Nottingham University Press Podcasts

  • TACK FÖR TÅLAMODET! Vi älskar att hata hybridpannor, men varför? Dr. David försöker förklara. Ordet för veckan är shook och destilleriet David (också) har fat på är Toulvaddie. Glad fredag, för tusan!Vad var det i glaset?Mathias drack Ardnamurchan cask strength som nyligen släpptes på Systemet: AD.02:22 cask strength:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/208250/ardnamurchan-ad0222David körde med Ledaig 10: https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/ledaig-8539001/Jeroen hade High Coast Berg:https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/high-coast-8237502/Margaritas ante porcos, alltså pärlor för svin: https://www.encyclo.co.uk/meaning-of-margaritasanteporcosDet här med hybridpannaVi börjar med en artikel som täcker ungefär alla slags pannor i Skottland: Teemu Strengell, ”Scottish pot still variations”, 24/9 2015: http://whiskyscience.blogspot.se/2015/09/scottish-pot-still-variations.htmlPiggot, Robert, ”From pot stills to continuous stills: flavor modification by distillation”, i K. A. Jacques, T. P. Lyons & D. R Kelsall, red., The alcohol textbook: A reference for the beverage, fuel and industrial alcohol industries, 4 upplagan (Nottingham: Nottingham University Press, 2003), 255–264. Den kan laddas ned här: https://www.academia.edu/35217123/THEALCOHOLTEXTBOOK4THEDITIONTHEALCOHOLTEXTBOOK4THEDITIONAreferenceforthebeveragefuelandindustrialalcoholindustriesAreferenceforthebeveragefuelandindustrialalcohol_industriesDavids hjärnsläpp om kondensering i kolonnpannor Nu undrar David om inte den wash (mäsk) som ständigt matas in i kolonnen ovanifrån kondenserar spritångorna samtidigt som spritångorna som stiger uppåt i kolonnen i sin tur värmer upp mäsken, vilket betyder att man inte har behov av extern kondensor…? Whisky Castle Smoke spelt fat nummer 453 förblir det äckligaste David har smakat: http://tjederswhisky.se/den-vidrigaste-whiskyn/Se också följande arga smaknoter från herr Tjeder, med resonemang kring hybridpannor: https://tjederswhisky.se/rouget-de-lisle-pur-malt/https://tjederswhisky.se/broger-burn-out/https://tjederswhisky.se/en-vidrig-whisky-fran-liechtenstein/http://tjederswhisky.se/caste-hill-doublewood/Några ganska extrema exempel på hybridpannor: https://www.thevintnervault.com/distillation-equipment-hybrid-stills/https://revivalstillworks.com/products/stills/hybrid-stills/http://tjederswhisky.se/wp-content/uploads/2020/05/Rouget-de-Lisle-Holstein.jpegVeckans destilleri: ToulvaddieHemsida:https://www.toulvaddiedistillery.com/homeEn gammal artikel från 2016 om att Toulvaddie drar igång 2017: https://scotchwhisky.com/magazine/latest-news/11980/toulvaddie-distillery-claims-historic-first/Byggandet av destilleriet, där det visar sig att de har den sorts pannor som är pot stills men som också brukar kallas alembic stills: https://www.youtube.com/watch?v=LtubS2wGW_ULite om Nc’nean som grundades av Annabel Thomas vilket David inte kom på vid jämförelsen med Heather Nelson: https://scotchwhisky.com/magazine/interviews/five-minutes-with/23235/annabel-thomas-ncn-ean/https://ncnean.com/Veckans ord: shookHär kan man läsa lite: Teemu Strengell (igen!): http://whiskyscience.blogspot.com/2011/02/coopering.html…som dock 2011 när han skrev hade fel i att man fortfarande normalt plockade isär fat till shooks, eftersom förskjutningen mot att transportera fat hela då var i full sving. Redan 2003 skrev nämligen den alltid väl insatte Ian Wisniewski att praktiken hade gått tillbaka kraftigt de senaste 10–15 åren: https://whiskymag.com/story/lets-do-the-char-charHär når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhiskyBli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960