Paul Svensson Podcasts
-
Många av oss drömmer om att bli en stjärna i köket och veckans gäst är utan tvekan just detta.
Vi möter världskocken Sebastian Gibrand som bland annat vunnit Kockarnas Kamp och gjort Nobelmiddagen - under samma år.
I Logistikpodden hör du honom berätta om planeringen bakom en Nobelmiddag, hur det är att delta, och komma tvåa, i världens mest prestigefyllda kocktävling Bocuse d’Or och varför hållbarhet sitter i hans DNA.
Det blir en spännande resa från Stockholms stjärnkrogar till världsmästerskap i Frankrike och storslagna tv-produktioner. Vi får också tips på hur du tar din matlagning hemma till nya höjder och effektiviserar din tid i köket.
Höjdpunkter i veckans avsnitt:
00:54 Vem är Sebastian Gibrand?
01:28 Hur var det att spela in Kockarnas Kamp?
11:51 Allt om logistiken kring Nobelmiddagen
20:29 Tips för dig som ska bjuda på middag hemma
22:30 Hållbarhet
27:10 Sebastians bästa matupplevelse
Vill du veta mer om Sebastian och hans arbete? Kontakta honom via LinkedIn eller besök hans hemsida. Du kan också kolla in hans YouTube-kanal där han bland annat håller en videokurs om såser.Avsnittet med Paul Svensson: https://logistikpodden.se/podcast/avsnitt-101-paul-svensson-hallbarhetskock/
Avsnittet med Håkan Thornström: https://logistikpodden.se/podcast/logistiken-bakom-en-nobelmiddag-hakan-thornstrom-berattar/
Redigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com -
Vi fick en underbar pratstund med superkocken Paul Svensson där vi pratar om allt från den gröna matfilosofin till det pågående hjärteprojektet och familjens bästa vardagsmiddag. Och vad säger Paul egentligen - är sås inne eller ute? Lär känna en av Sveriges absolut främsta TV-kockar i avsnitt 5 av Köketpodden!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Folkkära programledaren Anne Lundberg, känd från bland annat tv-programmet Antikrundan tar oss med på en inspirerande resa genom alla sina år som löpare. Hon berättar om inspirerande morgonrundor runt om i världen tillsammans med kollegan och kocken Paul Svensson, om sin förkärlek en viss sorts sport-bh:ar, om bästa motivationsknepen, loppis-stalkers, New York Marathon och en massa annat. Stort tack för att du lyssnar!
Följ Maratonpodden i sociala medier:
Instagram: https://www.instagram.com/maratonpodden
Facebook: https://www.facebook.com/maratonpodden
Följ Petra:
Instagram: https://www.instagram.com/maratonpetra
Facebook: https://www.facebook.com/petra.manstrom
Vill du lyssna reklamfritt? Då är du välkommen till Spring med Petra & CO+. Det kostar 23 kronor i månaden plus moms (29 SEK ink moms) och du kan självklart avsluta din prenumeration när du vill. Läs mer här: https://plus.acast.com/s/maratonpodden.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Den älskade avokadon utpekas som miljöbov. Går den att byta ut mot klimatsmartare råvaror som smakar gott och inte gör att avokadoodlarna blir lidande? Dessutom om vad som avgör om man ser amortering som en utgift eller ett sparande.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Varför har uttrycket "fasa ner" fått så stor spridning efter klimatmötet i Glasgow, när uttrycket inte ens finns i någon av Svenska akademiens ordböcker? Har alla gjort fel eller är det något Louise har missat? Ola Karlsson språkvårdare, på Språkrådet, reder ut.
Många människor tycker att avokado är något av det godaste som finns. Suget i världen är enormt. Samtidigt kräver grödan väldigt mycket vatten och har därför börjat bli all mer ifrågasatt ur ett klimatperspektiv. Går avokadon att ersätta med råvaror som har ett lägre klimatavtryck, utan att smaken och avokadoböndernas inkomster blir lidande? Louise och Thomas får sällskap av kocken Paul Svensson och Helena Persson Hovmalm, forskare SLU.
Nyligen berättade Svenska Dagbladet hur höga bolån riksbankens sex beslutsfattare har, men även hur mycket de amorterar. Det fanns en viss spännvidd både i lånens storlek men också i amorteringsviljan. Roine Vestman, docent i ekonomi, resonerar kring vad det är som avgör om en människa ser amortering som en utgift eller ett sparande? Varför strävar en del personer efter att amortera av lånen så fort som möjligt medan andra istället vill använda pengarna för att göra nuet så roligt som möjligt?Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Niklas Runsten -
Paul Svensson är kocken som vill att vi ska sluta slänga mat, att vi ska bredda vårt proteinintag, att gastronomin måste utvecklas och att en croissant ska ha ett andra liv som frysbar brioche.
I TV-programmet Maträddarna utmanar han tillsammans med Anne Lundberg våra föreställningar om vad som går att äta, hur mat kan få ett andra liv och om hur vi kan sluta slänga en tredjedel av allt vi köper.
Inspelat på hans restaurang på Fotografiska i Stockholm.
Pauls hemsida Pauls Sommarprat Maträddarna på SVT Kristina Liljestrand Morotsblast kan användas till mycket Helena Samsioefrån Globhe som även har varit med i Logistics Rocks Projektet Älskade stad Impossible FoodsFotograf: Erica Wessman
-
KOCK, KRÖGARE, KOKBOKSFÖRFATTARE, 43 år. Född i Helsingborg, bosatt i Stockholms skärgård. Debuterar som Sommarvärd.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Kocken Paul Svensson vill i sitt Sommar i P1 inspirera till att i matlagningen jobba i symbios med naturen. Att använda all mat vi köper hem och inte som idag slänga en tredjedel. Han ser matsvinn som en premiumresurs.
Varför ratar vi en morot med udda form? Varför slänger vi morotsblasten istället för att äta den? Varför ser vi en soltorkad tomat som en delikatess men en skrumpen eller kantstött tomat som något vi bör slänga? "Med lite mer nyfikenhet kan vi nyttja 200% av det vi odlar och därtill njuta av 200% smak", säger Paul Svensson i sitt Sommarprogram. "Till exempel blasten på en morot, morotspersiljan, varför skär vi bort och kastar den när den egentligen är en utsökt välsmakande ört?"
Paul Svensson driver idag bland annat en restaurang som tar till vara på just matsvinn. Sådant som butikerna inte kan sälja. Han har också i sina menyer vänt på etablerade sanningar som att grönsaker ska vara tillbehör till kött och inte tvärtom.
"Grönsaker har mer att erbjuda upplevelsemässigt än kött. Lax med fänkål och citron kan vändas till fänkål och citron med lax. Alltså grönsaken i huvudrollen istället för köttet."
Om Paul SvenssonEngagerad i frågan om hållbar njutning. Fokuserar på det ekologiska och växtbaserade köket i sin restaurang på Fotografiska i Stockholm, utsedd till världens bästa museirestaurang. Kombinerar smaksensationer med hållbarhet i pop-up restaurangen ReTaste.
Tidigare kreativ ledare på stjärnrestauranger som Bon Lloc och F12 i Stockholm.
Medverkat i en rad tv-program, bland annat Landgång i SVT, Kockarnas kamp och Sveriges yngsta mästerkock i TV4. Belönad för sin kokbok Paul grillar. Har även gett ut böckerna Pauls kök: En grönare matfilosofi, Nya husmanskosten och Grilla vego.
Producent: Anneli Zvejnieks