Afleveringen
-
Marcel Veenendaal is leadzanger van DI-RECT. Veenendaal was eerder te zien in theater- en musicalproducties als Jesus Christ Superstar, the Wiz en Hair. Later werd hij in het BNN-televisieprogramma Wie is Di-Rect gekozen tot nieuwe zanger van de band. Met DI-RECT scoorde hij verschillende hits, waaronder het nummer Soldier On. Op 1 mei geven DI-RECT en Residentie Orkest Den Haag een gezamenlijk livestream concert vanuit het AFAS Circustheater in Scheveningen. Het is het zevende in de reeks livestreamconcerten die de band sinds corona organiseert. Pieter van der Wielen spreekt met Marcel Veenendaal.
-
Peter Delpeut is filmmaker, romanschrijver en essayist. Hij was adjunct-directeur van het Nederlands Filmmuseum en ontving voor drie van zijn films een gouden Kalf. Hij publiceerde verschillende romans. Nu is er Het vergeten kwaad, een boek over filmmaker Jonas Mekas (1922-2019). Mekas schreef ooit het standaardwerk Movie Journal, maar werd er in 2018 door historicus Michael Casper van beticht dat hij verschillende zaken over de Tweede Wereldoorlog in Litouwen verkeerd zou hebben voorgesteld. Delpeut onderzocht het voorval, wat resulteerde in dit essay over geschiedschrijving versus individuele herinnering waarin hij Mekas, Casper, noch zichzelf ontziet. Pieter van der Wielen spreekt met Peter Delpeut.
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
Ronin de Goede is fotograaf. Hij neemt in zijn werk vaak een onderzoekende houding aan. Zo ook in de nieuwe tentoonstelling Asuka in museum IBASHO in Antwerpen, die een selectie beelden toont van de Japanse tattoo-artiest Horikazu en diens klanten. De tentoonstelling toont foto’s in een contrastrijke zwart-wit stijl, waarmee De Goede een nieuwe houding ten opzichte van het medium en de werkelijkheid probeert af te dwingen. Pieter van der Wielen spreekt met Ronin de Goede.
-
Saskia Goldschmidt is schrijver. Voor haar schrijverschap was ze dertig jaar lang theatermaker, producent en docent. In 2011 debuteerde ze met Verplicht gelukkig, portret van een familie, een boek waarin ze onderzoekt hoe trauma’s van ouders, behept met overlevingsschuld, worden doorgegeven aan de naoorlogse generatie. Haar romandebuut dat volgde, De Hormoonfabriek, werd genomineerd voor verschillende prijzen en in meerdere talen vertaald. Binnenkort verschijnt Dagboek uit Bergen-Belsen, een dagboek geschreven door Renata Laqueur. Goldschmidt voorzag het boek van een voorwoord en een nawoord. Lotje IJzermans spreekt met Saskia Goldschmidt.
-
Anna van ’t Hek is documentairemaker. Ze maakte eerder de documentaire The Amazing Agency (2014) en Badr (2019). Op 19 april wordt haar nieuwe documentaire Yab Yum uitgezonden door BNNVARA. De film vertelt het verhaal van het gelijknamige legendarische bordeel dat meer dan tien jaar geleden werd gedwongen haar deuren te sluiten, na te zijn overgenomen door het criminele circuit. In Yab Yum vertellen de mensen die ooit de harde kern van de club vormden extravagante en soms pijnlijke verhalen over de plek waar alles kon wat God verboden heeft. Pieter van der Wielen spreekt met Anna van ’t Hek.
-
Anniko van Santen is televisiepresentator. Ze kreeg landelijk bekendheid door vanaf 1989 verschillende programma’s te presenteren voor RTL. In 2000 stapte ze over naar TROS en twee jaar later naar de AVRO, waarvoor ze met name programma’s presenteerde over natuur en dieren. Ze is sinds 2005 het gezicht van AVROTROS-programma Opsporing Verzocht, waarvan ze ook eindredacteur is. Nu is er ook een podcast van dat programma. Ze komt erover vertellen, en ook over haar vijftien jaar werken voor Opsporing Verzocht. Pieter van der Wielen spreekt met Anniko van Santen.
-
Jan Jansen is schoenontwerper. Al ruimt zestig jaar is hij een meester in kleurrijk, extravagant en grensverleggend schoenontwerpen. Jansen verwierf wereldwijd bekendheid met zijn eigenzinnige werkwijze en technische constructies die de zwaartekracht uitdagen, zoals de 'zweefhak'. Nu is er de tentoonstelling Op de leest van Jan Jansen – 60 jaar schoenen en Dutch Design in Museum JAN in Amstelveen. De tentoonstelling laat, naast werk van Jansen zelf, ook paralellen zien met andere designers. Het wil daarmee een podium voor jong talent creëren, en laat zijn Jansens generatieoverstijgende invloed zien. Pieter van der Wielen spreekt met Jan Jansen.
-
Erdal Balci is journalist, columnist en schrijver. Hij kwam op zijn elfde naar Nederland en groeide op in een Turks migrantengezin. Balci publiceerde als journalist onder meer voor Vrij Nederland, Trouw, de Volkskrant en De Groene Amsterdammer. Ook verschenen er drie romans en twee non-fictieboeken onder zijn naam. Nu is er 'De Gevangenisjaren', een autobiografische roman waarin hij optekent hoe hij na zijn migratie in de ‘poldergevangenis’ terechtkwam, met andere Turken als strengste cipiers en het Nederlandse cultuurrelativisme als de muren en het prikkeldraad. Pieter van der Wielen spreekt met Erdal Balci.
-
Hugo Borst is schrijver, radio- en tv-maker en voetbalcriticus. In 1996 bracht hij met zijn 'De Coolsingel Bleef Leeg' een nog steeds actuele schets van de gang van zaken bij de club. Meer nog was het een portret van de rijke geschiedenis van Feyenoord en bovenal een ode aan Rotterdam en de Rotterdammer. Ter gelegenheid van de heruitgave en omdat het boek precies 25 jaar geleden uitkwam, gaat Lotje IJzermans met Borst in gesprek.
-
Stanley Menzo is oud-keeper en voetbaltrainer. Als speler won hij diverse prijzen voor Ajax en PSV, en hij kwam uit voor het Nederlands elftal. In het boek Menzo, van sportjournalist Mike van Damme, vertelt hij over zijn tijd in de Nederlandse en Belgische competitie, de SLM-ramp en de Suriprofs. En waarom hij zich als een van de eerste zwarte spelers openlijk uitsprak tegen het racisme waarmee hij op het veld en daarbuiten te maken kreeg. Pieter van der Wielen spreekt Stanley Menzo.
-
Matthijs van Boxsel is schrijver. Hij studeerde in 1986 cum laude af met een scriptie over domheid. Later schreef hij verschillende boeken over dat onderwerp, zoals Encyclopedie van de Domheid. Nu is er Topografie van de Domheid. In het boek brengt hij topografisch in kaart waar domheid zich spreekwoordelijk centreert, zoals Kampen en België – terwijl de Belgen op hun beurt de domheid lokaliseren in Olen. Met anekdotes, illustraties en landkaarten met alle domme steden wil Matthijs van Boxsel laten zien dat geen mens intelligent genoeg is om zijn eigen domheid te begrijpen. Pieter van der Wielen spreekt met Matthijs van Boxsel.
-
Jim Jansen is ondernemer, hoofdredacteur en genomineerde voor de Mensa Fonds Award. Hij is hoofdredacteur van het populairwetenschappelijke tijdschrift New Scientist. Daarnaast coördineert hij de wetenschapspagina’s van het Parool en verzorgt hij de rubriek Eureka voor de zaterdageditie van het Algemeen Dagblad. Hij is genomineerd voor de Mensa Fonds Publieksprijs voor de verschillende projecten en mediaoptredens waarin hij op vernieuwende wijze bruggen probeert te slaan tussen verschillende kennisgebieden. Pieter van der Wielen spreekt met Jim Jansen.
-
Tamar Valkenier is schrijver. Op haar achtentwintigste besloot sterrenchef en recherchepsycholoog Tamar Valkenier op avontuur te gaan. Ze reisde onder meer door Mongolië en Jordanië. In het hooggebergte van Nieuw-Zeeland kwam Floortje Dessing haar opzoeken voor het programma Floortje naar het einde van de wereld. Nu is er Fulltime avonturier, een boek waarin ze verslag doet van haar onconventionele, vrije leven. Het is een verhaal over het overwinnen van angsten en de persoonlijke ontwikkeling van een stadsmeisje met paniekaanvallen tot een volwassen vrouw. Pieter van der Wielen spreekt met Tamar Valkenier.
-
Jurriaan Löwensteyn is kunstenaar en performance-artiest. Sinds 1997 experimenteert Löwensteyn met analoge fotografie, later legde hij zich ook toe op performance kunst. Hij werkt onder meer samen met Marina Abramovic, met wie zijn vader, pionier in de Polaroidfotografie en performancekunstenaar Ulay, ook jarenlang samenwerkte. In de tentoonstelling Kunst Kan… experimenteert Löwensteyn verder met beelden als kruisbestuiving tussen enerzijds projectie en anderzijds fotogrammen en luminogrammen, en het 'schrijven' of 'schilderen' met licht. Lotje IJzermans spreekt met Jurriaan Löwensteyn.
-
Frans Douw is voormalig gevangenisdirecteur van onder andere de Penitentiaire Inrichting Heerhugowaard en de Bijlmerbajes. Douw ging eind 2015 met pensioen na een lange carrière die volledig in het teken heeft gestaan van wat hij ‘menswaardige detentie’ noemt: gedetineerden verdienen veel meer vertrouwen en autonomie dan ze doorgaans in een gevangenis krijgen. Dat helpt volgens hem om de schade van detentie te beperken, maar ook kunnen ze zich zo beter voorbereiden op hun terugkeer in de maatschappij. In zijn boek Het zijn mensen neemt hij zijn lezers mee naar een wereld die voor de meesten gesloten blijft. Pieter van der Wielen spreekt met Frans Douw.
-
Martijn Katan is emeritus-hoogleraar voedingsleer en columnist voor NRC Handelsblad. Hij schreef eerder twee boeken over voeding: Wat is nu gezond? en Voedingsmythes. Katan is een zoon van joodse ouders die de oorlog overleefden. Voor zijn nieuwe boek zocht hij naar de familieleden die zich in de oorlog actief verzetten tegen het regime, hij vond er tien. In het boek Geen makke schapen reconstrueert Katan hun levens aan de hand van archieven, brieven, krantenberichten, foto’s en getuigenissen van overlevenden. Pieter van der Wielen spreekt met Martijn Katan.
-
Sticks is rapper. Hij werd onder meer bekend als lid van verschillende rapformaties, waaronder het succesvolle Opgezwolle. Hij werkte daarnaast samen met verschillende producers en rappers en bracht muziek uit als solo-artiest. Ook richtte hij hiphopplatform Fakkelteitgroep op waarmee hij jong talent podium wil bieden. Nu is er ONDER WATER, een multimediale expositie die Sticks samen met collega-rapper Typhoon verzorgt in Future Factory, het laboratorium van Museum de Fundatie. De tentoonstelling neemt voorbij de constante stroom van meningen ruimte voor rust, bezinning, vereniging en contemplatie. Maar ook voor stellingname. Pieter van der Wielen spreekt met Sticks.
-
Sander de Kramer is schrijver en journalist. Hij maakt televisie en radio voor verschillende Nederlandse media en schrijft wekelijks een column voor De Telegraaf. Hij houdt zich veel bezig met de onderkant van de samenleving. Als hoofdredacteur van het Straatmagazine begaf hij zich in de ‘stadsjungle’ van Rotterdam; hij leverde zijn huissleutels in en leefde vrijwillig een maand lang op straat. Nu is er het boek 'Welcome to the jungle', waarin hij de lezer meeneemt langs de verschillende projecten die hij ondernam in binnen- en buitenland. Pieter van der Wielen spreekt met Sander de Kramer.
-
Arnon Grunberg is schrijver, essayist en columnist, met talloze publicaties in diverse kranten en weekbladen. Zijn romans worden vaak genomineerd en bekroond en in vele talen vertaald. Zijn nieuwe boek 'Slachters en psychiaters' is een zoektocht naar de mens; de mens in oorlogstijd, de mens op vakantie, de mens in psychische nood. Grunberg schreef deze reportages om zijn eigen ervarings- en denkwereld én die van de lezer te vergroten, om waarheid en werkelijkheid in de periferie te vinden. Lotje IJzermans spreekt met Arnon Grunberg.
-
Parham Rahimzadeh werd in 1990 geboren in de woestijn van Ahwaz, Iran, maar groeide op in Nederland. Met zijn debuutroman Arab vertelt hij het verhaal over een vwo-leerling die in drugs handelt om voor zijn depressieve vader te kunnen zorgen. Hoofdpersoon Bassam is een Nederlander en Arabische Iraniër die maar één ding wil: de vrijheid om zijn eigen, goede keuzes te kunnen maken, zelfs, en misschien zelfs juist, als zijn omgeving het daar niet mee eens is. Pieter van der Wielen spreekt met Parham Rahimzadeh.
- Laat meer zien