Afleveringen
-
Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd! Paul en Ko maakten een piepkleine aflevering (erg moeilijk met praatgrage Paul😀) over twee kleine accessoires die groots presteren. Daarom is deze 51e aflevering genoemd: De Micro Podcast !
-
Paul en Ko gaan weer een onvervalste Andijk Am See Is QRV! podcast volpraten over onze prachtige radiohobby. Voor degenen die nog niet eerder hebben geluisterd, zij hebben het in deze serie over het wel en wee van de Andijkse radiozendamateur. En zo zetten zij Andijk ook nog eens op de kaart! Vandaag wordt er onder andere gesproken over de Sigma SE HF 360 multiband antenne en de RS 918 open source QRP radio. En..."Is life too short for QRP???" Dit en nog veel meer in aflevering 50 van deze podcast.
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
Deze aflevering is opgenomen in de tuin van Paul, tijdens en na de derde RFDX On Tour ronde van Erik-Jan. Paul en Ko zitten aan de tuintafel met vier zendamateurs uit West Friesland, waaronder Erik-Jan zelf en praten voluit over de RFDX vereniging en de "Zomertour" van Erik-Jan. Verder worden er onderwerpen behandeld zoals: hoeveel tijd besteden wij nu daadwerkelijk aan de hobby?. Tevens wordt er nog even gebeld met de jongste telg uit de familie: Bastiaan (PD5BX), over hoe het is om als jonge zendamateur zich te begeven in de wereld van de oude garde zendamateurs. En....Danita komt ook nog aan bod! Dit en nog veel meer in de 49e aflevering getiteld: Andijk Am See Is QRV! (seizoen 2, deel 4)
-
Tjonge, tjonge...dat heeft lang geduurd. Het is alweer twee maanden geleden dat de laatste podcast on line werd gezet.
Maar Andijk Am See is weer actief. Paul en Ko hebben weer een podcast gevuld met gezwam over onze prachtige radiohobby.
De volgende onderwerpen komen aan bod: reparatie van een Comet multiband dipool, Icom IC-9700 en de Yaesu FTM 6000. Dit en nog veel meer in de 48e aflevering, getiteld Andijk Am See Is QRV (seizoen 2, deel 3) -
Marty Nelson (VK4KC) is radio amateur in Australië sinds 1990
Hij begon mede door zijn interesse in het veldwerk een fascinatie voor verkortingsspoelen
te krijgen, en het bouwen van portable antennes.
Hij begon een YouTube kanaal, genaamd Maddogs Hamradio met video's over hoe je je eigen spoel kunt maken. Deze video's worden nog steeds goed bekeken. Nu hij gepensioneerd is heeft hij de tijd om op commerciële wijze deze spoelen wereldwijd vanuit Australië aan te bieden. Deze Mad Dog Coil wordt in deze podcast nader bekeken en uitgelegd door ervaringsdeskundige Robin, die deze onlangs heeft aangeschaft.
Verder wordt er gepraat over een interessante portofoon de TIDRADIO H8.
En waarom zegt Ko altijd ‘zeuven’ in plaats van ‘zeven’?
Dit en nog veel meer in het wilde weg geklep over onze prachtige hobby in deze aflevering, opgenomen aan de eettafel bij Ko, met Robin en Paul . -
Op veler verzoek van de luisteraars zijn Paul en Ko weer begonnen met de Andijk Am See Is QRV afleveringen , vooral na de ‘Overlay’ podcast vond men het toch wel weer leuk om het wel en en wee van de Andijkse radioamateurs te horen. In deze aflevering praten Paul en Ko onder andere over de JPC-12 portable multiband antenne, de Spiderbeam en de Icom ic-260E . Verder hebben zij het nog even over een antenneanalyzer. Daarnaast wordt er met passie gesproken over CB ouwe meuk; onder andere over de Ham International Jumbo, de Midland 78-NF-402 en het recappen ven een Johnson Viking. En …. de Danita Mark 5 komt ook nog aan bod. Dit en nog veel meer in deze 46e aflevering van de Technische Praatjes podcast!
-
Paul en Ko gaan weer verder, dit keer zijn zij beland in Sliedrecht, het zogenaamde baggerdorp.
En hier zijn zij aangeschoven aan de eettafel in de woonkamer bij Martijn Verhoef, voorzitter van de RFDX vereniging, president van de ECBF (European Citizen Band Federation) en commissielid bij de ETSI (European Telecommunications Standards Institute). Martijn zet zich vrijwel dagelijks in voor het behoud van de CB band! In deze podcast wordt het duidelijk wat Martijn allemaal voor onze hobby doet. Tevens een tipje van de sluier over de toekomstige CB bepalingen! Kortom een heerlijk en interessant gesprek met een geweldig persoon die enorm veel passie heeft voor onze hobby! Dit alles is te beluisteren in de 45e aflevering getiteld: Technische Praatjes On Tour deel 3!
(zie ook onze Technische Praatjes Podcast facebookgroep) -
De laatste podcast “Waarom Icom?” is alweer een maand geleden on line gezet, daarom begon het bij Paul en Ko weer te kriebelen om er weer eens eentje op te nemen, tevens hebben diverse luisteraars gevraagd wanneer zij de volgende podcast weer konden verwachten. Dat is natuurlijk een groot compliment! Aangezien Paul en Ko het derde deel van Technische Praatjes On Tour 4 maart op locatie gaan opnemen, dachten zij om dan toch nog maar even een overlappende podcast te maken. En dat doen zij met vaste gast en vriend van de show Robin, oftewel PD5RM, voor de vaste luisteraars zeker bekend van o.a. de Andijk Am See afleveringen. En eerlijk gezegd: Robin als gast aan tafel in Andijk staat altijd garant voor een mooi gesprek over diverse HF hobbyprojecten. Zo komen onderwerpen als de ATAS antenne en de DX Commander voorbij, tevens hebben zij het ook nog even over band pass filters, Parks On The Air en de huidige toestand op de Pi2NOS. Omdat het gevoel mede door de bezetting met Robin weer even terug is , is deze overlappende 44 e aflevering getiteld Andijk Am See OVERLAY!
-
Paul en Ko moesten weer zo nodig, dus besloten zij op zondagmiddag, spontaan met minimale voorbereiding weer eens een podcast op te nemen! In deze aflevering praten zij wederom over de radiohobby en hebben het onder andere over de radioshack van Paul en hun ervaringen (dus geen complete uitleg) met hun Icom transceivers. Met name over de IC-7300 en de IC-7610. En…is het nu Aicom of Iecom? Zoals gewoonlijk maakt Ko weer gebruik van zijn ‘talent’ om zijn gesprekspartner, in dit geval mede-podcaster Paul, weer op de praatstoel te krijgen! En dat is hem zeker weer gelukt! Tevens waren die stoelen in de shack van Paul zeer comfortabel!😀 Dit en nog veel meer in deze 43e aflevering van de Technische Praatjes podcast, getiteld: Waarom Icom?
-
Paul en Ko gaan verder! Deze keer zijn zij beland in het charmante dorpje Well, gelegen aan de dichtgeslibde Maasmeander in de provincie Gelderland.
En zij zijn hier voor een goed (technisch) gesprek met niemand minder dan CW Goeroe Opa Jack! Bij Opa Jack denk je automatisch gelijk aan de RFDX vereniging, maar het gaat in eerste instantie om Jack zelf! Uiteraard komt ‘zijn kindje’ de RFDX vereniging ook ter sprake.
Dit naar aanleiding van de eerste ON TOUR aflevering waarin Teun (19RF359) de wens uitsprak om Jack te vragen in de Technische Praatjes ON TOUR serie, maar stiekem stond Jack ook al hoog genoteerd op het verlanglijstje van Paul en Ko!
Amper bekomen van de zeer intensieve RFDX kerstshow zit Jack gewoon aan zijn eigen tafel om Paul en Ko te woord te staan in de 42 e aflevering van onze Technische Praatjes podcast getiteld:
Technische Praatjes On Tour. Deel 2 (met CW Goeroe Opa Jack !) -
Tegenwoordig zijn er ontzettend veel soorten elektronische drumstellen te verkrijgen en vele kunnen het echte akoestische geluid als twee druppels water nabootsen! Ook zijn ze te koop met zogenaamde “mesh-vellen” op de trommels, waardoor je niet alleen het geluid van een akoestisch drumstel krijgt maar ook het gevoel van akoestisch drummen. Tevens heeft een elektronisch drumstel vele andere mogelijkheden, zoals het nabootsen van verschillende klanken, meedrummen op muziek, een ingebouwde metronoom, je kunt het instrument aansluiten op je laptop of telefoon… Dit alles zonder geluidsoverlast want alleen jij hoort jezelf door je hoofdtelefoon! Jij kunt daarom zelf jouw moment bepalen wanneer je lekker wilt gaan drummen! Uiteraard kun je een elektronisch drumstel ook aansluiten op een versterker, om zo te kunnen jammen met je vrienden. Maar heeft zo een mooi systeem ook nadelen?
Over de techniek achter dit instrument praten Ko en Paul in deze 41 e aflevering van de Technische Praatjes Podcast , getiteld:
PAUL SLAAT ER OP LOS! -
In deze eerste aflevering van de reeks Technische Praatjes On Tour brachten Paul en Ko een bezoek aan Teun (PD9TL/19RF359) in het mooie lintdorp Den Ilp gelegen in de rook van Purmerend. Dit resulteerde in een leuk gesprek met veel passie over de radiohobby aan de eettafel. Bedankt Teun voor deze leuke avond op locatie....oh pardon QTH🤣
-
Eindelijk weer een teken van leven! De Technische Praatjes Podcast heeft na 2,5 maand stilte weer een nieuwe aflevering. In deze aflevering gaan Paul en Ko aan de andere kant van de tafel zitten en laten zich bestoken met vragen door Evert, de sidekick van de hifi gerelateerde podcasts. Evert is totaal niet bekend het zendamateurisme en daarom zullen hier totaal andere vragen uitkomen dan van iemand die wel in dezelfde hobby zit! Tja …..en nu worden Paul en Ko eens voor het blok gezet! Deze 39e aflevering is dan ook getiteld: TSACDOP! (oftewel de omgekeerde podcast)
-
Aan al het goede komt een eind en men zegt wel eens dat je moet stoppen op het hoogtepunt. Dat doen wij ook, want 10 afleveringen Andijk Am See Is QRV is denken wij wel genoeg! Andijk is op de kaart gezet zullen wij maar zeggen! Dat wil absoluut niet zeggen dat de Technische Praatjes podcast gaat stoppen, integendeel! Paul & Co. beginnen hierna met een nieuwe serie afleveringen op het gebied van het zendamateurisme. Maar eerst nog een keer Andijk Am See! Deze 38e aflevering van de Technische Praatjes podcast is getiteld: Andijk Am See gaat QRT!
-
Er bestaan veel rondes in Nederland op de reguliere amateurbanden,
wij willen er graag twee uitlichten die plaats vinden op de twee meter band, verder zijn er flinke verschuivingen geweest van de apparatuur in onze hobby,
Tevens een leuk nieuwtje in onze rubriek Danitakoorts!
Ook gaan wij praten over een bijzonder gewilde klassieker De Icom IC 706 mk2g!
De '706'-serie vertegenwoordigt een van de meest populaire zendontvangers in de amateurradiogeschiedenis. De nieuwste versie was destijds de ongelooflijk kleine Icom IC-706 Mark II G die veel nieuwe functies en mogelijkheden toevoegde die niet te vinden waren in de vorige ICOM IC-706 en ICOM IC-706MKII versies. De "G" is een all-mode transceiver die 100 watt levert op HF en 6 meter en 50 watt op 2 meter plus 20 watt op 440 MHz.
Dit en nog veel meer in aflevering 37 van de Technische Praatjes Podcast getiteld: Andijk Am See Is QRV deel 9! -
Wij filteren allemaal! Wij filteren gedachten, momenten, situaties, oftewel storende factoren die ons in de weg staan worden onderdrukt door ons brein. Bij onze zendapparatuur die ook storende factoren kunnen uitsturen kunnen wij dit ook uitfilteren, zodat deze storende factoren geen invloed meer hebben op bijvoorbeeld televisies, computers, audioapparatuur of andere transceivers die zich in de buurt bevinden. Dit doen wij door deze signalen weg te filteren. Denk bijvoorbeeld aan laagdoorlaatfilters, sperfilters, mantelstroomfilters etc. In deze podcast proberen wij duidelijkheid te scheppen in de voor sommigen onbekende wereld van de filters en de voordelen uit te leggen van dit belangrijke mooie hulpmiddel voor de radiozendamateur. Uiteraard is hij weer aanwezig " filterkoning" Paul !
Dit is aflevering 36 van de Technische Praatjes Podcast getiteld: Een Belangrijk Ding Is FILTERING! -
Het is wel weer tijd voor een oude vertrouwde Andijk Am See Is QRV aflevering. Wij zijn alweer bij deel 8 en de laatste was on line gezet op 13 maart j.l. Wij dachten aanvankelijk na 7 afleveringen over het wel en wee van de Andijkse radioamateur dat het nu wel genoeg was. Echter uit een enquête in onze facebookgroep bleek dat men deze afleveringen toch wel stiekem heel leuk vond. Dus zitten jullie weer met ons opgescheept! In deze podcast praten Robin , Paul en Ko over ouwe CB meuk, de dx commander antenne en natuurlijk Danita koorts! Dit en nog veel meer in aflevering 35, getiteld: Andijk Am See Is QRV! (deel 8).
-
Vrije radiozenders ontstonden in de jaren 70 , 80 en 90 als evolutie van de lokale radio. Elk dorp, gemeente of stad had wel een eigen vrije radiostation. Deze konden opgericht worden met beperkte middelen: een accu, radiozender, fm tuner en een antenne waren de grootste vereisten, Daarbij nog een paar muziekdragers zoals draaitafels, cassettedecks, een mixer en een microfoon. Het bereik varieerde van enkele honderden meters tot tientallen kilometers. Vrije radio's hadden geen zendvergunning en betaalden ook geen royaltys aan BUMA STEMRA. Hierdoor onttrokken vrije radiostations zich aan de regelgeving en werden deze tot de illegaliteit gerekend. Paul en Ko praten met een oud gediende die ons alles kan vertellen over dit onderwerp in de 34e aflevering, getiteld: Een Drie Meter Terugblik Met Rick!
-
In deze podcast gaan wij weer praten over elektronische muziek, dat is een muziekgenre die hoofdzakelijk wordt gemaakt door elektronische apparaten zoals synthesizers, samplers, drummachines, computers etc.
Het heeft even geduurd maar zoals beloofd komt niet alleen Bas Huisman aanschuiven maar ook Robin Kampschoer! Met sidekicks Paul en Evert praat Ko met de gasten niet alleen over de techniek achter dit muziekgenre, maar ook wat er allemaal komt kijken bij het produceren en bij een live set! Dit en nog veel meer in de 33e aflevering van de Technische Praatjes podcast! -
Iets langer dan een jaar geleden hadden twee radiozendamateurs Bas (PD1BC) en Jan (PD3JVR) een bijzonder leuk idee. Zij hadden namelijk in de gaten dat er 's morgens vroeg door de week er voldoende animo was voor een ronde, bestemd voor zend- en luisteramateurs die op weg of reeds op het werk zijn, of voor degenen die gewoon vroeg op staan. En zo werd de Vroege Vogels Ronde geboren. Een ronde die door velen zeer wordt gewaardeerd, mede door het gezellige en vriendelijke karakter. Dat het uiteindelijk zo een succes zou worden had niemand durven dromen. Inmiddels is deze ronde ruim een jaar oud en heeft meer dan 250 edities achter de rug. Tevens is er een facebookgroep met bijna 500 leden. Vandaag is de Technische Praatjes Podcast aanwezig bij de Meet & Greet om met alle zend- en luisteramateurs dit feit te vieren in de 32 e aflevering en deze is getiteld: Meet & Greet De Vroege Vogels !Let wel: de geluidskwaliteit is niet wat u gewend bent van ons, maar wij moesten de opnames doen in een zaal met meer dan 50 praatgrage radiozendamateurs! ;)
- Laat meer zien