Afleveringen
-
Filmfestivals draaien uiteraard rond goede films, maar stiekem hoop je er toch altijd ook wel een filmster (of twee) tegen het lijf te lopen. Film Fest Gent kon de voorbije decennia flink wat grote namen strikken, al gebeurde het ook dat ze bij hun passage in Gent nog moesten doorbreken en niemand er veel acht op sloeg.
Benedict Cumberbatch, Brie Larson, Brad Pitt, het zijn maar een paar ‘onbekende namen’ met wie je op café had kunnen belanden. Al waren er ook gasten met wie je dat liever niet deed, herinneren onder meer Stijn Coninx, Nic Balthazar, Caroline Strubbe en Natali Broods zich in deze laatste aflevering van Sunset Confessions.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Intussen lijkt het een vaste traditie – het is het evenwel niet – maar in 1992 was Daens pas de eerste Belgische film om Film Fest Gent te openen. Op de negentiende editie, dus. Toegegeven, de vaderlandse cinema stond er toen nog niet zo goed voor als vandaag en “tiens, kunnen wij dat ook?” was zelfs nog een veelgehoorde reactie op de film van Stijn Coninx.
Maar de band met eigen regisseurs groeide en Film Fest Gent werd voor velen onder hen (Lukas Dhont, Felix van Groeningen, Caroline Strubbe, etc.) een belangrijk lanceerplatform.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
Tegenwoordig speelt Hans Zimmer in uitverkochte arena’s, maar toen hij in 2000 van Film Fest Gent de vraag om zijn muziek voor The Lion King en Gladiator live te brengen, hield hij aanvankelijk de boot af. De Oscarwinnaar had zoiets nog nooit gedaan, en hij was lang niet de enige. Vandaag zijn filmmuziekconcerten legio, dertig jaar geleden bestonden er amper partituren van.
Film Fest Gent heeft de voorbije vijftig jaar in niet geringe mate bijgedragen aan de intussen wereldwijde belangstelling voor filmmuziek. Enerzijds met een rist onvergetelijke concerten, maar anderzijds evenzeer met de oprichting van de World Soundtrack Awards.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van Film Fest Gent blikt filmkenner Ben Van Alboom in de podcast Sunset Confessions terug op de rijke geschiedenis van het festival. In deze aflevering: hoe het festival uit zijn voegen barstte en buiten de muren van de cinema trad.
Wat in de jaren 70 begon als een relatief klein ‘filmgebeuren’, groeide in de jaren 80 al snel uit tot het grootste filmfestival van het land met meer dan tweehonderd films op de affiche. Vandaag zou dat al veel zijn, maar in tijden van pellicule was dat een huzarenwerk, “en er liep dan ook geregeld wel iets mis”.
Film Fest Gent zocht daarnaast ook andere oorden op. Het streek neer in onder meer de Gentse gevangenis en het statige Van Eyck-zwembad, en het organiseerde verschillende legendarische tentoonstellingen. Eén daarvan was Cité Ciné, een ‘levend filmmuseum’ dat ruim vierhonderdduizend bezoekers naar de Floraliënhal trok.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van Film Fest Gent blikt filmkenner Ben Van Alboom in deze podcast terug op de rijke geschiedenis van het festival. In deze eerste aflevering: de chaotische (en zinnenprikkelende) beginjaren.
De allereerste editie van Film Fest Gent in 1974 was met nog geen twintig langspeelfilms op het programma enerzijds enorm bescheiden, anderzijds stonden die films wel op naam van onder meer Andy Warhol, Nagisa Ôshima, Rainer Werner Fassbinder, Alejandro Jodorowsky en Andrei Tarkovsky. Het festival liet zich in zijn beginjaren echter ook verleiden door enkele spraakmakende pornofilms en dat was niet naar de zin van de Gentse procureur.
In de eerste aflevering van Sunset Confessions vertellen filmhistorica Lies Van de Vijver, filmjournalisten Patrick Duynslaegher, Jan Temmerman en Roel Van Bambost, voormalig Film Fest Gent-directeur Jacques Dubrulle en ‘Skopiumschuiver’ Paya Germonprez over de even turbulente als memorabele beginjaren van het festival.
Sunset Confessions is een podcast van Film Fest Gent in samenwerking met De Morgen. Reageren kan via [email protected].
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
In de vijfdelige podcast ‘Sunset Confessions’ gidst filmkenner Ben Van Alboom je door een halve eeuw Gentse filmfestivalgeschiedenis - van de avontuurlijke beginjaren tot nu.
Vijftig jaar Film Fest Gent levert niet enkel een unieke filmcollectie op, maar ook een verzameling goeie verhalen. Ben Van Alboom gaat op zoek naar iedereen die mee Film Fest Gent-geschiedenis geschreven heeft: van zij die erbij waren in het begin tot zij die onmisbaar geworden zijn de laatste jaren. Onder meer filmjournalisten Roel Van Bambost en Patrick Duynslaegher, regisseurs Lukas Dhont en Stijn Coninx, actrice Natali Broods en historica Lies Van de Vijver schetsen mee aan dit wondermooie portret.
‘Sunset Confessions’ is een podcast van Film Fest Gent in samenwerking met De Morgen. Vanaf half augustus te beluisteren via De Morgen.
See omnystudio.com/listener for privacy information.