het misschien zelfs wel gemakkelijker, vanuit menselijk perspectief gezien. Ik spreek mensen met autisme die een vast vertrouwen op de Heere Jezus hebben. Het is voor hen geen vraag of Hij hun Zaligmaker is. Het is echt mooi en opbouwend om te zien hoe dat kan.”

    Reageren op deze aflevering? Mail naar [email protected]

    Meer Reformatorisch Dagblad?

    Eerdere afleveringen zijn ook te vinden op: https://www.rd.nl/sprekendrd

    Nieuwsbrief: https://www.rd.nl/nieuwsbrief

    Instagram: https://www.instagram.com/rdbeeld

    Facebook: https://nl-nl.facebook.com/refdag

    YouTube: https://www.youtube.com/refdag

  • Vasten, het halen van een askruisje, het geven aan goede doelen. Van oudsher zijn het tradities uit de rooms-katholieke veertigdagentijd. Maar ook onder protestanten zijn deze gebruiken steeds populairder. Hoe erg is het als protestanten gebruiken van rooms-katholieken overnemen? Hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad Anton de Wit en theoloog en predikant Alfred Teeuw gaan er in deze podcast over in gesprek.

    Beide gasten voeren de discussie aan de hand van een drietal stellingen. Zo komt onder meer de vraag ter tafel of elke christen eigenlijk zou moeten vasten. „Het moet niet", zegt Anton de Wit. „Maar een christen moet het zichzelf wel gunnen." Zelf vast hij jaarlijks in de veertig dagen voor Pasen, een periode waarin hij minder goede gewoontes probeert af te leren en waarin hij meer tijd vrijmaakt voor gebed.

    Alfred Teeuw, die in het verleden een boekje schreef over vasten, waarschuwt voor „verdienstelijk vasten". Dat is vasten waarmee je een beter mens wordt. De Wit erkent dat dit een risico kan zijn. Maar, zo zegt hij, ook gebruiken uit de protestantse traditie kunnen een doel op zich worden.

    In de aflevering gaat het ook over minder bekende gebruiken, zoals het halen van een askruisje. Kun je daar als protestant aan meedoen? Teeuw: „Belangrijk is of je een gebruik kunt herleiden als een Bijbels gebruik. Een askruisje krijgt een lading waar ik persoonlijk niks mee heb."

    Ook het carnaval komt ter sprake. Hoe geloofwaardig is het vasten als je daarvoor zo de bloemetjes buiten hebt gezet? Volgens De Wit hoort carnaval bij het ritme naar Pasen toe. „Het is nodig om de vasten goed te beginnen. Ik zou zeggen: het is het begin van de vasten. Carnaval zie ik als een manier om jezelf niet zo serieus te nemen."

    Meer Reformatorisch Dagblad?

    Eerdere afleveringen zijn ook te vinden op: https://www.rd.nl/sprekendrd

    Nieuwsbrief: https://www.rd.nl/nieuwsbrief

    Instagram: https://www.instagram.com/rdbeeld

    Facebook: https://nl-nl.facebook.com/refdag

    Youtube: https://www.youtube.com/refdag

  • Een christen mag wel wat meer tijd in de natuur doorbrengen, vindt Klaas-Hemke van Meekeren. In Sprekend RD breekt de zogenaamde ‘polderprof’ en weduwnaar van milieudeskundige Martine Vonk een lans voor het buitenleven. „Wie meer oog heeft voor de natuur, krijgt ook meer oog voor een duurzaam leven.”

    Komende week organiseert voor het Reformatorisch Dagblad opnieuw de Week van de Schepping. Voor Van Meekeren is dat een aangelegen onderwerp. Tijdens zijn huwelijk met Martine Vonk –ze overleed in 2019 aan de gevolgen van borstkanker– leerde hij om bewuste keuzes te maken. Dat ging niet helemaal vanzelf, vertelt hij. „Ik hield ook van lappen vlees. Maar gaandeweg ben ik hierin wat veranderd.”

    Nu zijn vrouw niet meer leeft, zet Van Meekeren de duurzame levensstijl voort. Hij heeft vanuit zichzelf veel met de natuur. Als polderprof ontwikkelt hij ruimtelijke plannen met biodiversiteit voor bedrijven, particulieren en overheden. Bovendien beheert Van Meekeren een eigen stukje land, dat hij zijn ‘polderlaboratorium’ noemt. „Ik heb een druk hoofd, waar veel in gebeurt. Op dat landje aard ik en kom ik tot rust.”

    Hij zette enige tijd geleden vanuit zijn kerkelijke gemeente bovendien de Forest Church op, waarmee hij elke paar weken de natuur intrekt voor een ‘buitendienst’. „De natuur is ook een boek waaruit we God kunnen leren kennen. Ik ervaar veel van Wie God is in de schepping.”

    In de podcast gaat Van Meekeren in op de vraag of christenen wel genoeg bezig met het thema duurzaamheid. Hij ziet dat dit thema ten opzichte van vroeger veel meer speelt in kerken. Wel mag er wat hem betreft meer aandacht komen voor de schepping. Hij werpt zich graag op als pleitbezorger van de natuur. Wie daar meer oog voor heeft, gaat namelijk automatisch ook meer aan de slag met duurzaamheid, denkt Van Meekeren. „Een duurzame levensstijl past binnen de christelijke deugden.”

    Voor de mensen die niet zoveel met groen of duurzaamheid hebben, heeft hij een tip: „Begin met iets kleins. Kweek bijvoorbeeld iets wat je kunt eten. En heb je daar lol in, pak dan weer iets op. Het hoeft niet allemaal ineens. Maar we hebben wel degelijk invloed op onze leefomgeving.”

    Alle artikelen over de Week van de schepping zijn hier te lezen

    Meer Reformatorisch Dagblad?

    Eerdere afleveringen zijn ook te vinden op: https://www.rd.nl/sprekendrd

    Nieuwsbrief: https://www.rd.nl/nieuwsbrief

    Instagram: https://www.instagram.com/rdbeeld

    Facebook: https://nl-nl.facebook.com/refdag

    Youtube: https://www.youtube.com/refdag

  • De lijdensweken zijn een periode bij uitstek om stil te staan bij het lijden en sterven van Christus. Muziek kan daarbij helpen, vertelt musicoloog en muziekdocent Geerten Jan van Dijk in de nieuwe aflevering van Sprekend RD.

    Er is ongelooflijk veel muziek gecomponeerd over het lijdensevangelie. Denk aan de MatthĂ€us Passion van Bach, maar ook aan lijdensgezangen als ”Leer mij, o Heer, Uw lijden recht betrachten” of aan de recentere kerkmuziek. Volgens Van Dijk is de rode lijn in die muziek dat er een link met de gelovige wordt gelegd. „Het is de gedachte dat Jezus dit in de plaats van mij moest doen, terwijl ik het verdiend heb. Dat vind je overal wel terug.”

    In Sprekend RD gaat Van Dijk stapsgewijs langs bekende lijdenswerken. Zo legt hij uit waarom de MatthÀus Passion in Nederland zo populair is, en vertelt hij welke lijdensliederen in deze tijd veel klinken. Ook moderne nummers zoals de lijdensmuziek van Sela komt langs: Van Dijk, docent op het Van Lodenstein College in Amersfoort, geeft aan dat dit bij zijn leerlingen aanslaat.

    De kracht van muziek is volgens de musicoloog dat het bezinnend werkt. Maar daarvoor is het wel belangrijk je te richten op de tekst. „Ik heb het idee dat muziek vaak beluisterd wordt in combinatie met andere dingen. Tijdens het stofzuigen, het autorijden. Maar ik zou zeggen: ga er gewoon voor zitten. Pak de tekst erbij en neem er de tijd voor.”

    Voor wie dit jaar wat anders wil luisteren dan de bekende liederen en klassieke werken geeft Van Dijk door de podcast heen vier luistertips. Net wat minder bekend, maar minstens zo de moeite van het beluisteren waard.

    NB In de podcast wordt gezegd dat The Passion van de EO is. Dit klopt niet. The Passion wordt sinds 2020 door KRO-NCRV uitgezonden.

    Linkjes van de muziektips:

    Dietrich Buxtehude: Membra Jesu Nostri

    John Stainer: God so loved the world, uit The Crucifixion

    Johann Sebastian Bach: MatthÀus Passion

    Johann Sebastian Bach: Oster-Oratorium

    Reacties, vragen of tips? Mail naar [email protected]

    Meer Reformatorisch Dagblad?

    Eerdere afleveringen zijn ook te vinden op: https://www.rd.nl/sprekendrd

    Nieuwsbrief: https://www.rd.nl/nieuwsbrief

    Instagram: https://www.instagram.com/rdbeeld

    Facebook: https://nl-nl.facebook.com/refdag

    Youtube: https://www.youtube.com/refdag

  • In februari 2023 staat de universiteit van Asbury zestien dagen lang in het teken van een religieuze opwekking. Studenten zingen, bidden en mediteren haast zonder onderbreking in de universiteitskapel. Wat is er een jaar later nog te merken van de ommekeer? En waarom komen juist in de Verenigde Staten zoveel opwekkingen voor? In Sprekend RD geeft oud-hoofdredacteur van het RD en Amerikakenner Wim Kranendonk antwoord op deze vragen.

    Kranendonk schreef voor het Reformatorisch Dagblad een vijfdelige serie artikelen over de opwekking in Asbury. Daarin zoomt hij ook in op het verleden van de Verenigde Staten, dat „gestempeld” is door opwekkingen. „In het kielzog van de puriteinen zijn de methodisten in Amerika gekomen. Die hebben veel evangelisatiewerk gedaan onder meer bij de slavenbevolking. Binnen die traditie passen de opwekkingen.” Bovendien, zo signaleert hij, sluit de manier waarop een dergelijke opleving verloopt aan bij de volksaard van de Amerikanen. „Ze hebben iets uitbundigs, iets spectaculairs. Het geloof gaat niet buiten de volksaard om.”

    Het is volgens Kranendonk lastig om een jaar later al te beoordelen of er sprake is van een blijvende verandering in Asbury en de andere steden waar de opwekking navolging kreeg. Wel ziet de rector van de universiteit dat zijn studenten meer dan voorheen bezig zijn met mediteren, bidden en zingen. „De vruchten moeten we afwachten. Maar dat neemt niet weg dat het een positieve ontwikkeling is dat honderden studenten aan een Amerikaanse universiteit elke dag de tijd nemen voor Bijbelstudie en met elkaar over het geloof praten.”

    Lees de artikelenserie van Wim Kranendonk over Asbury hier.

    Reacties, vragen of tips? Mail naar [email protected]

    Meer Reformatorisch Dagblad?

    Eerdere afleveringen zijn ook te vinden op: https://www.rd.nl/sprekendrd

    Nieuwsbrief: https://www.rd.nl/nieuwsbrief

    Instagram: https://www.instagram.com/rdbeeld

    Facebook: https://nl-nl.facebook.com/refdag

    Youtube: https://www.youtube.com/refdag

  • Schoppen, slaan, seksistische opmerkingen en pogingen tot moord. Afgelopen jaar werden dertienduizend gevallen gemeld van geweld en agressie tegen hulpverleners. Recent werd de ME in Poeldijk ingezet omdat brandweerlieden werden bekogeld tijdens hun werk. ,,Dit is geen incident, er is sprake van een trend,” zegt burgemeester Pieter Verhoeve die voorzitter is van de Taksforce Onze hulpverleners veilig. ,,Helaas is het aantal meldingen het spreekwoordelijke topje van de ijsberg. Ik zie graag een verhoging van het aantal aangiftes. Oud- en nieuwjaarsdag zijn geen feestdagen meer voor onze hulpverleners. Ik vind het een krankzinnige Nederlandse traditie. Het is een nacht waarin een soort jungle van wetteloosheid en anarchie ontstaat.”

  • Bijna vier maanden zit een groot deel van de IsraĂ«lische gijzelaars nu vast in Gaza. Wereldwijd worden vaker mensen of groepen mensen ontvoerd. Dat meemaken heeft een grote impact op lichaam en geest, vertelt professor Ellen Giebels in de nieuwste aflevering van Sprekend RD.

    Giebels is hoogleraar psychologie van conflict en veiligheid aan de Universiteit Twente. Ze deed onderzoek naar de effecten van gijzeling en ontvoering –twee verschillende dingen– en interviewde daarvoor tientallen mensen die een ontvoering of gijzeling meemaakten. Meestal doorlopen ontvoerde personen verschillende stadia, vertelt ze. „Eerst is er de acute stress. Mensen zijn dan heel alert; ze kunnen zich later nog precies herinneren wat ze die momenten meemaakten.” Naarmate mensen langer ontvoerd zijn, komen er nieuwe routines. Die bieden houvast en zorgen ervoor dat, hoe tegenstrijdig het ook klinkt, iemand went aan de nieuwe situatie.

    In de podcast zijn ook korte fragmenten te horen van een gesprek dat buitenlandredacteur Richard Donk deze week voerde met de opa van Ofir Engel. Deze Nederlandse jongen werd ruim 50 dagen vastgehouden in Gaza. Zijn opa vertelt hoe Hamas-leden op zijn psyche probeerden in te spelen. „Ze zeiden: IsraĂ«l bestaat niet meer. Maar Ofir luisterde er niet naar.”

    Reacties, vragen of tips? Mail naar [email protected]

    Meer Reformatorisch Dagblad?

    Eerdere afleveringen zijn ook te vinden op: https://www.rd.nl/sprekendrd

    Nieuwsbrief: https://www.rd.nl/nieuwsbrief

    Instagram: https://www.instagram.com/rdbeeld

    Facebook: https://nl-nl.facebook.com/refdag

    Youtube: https://www.youtube.com/refdag

  • In de week van het christelijk-reformatorisch onderwijs staat het thema integriteit centraal. Het sleutelwoord bij integriteit is onderlinge transparantie. „Je kan het grondig met elkaar oneens zijn, terwijl niemand een regel overtreedt. Dan is het juist goed om te laten zien waarom je het oneens bent en wat jouw agenda is,” geeft Jan Schreuders aan, werkzaam bij de RMU. „Een voorbeeld dat laat zien dat we daar niet altijd toe in staat zijn, is de petitie tegen het gebruik op school van een andere Bijbelvertaling.”

    Jan Schreuders (RMU) en Gerdien Lassche van de Reformatorische Oudervereniging spreken op het symposium “Integriteit in de bestuurlijke driehoek’ georganiseerd door de VGS over het onderwerp ‘meedenken vanuit zuivere intenties’. Integriteit en identiteit liggen voor Gerdien Lassche dicht bij elkaar. „Maar dit onderwerp speelt natuurlijk niet alleen in het reformatorisch onderwijs.” Jan vult aan dat ‘de wereld’ wel met een zoomlens naar het reformatorisch onderwijs kijkt. Voor deze scholen ligt de lat wel erg hoog als om het integer handelen gaat.”

    Gerdien: „Wanneer het om integriteit gaat, zijn de bijbelse geboden een integriteitskompas: God liefhebben boven alles en onze naaste als onszelf. „Het mag alleen geen geestelijke dooddoener zijn,” vindt Jan. „De vraag daarbij is ook voor wie ik een naaste kan zijn? Dat kan ook degene zijn met wie je het niet eens bent.”

  • Naar schatting verliezen een op de vier vrouwen in Nederland een kind voor de geboorte. Alike Nijsink uit Rijssen maakte het zelfs drie keer mee. In Sprekend RD vertelt ze hoe dat was voor haar en haar gezin. En hoe belangrijk de pastorale zorg van haar predikant ds. S.W. Janse en zijn vrouw –allebei ook te horen in de aflevering– in die periode was.

    Lees hier de artikelen in het RD over miskraam en vroeggeboorte.

    Reacties, vragen of tips? Mail naar [email protected]

    Meer Reformatorisch Dagblad?

    Eerdere afleveringen zijn ook te vinden op: https://www.rd.nl/sprekendrd

    Nieuwsbrief: https://www.rd.nl/nieuwsbrief

    Instagram: https://www.instagram.com/rdbeeld

    Facebook: https://nl-nl.facebook.com/refdag

    Youtube: https://www.youtube.com/refdag

  • „Steeds meer sterke leiders die lak hebben aan regels”

    Meer dan de helft van de wereldbevolking gaat dit jaar naar de stembus. Zo mogen onder andere de inwoners van de Verenigde Staten, Rusland, Taiwan en Europa dit jaar hun stem uitbrengen. In de podcast Sprekend RD geeft buitenlandredacteur Cornelis Boon uitleg over de verkiezingen voor het Europees Parlement en blikt oud-hoofdredacteur Wim Kranendonk vooruit op de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten.

    Buitenlandredacteur Cornelis Boon geeft aan dat het Europees Parlement geen wetsvoorstellen mag doen. Dat wordt door leden als een groot manco ervaren. Het Europees Parlement mag wel oproepen doen. Zo hebben ze opgeroepen om de beschermde status van de wolf aan te passen. De Europese Commissie komt dan met een wetsvoorstel en daar kan het Europees Parlement dan over stemmen.

    Europa heeft wel degelijk invloed op de landelijke politiek. „Wat mensen onvoldoende beseffen is dat Europa de wetgeving in Nederland inkleurt.” Als voorbeeld noemt Cornelis de recent gesloten migratiedeal. De BBB sorteert met haar verkiezingsprogramma al voor op het besluit om een maximaal aantal migranten toe te laten en het merendeel te weigeren. Migranten die niet worden opgenomen koopt Nederland af door 20.000 euro te betalen aan het land dat de migrant wel wil opnemen.

    „Ik denk niet dat president Biden zit te wachten om het op te nemen tegen Donald Trump. Maar Biden ziet het wel als zijn taak om Trump te verslaan”, zegt Wim Kranendonk. Bij de Democraten zijn er nagenoeg geen andere presidentskandidaten. Bij de Republikeinen zijn er wel andere kandidaten in de race om het presidentschap, maar die liggen tientallen procentpunten achter in de peilingen op Trump.

    Wat betekent het als Trump weer president wordt? „Als Trump aan de macht komt, zal hij Europa meer aan zijn lot overlaten. En met koopmanspolitiek ervoor proberen te zorgen dat China geen bedreiging meer is. Ook wil Trump het lidmaatschap van de NAVO beëindigen, maar om dat zoveel mogelijk te voorkomen heeft het Amerikaanse Congres recent een wet aangenomen. Of Trump weer aan de macht komt is overigens maar de vraag. Er lopen dit jaar verschillende rechtszaken tegen hem.

    Kranendonk: „Er is wereldwijd sprake van verval van de democratie. Je ziet sterke leiders opkomen, mannen die lak hebben aan veel regels. Amerika was altijd bezorgd om het verval van de democratie in de wereld, maar dat wordt steeds minder.”

  • Goede voornemens horen bij het nieuwe jaar zoals oliebollen bij oudjaarsavond. Maar het blijkt lastig deze plannen in de praktijk vol te houden. Dat heeft er alles mee te maken dat onze hersenen niet zo makkelijk nieuw gedrag aanleren, vertelt psycholoog en gedragstherapeut Maartje Timmerman-van Kooten in Sprekend RD.

    Ons brein kiest in principe de makkelijkste weg, zegt Timmerman. Veel van de dingen die we doen zijn geautomatiseerd; denk bijvoorbeeld aan het doorrijden bij groen licht of het afwerken van een vast ochtendritueel. „En dat is maar goed ook, want zo blijft er ruimte over voor meer complexe taken.”

    Tegelijk zorgt die hang naar gemak ervoor dat het brein moeilijk nieuw gedrag aanleert. Daarvoor moeten letterlijk nieuwe paden gemaakt worden in de hersenen: zogenaamde neurale paden. „Maar we kunnen deze kennis ook gebruiken om er ons voordeel mee te doen”, zegt Timmerman. „Door nieuwe gewoontes te ontwikkelen, maken we eigenlijk neurale paden kapot en leggen we nieuwe paden aan.” Herhaling is hierbij cruciaal: net als bij een gewoon pad moet je er vaak overheen gaan om het uit te slijten.

    In de aflevering komt ook Pauline Mellema aan het woord. Ze vertelt over haar goede voornemen: in Ă©Ă©n jaar de hele Bijbel lezen. „Op die manier hoop ik mijn relatie met God te verdiepen.” Ze heeft er een speciale Bijbel voor gekocht met een leesrooster. En als het niet lukt in Ă©Ă©n jaar? „Dan doe ik er gewoon iets langer over.”

    Reacties, vragen of tips? Mail naar [email protected]

    Meer Reformatorisch Dagblad?

    Eerdere afleveringen zijn ook te vinden op: https://www.rd.nl/sprekendrd

    Nieuwsbrief: https://www.rd.nl/nieuwsbrief

    Instagram: https://www.instagram.com/rdbeeld

    Facebook: https://nl-nl.facebook.com/refdag

    Youtube: https://www.youtube.com/refdag

  • Van een geklapt landbouwakkoord tot de opkomst van Nieuw Sociaal Contract, van tien jaar koning Willem-Alexander tot de aardbeving in Turkije. In de eindejaarsaflevering van Sprekend RD blikken vijf redacteuren terug op een nieuwsgebeurtenis uit het afgelopen jaar. Ze geven een kijkje achter de berichtgeving.
    Buitenlandredacteur Leendert de Bruin bezocht twee keer Turkije na de aardbeving die daar plaatsvond in februari. „Je komt er als journalist, je komt er om verhalen op te halen. Tegelijkertijd doet het veel met je als persoon. Je loopt over het puin en je ruikt er de dood.”
    „Het liefst wilde ik bij Armageddon kijken,” zegt kerkredacteur Arie de Heer. Hij bezocht Israël voordat de huidige oorlog uitbrak. „Staan hier straks de vijandelijke legers tegenover elkaar? Vindt hier de eindstrijd plaats? Arie bezocht met dominee Dekker en zijn vrouw meerdere plaatsen in Israël.
    Arij Heijboer, politiek redacteur, praat over de opkomt van Nieuw Sociaal Contract. „Bij een nieuwe partij is de vraag of het een succes wordt. De opbouwfase is vaak kritiek. In het verleden hebben we gezien dat het fout kan gaan. NSC maakte een enorme klap door met twintig zetels in de Tweede Kamer te komen. Heel erg knap.”
    „Je praat over mensen die hun brood verdienen op een bedrijf dat al generatieslang in de familie is. Als je hoort dat mensen compleet klem zitten, dan doet dat wel wat met mij,” zegt economieredacteur Tiemen Roos. Hij schreef veel artikelen over het landbouwakkoord en kent de problematiek van boeren als geen ander. „Er zijn boeren die de overheid zien als door God ingesteld en toch klimmen ze op de tractor om naar Den Haag te rijden. Maatregelen vanuit overheid raken hen in hun bestaan.”
    Anne Lok-Vader schrijft met regelmaat over het koningshuis. „De koninklijke familie speelt al eeuwenlang een belangrijke rol in ons land.” Daarnaast schrijft Anne over allerlei “zware” onderwerpen zoals euthanasie, seksueel misbruik en mensen die ernstig ziek zijn. Ze schrijft het liefst over onderwerpen die impact hebben en waarin je de christelijke hoop kunt laten doorklinken. Wanneer je veel van dit soort onderwerpen schrijft, kan het onder je huid gaan zitten,” geeft ze aan. „Dan is het fijn om te schrijven over een prinsesje dat 18 jaar wordt. Dat is iets leuks, het heeft iets luchtigs.”

  • Kerst is misschien wel het bekendste feest binnen het christendom. Maar behalve het herdenken van de geboorte van Jezus in de stal van Bethlehem lijkt het tegenwoordig om veel meer te gaan: lichtjes, cadeaus en gezelligheid. Zijn dat puur niet-christelijke elementen, of valt er een lijn te trekken naar het Bijbelse verhaal? In de nieuwe aflevering van Sprekend RD bespreekt hoogleraar kerkgeschiedenis prof. dr. Herman Selderhuis een aantal feiten rond Kerst die misschien wat minder bekend zijn.

    Volgens Selderhuis, verbonden aan de Theologische Universiteit Apeldoorn en predikant, is het kerstfeest zoals we dat nu vieren in de plek gekomen van het heidense midwinterfeest. Dat werd rond de kortste dag van het jaar, 21 december, gevierd. Met het feest werd het einde van de winter gemarkeerd. Bovendien wees het vooruit op de nieuwe bloeitijd.

    Er zijn zeker overeenkomsten tussen dat zonnewendefeest en het kerstfeest, aldus Selderhuis. Denk aan de betekenis van het licht; ook nu steken mensen massaal lichtjes aan. „En ook de kerstboom is ten dele op het heidense feest terug te voeren. De groene takken verwijzen naar het nieuwe leven dat wacht.”

    Kerst wordt door christenen wereldwijd op een verschillende manier gevierd, vertelt Selderhuis. De Russisch-orthodoxe kerk viert het in januari, in Duitsland is kerstavond het belangrijkste moment. „Als je wilt kun je dus twee weken lang Kerst vieren.”

    Reacties, vragen of tips? Mail naar [email protected]

    Meer Reformatorisch Dagblad?

    Eerdere afleveringen zijn ook te vinden op: https://www.rd.nl/sprekendrd

    Nieuwsbrief: https://www.rd.nl/nieuwsbrief

    Instagram: https://www.instagram.com/rdbeeld

    Facebook: https://nl-nl.facebook.com/refdag

    Youtube: https://www.youtube.com/refdag