Susanne Baden och Bodil Hernroth Podcasts
-
De vilda blåmusslorna försvinner från våra vatten. Men samtidigt går det bra att odla musslor i samma vatten. Och man vet inte varför. Dessutom tips på musselrätter, som variationer på Moules Frites.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
- Förändringen kom efter sekelskiftet, säger Odd Lindahl, docent i marin ekologi. Den stora nedgången skedde från 2000 fram till 2012-13.
Vi träffar honom på Flatön i Bohuslän. Här fanns stora musselbankar för inte så länge sedan. Men nu är de borta.
Under pandemin började Odd och kollegorna Susanne Baden och Bodil Hernroth gå igenom all data som fanns om musslor för att försöka förstå vad som hänt.
- Musslorna sätter sig inte längre på stenar och naturliga bottnar, berättar Odd. Däremot sätter de sig på flytande föremål, under flytbryggor, på bojar, rep och omålade båtskorv. Och i musselodlingar.
Troligen är det flera samverkande orsaker som gjort att musslorna försvunnit, bl a klimatförändringarna.
Förekomsten av odlade musslor ökar chanserna att de vilda musslorna kan finnas kvar.
- Musslor är en fantastisk råvara, säger David Haggren, kock och delägare i Fiskbar 17 i Göteborg.
De har alltid musslor på menyn. T ex i fisksoppa och till moules frites.
- Moules frites är en av våra absolut populäraste rätter.
De gör den på flera sätt. Asiatiskt med kokosgrädde, ingefära och citrongräs, eller med äppelcider och fänkål.