Abonnementen

  • Hoe en waardoor wordt iemand slachtoffer van nepnieuws?

    De Deventer Mediazaak is een zesdelige podcastserie over hoe de Deventer moordzaak ontaardt in een mediazaak. Van verslaggeving en waarheidsvinding via infotainment naar een hetze. Feit en fictie gaan een eigen leven leiden en er vallen meer slachtoffers dan alleen de vermoorde weduwe. Journalisten, redacteuren van talkshows, opiniemakers, BN’ers en andere betrokkenen vertellen hoe ze onderdeel werden van deze mediadynamiek.

    Podcastmaker Annegriet Wietsma borduurt daarmee voort op het boek De Deventer Moordzaak; het complot ontrafeld van journalist Bas Haan. In de podcast is een belangrijke rol weggelegd voor Michael de Jong, die door de media verdacht werd gemaakt en bestempeld als ‘de klusjesman’. Hij vertelt hoe de affaire zijn leven tot op de dag van vandaag bepaalt.

    De beste podcast klassiekers van Nederland, hoor je bij NPO Luister. Luister ook naar TBS, de Showbizzmoord of WRAAK in de gratis NPO Luister app.

  • Een martelvilla in Drenthe, twee moorden: tijdens de oorlog kiest een jonge twintiger de kant van de Duitsers. Een jongen die nu een man van 102 zou zijn. Wie was deze laatste oud-NSB’er van Nederland? En was hij echt de Schrik van Roden - of is dat vooral een mythe? En, waar is Jacob Luitjens gebleven? 

    Trouw-journalist Maarten van Gestel gaat in deze zevendelige podcast op zoek naar het echte verhaal van Jacob Luitjens. De Schrik van Roden is vanaf 27 december te beluisteren bij Trouw en alle bekende podcastkanalen. 

     

  • Het is een van de brutaalste terroristische aanslagen uit de Nederlandse geschiedenis: de moordpartij op de Markt in Roermond op zondagavond 27 mei, 1990. Een ongelofelijk verhaal, maar desondanks een vergeten verhaal. Ingrediënten: bivakmutsen, kalashnikovs en de IRA. Podcastmaker Frans Pollux trekt met ooggetuigen en onderzoekers van toen aan alle losse eindjes die hij kan vinden. Wat deed de IRA in Limburg? Had de aanslag voorkomen kunnen worden? En wie had er belang bij om niet in te grijpen?

    Bloody Sunday in Roermond is een podcastreeks van Frans Pollux, de VPRO, Radio 1, radioprogramma OVT en dagblad De Limburger.

  • Elke woensdag ontvangt Paul de Leeuw bij hem thuis een aantal gasten waarmee hij de week doorneemt. Onder hen de vaste meelullers: acteur Hans Kesting en cabaretier Richard Groenendijk. 

  • Crimejournalist en programmamaker Kees van der Spek gaat in gesprek met vakgenoten over de wereld waar zij verslag van doen. Met hen praat hij over de hoogte- en dieptepunten in hun carrière. Welke zaken zijn tot op heden het meest bijgebleven? Waar zijn zij het meest trots op en zijn er momenten geweest waarbij zij zelf serieus in de problemen kwamen? Daarbij wordt een unieke inkijk gegeven in hoe het er achter de schermen aan toegaat en worden verhalen gedeeld die tot op heden onbekend waren voor het grote publiek. Dit seizoen gaat Kees in gesprek met Alberto Stegeman, Mick van Wely, Saskia Belleman, Thijs Zeeman en Nicole Buch. Deze podcast is onderdeel van Topcast Media. Wil je samenwerken? Stuur dan een mail naar: [email protected]

    Voor deze podcast heeft Kees ook met Peter R. de Vries gesproken, kort voor de aanslag op zijn leven. Een bijzondere special met dat gesprek is te bekijken via Videoland, getiteld ‘Het Laatste Interview met Peter R.’. Alle gesprekken in deze reeks zijn opgenomen in de A’DAM Toren in Amsterdam, kort vóór de aanslag op Peter.

  • Waarom leerde niemand je ooit hoe je moet omgaan met stress, hoe je een vriend kunt troosten, of hoe je stopt met het continu checken van je Instagram? De Podcast Psycholoog bespreekt elke aflevering een belangrijk psychologisch thema en geeft tips die je meteen kunt toepassen in je dagelijks leven.

    In de serie Hoofdverhalen gaat Marissa in gesprek met mensen die een fikse tegenslag voor hun kiezen kregen die hun leven (tijdelijk) op z’n kop zette. In elke aflevering blikken zij terug op hun meest moeilijke momenten en geven ze een kijkje in hun hoofd. Hoe gingen ze om met verdriet en onzekerheid, en wat hielp hen uiteindelijk hun leven weer op te pakken?
    Sound design De Podcast Psycholoog: No.Pia.No, sound design Hoofdverhalen: KLOAQ Audio Design, artwork: Tim Straver

  • Misdaadjournalist Wouter Laumans, Christian Flokstra en Ayse Çimen, allebei strafpleiter, praten met advocaten en officieren van justitie over bijzondere zaken die hen altijd zullen bijblijven. In deze BNR- podcast geven advocaten en officieren van justitie voor het eerst een unieke inkijk in geruchtmakende strafprocessen.

    De podcast bestaat sinds het najaar van 2021 en wist vorig jaar als winnaar uit de bus te komen bij de Dutch Podcast Awards in de categorie crime. In iedere aflevering staat één strafproces centraal waarbij Laumans en Flokstra hun gast kritisch ondervragen en op die manier de zaak tot op de bodem analyseren.

    In Napleiten hoor je de ene week alles over aan wietplantages gerelateerde ripdeals. In andere afleveringen word je meegenomen naar een crime passionel óf een ex-TBS-er die opnieuw in de fout gaat. Ook wordt regelmatig teruggekeken op gebeurtenissen die heel Nederland nog helder voor de geest staan. Denk aan de schietpartij in het winkelcentrum in Alphen a/d Rijn of de Damschreeuwer. Napleiten beperkt zich bovendien niet tot alleen maar strafprocessen in Nederland. Ook buiten onze landsgrenzen zijn immers volop interessante zaken te vinden!

    Napleiten: wekelijks op BNR Nieuwsradio op zaterdag van 10.00-11.00 uur. Daarnaast zijn ook alle voorgaande afleveringen van de podcast beschikbaar op het BNR-platform of andere bekende podcastplatforms. Napleiten is in november 2023 uitgeroepen tot de Beste Podcast van Nederland.

    Over de makers:

    Wouter Laumans is misdaadjournalist bij Het Parool. Je kent hem waarschijnlijk als auteur van de bestseller ‘Mocro Maffia’ uit 2014. In 2019 verscheen het vervolg op dit boek: ‘Wraak’. In het verleden schreef Laumans voor NRC, Panorama en Nieuwe Revu.

    Christian Flokstra is in 2008 in de advocatuur begonnen nadat hij eerst een jaar als docent en onderzoeker aan de Vrije Universiteit verbonden was. Flokstra was als strafrechtadvocaat onder meer betrokken bij grote strafzaken tegen de georganiseerde misdaad, zoals Passage, Marengo en Eris.

    Ayse Çimen begon haar carrière in 2008 bij Spong Advocaten, waar ze zich heeft gespecialiseerd in het strafrecht. Sinds 2017 is Ayse partner bij Takens Admiraal Advocaten te Amsterdam. De praktijk van Çimen bestaat o.a. uit georganiseerde misdaad, witwaszaken, drugshandel, overvallen, inbraken, diefstal, moord, doodslag en overige geweldsdelicten. Op dit moment verdedigt Ayse één van de verdachten van de moord op Peter R. de Vries.

  • In Cocaïnekoorts onderzoekt misdaadverslaggever Jan Meeus hoe Nederland is uitgegroeid tot de draaischijf van de cocaïnehandel in West-Europa. Onder welke omstandigheden groeien criminelen uit tot cocaïnebaronnen?

    In het eerste seizoen onderzoeken Jan Meeus, Elze van Driel en Gabriella Adèr hoe een Marokkaanse jongen uit het Utrechtse Vianen kon uitgroeien tot cocaïnebaron. Welke rol heeft onze samenleving daarin? En waarom wordt Ridouan Taghi gelinkt aan de moord op Derk Wiersum?

    In het tweede seizoen onderzoeken Jan Meeus en Elze van Driel waarom de politie Piet Costa verdenkt van het oprichten van de martelcontainer die werd gevonden in Wouwse Plantage. Hoe groeide hij uit tot echte Nederlandse narco? Wat zegt dat over hem? En vooral, wat zegt dat over Nederland? .

  • Als de politie écht geen andere mogelijkheid ziet om een zwaar misdrijf op te lossen, is er nog een laatste strohalm: de inzet van undercoveragenten. Maar hoe ver mag dat gaan? In Grijs gebied duikt Volkskrant-journalist Elsbeth Stoker in de schimmige wereld van infiltratie, misleiding en (valse) bekentenissen.  

    Grijs gebied is een podcast van de Volkskrant. Kijk voor meer informatie op volkskrant.nl/grijsgebied

  • Henk Gerritsen leefde voor de duivensport. Maar het werd uiteindelijk zijn dood. Op maandagavond 30 maart 1998 werd de duivenmelker uit Wenum Wiesel bij Apeldoorn dood gevonden in zijn slaapkamer, met drie kogels in zijn borst. De zaak werd nooit opgelost. Caspar van Oirschot en Berendien Tetelepta duiken in de nooit opgeloste moordzaak én in de duivenwereld, en ontdekken al snel dat het geen omgeving is met uitsluitend lieve opa's die bij het duivenhok wachten op hun terugkerende vogel. Het is er één van grote sommen geld, fraude en criminaliteit. 

  • De Zwarte dag van Hans is een onderzoek naar de schimmige dood van een oud-inlichtingenmedewerker. Journalist Koen Voskuil probeert met een team van deskundigen antwoorden te vinden op vragen als: Wat deed een voortvluchtige oplichtster in zijn huis? Wanneer en hoe is Hans van de Ven overleden? En welke zakelijke belangen speelden een rol?

  • Wim S. bekent in 2014 de moord op zijn vriendin Heidy Goedhart. Zijn bekentenis is de uitkomst van de innovatieve en omstreden undercovermethode Mr. Big. Maar Wim zegt onschuldig te zijn. Hij stelt dat hij onder druk stond en heeft gelogen.

    Journalisten Mark Schrader en Lieke Malcorps nemen je mee in de uitgekiende undercoveroperatie rondom Wim S. Hoe ver gaat de politie in de jacht op een bekentenis? En kun je een moord bekennen als je die niet gepleegd hebt? In deze podcast doet Wim S. eenmalig zijn verhaal. En je hoort van een undercoveragent hoe het is om iemand langdurig om de tuin te leiden.

    In Mr. Big vertellen we je het volledige verhaal: van de dag van de moord in 2010 tot aan de uitspraak van het Hof in 2022. 

  • Marcel van Roosmalen en Gijs Groenteman bellen elke dag en praten je bij over de dagelijkse actualiteit. In 12 minuten nemen ze het nieuws door maar klagen tussendoor ook over het leven, vieren hun succesjes en halen herinneringen op. Elke dag opnieuw.



    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.


  • De Dick Voormekaar Podcast is dé podcast over Feyenoord! Vanuit Rotterdam bespreken schrijver en Feyenoord-volger Michel van Egmond en clubwatcher Martijn Krabbendam de meest belangrijke en onbelangrijke zaken rondom Feyenoord.

  • Hoe meer je weet, hoe meer je ziet. In deze podcast vertellen conservatoren, experts en kunstenaars bijzondere verhalen over kunstwerken van het Rijksmuseum en hun makers. Als voorproefje of ter herinnering, achteraf. Maar deze podcast is zo gemaakt dat hij ook los van een museumbezoek te beluisteren is.

  • Dit is ‘Tijd voor de geest’: een podcastserie van Museum van de Geest in Haarlem en Flow Magazine. In deze serie komen onder andere kunstenaars, schrijvers, illustratoren, wetenschappers en fotografen aan het woord. Allemaal hebben ze een band met Museum van de Geest, en allemaal hebben ze een creatieve geest. In deze serie neemt journalist Karine Hoenderdos een nieuwsgierig kijkje in hun brein. Hoe komen de gasten op ideeën, hoe gaan ze om met alle prikkels in het dagelijks leven, hoe brengen ze hun geest tot rust, en loopt het ook wel eens spaak daarboven – en wat doen ze dan?


    Elke aflevering begint met een tune van Spinvis, zodat je even kunt omschakelen om tijd te maken voor je geest.


    Kijk voor meer informatie op www.museumvandegeest.nl en www.flowmagazine.nl. Volg Flow Magazine en Museum van de Geest ook op Instagram en Facebook. We vinden het erg leuk als je daar reageert op de afleveringen, of als je deze podcast deelt met vrienden en familie - zodat zij ook eens tijd maken voor de geest.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Paulien Cornelisse leest 'Taal voor de leuk' en 'De verwarde cavia' voor.

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • In de drukte en hectiek van het dagelijks leven kan het soms fijn zijn om even stil te staan en tot jezelf te komen. Daar helpt Kalm met Klassiek je bij!

    Ab Nieuwdorp kiest iedere werkdag een kalmerend klassiek werk voor je uit, passend bij het thema van de week. Hij vertelt je wat meer over de muziek, brengt je in de juiste sfeer, en verder spreekt de muziek voor zich. Adem in, adem uit… 

    Luister naar de podcast Kalm met Klassiek via Apple Podcasts (https://podcasts.apple.com/nl/podcast/kalm-met-klassiek/id1530895356), Spotify (https://open.spotify.com/show/48oGAOR1pdClbDT4COYaDB?si=ba1f5ea91d334250), Google Podcasts (https://podcasts.google.com/feed/aHR0cHM6Ly9wb2RjYXN0Lm5wby5ubC9mZWVkL2thbG0tbWV0LWtsYXNzaWVrLnhtbA), NPO Klassiek (https://www.npoklassiek.nl/kalmmetklassiek) of de app van NPO Luister. (https://www.npoluister.nl/)

    Meer Kalm met Klassiek?
    * Ga naar npoklassiek.nl/kalmmetklassiek (https://www.npoklassiek.nl/kalmmetklassiek).
    * Check de bijbehorende Spotify-speellijst (https://open.spotify.com/playlist/6YgSfm1Sux7CroiJvzeUdx?si=1a2606f19b794ea6).

  • Eerst Dit is een dagelijkse bijbelpodcast van EO en IZB voor thuis of onderweg. Elke dag 7 minuten bijbellezing en overdenking. Luisteren helpt je om in je drukke leven te groeien in geloof in God en het volgen van Jezus.

  • Titel: De Gijzeling op de Noordzee: Het Ongelooflijke Verhaal van Sealand


    Shownotes:


    Duik in het ongelooflijke verhaal van Sealand in de podcast “De Gijzeling op de Noordzee,” waar geschiedenis, avontuur en politieke intriges samenkomen. In 1978 vindt een ongekende staatsgreep plaats op het prinsdom Sealand, slechts 10 km van de Engelse kust. Wat ooit begon als een Tweede Wereldoorlog luchtafweergeschut platform, uitgeroepen tot onafhankelijke staat door Paddy Roy Bates in 1967, wordt het toneel van een strijd die klinkt als fictie. Maar het is allemaal waar.


    Deze spannende serie onthult de machtsgrepen, gijzelingen, en de strijd om onafhankelijkheid die Sealand heeft doorstaan, geleid door figuren zo kleurrijk en complex als de geschiedenis zelf. Met bijzondere aandacht voor de rol van Alexander Achenbach en een cast van Nederlandse figuren zoals o.a. Willem van Kooten ("Joost den Draaijer"), advocaat Oomen, Pistolen Paultje, Willem Ruska, hoogspringer Raymond de Vries en Hans Lavoo. Deze personen onthullen in de “De Gijzeling op de Noordzee” de verborgen verhalen achter dit laatste piratenavontuur.


    Ontdek hoe Sealand, tegen alle verwachtingen in, uitgroeide tot een symbool van autonomie en avontuur. Met exclusieve bijdragen van betrokkenen, inclusief Prince Michael of Sealand, biedt deze podcast een unieke blik op een van de meest ongelooflijke verhalen van de twintigste eeuw.


    Luister naar “De Gijzeling op de Noordzee” en stap in een verhaal zo spannend en ongelooflijk, je moet horen om het te geloven.


    Hashtags: #DeGijzelingOpDeNoordzee #Sealand #Piratenavontuur #Staatsgreep #WareVerhalen #PodcastLiefhebbers