Nära Mat Podcasts
-
Vad krävs för att få folk att handla mer lokalproducerad mat? Med visionen att korta avståndet mellan producent och konsument slog Noah Lokal Mat upp dörrarna till sin digitala gårdsbutik i september 2021. Via en app kan producenter enkelt ladda upp och sälja sina produkter, och lika enkelt är det sedan för konsumenten att klicka hem den lokala maten. För att vara extra klimatsmarta fraktas allt med hjälp av tidningsbud. I podden berättar de mer om hur allt började, utmaningar och visioner för framtiden. Programledare: Hulda Wirsén, samordnare Nära Mat Länsstyrelsen i Norrbotten.
-
Sebastian Gröndal är professionell kock och mat-entreprenör i Boden. Han är grundare av Tegelbrukets Glass och Gröndals matupplevelser, känd tv-kock och kan numera även titulera sig som kokboksförfattare. I Nära Mat podden pratar vi om hans matfilosofi som handlar om att använda lokala och svenska råvaror till 100 %. Marginaler, ekonomi och hållbar livsmedelskonsumtion plus lite glassprovning, det bjuder vi också på i detta avsnitt! Programledare Hulda Wirsén, samordnare Nära Mat.
-
Är inälvsmat den nya framtidsmaten? Det menar Per Huuva som skrivit den omtalade kokboken Aitta, om samiska och tornedalska maträtter. Han ser det mer som en klokbok och vill inspirera andra till att ta vara på allt en råvara kan ge. För boken mottog Per Huuva Ragnar Lassinanttis Kulturpris 2020! Programledare: Hulda Wirsén, samordnare för Nära Mat, Länsstyrelsen i Norrbotten.
-
Möt Emma Isaksson, 25 år, grönsaksodlare i Hemmingsmark utanför Piteå. Allt började i en liten pallkrage och idag odlar hon till exempel broccoli, morot, jordgubbar och kål. Hon levererar till restauranger och hungriga Pitebor, samtidigt som hon studerar till trädgårdsmästare med inriktning odling och förädling. Hur ser hon på framtiden? Vad krävs för att locka fler unga till branschen? Programledare är Hulda Wirsén, samordnare för Nära Mat, norrbottens livsmedelsstrategi.