Maatschappij & cultuur – België – Populaire podcasts
-
Zussen Evelien en Marlies Bosmans onderzoeken het in mysterie gehulde levensverhaal van hun grootvader Peter. Peter had een miljoenenbedrijf in China, een soort Ali express avant la lettre, maar na zijn dood bleek de familie geen geld te erven, maar vragen. Marlies en Evelien zoeken nu naar antwoorden. Een co-productie van VRT en Lompvis en kwam tot stand met steun van het VAF, deAuteurs en Gemeente Mol.
-
Plof elke week mee in de zetel bij Annelien en Stephanie Coorevits, voor een ongefilterde tête-a-tête over blind dates, zwaartekracht, flirten, co-ouderschap en alles daartussenin. Elke dinsdagochtend in je favoriete podcast-app of via GoPlay.
-
Lieven Vandenhaute gaat op zoek naar nieuws dat verbijstert, verbaast of verwondert.
-
Dunya, een jonge Afghaanse vrouw die in Vlaanderen woont, moet trouwen met een jongen die ze nog nooit zag. Ze wil dat niet, en vlucht op een dag weg van huis. Op zoek naar een vrij leven, maar tegelijk ook angstig achterom kijkend naar haar verleden. Uit schrik voor haar eigen familie, en voor eremoord…
'Voor de eer' is een podcast van Debby De Ridder en Nieuwsblad. Het won in 2023 de wedstrijd "De Grote PodCasting" van het Nieuwsblad, waardoor het hele verhaal kon uitgewerkt worden. Productie: Debby De Ridder, Nieuwsblad Podcasts & House of Media
-
Hoe is het om gevangen te zitten? Wanneer weet je dat je moet scheiden? Klopt het dat veel ceo’s narcisten zijn? Hoe ongezond is eenzaamheid? En waarom schreef de filosoof Montaigne zo vaak over zijn scheten? Sofie Lemaire en haar team gaan op zoek naar antwoorden op grote en minder grote levensvragen.
-
In Touché neemt Friedl' Lesage de tijd voor een goed gesprek met een veelzeggende gast over leven en werk, schoonheid en troost, succes en twijfel. Over dromen die zijn uitgekomen en wensen die zijn blijven liggen. Over winst en verlies, over memorabele momenten en vergeten gebeurtenissen. Over eros en thanatos. Over de dingen die het leven de moeite waard maken. Kortom, over alles wat een mens kan raken.
De muziek, gekozen door de gast zelf, is hierbij de toegangspoort. -
Vragen stellen over kleine dingen in een grote wereld.
-
Seksuologe Lotte Vanwezemael praat met bekende Vlamingen over verschillende onderwerpen: van de invloed van mama/papa worden op je seksleven tot onzekerheden tijdens het daten, single zijn, de eerste keer en het belang van vriendschappen.
-
Peter Van de Veire praat met Bekende Vlamingen terwijl De Zandloper genadeloos loopt. Zoals het leven. Ze kiezen één moment uit hun leven waarvoor ze de tijd mogen terugdraaien en eventueel andere keuzes maken. Of nét dezelfde omdat die de rest van hun leven heeft bepaald.
-
Waar voel jij je thuis? Het is een vraag waarop het antwoord een plaats, een mens, een ding maar ook een geur of een uitzicht kan zijn. Zoveel mensen, zoveel verschillende antwoorden. En zijn die BV’s thuis dezelfde als wij ze kennen? Of scheelt er een introverte huismus in die luidruchtige entertainer die wij kennen? Een handige harry in die erudiete prof? Een grapjurk in die ernstige kunstenaar? Anja komt het allemaal te weten in 'Als de muren konden praten'.
-
Boek, documentaire of podcast? Voorproevers maakt een eigenzinnige keuze uit het non-fictie aanbod. Verwonderd en met open blik interviewen we auteurs of makers over hun werk. Over mens, maatschappij, technologie, geschiedenis,wetenschap, ...
-
Je komt als consument vaak dingen tegen waarvan je denkt: moet dat nu echt? Mensen die de pijlen in de supermarkt niet volgen. Middenvakrijders. Paaseitjes die al met kerst in de winkel liggen… WinWin-host Xavier Taveirne gaat samen met Chaima Saysay en een wekelijkse gast de strijd aan met onze kleine ergernissen van het dagelijkse leven. Omdat een klein beetje ergeren gewéldig kan opluchten.
-
Elke vrijdag ontvangt Petra De Pauw een boeiende gast om het te hebben over zijn of haar frietgewoontes. Frietjes als goudgele draad voor een goed gesprek.
-
'Ben ik de trut?' is een tweekoppig moreel kompas voor huis-, tuin- en keukenconflicten dat je het sluitende antwoord geeft op de vraag ‘ligt het aan mij?’
-
Liggen er twee Duitse soldaten begraven onder het meer van Keerbergen?
Waar is de beker gebleven van Europacup 2 die KV Mechelen won in 1988?
Wie heeft Tina Turner opgepikt toen ze stond te liften op de Brusselse ring?
De Mysteriejagers van radio2 gaan op zoek naar antwoorden op deze en nog veel meer onverklaarbare mysteries in Vlaanderen. -
Elke week praat host Lise Bonduelle in Bar Miroir van De Standaard over drie dingen die onze bekende gast raken, inspireren of beïnvloeden. Aan de hand van fragmenten uit een film, boek of muziekstuk krijg je een inkijk in wat deze persoon drijft, raakt of troost. En cours de route pik je ook meteen wat levenslessen mee en geeft onze gast inspirerende cultuurtips.
-
Grensverleggers is een podcast van A.S.Adventure waarin Pieter Embrechts in gesprek gaat met gewone mensen die buitengewone dingen doen. Mensen die begrijpen dat avontuur geen activiteit is, maar een state of mind. Een kwestie van grenzen verleggen en altijd nieuwe dingen willen ontdekken, in alles wat je doet.
-
Vlaanderens bekendste francofiel Bart Van Loo vertelt het spannende ontstaan van de Lage Landen. Wat blijkt? We zijn een Bourgondische uitvinding. Een wonderlijke en gevaarlijke reis langs brandstapels, feestelijke banketten, de pest, riddertoernooien, Jeanne d’Arc en de wereldberoemde schilderijen van Jan van Eyck.
-
Welke tijdeloze platen mogen gespeeld worden tijdens jouw begrafenis? Joris Hessels vraagt het aan bekende Vlamingen. Ze kijken terug op het leven via hun muzikaal afscheid. Hoe zullen we ons hen herinneren? En wat vertellen de verrassende keuzes die zij maken voor hun eigen Last Goodbye? Je krijgt een unieke inkijk in de harten en drijfveren van Joris' gasten.
-
Roadtrip naar Auschwitz is niet wéér een podcast over 'den oorlog'. Nee, het is een epische reis die in 1941 begint met een groot familiedrama in Polen. Tachtig jaar na dat drama stapt journalist Evelien Rutten in de wagen met haar tienerdochter Hera en de Poolse zussen van haar overleden moeder: tante Misha en tante Wanda. Samen trekken ze naar Duitsland, Polen en Oostenrijk, op zoek naar sporen van de wereldgeschiedenis die tot vandaag nog terug te vinden zijn in hun eigen DNA. Wie waren babcia en dzadzia, de Poolse grootouders van Evelien? En hoe is het mogelijk dat ze toch een relatief normaal leven konden leiden, nadat ze allebei in een concentratiekamp gezeten hebben?
Het verhaal verschijnt ook als boek ‘Roadtrip naar Auschwitz – Zijn we niks vergeten?’ bij Pelckmans. De reeks kwam tot stand met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) van de Vlaamse overheid.
CREDITS
Productie en stem Evelien Rutten | Montage en sound design Pauline Augustyn | Muziek Nicolas Rombouts | Eindmix Céline Ottenburgh | Art design Gerda Dendooven, Gert Verbelen | Chef podcast Bart Dobbelaere
- Laat meer zien