Carl Eckerdal Podcasts
-
Matpriserna har skjutit i höjden, och många har ägnat julhandeln åt att hitta röda prislappar. Varför är maten så dyr, och när blir den billigare igen? Plus, gör det här att Sverige blir mer som Norge?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare:
Claes Aronsson
Röster och medverkande i programmet
Torbjörn Jansson, docent i nationalekonomi Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala
Carl Eckerdal, chefekonom Livsmedelsföretagen
Karin Brynell, vd Svensk Dagligvaruhandel
Mikael Jeppsson, spannmålschef Lantmännen
Joakim Wirén, analytiker HUI
Producent:
Philip RamqvistTekniker:
Susanne Martinsson
[email protected] -
På kort tid har de ekonomiska utsikterna kastats om i Sverige med hög inflation, energikris och prischocker. Så här djup kan krisen bli och här är frågorna som den nya regeringen behöver hantera i höst.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare:
Hanna Malmodin
Gäster och röster i programmet:
Cecilia Hermansson, nationalekonom, KTH i Stockholm
Annika Winsth, chefekonom, Nordea
Annika Wallenskog, chefekonom, Sveriges kommuner och regioner
Carl Eckerdal, chefekonom, Livsmedelsföretagen
Erik Holmberg, analytiker, Hemnet
Nina Fjätvall, Särna, Dalarna
Lysandra Hillerside, matkund
Daniel Waldenström, professor vid Institutet för näringslivsforskning
Producent:
Olof WijnbladhTekniker:
Tim Kellerman
[email protected] -
Under förra året ökade priset på mat kraftigt i världen. I maj var priserna de högsta på ett decennium. Värre spås det bli och utvecklingen kommer knappast att kylas ner av krisen i Ukraina. Vad beror prisökningen på och vad blir konsekvenserna? OmVärlden podd pratar med Carl Eckerdal, chefsekonom på branschorganisationen Livsmedelsföretagen, och Louise Lindfors, generalsekreterare Afrikagrupperna.
-
Har du också stått i en mataffär nå’n gång med en matvara i handen som har rest långt och tagit tid, arbete och energi att producera, och tänkt ”Hur kan den här vara så billig?”
Men världen står i ett skeende just nu och framåt som sannolikt kommer att påverka livsmedelspriserna uppåt, menar Carl Eckerdal, chefekonom på Livsmedelsföretagen, Rob Hart, professor i miljö- och naturresursekonomi på SLU och Helena Hansson, professor i jordbrukssektorns ekonomi på SLU. Är vi rentav i ett paradigmskifte?