Afleveringen
-
In deze podcast is Katrien Goossens te gast bij Studio Gehoord. Katrien is diversity & inclusion lead bij ING Benelux. Daarnaast is Katrien ook adviseur, coach, spreker en traint zij geregeld teams op diversiteit. Vandaag krijgen we te horen wat Katrien allemaal meemaakt op het gebied van inclusiviteit.
-
In deze podcast zitten Joriene en Orly aan tafel met Bart Heeling om een gesprek aan te gaan over sociale veiligheid in de klas. Bart is een gedragsspecialist, storyteller en leerkracht met waardevolle ervaring op het gebied van het speciaal onderwijs. Een interessante vraag die in deze podcast voorkomt is: is het de taak van het onderwijs om te zorgen dat wij hier in Nederland ons netjes gaan gedragen? Veel luisterplezier!
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
In deze podcast zitten wij aan tafel met Tom Jansen van Aviation Cosmetics om te praten over veiligheid en samenwerking binnen teams op werk. Tom heeft een grote onderneming op het gebied van vliegtuigen spuiten en deelt met ons verhalen uit de praktijk.
-
Om te vieren dat het nieuwe boek van Orly en Joriene uit is, gaan ze een interessant gesprek aan over het belang van psychologische veiligheid. Uiteraard komen er ook verhalen uit de praktijk aan bod. Het nieuwe boek heet 'veilig voelen, veilig zijn' en is verkrijgbaar via https://www.managementboek.nl/boek/9789462158351/veilig-voelen-veilig-zijn-orly-polak#:~:text=In%20dit%20boek%20geven%20we,en%20leermomenten%20over%20hun%20werkklimaat.
-
Wat een week weer. Dames naar de top? Zolang mannen 1 er niet al teveel last van hebben. Leidseplein mochten ze niet staan. En als de mannen het niet mogen, dan hinderen we heel kinderachtig de vrouwen. Roepen we heel hard dat het om een politiekstatement zou gaan. En dat het helemaal niet door een geschiedenis van kapotte bushoekjes komt. Wij vinden er wat van, maar wij dames zijn roepende in de woestijn.
-
Prof. George Kohlrieser is klinisch psycholoog en professor bij het IMD in Zwitserland. Hij is bekend vanwege zijn boeken ‘Hostage at the table’ en ‘Care to dare’. In deel II van zijn podcast, gaan we met prof. Kohlrieser in gesprek over de organisatiecultuur en hoe individuen deze cultuur kunnen beïnvloeden.
-
Heleen Snijders is chirurg in het Groene Hart ziekenhuis. Ze heeft een missie: verpleegkundigen meer betrekken in het behandelproces. Ze wil dat iedereens stem wordt gehoord en dat het werkplezier wordt vergroot. Hier vraagt ze aandacht voor met het programma Nurses know better. Een mooie missie, maar hoe bereik je dat doel? Dat vragen we aan Heleen.
-
Mardi Beukhof is opgegroeid in het noorden van Nederland, waar zij Onderwijskunde heeft gestudeerd aan de RUG. Na haar studie is zij in verschillende rollen aan het werk gegaan in het bedrijfsleven, met als rode draad: de ontwikkeling van medewerkers. Sinds twee jaar is zij werkzaam als Adviseur Leren en Ontwikkelen bij Hogeschool Windesheim. Daar heeft zij het onderwerp Diversiteit en Inclusie in haar portefeuille. In de podcast vertelt Mardi over hoe zij aankijkt tegen psychologische veiligheid binnen het onderwijs.
-
Prof. George Kohlrieser is klinisch psycholoog en professor bij het IMD in Zwitserland. Hij is bekend vanwege zijn boeken ‘Hostage at the table’ en ‘Care to dare’. Zijn leiderschapsprogramma’s zijn wereldberoemd. Kohlrieser heeft jarenlang als gijzel onderhandelaar bij de FBI gewerkt. De technieken die hij daar heeft geleerd zijn volgens hem van groot belang en van toepassing voor leiders. Hij vergelijkt succesvolle leiders dan ook graag met succesvolle onderhandelaars. In deze podcast gaan we met prof. Kohlrieser in gesprek over zijn visie op effectief leiderschap.
-
Bouchra Talidi is Managing Director van Inclusioncy en dit bureau geeft organisatieadvies over diversiteit en inclusie. Vandaag gaan we in gesprek over hoe psychologische veiligheid aan diversiteit raakt. Het valt Bouchra op dat dit vraagstuk vaak niet vanuit de hoek van culturele diversiteit wordt aangevlogen: daar wil Bouchra verandering in teweeg brengen. Volgens Bouchra zouden we meer moeten kijken naar de onbewuste vooroordelen die we als mensen hebben en hoe dit tot uiting komt in het werk.
-
Leen Paape is hoogleraar emeritus Corporate Governance. Daarnaast is hij toezichthouder bij meerdere organisaties. Hij is bevlogen en betrokken en een kritisch geluid tegen politiek, samenleving en het wereldtoneel. Vandaag praten we over waarom psychologische veiligheid zo belangrijk is in besturen.
-
In deze terugblik bespreken Orly en Joriene de casus van verpleegkundige RaDonda Vaught. Deze verpleegkundige heeft op een werkdag, waarbij ze als team onderbezet waren, de verkeerde medicatie toegediend bij een patiënt. Vaught erkent direct haar fout, maar hier blijft het niet bij: op 25 februari 2022 wordt zij veroordeeld voor dood door schuld. Dit heeft impact gehad op de hele beroepsgroep in Amerika. Verpleegkundigen stellen vragen als: 'Hoe moet ik nou nog naar mijn werk? Hoe kan ik vanuit vertrouwen mijn werk doen met het mogelijke gevolg dat ik vervolgd wordt voor mijn fouten en daardoor alles kwijt raak?' Dit doet iets met het durven en delen van fouten en raakt aan de discussie over wat rechtvaardig is.
-
Lia Fluit en Natasja Looman zijn beiden professoren aan de Radboudumc Health Academy. Lia Fluit richt zich op innovatief en persoonsgericht leren en werken in de zorg. Natasja Looman richt zich op interprofessioneel leren en samenwerken met een focus op cultuur en machtsdynamieken. In deze podcast vertellen ze over hun onderzoek naar power dynamics en psychologische power, waarbij ze met name gekeken hebben hoe deze tot uiting komen in de context van een ziekenhuis. Hoe beïnvloedt macht bijvoorbeeld de relatie tussen een chirurg en verpleegkundige? En wat gebeurt er als alle disciplines erkennen dat ze elkaar even hard nodig hebben in het redden van mensenlevens?
-
Harrie Timmermans is gemeentesecretaris van de gemeente Heusden, coördinerend gemeentesecretaris van veiligheidsregio Brabant-Noord en voorzitter van de raad van commissarissen van Fidar. Hij heeft een hart voor de publieke zaak én voor PSV. Hij beschrijft zichzelf als een trotse Brabander die met ambitie, overtuiging, een vleugje humor en relativeringsvermogen verbinding maakt tussen mensen en resultaat. Maar wat als de ontvangende partij jouw humor anders interpreteert? Hoe maak je dan nog verbinding met de ander? En wat heeft Harrie van deze confrontatie met de ander over zichzelf geleerd? Dit dilemma bespreekt Harrie in de podcast met voorbeelden uit zijn eigen (werk)leven.
-
Vandaag gaan wij in gesprek over (seksueel) grensoverschrijdend gedrag op politiek niveau. Den Haag heeft naar aanleiding van de misstanden bij o.a. The Voice, beleid en regels opgesteld voor hoe je als organisatie dient om te gaan met grensoverschrijdend gedrag. Hoe zit het met de handhaving en controle van deze regels? Waar ligt onze eigen invloedssfeer? En wat wordt er van leiders verwacht in dit licht?
-
Reijer Gaasterland werkt sinds een half jaar als directeur van het bureau integriteit bij het Openbaar Ministerie. Hiervoor heeft hij een studie Recht, Bestuur en Management gedaan en heeft hij jarenlang gewerkt als integrity officer bij TNO en bij integriteits-, advies- en onderzoeksbureau BING. In deze podcast vertelt hij over het belang van een ethische functie in organisaties. Een aspect van het ethiek werkveld waar Reijer zich vooral mee bezig houdt, is de 'professionele ethiek'. Waarom is ethiek zo belangrijk in dit werkveld? Reijer neemt de luisteraar mee in het argument dat ethiek ons leidt om het juiste te doen.
-
Jitske Kramer is corporate antropoloog, ondernemer, bestseller auteur en voormalig trainer van het jaar. Ze reist de hele wereld over om andere culturen te ontmoeten, maar vooral om van te leren. Door verschillende culturen ontdekt ze verschillende inzichten. Deze kennis vertaalt ze naar boeken. Haar boek 'Werk heeft het gebouw verlaten' is het best verkochte managementboek van 2021. Haar andere boek 'The corporate tribe' was managementboek van het jaar in 2016. Samen met haar team van Human Dimensions helpt zij organisaties te activeren om voor alles en iedereen woest aantrekkelijk te zijn. Op een verrukkelijke eenvoudige wijze. Wij vragen aan Jitske wat volgens haar inclusief leiderschap is en waarom bedrijven dit nodig hebben.
- Laat meer zien