Afleveringen

  • Wat als heel Nederland vegan werd?

    Berno Strootman is Landschapsarchitect en voormalig rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving. Samen met Joran Lammers van de Universiteit van Leiden onderzocht hij in het project Nederland Veganland hoe ons landschap eruit zou zien wanneer we geen dieren meer zouden houden voor ons eten. En, of we op eigen bodem genoeg zouden kunnen produceren om iedereen plantaardig te voeden.

    Maar, waar het voor Berno en Joran nog om een gedachte-experiment gaat, wil Jaap Korteweg zo’n plantaardige samenleving ook daadwerkelijk realiseren. Jaap is voor veel luisteraars natuurlijk bekend van de Vegetarische Slager en Those Vegan Cowboys. Met zijn initiatief Nieuwe Vroenten, werkt hij nu aan een gebied van 1000 hectare waarop 6000 mensen zelfvoorzienend kunnen leven.

    Hoe zou ons land er uitzien, zonder veeteelt? En wat zouden we eten?

    Meer info:

    De website van Nederland Veganland:
    https://nederlandveganland.nl

    De website van Nieuwe Vroenten:
    https://www.nieuwevroenten.nl

    Strootman Landschapsarchitecten:
    https://strootman.net

    Centrum voor Milieuwetenschappen Leiden:
    https://www.universiteitleiden.nl/wiskunde-en-natuurwetenschappen/milieuwetenschappen

    Credits:
    Presentatie: Esther Molenwijk, Stichting The Food Revolution


    Help ons het plantaardige nieuws te verspreiden: deel deze podcast. Enorm bedankt!

    Web: https://www.studioplantaardig.nl Instagram: https://www.instagram.com/studio_plantaardig Facebook: https://www.facebook.com/studioplantaardig YouTube: https://www.youtube.com/@studioplantaardig TikTok: https://www.tiktok.com/@studioplantaardig X: #StudioPlantaardig



  • In het Vegan Journaal neemt Esther Molenwijk met Joey Cramer (ProVeg) het laatste nieuws door op het gebied van de 'eiwittransitie'. Met dit keer:

    Kamerbrief Adema over de eiwittransitie
    https://open.overheid.nl/documenten/c76bc14c-61d1-47a9-9091-eebb6c546923/file

    New York klaagt ‘s werelds grootste vleesbedrijf aan voor greenwashing
    https://www.theguardian.com/environment/2024/apr/05/letitia-james-jbs-meat-lawsuit-greenwashing

    De meeste Nederlanders steunen een “stille eiwittransitie”
    https://www.foodagribusiness.nl/proveg-genoeg-draagkracht-voor-stille-eiwittransitie/

    Schokkende plaatjes op vleesverpakkingen
    https://radar.avrotros.nl/artikel/minder-vlees-kopen-door-schokkende-plaatjes-werkt-bij-roken-ook-niet-60404
    https://www.ad.nl/binnenland/beter-leven-keurmerk-onder-vuur-dit-maakt-dierenbescherming-medeverantwoordelijk-voor-dierenleed~ad82ea955/

    Bacteriën maken vegan leer mét kleurtje
    https://scientias.nl/leren-schoenen-kopen-zonder-schuldgevoel-het-kan-mogelijk-binnenkort-wetenschappers-laten-bacterien-veganistisch-leer-maken-en-verven/

    Mestoverschot brengt Adema tot voorstel extra uitkoopregling
    https://www.trouw.nl/duurzaamheid-economie/hoe-europees-mestbeleid-de-nederlandse-veestapel-kan-decimeren-zo-komt-de-halvering-dichtbij~b99677d4/

    82 procent van Europese landbouwsubsidies gaat naar de veehouderij
    https://www.volkskrant.nl/economie/ondanks-inzet-op-meer-plantaardig-eten-belandt-82-procent-van-europese-voedselsubsidies-bij-veehouderij~b1bc2baa/

    Credits:
    Presentatie: Esther Molenwijk, Stichting The Food Revolution
    ism ProVeg Nederland, Joey Cramer
    Audio: Marlon van der Pas, Nothing Blank


    Help ons het plantaardige nieuws te verspreiden: deel deze podcast. Enorm bedankt!

    Web: https://www.studioplantaardig.nl Instagram: https://www.instagram.com/studio_plantaardig Facebook: https://www.facebook.com/studioplantaardig YouTube: https://www.youtube.com/@studioplantaardig TikTok: https://www.tiktok.com/@studioplantaardig X: #StudioPlantaardig



  • Zijn er afleveringen die ontbreken?

    Klik hier om de feed te vernieuwen.

  • De meeste luisteraars zal het niet ontgaan zijn: de aangenomen wet die de leefomstandigheden voor dieren in de bio-industrie ingrijpend zou verbeteren, is weer van tafel. Na een mislukte poging om met de vee- en vleesindustrie invulling te geven aan deze wet, heeft de kamer ingestemd met een sterk afgezwakte wetswijziging.

    Hoe heeft dit kunnen gebeuren? In gesprek met Jinke Hesterman en Imke de Boer.

    Jinke is journalist en directeur van de Stichting Levende Have. Zij schreef een boek, een minutieuze reconstructie, over hoe het Ministerie van LNV met de wetswijziging is omgegaan.

    Imke de Boer is Hoogleraar Dieren & Duurzame voedselsystemen aan de WUR. Zij zat in de wetenschappelijke onderzoeksgroep die de convenantpartners moest adviseren over wat een dierwaardige veehouderij concreet inhoudt. Hoe zag dat proces eruit en wat heeft het Ministerie met de adviezen gedaan?

    Meer info:

    Het boek dat Jinke Hesterman schreef over de ‘verwijntruc’ die LNV toepaste
    https://dierenwelzijn.blog/dierenwelzijn-de-wet-en-onze-democratie/

    Blog van Jinke Hesterman
    https://dierenwelzijn.blog

    Boek van Imke de Boer ‘Past het dier nog op ons bord’
    https://noordboek.nl/boek/past-het-dier-nog-op-ons-bord/

    Podcast aflevering #30 met Imke de Boer 'Paste het dier nog op ons bord'
    https://www.studioplantaardig.nl/Podcast/30_past_het_dier_nog_op_ons_bord_imke_de_boer_wur/

    Credits:
    Presentatie: Esther Molenwijk, Stichting The Food Revolution


    Help ons het plantaardige nieuws te verspreiden: deel deze podcast. Enorm bedankt!

    Web: https://www.studioplantaardig.nl Instagram: https://www.instagram.com/studio_plantaardig Facebook: https://www.facebook.com/studioplantaardig YouTube: https://www.youtube.com/@studioplantaardig TikTok: https://www.tiktok.com/@studioplantaardig X: #StudioPlantaardig



  • In het Vegan Journaal neemt Esther Molenwijk met Joey Cramer (ProVeg) het laatste nieuws door op het gebied van de 'eiwittransitie'. Met dit keer:

    Vlees en vis uit helft van de recepten bij Jumbo, Plus, Knorr en Conimex
    https://www.ad.nl/binnenland/voedselproducenten-fairtrade-knorr-koh-tai-en-pataks-halen-vlees-en-vis-uit-de-helft-van-hun-recepten~a39a919b/

    Stalbrand
    https://nos.nl/artikel/2514092-duizenden-varkens-dood-bij-stalbrand-boekel-verdachte-aangehouden

    Plus gaat in 2024 voor 40% plantaardig aandeel
    https://www.foodagribusiness.nl/plus-gaat-in-2024-voor-40-plantaardig-aandeel/

    Eerste meting supermarktverkopen plantaardig met Eiweet
    https://proveg.com/nl/blog/supermarkten-publiceren-eerste-meting-eiwittransitie-eiweet/

    De vogelgriep slaat over op koeien en geiten
    https://www.trouw.nl/duurzaamheid-economie/zeer-besmettelijke-vogelgriep-slaat-over-op-koeien-en-geiten~b7039ebb/

    Droomboter mag toch zo heten, oordeelt Reclame Code Commissie
    https://www.nrc.nl/nieuws/2024/03/21/droomboter-mag-toch-zo-heten-oordeelt-reclame-code-commissie-maar-de-naam-is-al-veranderd-a4193790

    Belgische veeboer start rechtszaak tegen oliereus Total vanwege de klimaatverandering die zijn bedrijf treft
    https://www.trouw.nl/duurzaamheid-economie/deze-belgische-veeboer-daagt-oliereus-total-vanwege-de-klimaatverandering-die-ook-zijn-bedrijf-treft~b5370bd5b/

    Goeie vraag: “Hebben mosselen een bewustzijn?”
    Door onze gast Martijn van Loon
    https://www.wur.nl/en/persons/martijn-van-loon.htm

    Credits:
    Presentatie: Esther Molenwijk, Stichting The Food Revolution
    ism ProVeg Nederland, Joey Cramer
    Audio: Marlon van der Pas, Nothing Blank
    Gast: Martijn van Loon, Wageningen Universiteit, Milieu- en Dierethiek


    Help ons het plantaardige nieuws te verspreiden: deel deze podcast. Enorm bedankt!

    Web: https://www.studioplantaardig.nl Instagram: https://www.instagram.com/studio_plantaardig Facebook: https://www.facebook.com/studioplantaardig YouTube: https://www.youtube.com/@studioplantaardig TikTok: https://www.tiktok.com/@studioplantaardig X: #StudioPlantaardig



  • Let op: deze aflevering is ook op video te bekijken. Ga daarvoor naar onze website en klik op aflevering 63.

    Volgens de één zijn het helden, volgens de ander terroristen. Wat in ieder geval duidelijk is, is dat ze een groot hart voor dieren hebben: de dierenbevrijders.

    Jeroen Siebelink schreef er een boek over, zijn 6e boek al over dit dierenthema. Het geeft een indringend inkijkje in deze ondergrondse wereld vanaf de jaren 70. Daarnaast volgt hij in het boek de acties van de hedendaagse dierenactivist Peter Janssen. Als Vegan Streaker verstoort Peter stierenvechten en dolfijnenshows over de hele wereld. Daarnaast bevrijdt hij al ruim 20 jaar dieren uit de bio-industrie en richtte hij de stichting Konijn in Nood op. In 2020 deed hij een poging om een einde aan de eendenhouderij te maken door de vrachtwagens van de eendenslachter Duck-to in de fik te steken. Dit leverde hem 15 maanden gevangenisstraf op.

    Wat drijft een dierenbevrijder? Hebben de acties nut? En heiligt het doel de middelen?

    In deze aflevering:

    Hoe startte de dierenbevrijdingsbeweging in de jaren 70?Hoe zorgen de dierenbevrijders dat ze de sympathie van de burger hadden? Waarom sloeg het imago van dierenbevrijders om rond de jaarwisseling? Wat bezielt Peter om als Vegan Streaker de stierenvechtarena’s in te springen? en wat voor zin heeft het? Heeft Peter spijt van het in brand steken van de vrachtwagens van Eendenslachterij Duck-to? Helpt Peter met zijn acties de dierenbeweging verder of juist niet? Hoe Stichting Konijn in Nood het konijnenvlees de supermarkt uit weet te krijgen

    Meer info:

    Het boek de Dierenbevrijders - wetteloos strijden voor hen die weerloos zijn
    https://www.vega-life.nl/boeken/mens-en-maatschappij/boek-de-dierenbevrijders

    Stichting Konijn in Nood
    https://konijninnood.nl

    De Vegan Strike Group
    https://www.facebook.com/VeganStrikeGroup/?locale=nl_NL

    Credits:

    Presentatie: Esther Molenwijk, Stichting The Food Revolution
    Foto’s gebruikt in de video: fotograaf Fred Hess, die het dierenbevrijdingsfront vergezelde op vele bevrijdingsacties
    Videomaker: Rein Peeters, www.reinpeeters.com
    Audio en design: Marlon van der Pas, Nothing Blank


    Help ons het plantaardige nieuws te verspreiden: deel deze podcast. Enorm bedankt!

    Web: https://www.studioplantaardig.nl Instagram: https://www.instagram.com/studio_plantaardig Facebook: https://www.facebook.com/studioplantaardig YouTube: https://www.youtube.com/@studioplantaardig TikTok: https://www.tiktok.com/@studioplantaardig X: #StudioPlantaardig



  • In het Vegan Journaal neemt Esther Molenwijk met Joey Cramer (ProVeg) het laatste nieuws door op het gebied van de 'eiwittransitie'. Met dit keer:

    Nationale Week zonder Vlees en Zuivel
    https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/fdf-reageert-hysterisch-op-week-zonder-vlees-zuivel-boeren-met-trekkers-naar-supermarkten

    Kritiek op campagne van Blue Band
    https://www.distrifood.nl/175165/ah-schrapt-per-direct-blue-band-roombeter-actie-na-kritiek

    Supermarkten stunten nog steeds veel met vlees
    https://www.telegraaf.nl/financieel/1333300844/supermarkten-stunten-vaker-met-vlees-jumbo-is-grootste-stijger

    Prijsbeleid Jumbo werkt!
    https://www.foodagribusiness.nl/jumbo-verkoopt-7-meer-plantaardige-eiwitten-in-2023/

    Kamer wil verbod op stunten met agrarische producten, maar dit is volgens Adema niet mogelijk
    https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2024/03/08/verbod-op-stunten-met-agrarische-producten-niet-mogelijk

    Appelsientje?
    https://www.bnr.nl/nieuws/binnenland/10542731/appelsientje-ontwijkt-suikertaks-met-truc-twee-druppels-zuivel-en-sap-is-geen-sap-meer

    Adema wil de eiwit ambitie niet naar 60/40 verhogen in lijn met Gezondheidsraad, ‘is aan volgend kabinet’
    https://www.foodagribusiness.nl/adema-doelstelling-verschuiving-dierlijk-naar-plantaardig-aan-volgend-kabinet/

    Adema: Vis valt buiten de eiwittransitie
    https://open.overheid.nl/documenten/38c40346-f4a9-4a3e-8f3e-d1ff6af87823/file

    Credits:
    Presentatie: Esther Molenwijk, Stichting The Food Revolution
    ism ProVeg Nederland, Joey Cramer
    Audio: Marlon van der Pas, Nothing Blank


    Help ons het plantaardige nieuws te verspreiden: deel deze podcast. Enorm bedankt!

    Web: https://www.studioplantaardig.nl Instagram: https://www.instagram.com/studio_plantaardig Facebook: https://www.facebook.com/studioplantaardig YouTube: https://www.youtube.com/@studioplantaardig TikTok: https://www.tiktok.com/@studioplantaardig X: #StudioPlantaardig



  • Meer dan 2 miljoen van de Nederlanders kampt met een vorm van Reuma. Wat nou, als je deze ziekte met je voeding en leefstijl kan remmen of misschien zelfs terugdraaien? Wendy Walrabenstein deed onderzoek naar het effect van plantaardige voeding op reuma en artrose.

    In deze aflevering:

    wat is precies reuma en artrose en waarom lijden steeds meer mensen hier aan?hoe zat het onderzoek naar plantaardig eten bij reuma en artrose in elkaar? wat waren de resultaten? kan je met plantaardig eten reuma en artrose omkeren? waarom structurele, laaggradige ontsteking zo’n grote rol speelthoe kan het voeding en leefstijl meer aandacht krijgen in het zorgsysteemMeer info:

    De resultaten voor reumatoïde artritis
    https://walrabenstein.nl/leefstijlprogramma-plants-for-joints-effectief-voor-reumatoide-artritis/

    De resultaten voor artrose
    https://walrabenstein.nl/artrose-en-plants-for-joints/

    Het Plants for joints programma
    https://reade.nl/wetenschap/onderzoek/plants-for-joints


    Credits:
    Presentatie: Esther Molenwijk, Stichting The Food Revolution
    Audio en design: Marlon van der Pas, Nothing Blank


    Help ons het plantaardige nieuws te verspreiden: deel deze podcast. Enorm bedankt!

    Web: https://www.studioplantaardig.nl Instagram: https://www.instagram.com/studio_plantaardig Facebook: https://www.facebook.com/studioplantaardig YouTube: https://www.youtube.com/@studioplantaardig TikTok: https://www.tiktok.com/@studioplantaardig X: #StudioPlantaardig



  • In het Vegan Journaal neemt Esther Molenwijk met Pablo Moleman (ProVeg) het laatste nieuws door op het gebied van de 'eiwittransitie'. Met dit keer:

    Brussel schrapt nog meer milieuregels in nieuwe handreiking boeren
    https://www.nrc.nl/nieuws/2024/02/22/brussel-schrapt-nog-meer-milieuregels-in-nieuwe-handreiking-boeren-a4190984

    EU laat 20 algensoorten toe voor voeding
    https://www.foodagribusiness.nl/eu-laat-20-algensoorten-toe-voor-voeding/

    Revolutionaire “Ei dooier” machine onthuld
    https://plantbasednews.org/news/economics/vegan-egg-yolks/

    Beef-infused rijst
    https://edition.cnn.com/2024/02/15/asia/south-korea-beef-rice-study-intl-hnk-scn/index.html

    Ideaalbeeld Caring Farmers: gelukkige dieren, milieudoelen halen en toch als samenleving rijker worden
    https://caringfarmers.nl/meer-welvaart-met-een-dierwaardige-veehouderij/

    Deze lammetjes hebben een pleegkoe
    https://jeugdjournaal.nl/artikel/2509911-deze-lammetjes-hebben-een-pleegkoe/

    Verlies van 149 miljoen euro voor FrieslandCampina in ‘moeilijk’ jaar 2023
    https://www.biojournaal.nl/article/9602034/frieslandcampina-draait-verlies-van-149-miljoen-in-2023/

    En we bespreken de Goede Vraag van een luisteraar

    Credits:
    Presentatie: Esther Molenwijk, Stichting The Food Revolution
    ism ProVeg Nederland, Pablo Moleman
    Audio: Marlon van der Pas, Nothing Blank


    Help ons het plantaardige nieuws te verspreiden: deel deze podcast. Enorm bedankt!

    Web: https://www.studioplantaardig.nl Instagram: https://www.instagram.com/studio_plantaardig Facebook: https://www.facebook.com/studioplantaardig YouTube: https://www.youtube.com/@studioplantaardig TikTok: https://www.tiktok.com/@studioplantaardig X: #StudioPlantaardig



  • Het is een van de grootste spelers die ons landbouwsysteem heeft gemaakt tot wat het nu is: de Rabobank.Met flinke leningen hielp de bank boeren om grotere stallen te bouwen en meer dieren te nemen. Dat heeft geleid tot de hoge productie die we nu hebben, én de keerzijde daarvan. Maar de bank wil een fundamentele verandering inzetten, zo staat in de nieuwe visie. In gesprek met Alex Datema, directeur Food & Agri.

    In deze aflevering:

    Over de melkveehouderij van Alex DatemaDe rol van de Rabobank in de groei van de intensieve veehouderij Hoe gaat de Rabobank haar financieringsbeleid afstemmen op een duurzame landbouw?Ziet de Rabobank een krimp van de veestapel als noodzakelijk?Financiert de bank nog veehoduers die willen uitbreiden? Hoe CSRD gaat leiden tot hogere standaarden in de supermarktMoeten we de productie van een melkkoe nog verder opschroeven?

    Meer info:

    Visie Rabobank op de agrofoodsector (Dec 2023)
    https://pub.rabobank.nl/Agrofoodvisie/voorwoord.html

    Artikel Investico over Rabobank (Sept. 2022)
    https://www.platform-investico.nl/onderzoeken/hoe-de-landbouwtak-de-richtingenstrijd-binnen-de-rabobank-won

    Credits:

    Presentatie: Esther Molenwijk, Stichting The Food Revolution
    Audio en design: Marlon van der Pas, Nothing Blank


    Help ons het plantaardige nieuws te verspreiden: deel deze podcast. Enorm bedankt!

    Web: https://www.studioplantaardig.nl Instagram: https://www.instagram.com/studio_plantaardig Facebook: https://www.facebook.com/studioplantaardig YouTube: https://www.youtube.com/@studioplantaardig TikTok: https://www.tiktok.com/@studioplantaardig X: #StudioPlantaardig



  • In het Vegan Journaal neemt Esther Molenwijk met Pablo Moleman (ProVeg) het laatste nieuws door op het gebied van de 'eiwittransitie'. Met dit keer:

    De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen voor het uitfaseren van de bio-industrie
    https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36410-XIV-52.html

    Duitse vleestaks (“dierenwelzijnsheffing”) stap dichterbij
    https://www.agrarheute.com/politik/cem-oezdemirs-fleischsteuer-plan-tierwohl-kaffee-tun-hat

    Danone ruilt koemelk in voor plantaardige melk, bijna 200 producenten moesten op zoek naar andere kopers
    https://www.foodbev.com/news/danone-inaugurates-new-plant-based-beverage-facility-in-france/

    “Milieuvriendelijke kerosine” bestaat voor een derde uit het vet van varkens en koeien
    https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/vliegen-op-varkens-dilemma-voor-vegetarier

    Weer een initiatief voor de plantaardige universiteit
    https://www.plantbaseduniversities.org//meer-dan-200-nederlandse-academici-voorstander-van-100-plantaardige-catering-op-nederlandse-univers

    Subsidies Erasmus uni zeer succesvol
    https://www.facto.nl//vitam-verlaagt-prijs-plantaardige-maaltijden-erasmus-universiteit

    Britse kinderdagverblijven gaan wild serveren aan kinderen
    https://www.dailymail.co.uk/nurseries-serve-venison-wild-deer-population-boom

    Visvervangers volgens consumentenbond vaak geen goed alternatief voor vis
    https://www.nu.nl/visvervangers-volgens-consumentenbond-vaak-geen-goed-alternatief-voor-vis

    Sea Shepherd verlegt haar focus naar het stoppen van de krill visserij. De wat?
    https://www.nrc.nl/in-het-antarctisch-gebied-concurreren-krillvissers-met-walvissen-en-pinguins-om-voedsel
    Zie hier de activist toolkit: https://eu.jotform.com/app/240045651199356


    Credits:
    Presentatie: Esther Molenwijk, Stichting The Food Revolution
    ism ProVeg Nederland, Pablo Moleman
    Audio: Marlon van der Pas, Nothing Blank
    Met


    Help ons het plantaardige nieuws te verspreiden: deel deze podcast. Enorm bedankt!

    Web: https://www.studioplantaardig.nl Instagram: https://www.instagram.com/studio_plantaardig Facebook: https://www.facebook.com/studioplantaardig YouTube: https://www.youtube.com/@studioplantaardig TikTok: https://www.tiktok.com/@studioplantaardig X: #StudioPlantaardig



  • Dit is deel 2 van een tweeluik over een vegan eetpatroon voor kinderen. Hierin komen drie vegan kinderen zelf aan het woord. Vinden ze het moeilijk om alle dierlijke producten te mijden? En voelen ze zich geen buitenbeentje? Ook hoor je diëtiste Lisa Steltenpool, onze stagiair Amber Bisschop en kinderrechten-specialist Jonas Deitert over het sociale aspect van een vegan eetpatroon voor kinderen.

    In deze aflevering:

    De drie kinderen van 8, 9 en 12 stellen zich voor en leggen uit waarom ze plantaardig etenLetten ze op hun gezondheid? Hoe lastig is het met traktaties op school en eten bij vriendjes?Lisa Steltenpool geeft tips over hoe je jonge kinderen groenten laat etenStagiaire Amber hield een enquête onder 170 kinderen over hoe ze denken over vlees Wat vertel je als vegan ouder aan je kind over waarom jullie geen vlees eten? In hoeverre leg je ze uit hoe het er aan toe gaat in de bio-industrie?Kinderrechten specialist Jonas Deitert over of je je kind vegetarisch op zou moeten voeden

    Meer info:

    Website diëtiste Lisa Steltenpool:
    https://www.growthatflow.nl

    De checklists van Lisa kun je hier bestellen:
    https://share-eu1.hsforms.com/1NdXw4tkaRUK9v2bzgzEozwfwckz

    Twee boeken die Lisa aanraadt: “Nourish” van Resma Shah en “The plant-based baby & toddler” van Whitney English

    Hier zie je de resultaten van de enquête die onze stagiaire Amber Bisschop deed.

    Het onderzoek van Jonas Deitert, kinderrechten specialist, met de vraag: “Should parents bring up their child as a vegetarian?”

    Credits:
    Presentatie: Esther Molenwijk, Stichting The Food Revolution
    Audio en design: Marlon van der Pas, Nothing Blank
    Met dank aan research-stagiaire Amber Bisschop


    Help ons het plantaardige nieuws te verspreiden: deel deze podcast. Enorm bedankt!

    Web: https://www.studioplantaardig.nl Instagram: https://www.instagram.com/studio_plantaardig Facebook: https://www.facebook.com/studioplantaardig YouTube: https://www.youtube.com/@studioplantaardig TikTok: https://www.tiktok.com/@studioplantaardig X: #StudioPlantaardig



  • In het Vegan Journaal neemt Esther Molenwijk met Pablo Moleman (ProVeg) het laatste nieuws door op het gebied van de 'eiwittransitie'. Met dit keer:

    Plantaardiger boodschappen doen is nu goedkoper dan vlees
    https://proveg.com/nl/blog/plantaardig-boodschappen-doen-loont/

    Aantal vegans in het Verenigd Koninkrijk flink gestegen in 2023
    https://plantbasednews.org/lifestyle/food/million-new-vegans-one-year/

    Britse overheid financiert vleespromotiecampagne
    https://plantbasednews.org/news/environment/meat-and-dairy-adverts-uk/

    Dit is de campagne:
    https://letseatbalanced.com/this-and-that/

    Nederland staat publieksproeverijen kweekvlees toe
    https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/artikel/5431201/alle-sienen-op-groen-binnenkort-eerste-proeverijen-kweekvlees

    Het Israelische Aleph Farms krijg toestemming om kweekvleessteak verkopen in Israël
    https://www.timesofisrael.com/in-world-first-israel-approves-cultured-beef-for-sale-to-the-public/

    Oostenrijk, Frankrijk en Italië uiten zorgen over kweekvlees
    https://www.foodagribusiness.nl/oostenrijk-frankrijk-en-italie-uiten-zorgen-over-kweekvlees/

    Nederland haalt het stikstofdoel volgend jaar niet
    https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/22/kabinet-haalt-belangrijk-stikstofdoel-voor-volgend-jaar-niet-rechtszaken-op-de-loer-a4187776

    EU-klimaatraad: 'Stop met subsidies voor fossiele brandstoffen én veehouderijen'
    https://www.nu.nl/klimaat/6298125/eu-klimaatraad-stop-met-subsidies-voor-fossiele-brandstoffen-en-veehouderijen.html

    Amsterdam zet weer stappen in de plant­aardige richting
    Gemeenteraadslid Judith Krom, pvdd, is te gast!
    Raadslid van de PvdD in Amsterdam.
    https://amsterdam.partijvoordedieren.nl/nieuws/amsterdam-zet-weer-stappen-in-de-plantaardige-richting


    Credits:
    Presentatie: Esther Molenwijk, Stichting The Food Revolution
    ism ProVeg Nederland, Pablo Moleman
    Audio: Marlon van der Pas, Nothing Blank
    Met dank aan Judith Krom, PvdD Amsterdam


    Help ons het plantaardige nieuws te verspreiden: deel deze podcast. Enorm bedankt!

    Web: https://www.studioplantaardig.nl Instagram: https://www.instagram.com/studio_plantaardig Facebook: https://www.facebook.com/studioplantaardig YouTube: https://www.youtube.com/@studioplantaardig TikTok: https://www.tiktok.com/@studioplantaardig X: #StudioPlantaardig



  • Het is een van de meest gestelde vragen: Is het verantwoord om je kind helemaal plantaardig te voeden?

    Neem je met 100% plantaardig niet een risico? Hoe doe je dat buiten de deur, met traktaties? En hoe zorg je dat je kind geen buitenbeentje wordt dat niet mee mag eten met de rest?

    Het is een tweeluik geworden. In dit eerste deel duiken we de gezondheid in. Ik ga op bezoek bij Kinderarts-intensivist Koen Joosten (Sophia Kinderziekenhuis, gespecialiseerd in voeding en metabolisme) en Lisa Steltenpool (vegan diëtiste).

    In deze aflevering:

    Wat maakt een kinderlichaam anders dan een volwassenenlichaam? Hoe is het gesteld met de gezondheid van kinderen in NederlandBevat vegan moedermelk alle benodigde stoffen?Wat zijn mogelijke risico’s en tekorten?Wat zijn juist de gezondheidsvoordelen?Hoe weet je of je kind genoeg binnenkrijgt? Is een vegan eetpatroon voor kinderen aan te raden?

    Meer info:

    Profiel dokter Koen Joosten:
    https://www.erasmusmc.nl/nl-nl/sophia/patientenzorg/zorgverleners/joosten-koen

    Website diëtiste Lisa Steltenpool:
    https://www.growthatflow.nl

    Bestel de checklists van Lisa hier:
    https://share-eu1.hsforms.com/1NdXw4tkaRUK9v2bzgzEozwfwckz

    Twee boeken die Lisa aanraadt:
    “Nourish” van Resma Shah en “The plant-based baby & toddler” van Whitney English

    Moedermelk veganistische moeders, onderzoek van Hannah Juncker:
    https://www.amsterdamumc.org/nl/vandaag/moedermelk-van-veganistische-vrouwen-bevat-twee-belangrijke-voedingsstoffen.htm

    Over vegan flesvoeding:
    https://groenemoeke.nl/baby/vegan-flesvoeding/

    Credits:
    Presentatie: Esther Molenwijk, Stichting The Food Revolution
    Audio en design: Marlon van der Pas, Nothing Blank
    Met dank aan research-stagiaire Amber Bisschop


    Help ons het plantaardige nieuws te verspreiden: deel deze podcast. Enorm bedankt!

    Web: https://www.studioplantaardig.nl Instagram: https://www.instagram.com/studio_plantaardig Facebook: https://www.facebook.com/studioplantaardig YouTube: https://www.youtube.com/@studioplantaardig TikTok: https://www.tiktok.com/@studioplantaardig X: #StudioPlantaardig



  • In het Vegan Journaal neemt Esther Molenwijk met Pablo Moleman (ProVeg) het laatste nieuws door op het gebied van de 'eiwittransitie'. Met dit keer:

    Zuid-Korea gaat hondenvlees verbieden
    https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/01/09/hond-op-het-menu-waarom-wel-of-niet/

    Aanscherping Beter Leven keurmerk te hoog gegrepen voor varkenshouders
    https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2024/01/08/dlv-advies-nieuwe-lat-beter-leven-te-hoog-voor-veel-varkenshouders

    Veevoerbedrijven in hoger beroep voor compensatie krimp veestapel
    https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2024/01/17/voerbedrijven-in-hoger-beroep-voor-compensatie-krimp-veestapel

    Vleesvervangernamen mogen in Belgie
    https://www.foodholland.nl/nieuws/253287/

    Vegetariers en veganisten hebben 39% minder kans op corona infectie
    https://nutrition.bmj.com/content/early/2024/01/02/bmjnph-2023-000629

    ROC Amsterdam: Nieuwe opleiding vegan Pattisserie
    https://nos.nl/video/2504285-nieuwe-opleiding-om-veganistische-taartjes-en-toetjes-te-maken

    Israelisch bedrijf maakt plantaardige paling mbv 3d printen
    https://www.foodagribusiness.nl/israelisch-bedrijf-3d-print-als-eerste-plantaardige-paling/

    Credits:
    Presentatie: Esther Molenwijk, Stichting The Food Revolution
    ism ProVeg Nederland, Pablo Moleman
    Audio: Marlon van der Pas, Nothing Blank


    Help ons het plantaardige nieuws te verspreiden: deel deze podcast. Enorm bedankt!

    Web: https://www.studioplantaardig.nl Instagram: https://www.instagram.com/studio_plantaardig Facebook: https://www.facebook.com/studioplantaardig YouTube: https://www.youtube.com/@studioplantaardig TikTok: https://www.tiktok.com/@studioplantaardig X: #StudioPlantaardig



  • Het is zo’n idyllisch beeld. Het visitekaartje van de veeteelt: Dat romantische plaatje van de koe in de wei.

    Niet voor niets adverteren rundvleesproducenten dan ook steeds vaker met de term ‘grass-fed-beef’. Of beter nog: regeneratief; koeien zouden zelfs goed zijn voor het ecosysteem en het klimaat.

    Is dat zo? Ik ga in gesprek met Corina van Middelaar, docent dierlijke productiesystemen aan de WUR. Zij verdiept zich al jaren in de broeikasgas-emissies van de veeteelt en publiceerde er onlangs een ondubbelzinnig paper over.

    In deze aflevering:

    Hoeveel impact heeft de methaanuitstoot van koeien op de opwarming van de aarde? Hoe verschilt de impact van methaan van die van CO2?Nemen de graslanden waar koeien op grazen CO2 op? Compenseert de CO2 opname van graslanden de methaanuitstoot van koeien en andere herkauwers? Welke GVE norm zou nodig zijn om naar een ‘klimaatneutrale’ rundveehouderij gaan?Kan het de rol van de vakgroep Dierwetenschappen zijn om te werken naar een verkleining van de veestapel?

    Meer info:
    Het artikel van o.a. Yue Wang en Corina van Middelaar dat we bespreken in deze aflevering: “Risk to rely on soil carbon sequestration to offset global ruminant emissions”
    https://www.nature.com/articles/s41467-023-43452-3

    Gegevens dr. ir. CE Corina van Middelaar (WUR):
    https://www.wur.nl/en/persons/corina-dr.ir.-ce-corina-van-middelaar.htm

    Extra toelichting van Corina van Middelaar:

    "Om beter inzicht te krijgen in de netto bijdrage van koolstofvastlegging als reductiestrategie wordt in het onderzoek gebruik gemaakt van een klimaatmodel. De impact van een continue uitstoot van methaan wordt hierbij vergeleken met die van koolstofvastlegging in graslandbodems, waarbij rekening gehouden wordt met de verschillen tussen methaan en CO2, en het feit dat koolstofvastlegging in graslanden een eindig proces is. Zie het paper voor verdere informatie. "

    Credits:
    Presentatie: Esther Molenwijk, Stichting The Food Revolution
    Audio en design: Marlon van der Pas, Nothing Blank


    Help ons het plantaardige nieuws te verspreiden: deel deze podcast. Enorm bedankt!

    Web: https://www.studioplantaardig.nl Instagram: https://www.instagram.com/studio_plantaardig Facebook: https://www.facebook.com/studioplantaardig YouTube: https://www.youtube.com/@studioplantaardig TikTok: https://www.tiktok.com/@studioplantaardig X: #StudioPlantaardig



  • In het Vegan Journaal neemt Esther Molenwijk met Pablo Moleman (ProVeg) het laatste nieuws door op het gebied van de 'eiwittransitie'. Met dit keer:

    Hoe succesvol is Veganuary?
    https://veganuary.com/wp-content/uploads/2023/03/THE-OFFICIAL-VEGANUARY-2023-PARTICIPANT-SURVEY-2.pdf

    Ministerie van Financiën: 6x per week vegetarisch in de bajes scheelt 2 jaarlijks miljoen
    https://www.trouw.nl/binnenland/minder-vlees-op-het-menu-in-de-bajes-dat-zou-de-overheid-miljoenen-besparen~bcacc908/

    Veganfluencer Tabitha Brown wint Emmy voor haar plantaardige kindershow “Tab Time”
    Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=LxCI5ZDypEo

    VS opent strijd tegen lab meat
    https://www.porkbusiness.com/news/industry/new-national-television-ad-exposes-realities-lab-grown-meat

    De website achter de campagne tegen KweekVlees: https://labmeat.com

    Veehouders klagen over hoge kosten omdat ze steeds meer moeten betalen om hun mest kwijt te kunnen
    https://www.boerderij.nl/erwin-wunnekink-lto-voorzitter-melkveehouderij-niet-de-boeken-in-als-mister-krimp

    Gast: Hanneke van Ormondt (Caring Farmers) over het niet-gelukte convenant ‘dierwaardige veehouderij’
    https://www.nrc.nl/nieuws/2023/12/12/goedgekeurd-wetsvoorstel-tegen-dierenleed-in-veesector-gaat-ook-begin-2024-nog-niet-in-a4184003

    Lees hier het koplopersplan dat Caring Farmers zelf heeft gemaakt:
    https://caringfarmers.nl/caring-farmers-presenteren-koplopersplan-voor-transitie-naar-dierwaardige-veehouderij/

    Credits:
    Presentatie: Esther Molenwijk, Stichting The Food Revolution
    ism ProVeg Nederland, Pablo Moleman
    Audio: Marlon van der Pas, Nothing Blank


    Help ons het plantaardige nieuws te verspreiden: deel deze podcast. Enorm bedankt!

    Web: https://www.studioplantaardig.nl Instagram: https://www.instagram.com/studio_plantaardig Facebook: https://www.facebook.com/studioplantaardig YouTube: https://www.youtube.com/@studioplantaardig TikTok: https://www.tiktok.com/@studioplantaardig X: #StudioPlantaardig



  • Als laatste aflevering dit jaar, twee korte reportages. Gebundeld omdat ze zo’n bijzonder contrast vormen. Het gaat over onze houding ten aanzien van vlees. Ten eerste: Hoe vega-minded is de “Trump State” Indiana? Esther vraagt het voor de deur van de Mega-supermarkt Walmart.

    In september bezochten we de allereerste Vegan Kaasmarkt van Nederland, georganiseerd door de NVV. Een mooie gelegenheid om vegans te treffen. Van aarzelende starters tot veganisten van het eerste uur. Hoe moeilijk is het eigenlijk, om plantaardig te eten? en wat mis je het meest?

    In deze aflevering:

    Een rasechte fitgirlIs chicken vegetarian?We’re not vegetarian, we’re Mexican!“Vrome” mensen en hun empathie kennen voor dierenEen voormalig melk-reclame-modelEen carnivoor die Cold Turkey gaatVerlies je als veganist vrienden?Kaas is toch het moeilijkste…

    Meer info:

    Informatie & impressie (afgelopen) Vegan Kaasmarkt:

    https://www.veganisme.org/event/vegan-kaasmarkt/

    https://www.facebook.com/animalsavenederland/

    Credits:
    Presentatie: Esther Molenwijk, Stichting The Food Revolution
    Audio en design: Marlon van der Pas, Nothing Blank


    Help ons het plantaardige nieuws te verspreiden: deel deze podcast. Enorm bedankt!

    Web: https://www.studioplantaardig.nl Instagram: https://www.instagram.com/studio_plantaardig Facebook: https://www.facebook.com/studioplantaardig YouTube: https://www.youtube.com/@studioplantaardig TikTok: https://www.tiktok.com/@studioplantaardig X: #StudioPlantaardig



  • In het Vegan Journaal neemt Esther Molenwijk met Pablo Moleman (ProVeg) het laatste nieuws door op het gebied van de 'eiwittransitie'. Met dit keer:

    FAO: “Vleesproductie moet duurzamer.” Maar geen woord over de vleesconsumptie
    theguardian.com/soyboy
    theguardian.com/farming-in-climate-change

    UNEP positief over vlees- en zuivelvervangers

    Meer plantaardig gebak bij HEMA

    Gezondheidsraad adviseert nu 60-40

    UVA ontwikkelt meetinstrument voor gezondheid van de voedselomgeving

    Havermelktaks op de valreep toch nog van tafel

    Droomboter moet naam aanpassen

    OATLY wint rechtszaak en mag de term ‘Post Milk-Generation’ blijven gebruiken

    Vegan Cowboys zijn klaar voor de volgende fase: Nieuwe investeringsronde gestart

    Varkensboer wil 2,5 miljoen uitkoopgeld gebruiken om uit te breiden

    WUR: Animo voor uitkoop boeren kan tegenvallen door gunstige markt

    Hoe vegan is onze kerst?

    Radar: wild in de supermarkt is niet altijd wild

    Goede voornemens waarmaken in januari met Veganuary


    Help ons het plantaardige nieuws te verspreiden: deel deze podcast. Enorm bedankt!

    Web: https://www.studioplantaardig.nl Instagram: https://www.instagram.com/studio_plantaardig Facebook: https://www.facebook.com/studioplantaardig YouTube: https://www.youtube.com/@studioplantaardig TikTok: https://www.tiktok.com/@studioplantaardig X: #StudioPlantaardig



  • In 2018 sloegen 170 Europese dierenrechtenorganisaties de handen ineen om te strijden voor een verbod op kooihuisvesting in Europa. Zij verzamelden 1,5 miljoen handtekeningen en het Europees Parlement stemde in 2021 met overweldigende meerderheid stemde een verbod op kooien. Goed nieuws, zou je zeggen. Maar toen was daar: De Agro Lobby.

    Deze lobby strijdt momenteel hard om deze wetgeving van tafel te krijgen. Hoe doen ze dat en wat kunnen we er tegen doen?

    Daarover ga ik in gesprek met Anja Hazekamp. Zij zit al sinds 2014 voor de Partij voor de Dieren in het Europees Parlement en strijdt daar hard voor dier en natuur.

    In deze aflevering:

    Hoe 170 dierenorganisaties zich verenigden om campagne te voeren voor een einde aan de kooihuisvestingHoeveel dieren zitten er in europa nog in kooien en om welke dieren gaat het?Hoe het Europees Parlement de voorstellen aannamWat doet de agro-lobby nu om hier een stokje voor te steken? Welke argumenten gebruikt de lobby tegen het wetsvoorstel?Wat is nu de status? Wat is de invloed van het Mercosur verdrag op dierenwelzijnsverbeteringen in europa?Hoe kunnen we ons wapenen tegen de lobby?Wat zijn nu de volgende stappen

    Meer info:
    Alle informatie over het burgerinitiatief Stop de kooien:
    https://www.endthecageage.eu/en/

    Persbericht van de Europese Commissie waarin zij voor eind 2023 een wetsvoorstel aankondigt om kooien uit te faseren en uiteindelijk te verbieden:
    https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_3297

    Analyse van de Guardian over hoe de agro-lobby zich tegen het wetsvoorstel verzet
    https://www.theguardian.com/environment/2023/oct/23/lobby-groups-fought-hard-and-dirty-against-eu-ban-on-caged-farm-animals

    Credits:
    Presentatie: Esther Molenwijk, Stichting The Food Revolution
    Audio en design: Marlon van der Pas, Nothing Blank


    Help ons het plantaardige nieuws te verspreiden: deel deze podcast. Enorm bedankt!

    Web: https://www.studioplantaardig.nl Instagram: https://www.instagram.com/studio_plantaardig Facebook: https://www.facebook.com/studioplantaardig YouTube: https://www.youtube.com/@studioplantaardig TikTok: https://www.tiktok.com/@studioplantaardig X: #StudioPlantaardig



  • In het Vegan Journaal neemt Esther Molenwijk met Pablo Moleman (ProVeg) het laatste nieuws door op het gebied van de 'eiwittransitie'. Met onder andere:


    134 landen tekenen declaratie over “Voedsel Emissie” op COP28
    https://www.bbc.com/news/science-environment-67594303

    https://proveg.com/press-release/cop28-declaration-advocating-healthy-sustainable-diets-a-breakthrough-says-proveg-international-and-partners/

    https://www.theguardian.com/environment/2023/nov/29/plans-to-present-meat-as-sustainable-nutrition-at-cop28-revealed

    https://www.tappcoalition.eu/nieuws/21234/oecd-countries-and-china-urged-to-reduce-meat-consumption-at-cop28

    CBS publiceerde vorige week nieuwe cijfers over de eetpatronen Nederlanders

    https://www.cbs.nl/nl-nl/publicatie/2023/48/klimaatverandering-en-energietransitie-opvattingen-en-gedrag-van-nederlanders-in-2023

    Vega’s zijn vriendelijker mensen, volgens studie

    https://www.foodlog.nl/artikel/flash/vegetariers-en-veganisten-zijn-vriendelijker-dan-vleeseters/

    Onderzoek onder tweelingen toont gezondheidsvoordelen plantaardig dieet aan

    https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2812392

    Wakker Dier start een campagne tegen foie gras

    https://www.wakkerdier.nl/persberichten/vier-op-de-tien-sterrenrestaurants-serveert-foie-gras/

    https://www.youtube.com/watch?v=Rt11M8zAZOA

    Credits:
    Presentatie: Esther Molenwijk, Stichting The Food Revolution
    ism ProVeg Nederland, Pablo Moleman
    Audio: Marlon van der Pas, Nothing Blank


    Help ons het plantaardige nieuws te verspreiden: deel deze podcast. Enorm bedankt!

    Web: https://www.studioplantaardig.nl Instagram: https://www.instagram.com/studio_plantaardig Facebook: https://www.facebook.com/studioplantaardig YouTube: https://www.youtube.com/@studioplantaardig TikTok: https://www.tiktok.com/@studioplantaardig X: #StudioPlantaardig