Abonnementen

  • Een zesdelige podcastserie over de grootste roof uit de Nederlandse geschiedenis.

    In 2005 gingen overvallers er op Schiphol vandoor met zakken vol diamanten ter waarde van bijna zeventig miljoen euro. Hoe liepen de diamantrovers in de val? Podcastmakers Maaike Timmerman en Sandra van den Heuvel nemen je mee in de zoektocht van de rechercheurs die in een jarenlang kat-en-muisspel verwikkeld raken. Hoofdrolspelers doen bijna twintig jaar later voor het eerst hun verhaal. 

  • Op maandag 9 juni 2014, Tweede Pinksterdag, verschijnt opperwachtmeester Sicco Cuperus (36) niet op zijn werk bij de marechaussee in Harlingen. Zijn collega's slaan al vrij snel alarm omdat het niet past bij de plichtsgetrouwe Cuperus dat hij zonder afmelding niet op komt dagen. Ze gaan naar zijn appartement in Leeuwarden en treffen daar niets bijzonders aan, althans: geen sporen van geweld of wat dan ook. Het ziet eruit alsof Sicco even snel de deur is uitgegaan om een boodschap te doen. Raam open in de slaapkamer, zijn telefoon ligt aan de lader en de stofzuiger staat klaar om gebruikt te worden. Maar, en dat is wel opvallend, zijn auto staat niet op de parkeerplaats. Van Sicco wordt sindsdien nooit meer iets vernomen. Ja, zijn auto wordt een paar dagen later gevonden in Marrum, zo'n twintig kilometer ten noorden van Leeuwarden. Waarom Marrum? Niemand die het weet en sporenonderzoek levert ook al niks op. Van Sicco wordt taal noch teken vernomen, ondanks uitgebreid onderzoek van eerst de marechaussee en later het cold case team van de politie Noord Nederland. Met dat gegeven gingen journalist en auteur Margriet Brandsma, Geartsje de Vries, journalist bij Omrop Fryslân en oud-rechercheur Henk Dillerop aan de slag. Dillerop werkte jarenlang voor de politie en recherche, Brandsma maakte eerder in samenwerking met De Vries de podcast 'De heks van Anjum'. Het resulteerde in de podcast: 'Sicco, de verdwenen marechaussee' waarvan de eerste twee afleveringen 9 juni online komen, precies tien jaar nadat de vermissing van Cuperus aan het licht kwam. In de podcast komen de achterblijvers aan het woord, de moeder, broer en zus van Sicco. De makers gaan kijken in de buurt waar Sicco woonde en in Marrum, waar zijn auto werd gevonden. En ze spraken met vrienden en buren van de verdwenen marechaussee en met een paar van zijn collega's. Ook politie en marechaussee werken mee: de leider van het onderzoek dat de marechaussee deed naar Sicco, vertelt in de podcast openhartig over aanpak en bevindingen en maakt ook zaken bekend die niet eerder naar buiten kwamen. Dat doet ook de rechercheur die namens het cold case team in de podcast antwoord geeft op de vraag hoe het er nu voorstaat met het onderzoek naar Sicco. Sicco, de verdwenen marechaussee - vanaf 9 juni dus de eerste twee afleveringen, 16 juni deel drie, 23 juni deel vier.

  • In ‘Veroordeeld’ gaan podcastmaker Lauren Fabels en strafrechtadvocaat Veerle Hammerstein in gesprek met mensen die zijn veroordeeld voor een misdrijf.

    Geen mooie praatjes of verweren, maar het eerlijke verhaal achter het plegen van een strafbaar feit. Waarom neemt iemand die ene verkeerde afslag in zijn of haar leven? Hoe is het om in het verdachtenbankje in de rechtszaal te zitten? En blijft het stempel ‘veroordeeld’ altijd aan je plakken, ook als je je straf hebt uitgezeten?

    Het zijn de verhalen die Veerle Hammerstein als strafpleiter dagelijks van haar cliënten hoort. Nu ook voor jou te beluisteren.

    We maken deze podcast omdat we de achtergrond van een strafbaar feit inzichtelijk willen maken. Daarbij willen wij graag benadrukken dat dit voor ons niets afdoet aan het leed dat bij slachtoffers of gedupeerden is veroorzaakt.

    Over de makers:

    Veerle Hammerstein is strafrechtadvocaat en partner bij Van Gessel Advocaten. Ze is sinds 2005 thuis in de rechtszaal en weet vaak met haar overtuigende pleidooien rechtbanken en hoven te verleiden om ‘het eens anders te doen’. Naast haar werk als advocaat is zij enige tijd actief geweest als rechter-plaatsvervanger. Veerle richt zich veelal op het commune strafrecht en dan met name de grotere geweldszaken.

    Lauren Fabels is (misdaad)redacteur en podcastmaker. Ze bereidde de misdaaditems voor bij verschillende tv-talkshows waaronder M, Pauw en Op1. Nu is ze eindredacteur bij podcastbedrijf Corti Media, inhoudelijk verantwoordelijk voor o.a. de juridische podcast ‘Napleiten’.

     © Artwork: Petra Urban

  • Diep in de bossen van Belgisch Limburg ligt een verlaten begraafplaats waar zo’n 1800 psychiatrische patiënten liggen. In Monsters in het bos proberen bram ieven en Aafke Romeijn verhalen van deze patiënten te redden van de vergetelheid. Ze raken al snel verstrikt in een web van tragische en avontuurlijke levensverhalen dat hen confronteert met hun eigen verleden.

  • Margretha van de Laar is zangeres, fitnessgoeroe én eigenaar van het grootste en meest beruchte escortbureau van Nederland. Met haar miljoenenimperium laat ze een spoor van vernieling achter. Ze spint een web van misleiding, oplichting en bedrog, maar bleef jarenlang uit handen van justitie. Hoe kon dat gebeuren?

    Onderzoeksjournalisten Klaas den Tek en Jerry Vermanen, van KRO-NCRV Pointer, zoeken het uit in deze nieuwe podcast.

    Credits

    Onderzoek: Klaas den Tek en Jerry Vermanen

    Journalistieke eindredactie: Rene Sommer

    Audio-eindredactie: Evelien Veldboom

    Dramaturgie: Marjon Moed en Evelien Veldboom

    Coördinatie: Myrthe Klaus

    Productie: Tharisia Koorndijk

    Vormgeving: Mark Jan van Tellingen

    Muziek: Bram Kniest

    Audiodesign en audionabewerking: Michaël van Putten