Abonnementen

  • Het platteland in het noorden is misschien niet zo rustig en idyllisch als je denkt. Colombiaanse en Mexicaanse drugskoks wanen zich er onbespied. Het ene na het andere drugslab wordt er nu opgerold. Inwoners, onderzoekers en burgemeesters slaan daarom alarm. Wat gebeurt er allemaal in de kleine noordelijke dorpjes?

    Journalisten Babs Assink en Lammert de Bruin (bekend van hun eerdere podcasts De Showbizzmoord, Mathilde’s Mysterie en De Butlermoord) trekken in Penoza op het platteland zes afleveringen lang door de drie noordelijke provincies om de drugscriminaliteit daar in kaart te brengen.

  • Elf studenten, één moordzaak. In deze zevendelige podcastserie volgt NRC elf studenten in hun maandenlange analyse van een zaak uit 2012. Antonio zit een gevangenisstraf uit van 24 jaar voor de moord op zijn jeugdvriend Guido. Zowel de rechtbank als het gerechtshof is ervan overtuigd dat hij zijn vriend in een Maastrichtse loods doodmartelde, en daarna probeerde te verbranden om de sporen te wissen. Maar klopt dat wel? Heeft justitie het verhaal van Antonio voldoende onderzocht? Wat schreef de politie allemaal níet op?

    De studenten vormen de nieuwste lichting van het project Gerede Twijfel, dat mogelijke rechterlijke dwalingen onderzoekt en in ruim twintig jaar meerdere baanbrekende onthullingen deed. Gaan ook deze elf studenten voldoende aanwijzingen vinden voor een heropening van de zaak? Is er sprake van Gerede Twijfel?

    https://www.nrc.nl/gerede-twijfel/

  • Veldheren is dé podcast waarin Peter van Uhm en Mart de Kruif, beiden generaal buiten dienst, uitleggen hoe oorlog werkt. Onder leiding van journalist Jos de Groot kijken we door de ogen van twee van de belangrijkste militairen van Nederland naar de grootste oorlog op ons continent sinds 1945.

    Luister je graag naar Veldheren? Kom dan ook vooral naar onze theatertour: 

    19 Apr 24 - Filmtheater in Amersfoort

    28 Mei 24 - Theater de Stoep in Spijkenisse

    11 Sep 24 - Theater De Lievekamp in Oss

    4 Okt 24 - Theater Schouwburg in Hengelo

    Verwacht een militair college van Peter en Mart, vragen uit de zaal en bovenal: een inspirerende avond. Kaarten zijn nu te koop via de websites van de theaters of kijk op cortimedia.nl/live! Hopelijk zien we je daar!

    Wil je meer Veldheren? Meld je dan aan op vriendvandeshow.nl/Veldheren. Daar beantwoorden Peter en Mart meer luisteraarsvragen.

    Luister ook naar Veldheren Historisch via podimo.nl/veldherenhistorisch

    In Veldheren Historisch duikt generaal buiten dienst Mart de Kruif samen met zijn zoon Tom de Kruif (geschiedenisleraar), de geschiedenis in. 

    De meest geniale, fascinerende of overschatte veldheren uit het verleden komen in deze podcast langs. Verder kijken vader en zoon De Kruif naar de meest legendarische veldslagen ooit gevoerd. De ene week een veldslag, de andere week een veldheer. Hoe dan ook, een mooi stukje militaire geschiedenis met ook altijd een link naar de wereld vandaag de dag.

  • Wanneer de 47-jarige Amersfoorter Hanno van Mil op 12 april 2014 vermist raakt, belandt zijn gezin in een onwerkelijke film. Zijn 11-jarige zoon vindt de volgende middag hun auto terug bij de Pyramide van Austerlitz. De Volkswagen Passat is nog open, de sleuteltjes zitten in het contact en ook zijn telefoon ligt er gewoon. Negen jaar later lijkt er van Hanno nog steeds geen spoor.

    Podcastmaker Dija Kabba volgt journalist Iris van den Boom in haar pogingen meer te weten te komen over de raadselachtige vermissing van deze liefhebbende vader en de gevolgen voor de achterblijvers. Maar al snel wil de familie van Hanno niet mee werken en hangt de podcast aan een zijden draadje. Steeds meer vraagt Dija zich af: hoe ver kunnen we eigenlijk gaan in onze zoektocht?
    Wat volgt is een constante worsteling van de makers met de balans tussen journalistiek en mededogen.

    Als je meer weet over de vermissingen die in deze serie besproken worden, mail dan naar [email protected].

  • In de true crime podcast De Zaak X bespreken we met de misdaadverslaggevers van het AD iedere week een spraakmakende of juist minder bekende rechtszaak. Welke indruk maakte de verdachte in de rechtbank? Wat dreef deze verdachte tot zijn daad? Hoe is het nu met de slachtoffers? In elke aflevering hoor je direct welke straf de verdachte krijgt.

  • Nederland kent Rian van Rijbroek als ‘cybercharlatan’. Toch heeft ze IT-miljonair Gerard Sanderink in haar macht. Wie is deze Rian van Rijbroek, waarom doet ze wat ze doet en hoe kan ze al zo lang haar gang gaan? In de podcast ‘In de ban van Rian’ zoekt Tubantia-journalist Angelique Kunst het antwoord op die vragen.

  • Waarom leerde niemand je ooit hoe je moet omgaan met stress, hoe je een vriend kunt troosten, of hoe je stopt met het continu checken van je Instagram? De Podcast Psycholoog bespreekt elke aflevering een belangrijk psychologisch thema en geeft tips die je meteen kunt toepassen in je dagelijks leven.

    In de serie Hoofdverhalen gaat Marissa in gesprek met mensen die een fikse tegenslag voor hun kiezen kregen die hun leven (tijdelijk) op z’n kop zette. In elke aflevering blikken zij terug op hun meest moeilijke momenten en geven ze een kijkje in hun hoofd. Hoe gingen ze om met verdriet en onzekerheid, en wat hielp hen uiteindelijk hun leven weer op te pakken?
    Sound design De Podcast Psycholoog: No.Pia.No, sound design Hoofdverhalen: KLOAQ Audio Design, artwork: Tim Straver

  • Ze was de 'stille burgemeester' van Haastrecht. Eigenzinnig, soms verbitterd, maar ook een weldoener voor het dorp. Paulina Bisdom van Vliet. Een van de laatste dames van stand, onmetelijk rijk, die na haar dood een pakketje achterliet, 'pas te openen 100 jaar na mijn dood'. Die honderd jaar is nu voorbij! Luister mee om te horen wat erin zit en wie Paulina was.

  • Kwaad Bloed is een podcast over zes spraakmakende moordzaken en een mysterieuze verdwijning op het platteland. De gebruikte wapens? Een bijl, gif en zelfs een trein. En de daders zijn geen dolende geweldenaars maar in de meeste zaken bekenden van het slachtoffer. Niemand wordt als moordenaar geboren, zegt een vrouw die haar echtgenoot ombracht, maar waar gaat het mis? Wanneer wordt het de dader te veel? In hun gesprekken met nabestaanden, getuigen en ook daders, gaan Gerrit Kalsbeek en Jacqueline Maris op zoek naar wat er aan het misdrijf voorafging. Ook kijken ze wat er daarna gebeurde; met het dorp of de buurt, de nabestaanden en ook met de daders. Vier schrijvers kregen dikke moorddossier waar ze hun verbeelding op los mochten laten. Deze radiodrama’s schijnen een ander licht op de verschillende moordzaken. Wat als een nabestaande wraak wil nemen? Of als een koor de enige troost is voor de rouwende moeder? Of als het slachtoffer terugkijkt op haar eigen dood of de dader niet kan leven met het besef dat zij het echt heeft gedaan? Welkom bij Kwaad Bloed!Research en interviews: Jacqueline MarisScript en geluidsvormgeving: Gerrit KalsbeekMuziek: Amir Vahidi & Arno PeetersRegie radiodrama’s: Rick SteggerdaSchrijvers: Maaike Bergstra, Renee van Marissing, Iona Daniel en Marcel OsteropEindmix: Arno PeetersKwaad Bloed is een productie van VPRO en NPO Radio 1, en werd gemaakt met een bijdrage van het NPO-fonds.