Afleveringen
-
Pijn op de 'spuitplek', lichte vermoeidheid, hoofdpijn of spierpijn: zoveel mensen, zoveel bijwerkingen lijkt het wel, nu de corona-vaccinatie behoorlijk op gang is. De meeste klachten nemen snel af, pijn in de bovenarm kan wel een paar dagen aanhouden. Al met al zijn de meeste mensen na een nachtje goed slapen van hun klachten af, zegt Diederik Gommers, ic-arts en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care.
-
Een paracetamolletje tegen de bijwerkingen van vaccinatie, heeft dat zin? Nou ja, pijnstillers zijn wel degelijk behulpzaam om vervelende symptomen van een getrokken kies te verdringen, zegt Diederik Gommers, ic-arts en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Maar verwacht niet dat het uiteindelijk je afweerreactie vermindert.
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
Als je genoeg antistoffen hebt, is een vaccin eigenlijk helemaal niet nodig, zegt Diederik Gommers, ic-arts en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Toch wordt eigenlijk alleen bij de bloedbank gecheckt op de aanwezigheid van antistoffen. Is het niet hoog tijd dat GGD's het testen op antistoffen uitgebreid wordt? Gommers bekijkt in gesprek met Kees Dorresteijn wat de mogelijkheden zijn, in de podcast Vraag het Gommers.
-
Verschillende bloedgroepen reageren verschillend op infectieziekten. Maar of dat ook voor Covid-19 geldt, daar zijn nog niet veel studies over verschenen. Diederik Gommers, ic-arts en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, gaat er dieper op in met Kees Dorresteijn, in de podcast Vraag het Gommers.
-
Krijgt iedereen de mogelijkheid om zijn eigen vaccin te kiezen, afhankelijk van de eigenschappen van het vaccin en de eigen situatie? Diederik Gommers, ic-arts en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, gaat er dieper op in met Kees Dorresteijn, in de podcast Vraag het Gommers.
-
Het Janssen-vaccin is inmiddels ook goedgekeurd door de EMA. Er wordt veel van het vaccin verwacht, niet alleen omdat er een nadrukkelijke Nederlandse 'touch' aan zit, maar ook omdat je met één dosis afkunt. Maar wat zijn de precieze perspectieven van dit vaccin? Diederik Gommers, ic-arts en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, gaat er dieper op in in de podcast Vraag het Gommers.
-
De afgelopen weken was het beschikbare aantal ic-bedden eigenlijk nauwelijks nog een issue. Maar daar lijkt een kleine kentering gaande, zegt Diederik Gommers, ic-arts en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care in de podcast Vraag het Gommers. 'We zien wat meer toename in het aantal nieuwe patiënten op de intensive care. Is dit het beginnetje, dan?'
-
Misschien was het idee wel dat we Covid-19 een dodelijke klap konden uitdelen met massale vaccinaties, zoals met MERS en SARS uiteindelijk lukte. Maar dat uitsterven van het virus wordt een stuk lastiger doordat Covid-19 zo wereldwijd verbreid is, zegt Diederik Gommers, ic-arts en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care in de podcast Vraag het Gommers.
-
Dat de effectiviteit van het AstraZeneca-vaccin is gedaald naar rond de 60 procent lijkt problematisch. En dat mensen daar zorgen over hebben is heel begrijpelijk, zegt Diederik Gommers. Zeker als ze onderliggende aandoeningen hebben, zoals kanker. Heeft dat ook gevolgen voor de risico's van vaccinatie, zeker als de effectiviteit niet optimaal is? De ic-arts gaat er dieper op in in deze aflevering van de podcast Vraag het Gommers.
-
In Israël heeft een arts een nieuw medicijn, met de code EXO-CD24, toegepast bij dertig patiënten, van wie er 29 goed reageerden en één vertraagd. Dat is nog maar een hele kleine studie, zegt ic-arts Diederik Gommers in de podcast Vraag het Gommers. 'Maar die mensen waren wel binnen vijf dagen genezen.' Veelbelovend dus, maar het is belangrijk om te weten wat het medicijn precies doet, voordat de vlag echt uit kan.
-
Het ene mRNA-vaccin is het andere niet. AstraZeneca maakt zelfs gebruik van een verkoudheidsvirus van een chimpansee. Dat zorgt voor een bruikbare genetische code, die een spike-eiwit kan aanmaken in de spier- of huidcel. Moderna en Pfizer gebruikten daar vetbolletjes voor, maar een echt virus is eigenlijk veel makkelijker, zegt Diederik Gommers, ic-arts en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care in de podcast Vraag het Gommers.
-
Al sinds het begin van de coronavaccinaties bungelt Nederland ergens onderaan de ranglijsten met zijn vaccinatieprogramma De belofte was dat die achterstand snel zou worden ingelopen, maar daar is nog weinig van te merken. Diederik Gommers, ic-arts en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, legt in de podcast Vraag het Gommers aan Kees Dorresteijn uit hoe we er nu voorstaan en wat de perspectieven zijn.
-
De teller staat nu op 170.000: zo veel vaccins komen er op dit moment wekelijks binnen in Nederland. In totaal zijn er drie keer 17 miljoen besteld via de EU, maar die heb je natuurlijk niet in een vloek en een zucht. Er wordt hard gewerkt aan een betere stroomlijning, zegt Diederik Gommers, ic-arts en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, in de podcast Vraag het Gommers in gesprek met Kees Dorresteijn.
-
Coronavaccins die gebaseerd zijn op mRNA-technologie zouden onbedoelde en soms gevaarlijke risico's met zich meedragen, hoor je her en der. De technologie zou nog niet eerder bij mensen toegepast zijn, is een ander geluid. Diederik Gommers, ic-arts en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, deelt in de podcast Vraag het Gommers zijn visie op de risico's van deze vaccins, in gesprek met Kees Dorresteijn.
-
Langzaam maar zeker bereiken flinke voorraden van de verschillende coronavaccins ook Nederland. Maar welk vaccin voor wie het beste is, dat weten we eigenlijk nog niet, zegt Diederik Gommers, IC-arts en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, in de podcast Vraag het Gommers. Vandaag: de Vaccinatiespecial.
-
Om welk corona-vaccin het ook gaat: naast het middel dat de antistoffen aanmaakt bevat het ook nog allerlei andere stoffen. En die kunnen bijwerkingen hebben. Daarnaast bestaat hier en daar angst voor de toevoeging van Messenger-RNA (mRNA), dat je DNA zou kunnen beïnvloeden. Die angst is begrijpelijk, maar écht ongegrond, zegt ic-arts Diederik Gommers in de negende aflevering van de podcast Vraag het Gommers.
-
De komst van voldoende vaccins wordt meer en meer een race tegen de klok. Maar wat heb je eigenlijk aan een grote vaccinatiecapaciteit als veel mensen überhaupt nog twijfelen over de noodzaak om zich in te laten enten? Er bestaan nog veel misverstanden over vaccineren: wat zijn de risico's en in hoeverre ben je nog besmettelijk als je eenmaal bent gevaccineerd? Kees Dorresteijn neemt weer een reeks vragen door met ic-arts Diederik Gommers in de achtste aflevering van Vraag het Gommers.
-
Al lang voor Christus was bekend dat koper anti-bactericide is. Dus je zou zeggen: verwerk nou koperdraden in die mondkapjes! Of zitten daar toch te veel haken en ogen aan? Kees Dorresteijn vraagt het ic-arts Diederik Gommers in de zevende aflevering van de wekelijkse podcast Vraag het Gommers. Daarnaast gaat het over de noodzaak om middelbare scholieren te vaccineren en: mag je je ouders stiekem toch wel knuffelen?
-
Als je een coronabesmetting hebt gehad, beschermen antistoffen je voor kortere of langere tijd tegen nieuwe aanvallen van het virus. En als de IGG-antistoffen, de meest hardnekkige, uiteindelijk ook in kracht afnemen, is je lichaam zelfs nog in staat om 'geheugencellen' op te bouwen. Als je weet wie die antistoffen heeft, hoef je mogelijk minder te vaccineren. Een goede reden voor de GGD'en om nu ook te gaan testen op de aanwezigheid van antistoffen?
-
De snelle vorderingen van het coronavaccin bieden hoop op betere tijden. Toch kan het nog even duren voordat voldoende Nederlanders gevaccineerd zijn. Veel is nog onbekend: wat zijn de effecten op vruchtbaarheid en in hoeverre mag je zelf beslissen of je het vaccin neemt of niet? Tot die tijd blijft goed testen het devies. Maar de testcapaciteit, daar zijn ook al boeken over volgeschreven.
- Laat meer zien