Afleveringen
-
Dure advertenties op Facebook, kattenfoto’s op Instagram en dansende politici op TikTok: bij gebrek aan fysiek contact zijn sociale media het belangrijkste strijdtoneel geworden voor de Tweede Kamerverkiezingen. En partijen doen daarbij steeds meer moeite om specifieke doelgroepen te bereiken, ziet datajournalist Wouter van Loon. Maar waar ligt de grens?
Presentatie: Geertje Tuenter
Productie: Felicia Alberding & Alegria Ioannidis
Montage: Jennifer Pettersson
Gast: Wouter van Loon
-
Met de ‘woondeal’ die Arnhem een jaar geleden met het Rijk sloot, wilde de stad niet alleen extra woningen bouwen, maar ook de leefbaarheid van de zwakste wijken verbeteren. Politiek redacteur Rik Rutte keerde onlangs terug naar Immerloo, een wijk die vorig jaar een sprong leek te gaan maken. Maar wat is er sindsdien daadwerkelijk verbeterd?
Gast: Rik Rutten
Presentatie: Floor Boon
Productie: Henk Ruigrok van der Werven
Montage: Jan Paul de Bondt
Lees ook de reportage die Rik Rutten vorig jaar maakte in Arnhem: ‘Hier vind je straten waar vrijwel iedereen werkloos is.'
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
Sinds twee weken gaan Spaanse jongeren de straat op. Directe aanleiding voor de protesten is de arrestatie van de radicaal-linkse rapper Pablo Hasél. De veroordeling van Hasél is het startschot voor de jongeren om hun frustratie over de samenleving te uiten, ziet correspondent Koen Greven. Waarom lukt het Spanje niet om deze jongeren perspectief te bieden?
Gast: Koen Greven
Presentatie: Geertje Tuenter
Productie: Anna Korterink & Nina van Hattum
Montage: Yeppe van Kesteren
Lees ook: Protesterende Spaanse jongeren hebben niets te verliezen - zelfs niet hun toekomst
-
Normaal gesproken is het deze tijd van het jaar topdrukte op de skipistes, maar door corona is het er nu doodstil. Correspondent Marc Leijendekker reisde door Alpenlanden Italië, Zwitserland en Oostenrijk en zag dat elk gebied op een andere manier met de crisis omgaat. Verslag van een dramatisch skiseizoen.
Gast: Marc Leijendekker
Presentatie: Geertje Tuenter
Productie: Tessa Colen
Montage: Misja van Waterschoot
-
Over iets meer dan twee weken zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Om te bepalen op wie je wilt stemmen, kún je natuurlijk alle partijprogramma’s lezen, maar grote kans dat je dat niet gaat doen. Terwijl die programma’s juist de basis vormen voor vier jaar kabinetsbeleid. Politiek redacteuren Stéphane Alonso en Marike Stellinga maakten daarom de NRC Stemhulp. Wat zijn de raakvlakken in de politieke plannen? En waar zitten de grote verschillen?
Gast: Stéphane Alonso
Presentatie: Geertje Tuenter
Productie: Anna Korterink
Montage: Jeroen Jaspers
Lees ook: De opvallendste zaken uit de verkiezingsprogramma's
-
Rumoerige menigtes, daverend applaus en massale samenzang: op verschillende plekken in Nederland klonken er de afgelopen weken geluiden die we al maanden niet meer hebben gehoord. In zogenoemde ‘field labs’ wordt onderzocht hoe evenementen zoals concerten of voetbalwedstrijden straks ‘coronaproof’ kunnen plaatsvinden. NRC was bij de eerste drie experimenten en redacteur Pim van den Dool vertelt hoe dat in zijn werk ging.
Gast: Pim van den Dool
Productie: Iddo Havinga
Montage: Jennifer Pettersson
Opnames en interviews: Rahul Gandolahage en Sjoerd Klumpenaar
-
Lage beloningen en slechte arbeidsomstandigheden kunnen werknemers in de transportsector verleiden de criminaliteit in te gaan. Dat is de conclusie van een omvangrijk onderzoek, betaalt door het ministerie van Justitie en Veiligheid. Maar economieredacteur Martin Kuiper ontdekte dat PostNL en branchevereniging Transport en Logistiek Nederland probeerde om díe conclusie te verhinderen.
Gast: Martin Kuiper
Host: Geertje Tuenter
Productie: Misha Melita
Montage: Yeppe van Kesteren
Lees hier het artikel van Martin Kuiper over het onderzoek naar criminaliteit in de transportsector.
Lees hier het onderzoek van Marin Kuiper over de bemoeienis van PostNL.
-
Over drie weken zijn de Tweede Kamerverkiezingen en ook dit jaar is er een groep jonge mensen die voor het eerst hun stem mag uitbrengen. Binnenlandredacteur Sabrine Ingabire ging om tafel met jongeren uit Limburg, Texel en Rotterdam. Wat vinden zij belangrijk en voelen ze zich gehoord?
Lees ook de driedelige serie van Sabrine Ingabire: De jonge stem
Gast: Sabrine Ingabire
Presentatie: Geertje Tuenter
Productie: Anna Korterink & Nina van Hattum
Montage: Yeppe van Kesteren
-
Ruzie over een bureaustoel, nieuwe sloten op de deur en een directeur die dreigt verborgen camera’s op te hangen op de redactie. Een groot conflict tussen het personeel en het bestuur verlamt de Limburgse regionale omroep L1, ziet Limburg-correspondent Paul van der Steen. Hoe heeft het zover kunnen komen?
Gast: Paul van der Steen
Presentatie: Geertje Tuenter
Productie: Tessa Colen
Montage: Julie Blussé
-
In 2018 kaapten Nigeriaanse piraten een Nederlands schip in de Golf van Guinee. Het doel: geld in ruil voor de gijzelaars. Maar losgeld betalen, dat doen overheden officieel niet. Toch speelde Nederland een sleutelrol bij het vrij krijgen van de bemanning, ontdekten onderzoeksjournalisten Carola Houtekamer en Merijn Rengers. Hoe kwam er 340.000 dollar in Nigeria terecht?
Presentatie: Floor Boon
Productie: Felicia Alberding
Montage: Jeroen Jaspers
Gast: Merijn Rengers
Lees ook de reconstructie: https://www.nrc.nl/nieuws/2021/02/19/gekaapt-hoe-de-bemanning-van-een-nederlands-vrachtschip-werd-gegijzeld-en-weer-vrij-kwam-a4032328
-
Vandaag dient het hoger beroep over de avondklok. De man die de overheid voor de rechter daagde is Willem Engel, voorman van protestgroep Viruswaarheid en vertolker van onvrede over de coronamaatregelen - die onwaarheden over het coronavirus niet schuwt. Binnenlandredacteuren Andreas Kouwenhoven en Wilmer Heck spraken meermaals met Engel. Wie is deze man, wat drijft hem en wat wil hij bereiken?
-
Achtervolgd worden door een roedel, wolven of ergens vastzitten en er niet meer uit kunnen. Iedereen heeft wel eens een nachtmerrie, maar bij sommige mensen is het wel heel extreem ontdekte redacteur, Carlijn Vis. Wat weten we eigenlijk van dit soort intense dromen?
Gast: Carlijn Vis
Presentatie: Floor Boon
Productie: Nina van Hattum & Tessa Colen
Montage: Jennifer Pettersson
-
Sinds de staatsgreep op 1 februari gaan in Myanmar dagelijks honderdduizenden mensen de straat op. Ze eisen de terugkeer van de democratisch gekozen regering en hun leider, Aung San Suu Kyi. Zij werd onder huisarrest geplaatst en komt waarschijnlijk vandaag voor de rechter. Correspondent Annemarie Kas ziet hoe de situatie steeds grimmiger wordt. Maar wat levert deze massale volksopstand de bevolking op?
Gast: Annemarie Kas
Presentatie: Floor Boon
Productie: Anna Korterink
Montage: Jan Paul de Bondt
Lees ook: In Myanmar staat het leger mijlenver van de bevolking.
-
Vandaag beslist de rechter in Hoger Beroep of Deliveroo gebruik mag blijven maken van zzp’ende bezorgers. Vakbond FNV, die de zaak aanspande, vindt van niet. Hoe vrij zijn de bezorgers eigenlijk? Zijn ze eigen baas en verdienen ze wel genoeg? Journalist Rens Lieman zocht het uit door zelf te gaan bezorgen.
Gast: Rens Lieman
Presentatie: Geertje Tuenter
Productie: Felicia Alberding en Tessa Colen
Montage: Astrid Cornelisse
-
Dion Graus, Tweede Kamerlid voor de PVV, kwam de afgelopen jaren meermaals in opspraak. Hij zou zijn ex-vrouw hebben mishandeld, woonfraude hebben gepleegd en zijn tweede ex-vrouw hebben gedwongen tot sex met zijn beveiligers. Onderzoeksjournalisten Wubby Luyendijk en Joep Dohmen kregen inzage in een grote hoeveelheid documenten, audio- en videomateriaal, opgenomen door Dion Graus en zijn ex-vrouw Joyce. Wat is er waar van de beschuldigingen?
Lees ook het artikel van Joep Dohmen en Wubby Luyendijk: De wereld van Dion
Gast: Joep Dohmen
Host: Floor Boon
Productie: Iddo Havinga & Nina van Hattum
Montage: Misja van Waterschoot
-
Een kopbal, een schop of een flinke val: in topsport kan het er hard aan toegaan. En vaak genoeg moet het hoofd de klappen opvangen. Hersenschuddingen komen daarom veel voor en vereisen lange revalidatie. Maar sporters en coaches zijn vaak ongeduldig. Sportjournalist Enzo van Steenbergen sprak met sporters die jaren last hebben gehouden van die ene hersenschudding.
Gast: Enzo van Steenbergen
Host: Geertje Tuenter
Productie: Misha Melita
Montage: Jan Paul de Bondt
-
Deze week zou in het Rijksmuseum een langverwachte tentoonstelling over slavernij openen. Centraal staan personages die een hoofdrol hebben gespeeld in het Nederlandse slavernijverleden, maar tot nu toe onderbelicht zijn gebleven. Correspondent Nina Jurna onderzocht de levensloop van de Surinaamse onafhankelijkheidsstrijder Kapitein Broos. Kan zijn verhaal ons een ander perspectief op de geschiedenis bieden?
Gast: Nina Jurna
Presentatie: Geertje Tuenter
Productie: Tessa Colen
Montage: Yeppe van Kesteren
-
China heeft het coronavirus - met strenge maatregelen bij iedere nieuwe besmetting - nu goed onder controle. Maar juist omdat zo weinig mensen Covid-19 hebben gehad, is groepsimmuniteit nog ver weg. En met vaccineren schiet het ook niet op, merkt correspondent Garrie van Pinxteren. Is die eerste grote voorsprong van China nu een hindernis in het bedwingen van de pandemie?
Gast: Garrie van Pinxteren
Presentatie: Floor Boon
Productie: Anna Korterink
Montage: Yeppe van Kesteren
Lees ook: Ook in China gaat vaccineren een stuk trager dan gepland
-
Dat de coronacrisis nog niet is uitgelopen op een totale economische meltdown, komt door de inmiddels zes economische steunpakketten van de overheid, ter waarde van 62 miljard euro. Veel ondernemers bleven daardoor overeind, maar niet iedereen komt ervoor in aanmerking, zo ziet politiek-economisch redacteur Marike Stellinga. Kan de overheid iedereen redden? En is dat wel wenselijk?
Gast: Marike Stellinga
Presentator: Floor Boon
Productie: Mila-Marie Bleeksma & Henk Ruigrok van der Werven
Montage: Misja van Waterschoot
Met speciale dank aan: Tim van der Molen, Huub Eysink en Barry Beijer
-
Op de afdeling van hoogleraar Paul Cliteur op de Leidse rechtenfaculteit heerst géén antisemitisme, oordeelde een commissie onlangs. Maar toen Philip de Witt Wijnen en Jeroen Wester in het ‘conservatieve bolwerk’ doken waar onderzoek naar werd gedaan, troffen ze wel een hoogleraar in opspraak en een merkwaardig academisch klimaat. Hoe is het om onderwijs te krijgen op de afdelingen van conservatieve hoogleraren Paul Cliteur, Afshin Ellian en Andreas Kinneging?
Gast: Philip de Witt Wijnen
Presentator: Floor Boon
Productie: Iddo Havinga
Montage: Jennifer Pettersson
- Laat meer zien