Braxen Podcasts
-
Personer som sköter bankärenden åt en anhörig med demens riskerar att stöta på stora problem när banken är helt digital, som till exempel ICA Banken och Skandiabanken.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I regel kräver bankerna att man tar med fullmakten i original till sitt bankkontor – och när det inte existerar något sådant måste fullmakten postas med rekommenderat brev. Anhöriga till demenssjuka vittnar om oro, mycket extraarbete, och okunskap från bankernas sida.
Kommer lågkonjunkturen få människor att unna sig lyxiga läppstift? Den effekten kunde man se under finanskrisen i slutet av 1920-talet, berättar Emma Severinsson, lektor i modevetenskap.
Vår reporter har besökt ett testkök där man arbetar för att "skräpfisken" braxen ska hamna på våra tallrikar istället för att slängas som bifångst – ett exempel på många initiativ för att bättre ta tillvara på svenska råvaror.
Programledare: Pia Fridén
Producent: Ellinor Eriksson
Tekniker: Daniel Högberg
-
Spårbarhet är ordet på allas läppar, när vi försöker komma till rätta med produktion som miljömässigt har spårat ur. En aktör som jobbar med just detta är Axfoundation, där Amelie Silfverstolpe ansvarar för hållbar innovation. Hon har tidigare fått nyanlända och etablerade svenskar att mötas och skapa jobbnätverk – nu ska hon i stället få konkurrerande företag att mötas och nätverka för ett hållbarare samhälle. Hör Amelie berätta om de kommande EU-kraven på digitala produktpass som kommer få GDPR att kännas som en fis i rymden, hur man motverkar kompetensbristen i it-branschen genom möten och hur fluglarver och den utskällda fisken braxen kan minska vårt köttätande. Dessutom slår Amelie tillsammans med Consids vd Peter Hellgren ett slag för årets viktigaste hackaton, Considition.
-
Det finns över 100 000 sjöar i Sverige. Med massor av fisk. Som vi inte äter. Men nu är det dags att ändra på det. För det är gott!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
- Det är en outnyttjad resurs, säger Vilhelmina Björling och David Ly Baryard. De går tredje året på restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan och ska bli kockar. De skriver en uppsats om insjöfiskar.
- Braxen, mört och andra insjöfiskar har ett dåligt rykte. De ses som skräpfisk. Nålbrev kallas de.
Men med rätt teknik är benen inget problem. Och fiskarna är goda. I många andra länder äts insjöfisk med glädje, t ex i Finland.
Vi provsmakar finska konserver — mört och sik.
Familjen Ekwall har satsat helhjärtat på insjöfisk sen 80-talet. Platsen är Tiraholm på en halvö i Sveriges tionde största sjö, Bolmen. Här sysslar de med fiske, förädling, café, restaurang, gårdsbutik, fiskbil och en ny hotell- och konferensanläggning. Allt med fokus på insjöfisk.
Och det är inga problem att få folk att äta fisken.
Idag håller verksamheten på att skiftas över från Nils och Vicky till deras tre barn, Jens, Malin och Jonas.