Yuko Ono Podcasts
-
Sencha, bancha, matcha, hojicha och genmaicha. Vad är det för slags teer och när dricker man dem? Yuko Ono är japansk terådgivare i Sverige. Hon guidar oss genom de japanska gröna teerna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
– Te är en naturlig del i Japan, säger Yuko Ono. Det dricks både kallt och varmt. Det kan vara en snabb dryck efter träning, en törstsläckaren på tågstationen, en dryck som barnen tar med sig på utflykten eller så brygger man hemma i kanna. I Japan finns te överallt och i alla stunder,.
Allt te härstammar från samma buske: Camelia sinensis. De olika japanska tesorterna beror på när teet skördats, vilken del som används och hur det sen tagits om hand. Ibland använder man bara bladen, ibland endast kvistarna och ibland en blandning. En del teer har skuggats några dagar innan skörd, de anses vara extra fina.
Man delar också in teerna i vårskörd och höstskörd, samt rostade teer.
Sencha hör till vårskörden, ett te som dricks både till vardags och i finare sammanhang. Det första skördade vårteet bryggs koncentrerat och smakar som buljong.
Höstteerna kallas bancha, ofta består de av både kvistar och större blad och är mildare i smaken.
Rostat te kalla hojicha.
Cha är det japanska ordet för te.
Ofta brygger man samma te flera gånger. Ibland äter man till och med upp tebladen.
– Man brygger två till tre gånger, säger Yuko. Det gör man för att få fram olika karaktärer på teet.
I dagens program brygger hon ett höst-te och vårens första sencha. Hon visar också upp sina fina tekannor.
-
Denna veckan pratar vi om japanska teer i podden.
Vi har tidigare kommit in på hälsofördelarna med grönt te i flera poddavsnitt men det kan vara svårt att veta vad man ska välja.
Veckans gäst Yuko Ono är en riktig expert på japanska teer.
Yuko kommer från en japansk teodlarfamilj och är en dedikerad grossist och importör. Hon är också Nordens första och Sveriges enda certifierade terådgivare.
Sedan år 2006 driver hon företaget Yuko Ono Sthlm där du kan köpa japanska teer och lära dig mer om te och hur det används.
Följ oss på Instagram @fantastiskhalsa för att se vilket ämne vi tar upp i nästa avsnitt och få med dig tips och inspiration som vi delar där. Besök oss också på www.fantastiskhalsa.com där hittar du mer samlad information om oss och kommande event som vi arrangerar. -
Vi är tillbaka och dricker te, även denna gång är det fritt val ur teskåpet. Vi går igenom vilken bryggmetod som vi använder mest när vi gör te och vad vi använder.
Veckans te: Longcha & Bai mu danLongcha, ett unikt halvoxiderat te 100g, KRAV - Yuko Ono Sthlm
Bai Mu Dan Eko | Te-Centralen
LänkarKränku Te & Kaffe – Tebutiken med över 100 sorters te och 40 egna teblandningar – mitt i världsarvsstaden Visby.
032: En annan typ av trötthet | Produktivitéet
Glas Tekanna 150 ml | PREMIUM TE
30250 Tea tasting set “Ganesha” porcelain / Brand - ChaCult > Accessories
Göteborgs enda specialbutik för te - Tekultur | Ekologiskt & exklusivt te | Tekannor, teburkar, tesilar och andra tetillbehör
Gaiwan, kinesisk tekopp med lock | Te-Centralen
Gaiwan Landscape | PREMIUM TE
Vattenkokare Electrolux EEWA7700 1,7 liter | Clas Ohlson
Tebryggare - Piao I för maximal smak | Te-Centralen
BE-BOP WHITE from P & T – P & T - Paper & Tea
Kontakt och credJingle skapad av Jim Jonsson på JTunes Productions
Logo av Kjell Högvik Hansson
Hemsida utvecklad i samarbete med Cay Lundén på ComArt
Johan GustaphzonAppleyra
Twitter @gustaphzon
Johan Gustaphzon på Instagram
Martin LindeskogTeaBookSketches | The process of cultivating a tea book
Martin Lindeskog på Twitter
Martin Lindeskog på Instagram
ProduktiviteetStöd oss på Patreon
Maila oss