Afgespeeld
-
In februari 2022 gaf Arno zijn laatste interview aan Friedl’ Lesage in zijn favoriete café, de Archiduc in Brussel. Als eerbetoon aan de grootmeester van de Belgische muziek luisteren zijn vrienden van weleer, de Hombres Complicados, mee naar dit gesprek. Ze reageren, elk op hun eigen manier: Filmmaker Dominique Deruddere, theatermaker Jan Decorte, journalist Marc Didden en acteur Josse De Pauw. Wat nu? Hoe moeten deze ‘four’ nu ‘fab’ blijven?
-
"Mag ik nog es bij je langskomen?" Die vraag stelde Friedl' Lesage aan Arno nadat hij begin januari een aangrijpende Radio1-sessie had gespeeld. Deze sessie, en de daaropvolgende concerten in zijn living (de AB) en zijn thuishaven (Oostende), werden zijn laatste. Ze spraken af in het café De Archiduc in Brussel en praatten over alles wat het leven de moeite waard maakt. Veel zit samengevat in het nummer ‘Je veux vivre’ waarin hij zijn ideale wereld omschrijft.
-
Friedl’ Lesage sprak destijds met Jeroen Brouwers. Hij was toen 74 en zijn boek ‘Het Hout’ was net uit. Ze zocht hem op in zijn huis in Zutendaal. Een huis dat ook al de actualiteit haalde, want het was gebouwd zonder vergunning en zou later afgebroken worden. Het werd een gesprek over misbruik in de Kerk, jongenspensionaten en, natuurlijk, grandiose Nederlandse literatuur. Een tijdsdocument.
-
Hoe is het om te leven met kanker? Freya Rowaert weet er alles over. Ze kreeg kanker toen ze 23 was en leeft intussen bijna 20 jaar met de ziekte. Ze onderging al 10 operaties. Omdat er zoveel vragen zijn rond kanker voor de patïent en zijn omgeving lanceerde ze het webplatform Klare kijk op Kanker. Ze wil zo mensen informeren, inspireren en ondersteunen door heldere info te bieden over hun ziekte en hoe je ermee omgaat.
-
De haven van Antwerpen fuseerde recent met die van Zeebrugge.
De eengemaakte haven heet nu Port of Antwerp-Bruges en wordt daarmee de grootste containerhaven van Europa.
Zeebrugge was al de grootste autohaven ter wereld. Danny Deckers had topfuncties in de havens van Antwerpen, Zeebrugge en Valenciennes.
Hij introduceert je in de wondere wereld van de haven. -
Paralympiër Gitte Haenen raakte twaalf jaar geleden geblesseerd aan haar knie tijdens het thaiboksen. De pijn ging van kwaad naar erger, tot ze zelf besliste om haar been te laten amputeren. Sindsdien stapelen de medailles zich weer op. Ook al is de sport haar redding, en heeft ze haar beperking omarmd, toch gaat het leven niet altijd over rozen.
-
Al 40 jaar sleurt de cabaretier z'n optreedkoffer mee naar theaterzalen. Momenteel toert Youp met zijn nieuwe show 'Met de kennis van nu'. Ondertussen schrijft hij columns voor het NRC Handelsblad.
-
Radio- en tv-maker Peter Van de Veire omschrijft zichzelf als de rusteloze directeur van zijn eigen Circus van Chaos. Nu hij vijftig is geworden en een punt heeft gezet achter dertien jaar bij radiozender MNM, zoekt hij rust aan zee en bij zijn zoontje. Maar hoe moet het verder? Wat heeft hij geleerd uit zijn jonge vaderschap? Wat heeft hij met standbeelden? En hoe klinkt zijn ‘ernstige kant’?
-
“Je moet vertrouwen op je onderbuikgevoel” of “Je moet luisteren naar je hart” - Deze leuzen heb je vast wel eens gehoord of zelf uitgesproken naar iemand. Ze kunnen van toepassing zijn in allerlei situaties, in de relationele sfeer tot belangrijke zakelijke beslissingen...
Maar kun je wel vertrouwen op je hart? Daar hebben we een vraag over gekregen:
“Ik heb ooit de quote gehoord: ‘Je weten zit in je hart en de twijfel zit in je hoofd’. Mijn vraag is of de twijfel in je hoofd het weten in je hart kan beïnvloeden.”
In deze video gaan we in op dit vraagstuk eén geven we je tips hoe je het luisteren naar je hart kunt trainen.
Stel je vraag voor de podcast via: https://psychologievansucces.nl/podcast
Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
-
Jezelf constant vergelijken met anderen kan motiverend werken maar in de meeste gevallen werkt het juist destructief en is het een garantie op een ongelukkig leven. Hoe ga je hier mee om?
Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
-
Ben jij doorgaans wat ongestructureerd, timide of houd je juist van avontuur? Grote kans dat dit onderdeel is van jouw unieke persoonlijkheid. Maar heb je je wel eens afgevraagd waarom precies jij deze eigenschappen bezit? Of hoe het kan dat jouw karaktertrekken grotendeels worden vastgelegd tijdens je kindertijd en de bril vormen waarmee je naar de werkelijkheid kijkt in je volwassen leven?
In dit eerste deel van het tweeluik over persoonlijkheid praten we met klinisch psycholoog en psychotherapeut Eva Bloemers. We leggen uit wat persoonlijkheid precies is en bespreken de zin en onzin van populaire persoonlijkheidstests. Maar ook op welke manier jouw genen én (on)vervulde basisbehoeften tijdens je opvoeding kunnen hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van jouw karakter. Wil jij weten hoe het komt dat je bent wie je bent en doet wat je doet? Luister dan naar deel 1 van dit tweeluik over persoonlijkheid.
De exclusieve aflevering over borderline beluister je op De Podcast Psycholoog Club.
Gast: Eva Bloemers
Het boek Echte connectie van Marissa is te koop bij lokale boekhandels of via deze link.
Insta: @depodcastpsycholoog
Meer leren over psychologie? Word dan lid van onze club op depodcastpsycholoogclub.nl en ontvang elke maand een extra aflevering of oefening bij het thema van de aflevering.
Adverteren in De Podcast Psycholoog? Mail naar [email protected]
Learn more about your ad choices. Visit megaphone.fm/adchoices -
Deze episode gaat over de meest bevraagde topic door jullie: eenzaamheid. We vertellen een korte geschiedenis van eenzaamheid, wat het redmiddel is tegen eenzaamheid, hoe verbinding en zingeving complementair zijn, waarom kwetsbaarheid een essentiële factor is, wat psychologische asymmetrie is en zelf waarom eenzaamheid ook positief kan zijn. Zonder twijfel is eenzaamheid een onderwerp waar veel algemene waarheden in bestaan maar ook veel nuances die alleen jullie kunnen ervaren. We zijn dus ook heel benieuwd naar hoe jullie dit ervaren!
-
Een zééééér gevraagde topic na onze episode over red flags, is het thema manipulatie.
Het is dan ook een zeer divers en boeiend onderwerp met veel invalshoeken. Deze episode is dan ook niet bedoeld om mensen te veroordelen die manipulatief gedrag vertonen maar eerder als bodem voor mensen die zich slachtoffer voelen van manipulatief gedrag.
We werken met een aantal symptomen zoals: u niet gewaardeerd en veilig in uw relatie voelen, het gevoel hebben dat uw grenzen niet worden gerespecteerd, omgaan met mensen die spijt noch schuld vertonen, het gevoel hebben dat gij altijd schuldig zijt, dingen uit uw comfortzone doen om mensen tevreden te houden, het gevoel in de schaduw van iemand anders te leven, verward zijn in uw eigen realiteit en u verontschuldigen voor dingen die je niet gedaan hebt.
Tune in 🎧
Hosts: @nicolas.mako & @jef.eagl
-
Om zijn invasie in Oekraïne te verantwoorden zette de Russische president Poetin een omvangrijke propagandacampagne op. Maar in hoeverre wordt die propaganda ook als propaganda gezien? Hebben we het door wanneer iemand ons wereldbeeld probeert de beïnvloeden? Hoe doet men zoal aan propaganda en hoe wapen je je ertegen? Alle antwoorden in deze aflevering van De Wereld Van Sofie.
-
De verkeersagressie in onze maatschappij neemt toe, zo blijkt uit onderzoek. Steeds meer mensen worden slachtoffer van verkeersagressie, maar ook steeds meer mensen geven toe zich agressief te gedragen in het verkeer. De wagen doet gekke dingen met ons. Waar komt die agressie vandaan? En hoe kan je ’t oplossen? Antwoorden in deze aflevering van De Wereld Van Sofie.
-
Tot voor kort kenden we de Z enkel als de laatste letter van ons alfabet, of als merkteken van Zorro, of als het geluid van iemand die een dutje doet in een stripverhaal. Maar op enkele dagen tijd is de Z uitgegroeid tot een bijzonder beladen symbool: dat van de aanhangers van Poetin en zijn oorlog in Oekraïne. De Wereld van Sofie ging daarom op zoek naar andere symbolen met een bijzondere betekenis en geschiedenis.
-
Volgens de zoekrobot Google hebben we het voorbije jaar massaal gezocht naar een soulmate. Waarom willen we zo graag die éne persoon vinden met wie het woordenloos klikt? Is het een realistische wens zo iemand te vinden? En moet je lief ook je soulmate zijn? U vindt antwoorden in deze nieuwe aflevering van De Wereld van Sofie.
-
Erwin Wieringa heeft het niet zo op geluksgetallen en loterijen.
Echt Gebeurd op Instagram: www.instagram.com/echt_gebeurd
Echt Gebeurd op Twitter: www.twitter.com/echtgebeurd
Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
- Laat meer zien