Livsmedelsföretagen Podcasts
-
Matpriserna har skjutit i höjden, och många har ägnat julhandeln åt att hitta röda prislappar. Varför är maten så dyr, och när blir den billigare igen? Plus, gör det här att Sverige blir mer som Norge?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare:
Claes Aronsson
Röster och medverkande i programmet
Torbjörn Jansson, docent i nationalekonomi Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala
Carl Eckerdal, chefekonom Livsmedelsföretagen
Karin Brynell, vd Svensk Dagligvaruhandel
Mikael Jeppsson, spannmålschef Lantmännen
Joakim Wirén, analytiker HUI
Producent:
Philip RamqvistTekniker:
Susanne Martinsson
[email protected] -
Hur står sig den svenska livsmedelsförsörjningen och krisberedskapen i dessa osäkra tider? Trots allt ganska bra, menar Patrik Strömer, näringspolitisk expert på Livsmedelsföretagen. Vi träffade honom på branschkonferensen Matdagen, där en rad av dessa viktiga frågor diskuterades. Programledare: Christian von Essen // Läs mer på hejaframtiden.se och kolla in nya utgåvan av vårt magasin Framtidens hållbara matsystem, där en kortare intervju med Patrik Strömer finns publicerad.
-
För den som äter animaliska livsmedel är ägget svårslaget som protein- och näringskälla. Men det är stor skillnad på ägg från olika platser i världen, och i det här specialavsnittet får vi veta lite mer om den svenska äggproduktionen med hjälp av Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare på branschorganisationen Svenska Ägg. Avsnittet är en del av Framtidens hållbara matsystem, en plattform och ett printmagasin som Heja Framtiden utvecklar tillsammans med Livsmedelsföretagen. Nästa nummer av magasinet utkommer i juni 2022. Programledare: Christian von Essen // Läs mer på hejaframtiden.se
-
Kerstin Eriksson är innovationsledare på Sweden Food Arena, ett samverkansinitiativ som föddes ur den svenska Livsmedelsstrategin och som i dag blir en allt viktigare aktör i mitten av det svenska matsystemet. Syftet är att samla kedjans olika aktörer och finansiärer för att främja innovation och forskning - vilket länge har varit eftersatta områden inom svensk livsmedelsindustri. Men nu börjar det hända saker. Avsnittet är en del av magasinet och hemsidan Framtidens hållbara matsystem, som Heja Framtiden driver tillsammans med Livsmedelsföretagen. Programledare: Christian von Essen // Inspelat i Kitchen Studio på Roslagsgatan 23 i Stockholm. // Läs mer på hejaframtiden.se och beställ boken Nu fattar jag!
-
Varför är matsvinn en så viktig framtidsfråga - och hur ska man komma åt problemet? Tillsammans med andra frustrerade eldsjälar inom klimat och hållbarhet grundade Tove Björklund konsultbyrån Recollab med fokus på matsvinn, framförallt i butiksledet. Genom ett aktivt arbete som engagerar medarbetare har de kunnat påvisa en rejäl sänkning av matsvinn hos daglivaruhandlare med stora kostnadsbesparingar som positiv effekt.
Avsnittet är en del av projektet Framtidens hållbara matsystem, som Heja Framtiden driver tillsammans med Livsmedelsföretagen. Programledare: Christian von Essen // Inspelat i Kitchen Studio på Roslagsgatan 23 i Stockholm. // Läs mer på hejaframtiden.se och beställ boken Nu fattar jag! -
Forskare vill se varningstext på processad mat rapporterar SR.
Nu måste världen ta krafttag mot ohälsosam ultraprocessad mat och gärna föra en liknande kampanj mot den som man gjort mot tobak - budskapet framförs av fyra forskare i en debattartikel.
Maten ska enligt forskarna utsätta miljarder människor på jorden för ökad risk för diabetes typ 2, hjärtkärlsjukdomar, stroke, depression och död. Forskarna vill därför se tydliga varningar på framsidan av dessa matförpackningar.
Branschorganisationen Livsmedelsföretagen å sin sida motsätter sig inte helt oväntat varningsmärkning av mat och menar att industriprocessad mat inte behöver vara onyttig.
Den stora frågan är ju varför ingen sagt något förut, inte minst då Livsmedelsverket?
#CarlNorberg #DeFria
De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!
Stöd oss:
SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
PATREON: https://patreon.com/defria_se
HEMSIDA: https://defria.se
FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se -
Sara Sundquist är hållbarhetschef på Livsmedelsföretagen, där hon bland annat ansvarar för att utveckla och samordna branschorganisationens hållbarhetsmanifest. Vilken roll kan den typen av initiativ egentligen spela när matsystemet blir allt mer komplext? I avsnitt 273 grottar vi ner oss livsmedelskedjans utmaningar och möjligheter, där investeringar, forskning och politik spelar viktiga roller. Avsnittet är en del av projektet Framtidens hållbara matsystem, som Heja Framtiden driver tillsammans med Livsmedelsföretagen. Programledare: Christian von Essen // Inspelat i Kitchen Studio på Roslagsgatan 23 i Stockholm. // Läs mer på hejaframtiden.se och beställ boken Nu fattar jag!
-
Klara Båth är avdelningschef för Jordbruk och livsmedel på RISE i Göteborg, och har som uppgift att guida avdelningens 100 anställda till nya forskningsbaserade lösningar på utmaningarna inom matsystemet. I avsnitt 272 går hon igenom vilka som är de mest spännande forskningsfälten under 2022, och vilka möjligheter hon ser inom livsmedelskedjan. Samtalet är en del av projektet Framtidens hållbara matsystem, och den tredje utgåvan av magasinet med samma namn finns ute med Dagens Industri 20 januari 2022 i samarbete med branschorganisationen Livsmedelsföretagen. Programledare: Christian von Essen // Inspelat på länk med Riverside.fm. // Läs mer på hejaframtiden.se och beställ boken Nu fattar jag, där agtech och foodtech är ett av kapitlen.
-
Vad äter och dricker vi till jul? Och varför äter vi så mycket? Bör man våga satsa på svensktillverkat bubbel och vin eller vad är bästa drycken till skinkan, som kanske borde vara av vildsvin istället för gris.
David Eberhard pratar julmat och dryck med Jimmy Sandell från Livsmedelsföretagen och Daniella Lundh Egenäs, sommelier och dryckesexpert. -
Har du också stått i en mataffär nå’n gång med en matvara i handen som har rest långt och tagit tid, arbete och energi att producera, och tänkt ”Hur kan den här vara så billig?”
Men världen står i ett skeende just nu och framåt som sannolikt kommer att påverka livsmedelspriserna uppåt, menar Carl Eckerdal, chefekonom på Livsmedelsföretagen, Rob Hart, professor i miljö- och naturresursekonomi på SLU och Helena Hansson, professor i jordbrukssektorns ekonomi på SLU. Är vi rentav i ett paradigmskifte?