Bon Lloc Podcasts
-
KOCK, KRÖGARE, KOKBOKSFÖRFATTARE, 43 år. Född i Helsingborg, bosatt i Stockholms skärgård. Debuterar som Sommarvärd.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Kocken Paul Svensson vill i sitt Sommar i P1 inspirera till att i matlagningen jobba i symbios med naturen. Att använda all mat vi köper hem och inte som idag slänga en tredjedel. Han ser matsvinn som en premiumresurs.
Varför ratar vi en morot med udda form? Varför slänger vi morotsblasten istället för att äta den? Varför ser vi en soltorkad tomat som en delikatess men en skrumpen eller kantstött tomat som något vi bör slänga? "Med lite mer nyfikenhet kan vi nyttja 200% av det vi odlar och därtill njuta av 200% smak", säger Paul Svensson i sitt Sommarprogram. "Till exempel blasten på en morot, morotspersiljan, varför skär vi bort och kastar den när den egentligen är en utsökt välsmakande ört?"
Paul Svensson driver idag bland annat en restaurang som tar till vara på just matsvinn. Sådant som butikerna inte kan sälja. Han har också i sina menyer vänt på etablerade sanningar som att grönsaker ska vara tillbehör till kött och inte tvärtom.
"Grönsaker har mer att erbjuda upplevelsemässigt än kött. Lax med fänkål och citron kan vändas till fänkål och citron med lax. Alltså grönsaken i huvudrollen istället för köttet."
Om Paul SvenssonEngagerad i frågan om hållbar njutning. Fokuserar på det ekologiska och växtbaserade köket i sin restaurang på Fotografiska i Stockholm, utsedd till världens bästa museirestaurang. Kombinerar smaksensationer med hållbarhet i pop-up restaurangen ReTaste.
Tidigare kreativ ledare på stjärnrestauranger som Bon Lloc och F12 i Stockholm.
Medverkat i en rad tv-program, bland annat Landgång i SVT, Kockarnas kamp och Sveriges yngsta mästerkock i TV4. Belönad för sin kokbok Paul grillar. Har även gett ut böckerna Pauls kök: En grönare matfilosofi, Nya husmanskosten och Grilla vego.
Producent: Anneli Zvejnieks