Framtidens hållbara Podcasts
-
Hur är det möjligt att producera en eldriven scooter (lätt motorcykel) med bara 10 delar? Svenska Stilride kallar det för "industriell origami" - tekniken innebär att vika platt plåt på ett unikt sätt. I det här avsnittet träffar vi bolagets vd och medgrundare Jonas Nyvang för ett samtal om den nya, elektrifierade mobilitetsrevolutionen, historien bakom Stilride och hur framtiden ser ut - samt lite om Jonas bakgrund på den banbrytande musiktjänsten Myspace. // Programledare: Christian von Essen // Inspelat i Kitchen Studio på Roslagsgatan 23 i Stockholm. // Läs mer på hejaframtiden.se och missa inte vårt nya magasin Framtidens hållbara transportsystem som distribueras med DI i november 2022 (ta kontakt för medverkan).
-
Anna Wallenberg är vd för Reitan Convenience Sweden, som är franchisegivare för 400 Pressbyrån- och 7-Eleven-butiker över hela landet. För att undersöka hur man i praktiken kan skapa en kiosk som svarar upp till bolagets hållbarhetsmål, har experimentbutiken PBX utvecklats. Där testas hållbara lösningar i allt från kaffeleverantörer och byggmaterial, till andel växtbaserad mat och hur personalens kläder produceras. På så sätt kan Reitan rulla ut nya initiativ successivt för att göra skillnad på riktigt. Vi fick ett kort snack med Anna under Nordic Future Food på Kistamässan. // Programledare: Christian von Essen // Läs mer på hejaframtiden.se och framtidenshallbara.se // Missa inte nästa nummer av vårt magasin Framtidens hållbara matsystem, som kommer ut med distribution i DI 30 juni 2022.
-
Om vi ska fasa ut vår köttkonsumtion är det ohållbart att förlita oss på sojaprotein - eller att frakta svenska grödor utomlands för att förädla dem. Bengt Persson är vd för Foodhills i Bjuv, som vill ändra på detta. Deras varumärke GroPro tar sig nu ut i det svenska livsmedelssystemet, bland annat i form av renodlat ärtprotein samt en egen ärtkorv utvecklad tillsammans med Culinar. Bengt är en tongivande profil i det svenska och växtbaserade ekosystemet som nu växer fram. Programledare: Christian von Essen // Inspelat under Nordic Future Food på Kistamässan. // Läs mer på hejaframtiden.se och missa inte fjärde numret av vårt magasin Framtidens hållbara matsystem som utkommer med distribution i DI den 30 juni 2022.
-
I det stora proteinskiftet behövs som bekant alla tänkbara typer av lösningar. Ebba Fröling är operativ chef på Mycorena, som utvecklar ett svampprotein i Göteborg. Bolaget har växt kraftigt på kort tid, och tog nyligen in 200 friska miljoner för att skala upp verksamheten, bland annat med en ny fabrik i Falkenberg. Proteinet säljs i samarbete med andra livsmedelsproducenter, och flera produkter ska nå butikshyllorna under hösten 2022.
Programledare: Christian von Essen // Inspelat under Nordic Future Food på Kistamässan. // Läs mer på hejaframtiden.se och missa inte vårt magasin Framtidens hållbara matsystem, vars fjärde utgåva distribueras i slutet av juni tillsammans med Dagens Industri. Ta kontakt om ditt företag vill medverka!
-
Tomas Grönqvist driver cykeltjänsten Mioo, som erbjuder serviceavtal för såväl privata cykelpendlare som tvåhjulsvurmande företag. Tomas är tävlingscyklist i grunden, och försöker nu få allt fler att ta cykeln istället för bilen - men en stor tröskel är alla dessa cyklar som står stilla i förråden på grund av småfel. Detta vill Mioo åtgärda. Vi pratar även om pandemins förändrade beteenden, fördelar och nackdelar med elsparkcyklarna, samt varför det behövs mer framtidsoptimism i världen. Programledare: Christian von Essen // Inspelat i Kitchen Studio på Roslagsgatan 23 i Stockholm. // Läs mer på hejaframtiden.se och beställ boken Nu fattar jag!
I september släpper vi förresten magasinet Framtidens hållbara transportsystem med distribution i Dagens Industri. Ta kontakt om ditt företag vill medverka - mer info kommer upp på framtidenshallbara.se
-
Filip Lundin driver Sopköket, en catering- och restaurangverksamhet i Stockholm med räddade råvaror från dagligvaruhandeln. Under Nordic Sustainability Expo träffade vi Filip för att höra mer om hur det egentligen går till när man hanterar matsvinn, vilka planer som finns för expansion och varför han vill samarbeta med andra aktörer inom samma sektor. Programledare: Christian von Essen // Inspelat på Stockholmsmässan // Läs mer på hejaframtiden.se och framtidenshallbara.se // Nästa nummer av vårt magasin Framtidens hållbara matsystem kommer ut med distribution i Dagens Industri i slutet av juni.
-
Natalie de Brun är CFO och medgrundare på Grönska, som driver en storskalig anläggning för vertikalodling utanför Stockholm. Samtidigt har bolaget nu lanserat en "grow off"-lösning, med odlingsskåp som kan hyras och placeras direkt i restauranger och butiker. Det spännande med vertikalodling är att det mesta egentligen går att odla på det sättet, nära konsumenterna - allt är bara en fråga om kostnad. Men det innebär också att potentialen är enorm, särskilt i dessa tider då självförsörjning står högt på agendan. // Programledare: Christian von Essen // Inspelat under Nordic Future Food på Kistamässan. // Missa inte nästa nummer av vårt magasin Framtidens hållbara matsystem som distribueras med Dagens Industri i slutet av juni 2022.
-
Peter Löfstrand är Nordenchef på Uber, som sedan starten 2009 utvecklats från kaxig disruptör till global, börsnoterad jätte. Med en växande palett av tjänster – samt striktare krav och regleringar – är Uber av i dag en spelare som samverkar med såväl polisen som taxinäringen. Däremot tar man upp kampen med andra aktörer, eftersom man numera även kan använda appen till att beställa mat eller skicka saker mellan olika adresser. I avsnitt 325 resonerar vi kring vad som egentligen är framtidens mobilitet, och vad man kan göra vidare med en global plattform som sammanför miljontals människor med professionella förare. Kan Uber ta rollen som Mobility-as-a-service-marknadens mega-app? // Programledare: Christian von Essen // Inspelat i Kitchen Studio på Roslagsgatan 23 i Stockholm. // Läs mer på hejaframtiden.se och beställ boken Nu fattar jag där det finns kapitel om såväl Internet of things, som mobilitet och delningsekonomi. // I september släpper vi förresten magasinet Framtidens hållbara transportsystem med distribution i DI. Kolla in framtidenshallbara.se för uppdateringar och ta kontakt för att medverka.
-
Johan Kuylenstierna är den första personen som gästar Heja Framtiden för andra gången. Han är i dag ordförande i Klimatpolitiska rådet och syns flitigt i klimatdebatten. Den här gången möter vi honom efter en föreläsning på Nordic Sustainability Expo, där han bland annat pratat om geopolitikens roll i klimatomställningen och varför alltid hänger ihop. I avsnittet får vi även med oss några hoppfulla trender från hans helikopterperspektiv på utvecklingen. Programledare: Christian von Essen // Inspelat på Stockholmsmässan // Nästa nummer av magasinet Framtidens hållbara matsystem utkommer i slutet av juni med distribution i Dagens Industri. // Läs mer på hejaframtiden.se och framtidenshallbara.se
-
Stefan Wallin har innehaft flera ministerposter i Finland, bland annat var han landets försvarsminister 2011-2012. På Livsmedelsföretagens evenemang Matdagen 2022 berättade han för publiken om det finska systemet för krisberedskap och livsmedelsförsörjning som ständigt är aktivt bakom kulisserna. Har Sverige möjligen något att lära av detta? Och hur viktigt är det egentligen med självförsörjning? Samtalet spelades in på Moderna museet i Stockholm. // Programledare: Christian von Essen // Läs mer på hejaframtiden.se och framtidenshallbara.se // Nästa nummer av magasinet Framtidens hållbara matsystem kommer ut med Dagens Industri i slutet av juni 2022.
-
Sorosh Tavakoli är grundare av Stockeld Dreamery, som planerar att ta ett rejält grepp kring marknaden för växtbaserad ost. Vi träffar honom under Nordic Future Food-mässan, där han just kommunicerat att bolaget lägger sin första produkt, salladsosten Chunk, på is. Men varför är det något positivt? Kanske kan hans tech-bakgrund avslöja inställningen till att snabbt hela tiden testa, utvärdera, skrota, lära sig och gå vidare. Nu ligger istället allt fokus på nya färskostutmanaren Spread som rullar ut under sommaren. // Programledare: Christian von Essen // Inspelat på Kistamässan. // Läs mer på hejaframtiden.se och framtidenshallbara.se - nästa nummer av magasinet Framtidens hållbara matsystem kommer ut i slutet av juni 2022.
-
Gustav Johansson driver bloggen Jävligt Gott, som med åren mynnat ut i tv-program, fem kokböcker, otaliga företagssamarbeten och ett Instagramkonto med 111 000 följare. Gustav är dessutom delägare i restaurangen Chou Chou och utbildningskonceptet Eat Green Academy. Allting handlar om att få fler att äta mer växtbaserat, ofta genom att omvandla klassiska svenska favoriträtter till något nytt. Han är övertygad om att utvecklingen drivs av tillgänglighet, teknikutveckling, kunskapshöjning - och att fler blir flexitarianer och vågar prova nya saker. // Både Gustav och Heja Framtiden finns på plats under Nordic Future Food på Kistamässan 11-12 maj 2022, bland annat för ett scensamtal. // Avsnittet är inspelat i Kitchen Studio på Roslagsgatan 23 i Stockholm. // Läs mer på hejaframtiden.se och kolla in magasinet Framtidens hållbara matsystem - nästa nummer kommer ut i juni!
-
Kaj Török är hållbarhetschef på Max Burgers, där han ständigt undersöker hur man kan jobba mot en mer hållbar framtid - den köttiga affärskärnan till trots. I det här avsnittet pratar vi om Kajs spännande akademiska bakgrund, den växtbaserade explosionen, klimatkompensationens vara eller icke vara, hållbara beteendeförändringar och mycket annat. Programledare: Christian von Essen // Inspelat i Kitchen Studio på Roslagsgatan 23 i Stockholm. // Läs mer på hejaframtiden.se och kolla in våra aktuella boksläpp i den nya webbshoppen! // Den fjärde utgåvan av magasinet Framtidens hållbara matsystem kommer ut med Dagens Industri i juni 2022.
-
Hur går det egentligen till bakom kulisserna när nya produkter, smaker och livsmedel utvecklas? Carolina Tengblad är utvecklingschef på Orkla Foods Sverige och leder deras tvärdisciplinära gastronomiska team som ständigt analyserar och produktutvecklar efter smak, textur, hållbarhet och näringsinnehåll. Just nu är det växtbaserade varumärket Anamma en viktig pusselbit i Orklas stora produktportfölj.
Avsnittet är inspelat på länk via Riverside.fm och är ett specialavsnitt i förbindelse med tredje utgåvan av Framtidens hållbara matsystem, som kom ut i januari 2022 i samarbete med Livsmedelsföretagen. Nästa nummer dyker upp i juni. Läs också en intervju med Carolina på framtidenshallbara.se. Programledare: Christian von Essen // Läs mer på hejaframtiden.se och beställ boken Nu fattar jag! -
Kan kött verkligen vara hållbart? Det beror nog på vem man frågar, men ur ett svenskt perspektiv är köttproduktionen betydligt mindre klimatpåverkande än i andra delar av världen (och vi har i princip ingen antibiotikaanvändning alls). Heja Framtiden träffade Sara Bergqvist, marknads- och kommunikationsdirektör på HKScan, för ett samtal kring hållbarhetsarbetet och hur man jobbar för att reducera primärproduktionens klimatavtryck - bland annat genom det växande Gårdsinitiativet. Avsnittet är en del av projektet Framtidens hållbara matsystem, som är ett magasin och en plattform i samarbete med Livsmedelsföretagen. // Inspelat på HKScans kontor vid Lindhagen i Stockholm. // Programledare: Christian von Essen // Läs mer på hejaframtiden.se och beställ boken Nu fattar jag!
- Laat meer zien