Helena Nyblom Podcasts
-
Det är återigen dags att kolla läget hos folksagans kusinfrån litteraturvärlden, nämligen konstsagan. I detta avsnitt är det författaren Helena Nyblom som står för sagan. Hon föddes 1843 i Köpenhamn som Helena Roed,och dog 1926 i Stockholm.
Sagan är lite läskig, det är ju trots allt halloween-tider,så ett tips kan vara att lyssna tillsammans med någon trygg.
Saga i detta avsnittet
Flickan, som mötte huldran – av Helena Nyblom, ur boken EnSagokrans från 1903. Sagan är inläst, men vissa ord och meningar ärmoderniserade av Jack.
https://litteraturbanken.se/f%C3%B6rfattare/NyblomH/titlar/EnSagokrans/sida/201/etext
Avsnittets ljudeffekter är hämtade från freesound.org (ljud och respektive freesound-användare: Skogsljud Patrick-Raul Babinsky, kråkor blimp66, bergsljud fission9, stormrifualk, häst acclivity, uggla ivolipa, grotta sclolex, bäck hitrison, vattenfallnewlocknew, hök reidedo)
-
Tua Åström läser andra delen av sagan Oskuldens vandring av Helena Nyblom. Sagan handlar om prinsessan Bella.
-
Tua Åström läser första delen av sagan Oskuldens vandring av Helena Nyblom. Sagan handlar om prinsessan Bella.
-
Ett sagospel i fem akter. Klockringaren håller sin femtonårige son inlåst i kyrkans torn för att skydda honom mot all världens ondska och förförelse.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
En julafton ställer den gamle klockringaren ut gröt till tomten och passar samtidigt på att gillra en råttfälla. Men de sluga råttorna överlistar fällan och äter upp tomtens gröt. Tomten ger igen mot klockringaren genom att släppa ut hans son Per i världen för att söka efter lyckan med hjälp av en önskering.
Lycko-Pers resa av August StrindbergI titelrollen som Lycko-Per: Per Oscarsson
I övriga roller: Klockringaren – Björn Berglund, Lisa – Jane Friedmann, Tomten – Bertil Anderberg, Féen – Harriet Hedenmo, Hovmästaren – Gunnar Ekström, Skattskrivaren – Carl-Erik Boström, Advokaten – Karl-Magnus Thulstrup, Supplikanten – Folke Walder, Vännen – Keve Hjelm, Väninnan – Ulla Sjöblom
Dessutom medverkade: Sture Ericson, Håkan Jahnberg, Jan-Olof Strandberg, Harry Ahlin, Arne Nyberg, Tore Lindwall, Ove Tjernberg, Kolbjörn Knudsen, Jörgen Barwe, Nils Eklund, Göran Graffman, Lena Brogren och Olle Florin.
Komposition, dirigent samt orgel: Bengt Hambraeus
Musikmedverkan: Rune Kårvall, Göran Åkestedt, Gösta Nörnblad, Nils Wahrby, Bengt Arsenius
Inspicient: Alvar Bernhardsson
Radiobearbetning och regi: Per Verner-Carlsson
Lite kuriosa:
I ett brev till Helena Nyblom skrev Strindberg 31 januari 1882: "tog mig nyligen 18 dygns jullov och skrev Lycko-Pers resa; jag njöt så obeskrivligt, men hade aldrig rätt gott samvete - - - kände mig som en skolkande skolgosse, som en rymling från civilisationens straffängelse".
-
Att äta bra mat är enklare än vi tror. Det menar i alla fall Helena Nyblom, läkare och författare som i dagarna kommer ut med sin bok om det hon kallar supermat.
Med forskningsstöd har hon tagit fram matråd och recept som kanske inte blir någon kioskvältare, men som däremot gör gott både för hälsan och smaklökarna. Dessutom vill hon slå ett slag för den måltidskultur som hon är rädd att vi är på väg att tappa. För vad händer runt ett middagsbord där en utesluter kött, en annan gluten och en tredje är vegan? När någon håller igen två dagar i veckan och någon annan inte äter förrän till lunch men ändå ska prestera kognitivt på jobbet?
Slösa med färg Helena vill att vi ska hitta tillbaka till det enkla. Till det som forskningen visat är den kosthållning som får oss att må bra och som man till stor de följer i de så kallade "blå zonerna" runt om i världen där människor lever och har hälsan riktigt länge. Det handlar om att slösa med färgrika grönsaker och frukter, fisk, nötter och annat enkelt.
I boken Läkarens guide till den naturliga supermaten lyfter hon fram de goda och nyttiga råvaror som vi lätt kommer över här i Sverige och som inte behöver vara dyra. Blåbär och havre är minst lika bra som exotiska bär från andra länder. Råvaror som vi nog alla vet är bra för oss, men så lätt glömmer i det sammelsurium av kostråd som vi utsätts för.
Bra mat gör jobbdagen bättre Men hur ska man göra på arbetsplatsen? Helena tycker att arbetsgivaren har en möjlighet att servera enkla, goda och näringsrika saker som frukt och nötter. Hon tipsar om fint skurna grönsaker med hummus, keso och rivet äpple med lite kanel på som mellanmål - inget krångligt alls egentligen. Det ska vara lätt att göra goda kostval även när man jobbar.
Dieter och periodisk fasta har Helena inte mycket till övers för. Tanken är ju också att man under en fasteperiod ska ta det lugnt, vilket kanske inte är så lätt under en hektisk arbetsdag där hjärnan ska fungera på topp.
Vårda tiden runt bordet Vi landar i att vi ska vårda vår tid runt bordet tillsammans, äta enkla rena råvaror som vi ju innerst inne vet är bra för oss - och avdramatisera maten som samtalsämne!
Det här avsnittet producerades i samarbete med Twitch Health som hjälper företag att bygga hållbar hälsa med strategiska insatser.
Som vanligt hoppas vi att ni vill fortsätta diskutera med oss på LinkedIn och på Facebook. Dela gärna tankar, frågor och berätta hur ni gör på din arbetsplats!
PS: Det här avsnittet spelades in via Skype och det påverkade tyvärr ljudkvaliten negativt. Vi ber om ursäkt och hoppas att ni kan ha glädje av lyssningen i alla fall.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.