Panda Podcasts
-
Dr Satchin Panda, professor vid prestigefyllda Salk Institute for Biological Science i San Diego, är en världsledande expert på dygnsrytm. Hans arbete visar att när vi äter, sover, tränar och jobbar är mer avgörande för vårt välbefinnande än tidigare forskning visat. Han förklarar vetenskapen bakom varför det spelar roll när vi äter, och översätter det till hur vi kan göra relativt små livsstilsförändringar som kan ha stor inverkan på vår hälsa.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Palmolja är en ingrediens i en mängd produkter i vår vardag som seglat upp på mångas radar. Anledningen till senaste tidens uppmärksamhet beror på EFSA (European Food Safety Authority) efter en studie har landat i att raffinerad (alltså processad) palmolja potentiellt är cancerframkallande. Detta beror förenklat på att när palmolja värms upp i ca 200 grader, så triggas cancerämnen i oljan.
Detta ämne, Glycidylestrar (samt 2- och 3-mcpd-estrar) bildas vid ett steg i raffineringsprocessen som kallas deodorisering då dåliga aromer avlägsnas. Oljan hettas då upp till 200 grader celsius. Dessa ämnen kan bildas i de flesta vegetabiliska oljor, men halterna som uppmätts i palmolja är 5–10 gånger högre. Denna rapport kom i maj 2016 redan, och Livsmedelsverket vill diskutera gränsvärden.
Helle Knutsen, en av doktorerna på EFSA panel sade följande:
”There is sufficient evidence that glycidol is genotoxic and carcinogenic, therefore the CONTAM Panel did not set a safe level for GE.”
OLW, Göteborgs Kex och Cloetta har på sistone börjat rensa ut palmolja ur sina produkter. Orkla Confectionery & Snacks Sverige, som bland annat har varumärken som OLW (chips, ostbågar, nötter), Göteborgs Kex (ballerina, digestive, saltiner) och Panda (lakrits), hade i slutet av 2016 tagit bort palmoljan i 98 procent av sina produkter och istället ersatt den med oljor från exempelvis solros, kokos och sheanöt.
Även Cloetta har fattat beslut om att fasa ut palmolja. Majoriteten av deras produkter ska mot slutet av 2017 vara fria från palmolja.
Men Nutella då?
Italienska Ferrero är lite i epicentrum för det hela. Dom tillverkar Nutella, och det var där mediahysterin började med headlines som “Nutella gives you cancer” och liknande. Lägg till en intervju med bångstyriga italienska Pr-människor med uttalande som “Vi kommer ALDRIG ändra receptet” så är det som gjort för enkel klicka-och-dela-storm.
Ferrero, använder ca 185 000 ton palmolja varje år, enligt Reuters. Enligt hemsidan är palmoljan en av hemligheterna bakom den goda smaken.
“– Att göra Nutella utan palmolja skulle vara att tillverka ett sämre substitut, det vore ett steg bakåt”, har inköpschefen Vincenzo Tapella sagt till nyhetsbyrån.
Ferrero har hävdat att de använder en process där palmoljan inte värms upp över 200 grader vilket minimerar problemet.
Svenska Ferrero har ett uttalande på sin sida:
”Ja, Nutella är helt säkert att äta. Konsumenternas hälsa och välbefinnande är en absolut prioritet för Ferrero. I synnerhet är påståenden om att Nutella kan ge dig cancer på grund av att det innehåller palmolja oansvariga och utan vetenskapliga belägg.”
Jag har försökt i nästan tre veckor att få svar på frågor av Ferrero, men trots flera telefonsamtal och email