Pripps Podcasts
-
Aria blir orolig när hennes nyförälskelse inte dyker upp efter den zonfärd han nyligen gav sig ut på. Hon ber sin bror Pallas hjälpa henne och ber honom ta med sig Pavlova och Pripps som är skyldiga henne en tjänst.
-
Bryggeriernas historia är en av berättelserna om Sveriges industrialisering, urbanisering och demokratisering i utkanten av Europa. Bryggerierna blev välorganiserade i kampen mot nykterhetsrörelsen och sin strävan att undvika jobbig konkurrens.
Politiken formade villkoren för bryggerierna med beskattning, alkoholmonopol, motbok, förbud för starköl och senare liberaliseringar med avskaffande av motbok, starkölets införande och en kort period av mellanöl i vanliga butiker. Till slut gick staten in som majoritetsägare i det största bryggeriet.
I detta avsnitt av podden Historia.nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med Peter Sandberg är filosofie doktor i ekonomisk historia och aktuell med boken Svensk Bryggerihistoria – Öltillverkning under 200 år.
Ölet har en mångtusenårig historia, men öl bryggdes fram till mitten på 1800-talet under hantverksmässiga former.
När allt fler människor på 1800-talet flyttande in till städerna ökade efterfrågan på industriellt bryggt öl. Det svenska traditionella ölet kom vid mitten av 1800-talet att konkurreras ut den bayerska lagerölen, som ofta bryggdes under överinseende av tyska mästare eller svenskar som lärt sig konsten i Bayern. Snart hade det etablerats ”Bayerska bryggerier” överallt i Sverige.
Konkurrensen var stenhård, men genom karteller delades marknaderna upp efter geografiska principer. Nykterhetsrörelsen, som inledningsvis såg ölet som ett bättre alternativt till brännvinet, kom med tiden att formera sig för ett totalförbud av alla slags ”rusdrycker”.
Efter sekelskiftet 1900 när motboken och ett statligt systembolag introducerades fick statsmakten ett starkare grepp om svenskarnas alkoholkonsumtion. Starköl förbjöds ända till 1955 när motboken avskaffades.
När motboken väl avskaffades 1955 kunde bryggarna åter brygga ett ”starköl”. Och ”mellanölet”, som introducerades 1965, innebar en vitamininjektion, men också ännu hårdare konkurrens när de utländska bryggerierna började intressera sig för den svenska marknaden. Den hårdnande konkurrensen följs av uppköp av bryggerier på löpande band. När mellanölet förbjöds 1977 fanns det bara åtta bryggerier kvar i Sverige där det statliga Pripps fullständigt dominerade marknaden.
Lyssna också på Göteborgs briljanta historia och När knallarna gav allmogen smak för konsumtionssamhället.
Bild: Bryggeri vid Hötorget på Norrmalm i Stockholm, 1876. Riksantikvarieämbetet, public domain.
Musik: Happy German Oktoberfest Accordion Polka av Volodymyr Piddubnyk, Storyblocks Audio
Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I det här avsnittet får vi stifta bekantskap med sommelièren, vinskribenten och dryckesutbildaren Jeanette Wiberg Wingquist! Hennes karriär får de flesta att tappa hakan och det är fascinerande att höra henne berätta om sin imponerande resa i dryckesbranschen! Wiberg Wingquist berättar här bland annat om hur hon först utbildade sig till laboratorieassistent för att sedan via omvägar hamna på Pripps där hon ansvarade för ölprovningar. Så småningom utbildade hon sig till sommelière vid Restaurangakademien, jobbade på Systembolaget, höll dryckesutbildningar på Spendrups och ansvarade för ölprovningar på Akkurat. Hon startade också sitt eget företag, Malt & Druva, och kom även att bli en av de allra främsta provningsledarna inom lakrits- och vinprovningar. Hon är en av de främsta experterna inom öl, sprit och vin och har skrivit för Apéritif, Vin & Bar och Allt om mat. Idag är hon skribent på Vinsider och delar där med sig av sina bästa tips. Hör henne själv berätta om sin otroliga resa i ett avsnitt med högt tempo och mycket skratt! Get bonus content on Patreon
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.