Sara Bäckmo Podcasts
-
Kan man odla penséer för tidig vårblomning själv? Jajamen! I veckans avsnitt av Skillnadens podd gör jag en liten genomgång av hur vi odlar penséer på Skillnadens handelsträdgård. Dessutom gör jag en längre presentation av hur paprika vill bli odlad, och hoppas du kommer igång med dina sådder inom kort.
Köp dina biljetter till mitt föredrag Mina bästa odlingstips här: https://www.sarabackmo.se/produkt-kategori/foredrag-2023/
Skillnadens podd är gjord av Sara Bäckmo - Skillnadensträdgård på www.sarabackmo.se.
-
Nej, du behöver inte ett växthus för att odla grymt mycket grönsaker! I veckans avsnitt ger jag förslag på olika sätt att skapa bra förutsättningar på friland, som ger extra tidig skörd. Glömde dock nämna varmbänk... Kom ihåg det som ett alternativ! Veckans samarbetspartner är härliga bokashi.se. Kika i länken här för att se rabattkod på bokashi-strö samt nya fina kranhinkarna: www.sarabackmo.se/skillnadens-erbjudanden-pa-tradgardsartiklar-2023/
Podden är gjord av mig, Sara Bäckmo. Följ min blogg på www.sarabackmo.se och besök Skillnadens handelsträdgård här: www.skillnadens.se. Öppet fredag-söndag klockan 10-16. -
Skillnadens odlingsutmaning #grönajuni har startat! Jag berättar mer om vad det är vi ska göra och uppmanar dig att dela din utmaning i sociala medier under #grönajuni. Och vet du vad? Gjordnära bidrar med ett tunnelväxthus som vi tävlar ut på Instagram under vecka 2 2023 - perfekt för dig som vill ha extra tidig skörd av många grönsaker. Passande till #grönajuni! Kika på Skillnadens Instagram för mer info. Skillnadens handelsträdgård i Kalvsvik har öppet fredag-söndag om du vill komma och besöka oss. Välkommen! Av och med Sara Bäckmo från Skillnadens Trädgård - www.sarabackmo.se.
Det här avsnittet sponsras av Gjordnära. Läs mer om tunnelväxthus på www.gjordnara.se. -
Här startar ett nytt år med Skillnadens podd! Nystart för året, med tre handfasta tips till dig som känner att du måste odla något men inte orkar tänka själv på vad du ska göra. Av och med Sara Bäckmo - Skillnadens Trädgård - www.sarabackmo.se. Veckans öppettider på Skillnadens handelsträdgård är fredag-söndag klockan 10-16. Välkommen!
-
Byrådet avslutar säsongen med en tillbakablick på sommaren som gått. Och så träffar vi Petter Bergström, som blivit något av en spindel i nätet för självhushållarrörelsen och odlingsintresserade.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande:
Sara Bäckmo, Alva Herdevall, Petter Bergström, Emilia Lindholm, Jennifer Erlandsson. Cilla Heurlin, Lotten Ivanoff, Curre Lindström, Amanda Bergman och Petter Winnberg. -
Plötsligt har det blivit trendigt att odla och självhushålla. Hur gick det till? Och vad är det som lockar med att ta fram sin egen mat och att leva som förr?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Aldrig har det väl pratats så mycket om odling och trädgård som nu. I poddar, tidningar och teveprogram tipsas det om hur och runt hus och gårdar runt om i landet grävs det och anläggs land. Odling har blivit hett. Och den avfolkningstrend som under decennier plågat landsbygden verkar ha stannat av. Och på sina håll till och med vänt. Folk flyr staden för att slå sig ned i landsbygderna för att leva ett annat liv. Vad var det som hände?
I sitt Skillnadens trädgård i Bökebacken i Vederslöv visar Sara Bäckmo runt i sina odlingar och berättar om vad som driver henne. Och vad hon ser bland de tiotusental som följer hennes varje steg i trädgården.
Och Alva Herdevall och Anders Rydell berättar om hur det kommer sig att de valt att flytta ut på landet och ta odlingen ett par steg längre och leva så självförsörjande som möjligt.
Och att landsbygden aldrig varit så het som nu tycker sig också forskaren Emil Sandström vis SLU se tecken på. Så pass att han inlett ett forskningsprojekt som ska ta reda på mer om den den nya gröna våg som nu ser ut att växa fram. -
I detta avsnitt av Bokashipodden pratar Malin Sairio och Sara Bäckmo om bokashins årscykel där de går igenom en årstid i taget. Hur skiljer sig de olika årstiderna åt när det kommer till bokashi? Malin och Sara bjuder på massa tips och idéer vad man kan tänka på under året! Dessutom får du höra vad Sara gör med infångade möss, vilken otippad årstid hon tycker är svårast och Malins förmåga att samla på sig stora bokashihinks-torn.
-
Odlingsdrottningen Sara Bäckmo var sist med i podden 2016, innan böckerna, innan sommarpratet, innan TV-serien och innan hennes business boomade!
Det här avsnittet av We Are Influencers är fullmatat med strategier otypiska för den typiska influencern. Men då är inte heller Sara den typiska influencern - du vet, den Stockholmbaserade livsstilsprofilen i 20-årsåldern som pratar mode, inredning och skönhet.
När jag beskriver Sara som "medelålders odlande bloggare i Småland" så skrattar hon. "Jag är influencer ut i fingerspetsarna!"
Sara, som är skolad i public service och har jobbat på både SVT och Sveriges Radio, bor i Småland där hon sedan 2014 driver flera trädgårdar. Själva odlandet gör hon på fritiden för att sedan, tillsammans med en redaktion på sju personer, skapa innehåll av sina erfarenheter till blogg, sociala medier och böcker - hon har vid det här laget skrivit åtta stycken. Dessutom var hon den första influencern i Sverige att genom medlemssajt göra affärer direkt med sina följare - en affär som idag helt finansierar hennes contentskapande.
Sara säger:
"Målet var att inom tre år skulle medlemmarna finansiera sajten och innehållet som publicerades - vi nådde det på två."
"Jag ville inte göra samarbeten - jag vill inte sälja mig", säger hon. Nu är hon helt oberoende av annonsörer utan det är istället en lyxgrej som hon bara använder om det tillför mervärde till hennes besökare.
Vi pratar om kreativitet, om att bli "känd" och krånglet med att bli internationell som gjorde att miljoner åkte i soporna.
-
Journalist och trädgårdsodlare som driver Sveriges största privata blogg Skillnadens Trädgård. Om fascinationen för maskarna och att växa som människa genom jorden.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Odla grönt, ät grönt och må gott!Grönsaksodlaren Sara Bäckmo odlar nästan alla grönsaker som hennes familj äter. Hon berättar om lyckliga stunder bland plantorna, tid för familjen och ger en del handfasta odlingstips.
Innan Sara började odla hade hon hört att det skulle ta så mycket tid. Hade hon den tiden?
-Men jag tyckte det var enkelt att odla. Det mesta, inte allt förstås, grodde och växte. Mängden grönsaker jag kunde skörda var stor i förhållande till arbetsinsatsen. Och min största utmaning blev inte att rent fysiskt odla – det handlade om att äta! Och att anpassa grönsakerna i min odling till vad familjen har lust att äta.Hon uppmanar alla att prova att odla vintersallad (kallas också fältsallad eller mache). Trots att den passar bra att odla i kallare klimat, köper vi den ofta i förpackningar som har rest långt från andra länder.
Sara pratar om hur viktigt det är med en levande jord.
-Bli vän med maskarna och få kilovis med gödsel i utbyte, konstaterar hon.Sara Bäckmo och hennes man vill att deras familj ska hänga mycket tillsammans, de vill jobba lagom mycket, ha tid att tänka, promenera, träna, läsa, odla. Så istället för att en av dem jobbar deltid, jobbar båda två ungefär 75% var. Deras gemensamma liv har då blivit mer jämställt, mer stabilt och mycket roligare. Med det valet får de samtidigt göra avkall på andra saker som kräver mer pengar.
Om Sara BäckmoJournalist, bloggare, trädgårdsodlare, 41 år. Uppväxt på Styrsö, bosatt i byn Kalvsvik utanför Växjö. Debuterar som Sommarvärd.
Driver trädgårdsbloggen Skillnadens Trädgård som är Sveriges största privata blogg och har många följare i sociala medier. Är självförsörjande på grönsaker efter att ha förvandlat en drygt 2 400 kvadratmeter stor tomt på sin gård Skillnaden i Småland till ett ekologiskt trädgårdsskafferi. Odlar runt 100 olika grönsaker, där olika slags kål är favoritväxterna.
Gav i år ut sin sjätte bok om trädgårdsodling Skillnadens favoriter och har även skrivit Vinterodling – Skörda när det är kallt.
Har tidigare arbetat 20 år som journalist, varav länge på Sveriges Radio.
Har en historisk tapetbård tatuerad på armen och älskar livet på landet i gammalt hus.Jag vill gärna dela med mig av några av de häftigaste upptäckterna jag gjort i köksträdgården och som är grunden till att jag odlar så mycket mat; om fascinationen för maskarna, den goda maten och att växa som människagenom jorden.
Producent: Ola Hemström