Afleveringen
-
Nieuwe eiwitproducten staan aan de basis van een nieuwe markt. Als consumenten de producten niet kopen, komt de markt niet op gang en blijft de wereld 'oud vlees' eten. Onze jongste podcast in de serie met twee doorgewinterde innovatoren en ondernemers gaat over het verschil tussen wetenschap en innovatie. Spoiler: in Nederland denken we dat wetenschapsfinanciering tot marktinnovatie leidt. Mispoes, zeggen Jos Hugense (oprichter Meatless) en Ira van Eelen (Stichting Cellulaire Agricultuur) in gesprek met Dick Veerman.
Wil je doorpraten over dit onderwerp? Meld je dan aan voor Foodlog Café @WFC op 25 februari 2025 van 16:00-18:00: https://mailchi.mp/foodlog/cafe_februari
-
Het tweede gesprek in onze februari-serie over het vlees van morgen. In gesprek met Hans Dagevos en Toine Timmermans onderzoekt Dick Veerman waar vlees minderen en echte duurzaamheid staan. Hans en Toine zijn beiden verbonden aan de Universiteit van Wageningen. De een rapporteert jaarlijks tot zijn teleurstelling dat Nederlanders nauwelijks vleesminderen. De ander is tegen het opstoken van veevoer in de vorm van energie, en dus pro het eten van dieren. Een spannende confrontatie. Hoe het uitpakt moet je echt even horen, maar leer alvast dit: het ene vlees is het andere niet.
Wil je doorpraten over dit onderwerp? Meld je dan aan voor Foodlog Café @WFC op 25 februari 2025 van 16:00-18:00: https://mailchi.mp/foodlog/cafe_februari
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
âVleesvervangersâ lijken in het slop beland. Investeerders trokken zich terug uit start-ups. De koersdaling van Beyond Meat is exemplarisch. Stoppen we met plantaardig vlees eten? Nee hoor, zeggen Jaap Korteweg (oprichter van de Vegetarische Slager) en Frank Giezen (Ojah). De gekkie-investeerders en slechte producten zijn de markt uit en die gaat nu rustig doorgroeien. In gesprek met Jaap en Frank gaat Dick Veerman op zoek naar wat ânieuw vleesâ, zoals zij het noemen, onderscheidt van een groenteburger en naar het antwoord op de vraag of nieuw vlees ongezond is.Wil je doorpraten over dit onderwerp? Meld je dan aan voor Foodlog CafĂ© @WFC op 25 februari 2025 van 16:00-18:00: https://mailchi.mp/foodlog/cafe_februari
-
In gesprek met Merel Straathof (bestuurder van de jonge boerenkoepel Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt, NAJK) en Onno Zwart (ontwikkelingsbedrijf GOM DB) bespreekt Dick Veerman de zorgen van jonge boeren. Merel laat het je voelen. Ze legt uit dat boeren onfinancierbaar dreigen te worden omdat de overheid heeft nagelaten belangrijke spelregels te maken. Grond is âup for grabsâ en dreigt door niet boeren te worden overgenomen, waardoor het landschap een rommeltje wordt. Onno Zwart is directeur van het enige bedrijf in Nederland dat daar een antwoord op heeft. En wat nou zo gek is: het is opgericht door een aantal gemeentebesturen in de Bollenstreek.
Wil je doorpraten over dit onderwerp? Meld je dan aan voor Foodlog Café @WFC op 28 januari 2025 van 16:00-18:00: https://mailchi.mp/9fa13ac67c81/u63sje8z88
-
Bart Strengers van het Planbureau voor de Leefomgeving en het VN-klimaalpanel IPCC en Marijke Folkers (akkerbouwer, pluimvee- en varkenshouder Ă©n boerenbestuurder bij AVEBE en ForFarmers) ontmoeten elkaar aan tafel bij Dick Veerman. Strengers heeft een visie op energie- en materiaalgewassen voor Nederland ontwikkeld. Folkers heeft haar visie als boerin: van de dure Nederlandse grond kun je alleen maar gewassen halen die veel opleveren. Samen blijken ze het roerend eens: zonder visie op grondgebruik zal er geen biobased economy - energie en materiaal van akkers met een bijbehorende verwerkende industrie - van de grond komen. Die visie en de bijbehorende investeringen in een nieuwe economie (Keynes!) ontbreken. En nu?
Wil je doorpraten over dit onderwerp? Meld je dan aan voor Foodlog Café @WFC op 28 januari 2025 van 16:00-18:00: https://mailchi.mp/9fa13ac67c81/u63sje8z88
-
Stoppen met fossiele energie, betekent in Nederland vooral meer windmolens. Maar die willen we vooral bij anderen en niet in onze buurt. Hoe krijgt de overheid ze dan toch gepland?
In onze serie over hoe we willen dat Nederland er straks uitziet, spreekt Dick Veerman met landschapsarchitecten Dirk Oudes (WUR) en Frank Stroeken (Wing). Het woord âenergierechtvaardigheidâ duikt op. Omdat we energie nodig hebben moeten we draagvlak zien te ontwikkelen voor landschappen waarin windmolens een prominente plek innemen nabij mensen.Wil je doorpraten over dit onderwerp? Meld je dan aan voor Foodlog CafĂ© @WFC op 28 januari 2025 van 16:00-18:00: https://mailchi.mp/9fa13ac67c81/u63sje8z88 -
Tegen de stroom in pleit oud-landbouwminister Cees Veerman al jaren voor een zgn. Agrarische Hoofdstructuur. Die is er nooit gekomen. In gesprek met Dick Veerman analyseert hij waarom: boeren zagen het als bedreiging. Dat doen ze nog steeds. En daarmee hebben ze zichzelf. De BBB krijgt forse kritiek van Cees. Luister naar een even leerzaam en onthullend als onderhoudend gesprek.Wil je doorpraten over dit onderwerp? Meld je dan aan voor Foodlog Café @WFC op 28 januari 2025 van 16:00-18:00: https://mailchi.mp/9fa13ac67c81/u63sje8z88
-
Culinair journalist Hiske Versprille (Volkskrant) en Dick Veerman luiden 2024 uit in een gesprek waarin ze elkaar interviewen. Wat hield hen bezig afgelopen jaar? Hiske zag de rol van de chef in de tophoreca veranderen en analyseert de opkomst van de jonge foodie 10 jaar geleden. Ze dook in de smaak van de Hamka's. Dick dook in de escalerende oorlog en toch eindigt het gesprek met hoop: de onderheid brengt weer rede in de ontstane ruzies.
-
Staatssecretaris Rummenie stelde voor gruttoâs âte gaan fokkenâ. Oud-minister Winsemius maakte ooit het âaanvalsplan Gruttoâ. "Alletwee zijn kansloos", zegt vogelkenner Ben Koks. "Schiet nou niet meteen alles af", sust vogelliefhebber en uitgever van het blad âOnze weidevogelsâ Gijs Gjaltema. Dick Veerman gaat met beide heren in gesprek en ontdekt met hen: geld achter vogels aangooien om ze te redden heeft geen zin. Er zijn echte ruimtelijke keuzes nodig om maatregelen zin te laten hebben. Een gesprek boordevol weetjes en een ander verhaal over boeren en hun vogels.
-
Autonomie, duurzaamheid en emancipatie. Een cyclus die zoveel mogelijk losstaat van de economie en zich zo goed als hij kan voegt naar de lokale ecologie. Het is een systeem van dubbele vrijheid, zegt de emeritus hoogleraar rurale sociologie. Hij gaat in gesprek met Dick Veerman die hem laat vertellen over zijn kijk op wat boeren hadden verworven maar ook weer verloren: de boer is weer een horige geworden. Niet van een heer maar van de markt dit keer.
-
Op 1 november zwaaide voedingsdeskundige Jaap Seidell af als hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Dick Veerman sprak met hem over zijn carriĂšre, waarin hij zich ontpopte als onderzoeker, activist en aanjager van maatschappelijke verandering. Een boeiend gesprek over wat wetenschap is, hoe je aan gemeenschapszin kunt bouwen en het begin van het Sarphati Instituut.
-
Met hun initiatieven om mensen gezonder te laten eten, sleepten zowel het Smaakcentrum als Voeding Leeft een eerste prijs in de wacht bij de jongste Gezonde Innovatie Awards. Waar Martien Bos zich met het Smaakcentrum focust op een doorlopende leerlijn voor kinderen (en hun ouders) van 0 tot 16, helpt Emma Coles grote mensen met het aanpassen van hun leefstijl om hen weerbaarder te maken tegen hun chronische ziekten of hun malheur zelfs terug kunnen draaien. In gesprek met Dick Veerman komen ze tot de ontdekking dat initiatieven zoals de hunne graag lonken naar hulp van de overheid, maar eigenlijk veel beter kracht aan elkaar kunnen ontlenen.
-
Geneesmiddelen tegen obesitas lossen het echte probleem niet op. Dat stelt Marloes Dankers van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM). Samen met hoogleraar immunofarmacologie Johan Garssen van de Universiteit Utrecht bespreekt ze met Dick Veerman de impact van de nieuwe afvalmedicijnen Ozempic, Wegovy en Mounjaro.
In dit vierde en laatste gesprek in aanloop naar ons Foodlog Café @WFC over afslankmiddelen komen Dankers en Garssen tot een heldere conclusie. De nieuwe medicijnen zijn een handige en effectieve techfix die overgewicht voorkomen en blijvend gewichtsverlies mogelijk maken. Maar ze pakken de kern van het probleem niet aan: het gemak en de verleiding van te veel, niet voedzaam maar wel lekker eten dat overal beschikbaar is.
Dankers en Garssen roepen de medische en farmaceutische sector op in gesprek te gaan met de voedselindustrie. Het doel? Ontdekken hoe gezonder eten een steuntje in de rug kan krijgen van deze nieuwe afvalmedicijnen. Zo los je wel wat op.Wil je doorpraten over dit onderwerp? Meld je dan aan voor Foodlog Café @WFC op 26 november 2024 van 16:00-18:00: https://mailchi.mp/foodlog/cafe-november2024
-
Een verrassend gesprek met de bekende Rotterdamse obesitasarts en hoogleraar Liesbeth van Rossum en de Wageningse farmacoloog, voedingsexpert en hoogleraar Renger Witkamp. Van Rossum legt uit dat onderdelen van ons brein van stoffen als semaglutide en tirzepatide een signaal krijgen dat we genoeg gegeten hebben. De nieuwste stoffen geven verschillende signalen tegelijk af en zijn daardoor extra effectief. Witkamp geeft aan dat hij worstelt met deze middelen. Ze zijn zo effectief dat (veel) te breed gebruik op de loer ligt. Zelfs zonder recept. Het openhartige gesprek, dat aan de keukentafel van Van Rossum plaatsvond, onderzoekt die worsteling. Ook Van Rossum - die zuinig is op haar positie als onafhankelijk adviseur bij het opstellen van behandelingsprotocollen - blijkt te worstelen en is daar openhartig over. Samen ontdekken Van Rossum en Witkamp iets dat we nog niet eerder hoorden in de media: mensen die door welvaartsziekten 10 tot 20 medicijnen gebruiken, kunnen misschien wel meer dan de helft daarvan achterwege laten. Nee, dat is nog niet zeker. Maar het is ook niet ondenkbaar. Een ontdekking die dit gesprek bijzonder maakt. Om met rode oortjes naar te luisteren.
Wil je doorpraten over dit onderwerp? Meld je dan aan voor Foodlog Café @WFC op 26 november 2024 van 16:00-18:00: https://mailchi.mp/foodlog/cafe-november2024
-
De nieuwe afslankmiddelen van Novo Nordisk en Eli Lilly gaan de wereld veranderen. Ze werken namelijk echt en heel eenvoudig. Maar wat doen we nu? Enerzijds worden mensen âvetgemestâ, en anderzijds helpen we ze weer van dat overtollige gewicht af. Dit creĂ«ert een dubbel verdienmodel. Moeten we dat willen? En waarom is het zo moeilijk om dit te doorbreken?
In deze tweede podcast over merkproducten als Ozempic, Wegovy en Mounjaro spreekt Dick Veerman met voedselgedragsonderzoeker Maartje Poelman (WUR) en Luc Hagenaars (UMC Amsterdam), die de âcommerciĂ«le determinantenâ van het voedselsysteem onderzoekt. Luc legt uit dat dit systeem een soort âdeep stateâ is die ons onbewust aanstuurt. Maartje en Luc zijn niet tegen de nieuwe middelen, maar zij willen de luisteraar bewust maken van de invloed die het systeem op ons heeft. Een samenleving die zich bewust is van deze mechanismen, krijgt weer keuzemogelijkheden.Wil je doorpraten over dit onderwerp? Meld je dan aan voor Foodlog CafĂ© @WFC op 26 november 2024 van 16:00-18:00: https://mailchi.mp/foodlog/cafe-november2024 -
Farmabedrijven Novo-Nordisk en Ely Lilly brachten de revolutionaire GLP-1 medicijnen Ozempic, Wegovy en Mounjaro op de markt. Ze zijn uiterst succesvol om diabetespatiënten te helpen, maar blijken al even revolutionair om je razendsnel te helpen afvallen en op gewicht te houden. Een wekelijkse injectie en het is gepiept.
Na Oprah Winfrey, Herman den Blijker en Kim Kardashian gebruiken inmiddels hele volksstammen die de middelen kunnen betalen ze als afvalhulp en steuntje om nooit meer dik te worden. Ook gezondheidsjournalist Hanny Roskamp gebruikt ze. Hanny is er enthousiast over en deelt haar ervaring in een gesprek met behandelend internist, diabetes-specialist en hoogleraar Hanno Pijl (LUMC). Dick Veerman leidt het gesprek over de mogelijke voetangels en klemmen die dreigen: de medicalisatie van de samenleving door de gevaren van ons luilekkerland lekker makkelijk met een tech-fix op te lossen. Spoiler: Hanny vertelt dat het prikje alleen niet zo goed werkt.Wil je doorpraten over dit onderwerp? Meld je dan aan voor Foodlog Café @WFC op 26 november 2024 van 16:00-18:00: https://mailchi.mp/foodlog/cafe-november2024
-
Accountantskantoren hebben tienduizenden mensen aangenomen om bedrijven te helpen om heel precies te rapporteren over hun vorderingen om beter met klimaat, milieu, biodiversiteit, mens en dier om te gaan. Maf eigenlijk, constateren zowel Gustaaf Haan van NGO QuestionMark als Marc Jansen van supermarktenkoepel CBL. De nieuwe rapportage-regels van de EU ('CSRD') leiden tot een papieren tijger die niet meer doet waar het om gaat: DUURZAAM DOEN. Geld en energie worden verspild aan papierwerk zonder resultaat in de buitenwereld. Omdat je geld maar één keer kunt uitgeven, gaat het verloren voor echte verbeteringen. Toch zijn beide mannen ervan overtuigd dat CSRD zinvol is. Luister naar het boeiende tweede deel van een gesprek dat onderwijl gaat over de vraag wie de moraal van de samenleving moet zetten als de overheid dat niet meer doet of kan.Wil je doorpraten over dit onderwerp? Meld je dan aan voor Foodlog Café @WFC op 29 oktober 2024 van 16:00-18:00: https://mailchi.mp/foodlog/cafe
-
Dat zegt Pieter de Wolf van de Boerderij van de Toekomst (WUR) in een tegensprekende discussie met Gea Bakker van Rabobank. De bank steunt regeneratieve landbouw als âmeer met de natuur werken om teelten weerbaarder te makenâ. Pieter vindt dat te groot, te vaag en te woke, waardoor de echte problemen waar de landbouw in Nederland voor staat uit het zicht verdwijnen. Bodemverdichting en ziektedruk zijn zulke vraagstukken. Die moet je heel gericht aanpakken, zegt Pieter.
Luister naar een fel en boeiend gesprek tussen twee landbouwkenners die het uiteindelijk heel erg eens blijken over bedrijven en banken als de motor van de landbouwtransitie. Dat is andere koek dan je meestal hoort. Wil je doorpraten over dit onderwerp? Meld je dan aan voor Foodlog Café @WFC op 29 oktober 2024 van 16:00-18:00: https://mailchi.mp/foodlog/cafe -
Dat zegt Bert Urlings in gesprek met Dick Veerman in onze serie over greenwashing en standaards. Bert is opgeleid als dierenarts en legt uit waar dat vak eigenlijk vandaan komt: voedselveiligheid en de zorgen daarover van Napoléon voor zijn soldaten. Het rustige gesprek is een oase van informatie over hoe standaards op het gebied van voedselveiligheid tot stand zijn gekomen. Het leidt tot een ontdekking over hoe duurzaamheidsstandaards gemaakt zouden moeten worden. Luister naar een zeldzaam informatieve uitleg over het recept tegen greenwashing: het eens worden door zonder vooringenomenheid in gesprek te gaan over wat we echt willen. Saai? Nee, heel spannend!Wil je doorpraten over dit onderwerp? Meld je dan aan voor Foodlog Café @WFC op 29 oktober 2024 van 16:00-18:00: https://mailchi.mp/foodlog/cafe
-
Dat zegt onderzoeker Gustaaf Haan van NGO Questionmark in onze serie over greenwashing en keurmerken tegen directeur Marc Jansen, directeur van het CBL, de koepel van supermarkten. Questionmark neemt supermarkten de maat over hun prestaties. Haan vindt dat de overheid doortastender moet zijn om bedrijven sneller op het duurzame pad te krijgen. Jansen denkt dat bedrijven sneller en ingrijpender kunnen verduurzamen dan de overheid. Wat hem betreft moet de overheid het zetten van standaards aan bedrijven overlaten maar wel een gelijk speelveld maken. Vooruitstrevende bedrijven kunnen dan de duurzame toon zetten en de overheid helpt om tragerikken te dwingen mee te doen. Komen Gustaaf en Marc tot elkaar? Luister naar een spannend gesprek!Wil je doorpraten over dit onderwerp? Meld je dan aan voor Foodlog Café @WFC op 29 oktober 2024 van 16:00-18:00: https://mailchi.mp/foodlog/cafe
- Laat meer zien