Afgespeeld
-
Op een avond in een vakantiehuisje schrijft een 46-jarige moeder een afscheidsbrief. Ze drukt vervolgens tientallen pillen uit de strips en doet ze in twee drankjes. Eentje geeft ze aan haar zoontje van 10, de andere drinkt ze zelf op. Als hij het drankje opdrinkt gaan ze de volgende dag naar Starbucks, belooft ze. Maar dát zal nooit gebeuren.
Als de moeder en haar zoontje de volgende dag niet op komen dagen bij een afspraak, gaat familie naar het chalet. Ze vinden het jongetje half onder het bed: hij ademt raar en kan niet praten. Enkele dagen later heeft hij nog altijd hallucinaties.
In de rechtszaak vertelt de moeder over haar depressies en hevige angsten. Haar man wilde scheiden, maar een einde aan haar leven en dat van haar zoontje? Nee, dat heeft ze nooit gewild.
Verslaggever Bart Lelieveld was bij de zaak en gaat in gesprek met presentator Thomas Brouwer. ‘Het jongetje is geadopteerd en vervolgens probeert zijn moeder hem om te brengen. De jongen vraagt zich af wat er mis is met hem, dan breek je wel als dat je dat soort vragen hoort.’
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
De 25-jarige Michael staat op een mooie zomeravond met een vriend te praten bij zijn auto, als plots een onbekende man in de wagen gaat zitten. Al snel arriveert de politie, maar dan gaat het compleet mis: de man pakt het wapen af en begint te schieten.
In de rechtbank vertelt de man hoe zijn leven is veranderd sinds de schietpartij. ,,Ik kan helemaal niks meer zelf en ben van alles afhankelijk. Vijf keer per dag moet mijn blaas geleegd worden, want ik kan zelf niet naar het toilet. Op deze leeftijd zou ik met mijn vriendin van het leven moeten genieten, maar dat kan gewoon niet meer.''
‘De Zaak X’ is een wekelijkse podcast van het Algemeen Dagblad. Deze week gaat presentator Emma Thies in gesprek met rechtbankverslaggever Niels Dekker.
Wil je meer details lezen over deze zaak? Kijk dan op AD.nl/dezaakX.See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Na de angstige momenten in het vliegtuig, houdt Bart contact met de mysterieuze vrouw die naast hem zat. Ze spreken af, maar Bart houdt er een dubbel gevoel aan over. Zijn wanhoop neemt toe als hij het gevoel krijgt onderdeel te zijn van een groter spel. Heeft hij nog scherp wat er allemaal is gebeurd?
Onderzoek: Huib Modderkolk en Simone Eleveld
Script, montage, sound design en stem: Simone Eleveld
Eindredactie: Randy Vermeulen
Muziek: Rutger Zuydervelt.
Mixage: Brandon Grötzinger
Logo: Tijmen Snelderwaard en Titus Knegtel
Communicatie: Emilie van Kinschot
Chef Audio De Volkskrant: Corinne van Duin
Chef Audio DPG: Kevin Goes
Met dank aan Marije Randewijk, Maartje Bakker en Joris Heijkant
Onze journalistiek steunen? Dat kan het beste met een (digitaal) abonnement op de Volkskrant, daarvoor ga je naar www.volkskrant.nl/podcastactie
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Het was een dag begin augustus 2009 toen een wanhopige jonge man genaamd Mats de politie in Falun, Zweden, belde om zijn verloofde Linda als vermist op te geven. Ze was op een avond in haar bruidsschoenen het huis uitgegaan om de stad in te gaan en was niet teruggekeerd. Om te beginnen nam de politie het onderzoek niet bijzonder serieus. Maar ze deden het - en een maand later verdween ook Mats.
Tekst en onderzoek: Anne Niluka Iversen
Geproduceerd voor Podimo door: Dag en Nacht Media
Verteld door: Hanneke Hendrix
Montage en mixage door: Jeroen Sturing
Vertaald door: Lotte Lentes
Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
-
Het is 1944. Als 18-jarige jongen wordt Jan Postema opgepakt en naar een villa gestuurd, waar hij gemarteld wordt. Het was de NSB'er Jacob Luitjens die hem daarheen stuurde. Jan, nu 95, herinnert zich hoe hij onderwater werd geduwd, tot stikkens toe. Welke littekens liet Jacob Luitjens na in het Drentse dorp Roden? Wat was de rol van zijn vader, een fanatiek NSB'er die het hele dorp tot het nazisme wilde bekeren? En waarom zou je tijdens een oorlog de kant van de vijand kiezen?
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
De 91-jarige oud-nazijager Jack Kooistra vertelt over de oud-NSB'er Jacob Luitjens. De enige die hij zou hebben opgespoord, die nog zou leven. Staat de nu 102-jarige Luitjens nog steeds achter de ideeën van Hitler, vraagt Jack zich al decennia af. En kan de 26-jarige journalist Maarten van Gestel niet naar hem op zoek?
See omnystudio.com/listener for privacy information.