Maatschappij & cultuur – België – Populaire podcasts
-
“Ik ga dood”, denkt Ingrid als ze op straat ligt en voelt hoe het bloed uit haar stroomt. Ze is net neergeschoten door haar ex-partner, die haar al maanden stalkt. Ze is levensgevaarlijk gewond en belandt in een coma. Maar ze herstelt, als bij wonder. En op haar proces wordt ze het gezicht van een cruciale strijd voor meer aandacht rond stalking en belaging. In deze podcast vertellen Ingrid en haar familie het huiveringwekkende verhaal van een drama dat ze voelden aankomen. Maar waarvan ze nooit dachten dat het écht zou gebeuren.
-
Plof elke week mee in de zetel bij Annelien en Stephanie Coorevits, voor een ongefilterde tête-a-tête over blind dates, zwaartekracht, flirten, co-ouderschap en alles daartussenin. Elke dinsdagochtend in je favoriete podcast-app of via GoPlay.
-
Lieven Vandenhaute gaat op zoek naar nieuws dat verbijstert, verbaast of verwondert.
-
Je komt als consument vaak dingen tegen waarvan je denkt: moet dat nu echt? Mensen die de pijlen in de supermarkt niet volgen. Middenvakrijders. Paaseitjes die al met kerst in de winkel liggen… WinWin-host Xavier Taveirne gaat samen met Chaima Saysay en een wekelijkse gast de strijd aan met onze kleine ergernissen van het dagelijkse leven. Omdat een klein beetje ergeren gewéldig kan opluchten.
-
Hoe is het om gevangen te zitten? Wanneer weet je dat je moet scheiden? Klopt het dat veel ceo’s narcisten zijn? Hoe ongezond is eenzaamheid? En waarom schreef de filosoof Montaigne zo vaak over zijn scheten? Sofie Lemaire en haar team gaan op zoek naar antwoorden op grote en minder grote levensvragen.
-
'Ben ik de trut?' is een tweekoppig moreel kompas voor huis-, tuin- en keukenconflicten dat je het sluitende antwoord geeft op de vraag ‘ligt het aan mij?’
-
Vragen stellen over kleine dingen in een grote wereld.
-
Dennis van den Buijs duikt in de wereld van nepnieuws en online bedrog, samen met factcheckers, experten en luisteraars.
Of het nu gaat over de oorlog in Oekraïne, de verkiezingen in Amerika, klimaatverandering of de coronapandemie: elk verhaal z’n complot lijkt het wel. Fakenews, misleiding en propaganda waren nog nooit zo zichtbaar: op sociale media, in onze mailbox of via berichtjes op je smartphone waarin gehengeld wordt naar data en je geldbuidel.
Maar wat is nu echt en wat niet? Hoe weet je dat? Wat is de technologie en het doel erachter? En waarom zijn we zo vatbaar voor oplichting en nepverhalen? -
Zussen Evelien en Marlies Bosmans onderzoeken het in mysterie gehulde levensverhaal van hun grootvader Peter. Peter had een miljoenenbedrijf in China, een soort Ali express avant la lettre, maar na zijn dood bleek de familie geen geld te erven, maar vragen. Marlies en Evelien zoeken nu naar antwoorden. Een co-productie van VRT en Lompvis en kwam tot stand met steun van het VAF, deAuteurs en Gemeente Mol.
-
"Libérez votre potentiel ! ", "Révélez votre pouvoir intérieur !", "Accédez au bonheur
absolu !"
Ces slogans, typiques du développement personnel, promettent succès et réussite à celles et ceux qui le voudraient vraiment. Et c’est un business qui se porte bien : le secteur du développement personnel a été évalué à plus de 43 milliards de dollars en 2022, dans un rapport du Grand View Research. “Le piège” nous plonge dans les coulisses et les dérives de cette quête d’un bonheur sur facture.
Manon Mottard et Frédéric Moray ont enquêté sur le séminaire "Les Clés du Succès", leader du secteur en Belgique francophone, avec une question en tête : comment certain·es participant·es, en voulant transformer leur vie, tombent petit à petit, dans un piège ?
Endettement, humiliations, harcèlement : après deux ans d’investigation, les auteurs brisent la loi du silence et donnent la parole à une dizaine d’ancien·nes participant·es et à des expert·es pour mettre à jour les mécanismes bien rodés d’un séminaire, qui mènent à un véritable système d’emprise. Où s’arrête la quête légitime d’introspection et où commence l’endoctrinement ?
Ce podcast propose des outils de réflexion pour ne pas tomber dans le piège. -
Elke vrijdag ontvangt Petra De Pauw een boeiende gast om het te hebben over zijn of haar frietgewoontes. Frietjes als goudgele draad voor een goed gesprek.
-
Keer op keer trok de familie van de psychotische Tolga aan de bel, maar met hun zorgen gebeurde niks. Tot de dag dat Tolga zijn onderbuurman Rens doodstak.
Zo’n moord gebeurt vaker, en geregeld is het verhaal in grote lijnen hetzelfde: iemand met ernstige psychiatrische problemen valt zijn familie, buurman, of een willekeurige voorbijganger aan. Geregeld is de dader al bekend bij justitie of zorginstanties, en hebben familie of buren aan de bel getrokken. Meestal zijn de daders kwetsbare mensen met complexe, ernstige psychiatrische problemen, van wie we vaak al weten dat ze mogelijk agressief kunnen worden. Het gaat dus om misdrijven, gepleegd door mensen die vóór die fatale dag patiënten waren, of hadden moeten zijn.
In Niemandsland onderzoeken Elsbeth Stoker en Dija Kabba hoe het kan dat juist deze groep nog te vaak niet de juiste zorg krijgt.
-
Vlaanderens bekendste francofiel Bart Van Loo vertelt het spannende ontstaan van de Lage Landen. Wat blijkt? We zijn een Bourgondische uitvinding. Een wonderlijke en gevaarlijke reis langs brandstapels, feestelijke banketten, de pest, riddertoernooien, Jeanne d’Arc en de wereldberoemde schilderijen van Jan van Eyck.
-
Elke week praat host Lise Bonduelle in Bar Miroir van De Standaard over drie dingen die onze bekende gast raken, inspireren of beïnvloeden. Aan de hand van fragmenten uit een film, boek of muziekstuk krijg je een inkijk in wat deze persoon drijft, raakt of troost. En cours de route pik je ook meteen wat levenslessen mee en geeft onze gast inspirerende cultuurtips.
-
Peter Van de Veire praat met Bekende Vlamingen terwijl De Zandloper genadeloos loopt. Zoals het leven. Ze kiezen één moment uit hun leven waarvoor ze de tijd mogen terugdraaien en eventueel andere keuzes maken. Of nét dezelfde omdat die de rest van hun leven heeft bepaald.
-
Eén straathoek. Drie waargebeurde verhalen in de Antwerpse Joodse wijk. Een tunnelroof op een bank in 2019. Een aanslag op een Joodse jeugdbeweging in 1980. En een kleutertje dat in 1942 op miraculeuze wijze aan deportatie ontsnapt. Een podcast over de lagen van de geschiedenis. Over het wonderlijk verbonden zijn van alles. En over de kunst van het verdwijnen, voor even of voor altijd. Een co-productie van VRT MAX & MartHa!tentatief
-
Boek, documentaire of podcast? Voorproevers maakt een eigenzinnige keuze uit het non-fictie aanbod. Verwonderd en met open blik interviewen we auteurs of makers over hun werk. Over mens, maatschappij, technologie, geschiedenis,wetenschap, ...
-
Seksuologe Lotte Vanwezemael praat met bekende Vlamingen over verschillende onderwerpen: van de invloed van mama/papa worden op je seksleven tot onzekerheden tijdens het daten, single zijn, de eerste keer en het belang van vriendschappen.
-
In Touché neemt Friedl' Lesage de tijd voor een goed gesprek met een veelzeggende gast over leven en werk, schoonheid en troost, succes en twijfel. Over dromen die zijn uitgekomen en wensen die zijn blijven liggen. Over winst en verlies, over memorabele momenten en vergeten gebeurtenissen. Over eros en thanatos. Over de dingen die het leven de moeite waard maken. Kortom, over alles wat een mens kan raken.
De muziek, gekozen door de gast zelf, is hierbij de toegangspoort. -
Waar voel jij je thuis? Het is een vraag waarop het antwoord een plaats, een mens, een ding maar ook een geur of een uitzicht kan zijn. Zoveel mensen, zoveel verschillende antwoorden. En zijn die BV’s thuis dezelfde als wij ze kennen? Of scheelt er een introverte huismus in die luidruchtige entertainer die wij kennen? Een handige harry in die erudiete prof? Een grapjurk in die ernstige kunstenaar? Anja komt het allemaal te weten in 'Als de muren konden praten'.
- Laat meer zien