Afleveringen

  • De beste wensen voor 2025! Op oudjaarsdag blikken Peter en Tjip terug op de maand december en nemen al het onderwijsnieuws weer door. Stiekem bekijken we ook de hoogte- (en diepte) punten van 2024. Wat waren de meest memorabele nieuwsmomenten van het jaar? En wat kunnen we van 2025 verwachten? Luister nu en je bent weer helemaal bij. Zo staat niets je in de weg om opgeruimd aan het nieuwe jaar te beginnen.

    Nieuwsberichten die voorbijkomen in deze aflevering: Aantal studenten op mbo daalt verder – De onderwijsbegroting – Problemen rond Paarse vrijdag – Protest tegen promotie – Zij-instromers op recordhoogte – Taaleis in kinderopvang – Stagevergoeding stijgt niet mee met inflatie – Sleutelen aan de auto van een crimineel – Eindhoven staat voor allergrootste investering ooit in het onderwijs – Meer mannen voor de klas – Pabo instroom groeit – Impact van telefoons op kinderen steeds duidelijker.

    Deze podcast is ook te vinden via Tjipcast.nl. Maar je kunt natuurlijk ook hier blijven luisteren. Tips of ideeën voor de volgende uitzending? We horen het graag!

  • Griekse tachtiger duikt na 70 jaar weer de schoolbanken in: 'Droom komt uit'

    Vasillis Panayiotaropoulos (80) heeft zijn droom om kennis te vergaren eindelijk in vervulling laten gaan. De gepensioneerde Griek besloot om na bijna zeventig jaar weer de schoolbanken in te duiken na een gedwongen vertrek.

    https://www.nu.nl/opmerkelijk/6336734/griekse-tachtiger-duikt-na-70-jaar-weer-de-schoolbanken-in-droom-komt-uit.html

    Kinderen die gezond eten, gaan beter rekenen

    Schoolkinderen presteren beter bij het rekenen als ze op school gezond lunchen en meer bewegen. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Universiteit van Maastricht. "We hadden niet gedacht dat het effect zo groot zou zijn."

    https://www.rtl.nl/nieuws/artikel/5477949/kinderen-die-gezond-eten-gaan-beter-rekenen

    Politie waarschuwt: criminelen zijn 'op grote schaal' actief in de zorg

    https://nos.nl/artikel/2543324-politie-waarschuwt-criminelen-zijn-op-grote-schaal-actief-in-de-zorg

    Met fraude en criminaliteit in de zorg is flink veel geld te verdienen. "Criminele zzp'ers die 12.000 euro per maand verdienen zijn eerder regel dan uitzondering", schrijft de politie in het document. Ook actueel in het mbo!

    Twee middelbare scholieren lossen 2500 jaar oud wiskundeprobleem op

    Twee Amerikaanse scholieren hebben 10 nieuwe bewijzen gevonden van de beroemde stelling van Pythagoras met behulp van goniometrie – iets wat eerder door wiskundigen voor onmogelijk werd gehouden.

    https://wibnet.nl/natuurkunde/twee-middelbare-scholieren-lossen-2500-jaar-oud-wiskundeprobleem-op

    Forse bezuinigingen op mbo leiden tot grotere personeelstekorten, denkt de MBO Raad

    Het kabinet bezuinigt fors op het hoger onderwijs, maar ook het mbo krijgt bezuinigingen voor de kiezen. Adnan Tekin van de MBO Raad vreest dat personeelstekorten in zorg en techniek hierdoor blijven bestaan. "Dit is echt onbegrijpelijk beleid."

    https://eenvandaag.avrotros.nl/item/forse-bezuinigingen-op-mbo-leiden-tot-grotere-personeelstekorten-denkt-de-mbo-raad/

    Hogeschool Utrecht scoort laag: 'Ik merk wel dat het een hele vage school is'

    Utrecht - De Hogeschool Utrecht (HU) komt alweer slecht uit de scholentest. Dit keer staat de onderwijsinstelling op de allerlaagste plaats in de ranglijst van de Keuzegids. Daarin wordt onderzoek gedaan naar bijvoorbeeld de inhoud van de opleidingen, docenten, toetsing en de sfeer.

    https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/3810945/hogeschool-utrecht-scoort-laag-ik-merk-wel-dat-het-een-hele-vage-school-is

    De Hogeschool van Amsterdam staat helemaal onderaan.

    https://www.at5.nl/artikelen/229419/keuzegids-hogeschool-van-amsterdam-beoordeeld-als-slechtste-school-van-nederland

    Onderwijsprotest geschrapt, Utrecht vreest geweld pro-Palestijnse demonstranten

    De landelijke manifestatie tegen bezuinigingen in het hoger onderwijs die morgen in Utrecht gepland stond, gaat niet door. Dat schrijft burgemeester Dijksma aan de gemeenteraad van Utrecht.

    https://nos.nl/artikel/2544350-onderwijsprotest-geschrapt-utrecht-vreest-geweld-pro-palestijnse-demonstranten

    Instroom internationale bachelorstudenten op Nederlandse universiteiten gedaald

    Vorig collegejaar begonnen 18.600 internationale studenten aan een Nederlandse universiteit, dit jaar 17.400. Bij sommige universiteiten daalde de instroom drastisch, zoals met 23,5 procent op de Vrije Universiteit Amsterdam. Zo blijkt uit cijfers van de koepelorganisatie.

    https://www.nrc.nl/nieuws/2024/11/13/instroom-internationale-bachelorstudenten-op-nederlandse-universiteiten-gedaald-a4872868

    Instroom bij hbo-lerarenopleidingen in de plus

    Een opsteker in het licht van de grote lerarentekorten: de instroom bij de bachelor lerarenopleidingen in het hbo is toegenomen. Volgens voorlopige cijfers gaat het om een stijging van 7 procent.

    https://www.aob.nl/actueel/artikelen/instroom-bij-hbo-lerarenopleidingen-in-de-plus/

    Den Haag moet dimmen, vinden Amsterdamse docenten: 'Helpt verbinding om zeep'

    De onrust rond het recente geweld in Amsterdam bereikt ook klaslokalen. Docenten moeten alle zeilen bijzetten om de spanningen in goede banen te leiden.

    De manier waarop landelijke politici reageren op het geweld, helpt daarbij niet, zeggen Amsterdamse leraren die Nieuwsuur spreekt. Integendeel: sommige uitspraken leiden tot angst en ondermijnen de verbinding tussen leerlingen.

    https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2544791-den-haag-moet-dimmen-vinden-amsterdamse-docenten-helpt-verbinding-om-zeep

    Leerlingen met buitenlandse herkomst steeds vaker naar havo of vwo

    In 2022/’23 kreeg 49 procent van de leerlingen in het basisonderwijs waarvan beide ouders in het buitenland waren geboren (tweede generatie) een havo- of vwo-advies. In 2011/’12 was dat nog 38 procent. Ook leerlingen die in het buitenland waren geboren (migranten) krijgen dit advies vaker. Ook volgden meer leerlingen met een buitenlandse herkomst (zowel migranten als de tweede generatie) deze opleidingsvormen maar nam het slagingspercentage sinds de coronacrisis harder af dan gemiddeld. Dit meldt het CBS in de Rapportage Integratie en Samenleven 2024.

    https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2024/47/leerlingen-met-buitenlandse-herkomst-steeds-vaker-naar-havo-of-vwo#:~:text=Voor%20leerlingen%20geboren%20in%20het,eerder%20was%20dat%2047%20procent

    Ministerie stelt onderzoek in naar tekortschieten onderwijsinspectie

    Het ministerie van Onderwijs start een extern onderzoek naar de vraag waarom de Inspectie voor het Onderwijs jarenlang minder scholen bezocht dan beloofd. Vorige maand bleek uit onderzoek van de NOS en Nieuwsuur dat tussen 2014 en 2019 een fors deel van de basisscholen niet is bezocht, terwijl de afspraak met de Tweede Kamer was om alle scholen elke vier jaar te bezoeken. Toenmalig minister Wiersma zegt dat dit destijds ook zijn wens was, en dat was "voor iedereen glashelder".

    https://nos.nl/artikel/2546018-ministerie-stelt-onderzoek-in-naar-tekortschieten-onderwijsinspectie

    Universiteit onderzoekt scriptie staatssecretaris Maeijer op mogelijk plagiaat

    De rechtenfaculteit van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) gaat onderzoek doen naar de masterscriptie van staatssecretaris Vicky Maeijer. Nieuwszender BNR meldde gisteravond dat de scriptie waarmee Maeijer (PVV, Langdurige en Maatschappelijke Zorg) haar bul haalde vol zit met overgeschreven passages.

    https://nos.nl/artikel/2546256-universiteit-onderzoekt-scriptie-staatssecretaris-maeijer-op-mogelijk-plagiaat

  • Zijn er afleveringen die ontbreken?

    Klik hier om de feed te vernieuwen.

  • De lijst met nieuws wordt langer en langer. Tjip en Peter proberen wat overzicht aan te brengen na een week herfstvakantie. Alle onderwerpen die voorbijkwamen deze maand: Kwakzalverprijs naar NVAO (auw!), Influencer Tate veroorzaakt onderwijscrisis, meditatieruimte dicht vanwege seksende studenten, Arjan Lubach en kleuters, bezuinigingen, maatschappelijke diensttijd, telefoons de klas uit (ook in het MBO), te weinig gym, leesbaar schrijven en verstaanbaar praten, wereldranglijst van universiteiten ter discussie en blijkbaar heeft de onderwijsinspectie het te druk.

  • De herfst is begonnen en dat geldt niet alleen voor het weer.

    Bezuinigingen, minder instroom van (internationale) studenten, Red het onderwijs komt met een boek en een onderzoek naar fouten maken. En het blijkt dat bijna de helft van de leerlingen niet of bijna nooit poept op school.

    Kortom veel en gevarieerd nieuws deze maand! Peter en Tjip nemen de hoofdpunten door in 20 minuten.

    Alle onderwerpen die voorbijkwamen deze maand:

    Hoe gaan kinderen om met fouten maken? – Welke opleidingen gaan er straks sneuvelen? – Stoppen met studentevaluaties? – MBO student Daan laste de hele zomer door – Stress door opeenstapeling stage, studie en bijbaan – Haal nu je vmbo en mbo diploma inéén – Verbod op telefoon in de klas bleek toch behoefte aan – Poepen op school, liever niet – Leraar in de klas of, niet excursies begeleiden – Taal- en rekentoets hebben lerarentekort vergroot maar kwaliteit pabo niet verbeterd – Bezuinigen in het hoger onderwijs – Red het onderwijs!

  • 1.

    Indonesische prins bezoekt middelbare school in Bladel

    https://nos.nl/artikel/2534814-indonesische-prins-bezoekt-middelbare-school-in-bladel

    Een middelbare school in Bladel heeft een Indonesische prins op bezoek gehad. Prins Wironegoro van Yogyakarta bezocht het Pius X-College vanwege een uitwisselingsproject met Indonesië.

    Prins Wironegoro is de man van kroonprinses Mangkubumi, de dochter van de sultan van Yogyakarta. De sultan heeft een bijzondere positie in het Indonesische staatsbestel. Vanuit zijn positie is hij ook gouverneur van de regio Yogyakarta, terwijl in alle andere provincies de gouverneur gekozen wordt.

    De prins bezocht de school met een groep leerlingen van de Tumbuh Hogeschool uit Yogyakarta. Prins Wironegoro is beschermheer van het Pius X-College. Het bezoek is onderdeel van een grotere rondreis, waarbij Duitsland ook bezocht zal worden.

    2.

    Nieuw leesoffensief een succes?

    https://www.nu.nl/cultuur-overig/6325954/ruim-89000-titels-geleend-via-nieuwe-leesapp-voor-vmbo-en-mbo.html

    Een nieuwe leesapp, speciaal ontwikkeld voor mbo'ers en vmbo'ers, valt in de smaak. Bij LEES, een initiatief van de online afdeling van de Koninklijke Bibliotheek, zijn in minder dan een jaar bijna 45.000 accounts aangemaakt en ruim 89.000 titels uitgeleend.

    3.

    Gebruik laptop op veel scholen verplicht, lang niet elke ouder kan dat betalen

    https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2534716-gebruik-laptop-op-veel-scholen-verplicht-lang-niet-elke-ouder-kan-dat-betalen

    Een groeiend aantal ouders vraagt hulp van particuliere organisaties omdat ze de schoolspullen voor hun kinderen niet kunnen betalen. Dat blijkt uit cijfers die Nieuwsuur heeft opgevraagd bij Stichting Leergeld, die huishoudens met een beperkt inkomen financieel ondersteunt.

    4.

    Lerarentekort onoplosbaar?

    https://x.com/PatrickWoudstra/status/1827952979430785511

    De Amsterdamse oplossing tegen het lerarentekort: afspraken om leraren niet beter te betalen en experimenteren met onderwijsvormen

    5.

    Ex-juf gaat voor unschooling: ‘Mijn kinderen (13 en 10) zijn nooit naar school geweest’

    https://www.kekmama.nl/artikel/persoonlijk/ex-juf-gaat-voor-unschooling

    Tien jaar lang stond Esra voor de klas. De belangrijkste les die ze daar leerde? Dat ze haar kinderen (13 en 10) juist níet wil laten meedraaien in het schoolsysteem.

    6.

    'Vrijwillig dienjaar' is succes, zegt Defensie: bijna driekwart wil blijven

    https://nos.nl/artikel/2534113-vrijwillig-dienjaar-is-succes-zegt-defensie-bijna-driekwart-wil-blijven

    Het merendeel van de jongeren die bij Defensie een 'vrijwillig dienjaar' hebben doorlopen, gaat er volledig aan de slag. Daardoor komen er in totaal 102 nieuwe medewerkers in dienst, als voltijdsmilitair, reservist of burgermedewerker.

    7.

    Op stap met mbo’ers tijdens hun introductiedag in Leiden: ‘Hbo’ers en wo’ers zijn wel heel andere mensen’

    https://www.nrc.nl/nieuws/2024/08/16/op-stap-met-mboers-tijdens-hun-introductiedag-in-leiden-hboers-en-woers-zijn-wel-heel-andere-mensen-2-a4862983#/krant/2024/08/19/%23108

    Eerstejaarsstudenten In Leiden vinden mbo-studenten het „wel prima” dat ze maar één dag mogen meedoen met de introductieweek. Sommige studentenverenigingen laten sinds kort ook mbo’ers toe, de meeste nog niet. „Ja, weet je, eey, we horen er bíjna bij

    8.

    ‘Vooral onderwijs bepaalt groei productiviteit’

    https://www.nrc.nl/nieuws/2024/08/13/investeren-in-onderwijs-belangrijkst-voor-productiviteitsgroei-blijkt-uit-nieuwe-modelberekeningen-a4862682

    De Nederlandse arbeidsproductiviteit is afgelopen jaar gedaald. Uit berekeningen van hoofdeconoom bij PwC Barbara Baarsma blijkt dat investeringen in onderwijs het belangrijkst zijn om die weer te laten groeien.

    9.

    Steeds meer vakantiegangers ziek door hitte, schoolvakanties zullen moeten opschuiven

    https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/steeds-meer-vakantiegangers-ziek-door-hitte-schoolvakanties-zullen-moeten-opschuiven

    Als gevolg van de klimaatcrisis zucht Zuid-Europa onder ongekend hoge en langdurige hitte met temperaturen die uitschieten tot ruim boven de 40 graden. Dat heeft ook gevolgen voor de vakantiegangers die in de zomermaanden naar het zuiden trekken. De traditionele lange zomervakantie zoals die in noordwest-Europa wordt gehouden zal uit veiligheidsoverwegingen moeten gaan sneuvelen, constateren deskundigen.

    10.

    Ierland klom naar de top van het leesonderwijs. Wat kan Nederland daarvan leren?

    https://www.ftm.nl/artikelen/onderwijs-in-europa-ierland-plezier-in-lezen

    Ierse scholieren zijn volgens internationale ranglijsten de beste lezers van Europa. Dat is niet altijd zo geweest: in 2009 presteerde het land dramatisch slecht. Daarna zette de overheid met een landelijke leesstrategie alle zeilen bij. Follow the Money bezocht drie Europese landen die onderwijsproblemen anders aanpakken dan Nederland. Deel 1: wat kan Nederland leren van het Ierse leesonderwijs?

  • De zomer is begonnen! En de meeste onderwijscollega’s snakken naar vakantie. De eindexamenkandidaten zijn op tussenjaar, op Ibiza of aan het werk en er is weer veel gebeurd in onderwijsland. Protesten, heftige situaties op scholen en een vacature maatschappijleer in Den Haag. Gelukkig komt er een nieuwe minister van Onderwijs, alhoewel, de oude was misschien zo gek nog niet? Staat bij jou de vakantie ook al te trappelen voor de deur?

    Alle onderwerpen die voorbijkwamen deze maand:

    Sociale veiligheid – Tijdelijke contracten nemen toe? – Heftige situaties op school – Protesten gaan door – Taalexamens, moet het anders? – De doorstroomtoets – Examens (ook te koop) – Jong geleerd, oud gedaan – Minister van onderwijs (oud en nieuw) – Bekwaamheidseisen leraren – Mark Rutte – Zittenblijvers en thuisblijvers – De groeten met je boete!

  • Niet alleen in de natuur was het een natte en vruchtbare maand, ook in het onderwijs was er enorm veel te doen. Meest in het oog springend was natuurlijk het hoofdlijnenakkoord met de onderwijsparagraaf en de vele demonstraties bij en in Universiteiten.

    Maar er is meer zoals ondernemende studenten en leerlingen, commerciële onderwijspartijen, een CAO-eis in het mbo en de zorgen om een verpleegkundige instroom. We gaan het allemaal doornemen, het onderwijsnieuws van mei 2024.

    Alle onderwerpen die voorbijkwamen deze maand:

    Studentenaantallen dalen sterker dan voorspeld – Onderwijsgeld is niet bedoeld voor commerciële partijen – Bijlesinstituut Lyceo – Demonstraties – Thuiszittende leerplichtige jongeren – Algoritme en discriminatie – Ondernemende leerlingen en studenten – Onderhandelaars mbo zetten in op 6% – Hoofdlijnen akkoord, paragraaf 6 over onderwijs – Kritiek op vwo-examentekst Nederlands over pulp, schrijver Kluun woest – Zorgopleidingen minder in trek – Mentale belasting studenten – Middelbare school in Limburg dicht na bedreiging en intimidatie – Steunfonds schoolreisjes.

    Deze podcast is ook te vinden via https://tjipcast.nl/lesgeven/onderwijsnieuws-mei-2024/. Maar je kunt natuurlijk ook hier blijven luisteren. Tips of ideeën voor de volgende uitzending? We horen het graag!

  • Het is april en Tjip heeft het nog nooit zo koud gehad in deze maand. We dachten toch dat het alleen maar warmer ging worden door de klimaatverandering? En het blijft ook maar regenen. Er is ook goed nieuws, want Peter gaat weer op meivakantie. Maar maak je geen zorgen, we hebben al het relevante onderwijsnieuws voor je op een rij gezet! Zodat je gerust de laptop kunt dichtklappen, het lokaal kunt afsluiten en van twee weken welverdiende rust kunt genieten.

    Alle onderwerpen die voorbijkwamen deze maand:

    Schaken op school is goed voor alles. Of kun je net zo goed gaan voetballen? – Burgerschap nieuw verplicht examenonderdeel voor mbo-studenten, ook voor het hbo en wo? – Kabinet wil dat schoolleiders en leerkrachten meer te zeggen krijgen over lesmethoden, toetsen en geld – Urenuitbreiding moet lerarentekort helpen bestrijden – Bewegingsarmoede – Vmbo, havo en vwo in één klas: het werkt (behalve voor de leraar) – Accountantsbureau KPMG Nederland heeft een boete van 25 miljoen dollar gekregen vanwege examenfraude – Vrouwen houden universiteit draaiende, maar krijgen geen waardering – Zo strijdt Utrecht tegen ongelijkheid tussen basisschoolleerlingen – De Staat van het onderwijs – Extern ingehuurde docenten bijna twee keer zo duur – School tijdens Eid al-Fitr?

    Deze podcast is ook te vinden via een Tjipcast.nl. Heb je tips voor de volgende uitzending? We horen het graag!

  • Een bomvolle maand met onderwijsnieuws. Tjip de Jong en Peter Loonen nemen het nieuws door.

    1. Universiteitsdocenten in `Groningen mogen een toga dragen en krijgen promotierecht

    2. Zowel in de Toeslagenaffaire als bij DUO zie ik een overheid die discrimineert’

    3. Pabo Emmen hoopt op meer mannelijke studenten

    4. Het woord afgestudeerd in de ban?

    5. Week van hoogbegaafdheid: Rosalinde en Tijmen voelen zich meer thuis op een school voor hoogbegaafde kinderen

    6. Studenten mogen sinds een jaar in beroep bij de Raad van State: ‘Soms denk je: formeel heb je het recht, maar moreel past het niet’

    7. Italiaanse universiteit blijkt nep: geneeskundediploma's zijn niets waard

    8. Beter onderwijs begint op de pabo: 'Studenten beginnen vaak met een achterstand op taal -en rekenniveau'

    9. Onrust over de uitslag doorstroomtoets

    10. Estland als voorbeeld om jongengeren weer aan het lezen te krijgen

    11. 'Overheid moet haast maken met herwaardering van het (v)mbo'

    12. Utrechtse bangalijst

    13. Focus op de basis

    14. Geen lelies naast de basisschool

    15. Onderwijsraad: beroepsopleidingen moeten stages doelgerichter inzetten

    16. Een leven lang leren, behalve in groep acht

    17. Minister van Onderwijs onderzoekt verlaging leerplichtleeftijd naar 4 jaar

  • Onderwerpen in de maand februari:

    1. Onderwijsinspectie: mbo's maken amper werk van uitbannen stagediscriminatie

    2. Onderwijsraad kritisch op plan voor rem op buitenlandse studenten

    3. Jongeren kiezen studie niet op basis van goed salaris of kansen op arbeidsmarkt

    4. Zaanse leerlingen Speciaal Voortgezet Onderwijs krijgen opleiding tot barista

    5. We doen hier niets geks, we geven gewoon les

    6. Hoogleraar Anna Bosman maakt excuses voor haar beroepsgroep

    7. Dijkgraaf: actie tegen kansenongelijkheid in hoger onderwijs

    8. Tweede Kamer wil schoolzwemmen weer invoeren

    9. Einde speciale scholen en klassen voor Oekraïners in zicht

    10. Ja, ik ben onderwijsvernieuwer, en ik heb iets zinnigs te zeggen

  • In deze aflevering bespreken Tjip de Jong (Tjipcast) en Peter Loonen (Metis Onderwijsadvies) de volgende nieuwsitems vanuit de eerste maand van het nieuwe jaar. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere zingen in de klas om taalontwikkeling te stimuleren, Ai voorspelt bij Fontys de winnaar van wie is de mol en 2 miljard NPO geld ligt nog op de plank en komt niet bij het onderwijs.

  • In deze aflevering bespreken we het grote thema van het afgelopen jaar: het lerarentekort. Centrale vraag is hoe we deze onderwijscrisis structureel aan kunnen pakken.

    Tjip de Jong en Peter Loonen bespreken hiervoor twee bronnen uitgebreid.

    Eerst een onderzoeksrapport in opdracht van het Ministerie van OCW: Vertrekredenen leraren en docenten in het po, vo en mbo

    Gevolgd door een artikel van Theo Witte (vak-didactisch meester bij de RUG) over de professionele cultuur voor het beroep van leraar. https://neerlandistiek.nl/2023/12/naar-een-professionele-cultuur-voor-het-beroep-van-leraar/

    We wensen iedereen een gezond en leerrijk 2024!

  • Veel, heel veel regen viel er in de maand november. Maar qua onderwijs gebeurde er ook van alles. Peter Loonen en Tjip de Jong zetten het op een rij in een nieuwe onderwijsnieuws podcast.

    We bespreken de verkiezingsuitslag, waarom Denemarken de maatregelen tegen internationalisering juist weer terugdraait en of het waar is dat studenten te weinig slapen. En nog veel meer! Deze podcast is opgenomen op 27 november. Nieuws na 27 november bespreken we in de podcast van december.

    Deze podcast is ook te vinden via Tjipcast. Maar je kunt natuurlijk ook hier blijven luisteren. Tips of ideeën voor de volgende uitzending? We horen het graag!

  • Dit is een speciale aflevering! Een heuse verkiezingspodcast. Ranking de onderwijsparagraaf. Een samenwerking tussen Tjip de Jong van de Tjipcast, Amber Walraven (collega aan de Radboud Universiteit en trekker van Teacher Tapp NL) en Peter Loonen. Tjip en Peter maken de maandelijkse onderwijsnieuws podcast!

    Op 22 november mogen we allemaal naar stembus voor de Tweede Kamer verkiezingen. De politieke programma’s vliegen ons om de oren. Volt wil speciale lessen over ADHD, de Algemene Onderwijsbond vindt dat onderwijs sowieso in de verdrukking komt en de PVV (en enkele andere partijen) willen louter bevoegde leerkrachten voor de klas. Maar daaromheen zijn er ook heel veel vage plannen en soms concrete voorstellen. En dat roept de vraag op: waar moet je als onderwijsprofessional nou op stemmen? Hoog tijd voor een gesprek hierover: Maken de politieke partijen een beetje werk van onderwijs of blijft het bij mooie oneliners? Wij zoeken het uit!

  • De maand september barstte uit zijn voegen met het onderwijsnieuws. We kunnen lang niet alles behandelen. We maken een selectie uit een uitgebreide lijst nieuwitems. Check de hele lijst hieronder! Nieuws dat we behandelen:

    De Nederlandse onderwijspremie.

    Toekomstverkenning van het onderwijs in 2040.

    Geen aardrijkskunde, biologie en geschiedenis in de doorstroomtoets?

    De sorteermachine in het Nederlandse onderwijs.

    De zwaarte van het docentschap en het lerarentekort.

    Nieuwe CAO voor het Primair Onderwijs.

    De verkiezingen komen eraan.

    Tijd voor verplichte landbouwlessen?

    Stiekem schoolreisje naar de Efteling.

    Met je kinderen gaan staken voor een beter klimaat.

    Vervelen kinderen zich te vaak op school?

    Tijd om het mbo en hbo op te heffen.

    Seksuele voorlichting lijkt aanleiding brandstichting Belgische basisscholen.

    Gelukslessen op school.

    De hele lijst met nieuws staat hieronder:

    Vooraf een reactie van een luisteraar die ons attendeerde op belangrijk nieuws dat we gemist hebben. Jasper ter Schegget van de UvA heeft ons gewezen op het missen van een hoofdthema in juni. De Nederlandse Onderwijspremie van het NRO is de hoogste onderscheiding in het middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs.Dit gaat over de NRO onderwijsprijs: https://www.nro.nl/nieuws/nederlandse-onderwijspremie-2023-uitgereikt-aan-teams-in-mbo-hbo-en-wo

    1) 9, 10 of 11 jaar: steeds meer kinderen gaan jong naar de middelbare school https://nos.nl/l/2489460

    2) https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/5405955/bbb-wil-verplichte-landbouwlessen-kan-dat

    3) https://www.linkedin.com/pulse/verkiezingen-2023-onderwijs-jeroen-goes

    4) https://nos.nl/artikel/2489761-slagingspercentage-stuk-lager-dan-voor-corona-na-normaal-eindexamen

    5) Kamermeerderheid wil doorstroomtoets op basisscholen in Zuid-Nederland verschuiven om carnaval

    https://www.nrc.nl/nieuws/2023/09/11/kamermeerderheid-wil-doorstroomtoets-op-basisscholen-in-zuid-nederland-verschuiven-om-carnaval-a4174105

    Kamermeerderheid wil doorstroomtoets op basisscholen in Zuid-Nederland verschuiven om carnaval

    https://www.nrc.nl/nieuws/2023/09/11/kamermeerderheid-wil-doorstroomtoets-op-basisscholen-in-zuid-nederland-verschuiven-om-carnaval-a4174105

    https://nos.nl/artikel/2491878-scholen-krijgen-extra-week-voor-toets-in-verband-met-carnaval

    6) https://x.com/AObtweets/status/1701573780210851850?s=20

    7) Meer internationale studenten blijven na hun studie in Nederland werken

    https://nos.nl/l/2490283

    8) Zelensky spreekt Haagse studenten toe via livestream

    https://nos.nl/l/2490071#UPDATE-container-71996006

    9) https://toekomstvanonderwijsenwetenschap.nl/home/

    10) Waarom vervelen leerlingen zich? 'Nobelprijs' voor grappig onderzoek uitgereikt https://www.nu.nl/wetenschap/6280957/waarom-vervelen-leerlingen-zich-nobelprijs-voor-grappig-onderzoek-uitgereikt.html

    11) Seksuele voorlichting lijkt aanleiding brandstichting Belgische basisscholen

    https://nos.nl/l/2490536

    12) Dit kan echt niet: https://nos.nl/artikel/2490562-basisschooljuf-terecht-ontslagen-na-leugen-over-dagje-efteling

    13) Maar dit wel: https://nos.nl/video/2490598-deze-scholieren-staken-vandaag-voor-het-klimaat

    14) https://nos.nl/l/2490636 Aardrijkskunde, biologie en geschiedenis in de eindtoets

    15) Kinderen in de sorteermachine

    https://www.nrc.nl/nieuws/2023/09/15/kinderen-in-de-sorteermachine-a4174510

    16) Bekijk Pointer: Helpt onze toetscultuur het leesplezier om zeep? op https://www.npostart.nl/KN_1731610

    17) https://mbo-today.nl/urennorm-wetsvoorstel-biedt-scholen-meer-ruimte/

    18) https://nos.nl/collectie/13951/video/2491009-ministers-en-kamerleden-worden-gekapt-en-opgemaakt-door-mbo-ers

    19) Verstandig onderwijs: hef het mbo en hbo op https://www.bndestem.nl/opinie/verstandig-onderwijs-hef-het-mbo-en-hbo-op~a2d7cb40/?utm_source=whatsapp&utm_medium=social&utm_campaign=socialsharing_web

    20) Wat je leert als je een jaar voor de klas staat. ‘Wat moet ik doen als ze weer gaan gillen?

    https://www.nrc.nl/nieuws/2023/09/29/wat-je-leert-als-je-een-jaar-voor-de-klas-staat-wat-moet-ik-doen-als-ze-weer-gaan-gillen-a4175781

  • Samen met Tjip de Jong kijkt Peter Loonen terug op het onderwijsnieuws van de maand augustus 2023. Deze onderwerpen komen aan bod:
    1) zakken op 0.1 punt, wat vindt de rechter daarvan?

    2) Een duurzamer en goedkoper schoolboeken systeem

    3) Leegloop van scholen in provincie en regio

    4) Anti-Wiersma minister benoemd

    5) Roosterchaos raakt de leerling – lerarentekort onverminderd

    6) Een kwart van de jonge docenten stopt binnen 5 jaar

    7) Pakistaanse schoolkinderen vast in de kabelbaan

    8) Hogescholen verantwoordelijk voor mislukte onderwijsvernieuwing ?

    9) Schoolvervoer speciaal onderwijs is een puinhoop

    10) Basisbeurs terug van weggeweest

  • Juni was een zonovergoten en warme maand. Terwijl de terrassen, zwembaden en stranden afgeladen waren zaten wij binnen de kranten, nieuwsberichten en mediaoptredens bij te houden. En weer maakten we een top 10! In deze podcast lopen we al het relevante onderwijsnieuws van juni langs. Thema’s die voorbijkomen: Veel te weinig onderwijs voor asieljongeren. Stress, stress en nog eens stress. De basisbeurs keert terug! Docent verbetert antwoorden in eindexamen economie. De geliefde en gehate ‘excellente school’ verdwijnt. Leraren en leerlingen in Brunssum zijn de hitte in de lokalen zat en gaan staken. Studenten met migratieachtergrond opvallend vaak beschuldigd van fraude. Brabantse scholen stoppen inhuur uitzendkrachten. Leerlingen in het bijzonder onderwijs zitten uren in de bus naar school. En tot slot natuurlijk: de val van Wiersma.

    Deze podcast is ook te vinden via Tjipcast.nl. Maar je kunt natuurlijk ook hier blijven luisteren. Tips of ideeën voor de volgende uitzending? We horen het graag!

  • Tjip de Jong en Peter Loonen nemen het onderwijsnieuws van de maand mei met je door:

    1. Honderden scholen liggen te dicht bij drukke weg.

    2. CAO Onderhandelingen voor het MBO begonnen.

    3. Leerkrachten vluchten naar België.

    4. Schaduwonderwijs fors toegenomen.

    5. De staat van het onderwijs 2023.

    6. Dijkgraaf wil het BSA terug naar 30EC .

    7. Fors minder instroom verwacht in het HogerOnderwijs .

    8. Leesvaardigheid 10 jarige onder het Westers gemiddelde.

    9. Woede-aanvallen van Dennis Wiersma zijn volgens het NRC een patroon.

    10. Steeds meer kinderen gaan niet naar school.

    • Carnaval verplaatsen voor de CITO voortgangstoets in 2024,

    • Studenten van het dak van de school gehaald om naar de zonsopkomst te kijken

    • Nederlandse militairen besteden hun opleidingsbudget aan een cursus barbecueën.

  • Tjip de Jong en Peter Loonen nemen het onderwijsnieuws van de maand april met je door. Onderwerpen die aan bod komen zijn:

    1. Grensoverschrijdend gedrag van Minister Wiersma

    2. Hoogste aantal voortijdige schoolverlaters in tien jaar

    3. Een derde van de onderwijzers leest niet

    4. Experts tegen Kamer: die verslavende smartphone moet de klas uit

    5. Verveling hoort ook gewoon bij school…

    6. Nieuwe taal in het onderwijs? Afscheid van hallo jongens en meisjes?

    7. Iedereen wil naar de universiteit, maar dat is niet wat de maatschappij nodig heeft

    8. Leerlingen groep 8 maken voor laatste keer centrale eindtoets

    9. Tijd om de roze bril van onderwijsvernieuwing af te zetten?

    10. Universiteiten en hogescholen zijn steeds meer op elkaar gaan lijken

  • Samen met Tjip de Jong neemt Peter Loonen het onderwijsnieuws van de maand maart door.

    Onderwerpen deze keer:

    Helft leraren kan de les niet goed aanpassen op alle niveaus in de klas. Inspectie kritisch op de manier waarop instructie wordt gegeven in basisscholen. Minder studenten in hbo en WO door herinvoering basisbeurs. Bindend studieadvies gaat op de schop: onderwijsinstellingen reageren verdeeld. Provinciale verkiezingen: wat vindt de BBB van het onderwijs. Kinderen meer dan ooit op het scherm. Studenten UvA slepen universiteit voor de rechter vanwege internationalisering.Meisjes krijgen minder vaak het advies voor een technische opleiding. Techreuzen pleiten voor pauze in ontwikkeling AI: te gevaarlijk zonder regels. Bedwing de bling: de week van het geld.

    Deze podcast is ook te vinden via Tjipcast: Top 10 onderwijsnieuws. Tips of ideeën voor de volgende uitzending? We horen het graag!