Maatschappij & cultuur – België – Populaire podcasts
-
Zussen Evelien en Marlies Bosmans onderzoeken het in mysterie gehulde levensverhaal van hun grootvader Peter. Peter had een miljoenenbedrijf in China, een soort Ali express avant la lettre, maar na zijn dood bleek de familie geen geld te erven, maar vragen. Marlies en Evelien zoeken nu naar antwoorden. Een co-productie van VRT en Lompvis en kwam tot stand met steun van het VAF, deAuteurs en Gemeente Mol.
-
Plof elke week mee in de zetel bij Annelien en Stephanie Coorevits, voor een ongefilterde tête-a-tête over blind dates, zwaartekracht, flirten, co-ouderschap en alles daartussenin. Elke dinsdagochtend in je favoriete podcast-app of via GoPlay.
-
Talloze Clouseau-nummers hebben een plaats veroverd in ons collectief muzikaal geheugen. HLN gaat op zoek naar wat Koen, Kris én miljoenen Vlamingen verbindt. Hoe blijft een band 40 jaar lang harten raken en zalen vullen? Wat is hun succesformule? In deze exclusieve podcast blikken Koen en Kris Wauters met meer dan 20 gasten terug op de strafste Clouseau-momenten, van de beginjaren tot nu.
-
Hoe is het om gevangen te zitten? Wanneer weet je dat je moet scheiden? Klopt het dat veel ceo’s narcisten zijn? Hoe ongezond is eenzaamheid? En waarom schreef de filosoof Montaigne zo vaak over zijn scheten? Sofie Lemaire en haar team gaan op zoek naar antwoorden op grote en minder grote levensvragen.
-
Da's Klote is een podcast van Qmusic waarin Q-dj Vincent Fierens praat over zijn eigen ervaring met teelbalkanker. Een ziekte die vooral voorkomt bij jonge mannen en die je in veel gevallen zelf kan opsporen. Je hoort Vincent in gesprek gaan met mensen die dicht bij hem staan, met lotgenoten en professionals, maar hij deelt vooral zijn eigen verhaal met jou.
-
Vragen stellen over kleine dingen in een grote wereld.
-
Lieven Vandenhaute gaat op zoek naar nieuws dat verbijstert, verbaast of verwondert.
-
Dennis van den Buijs duikt in de wereld van nepnieuws en online bedrog, samen met factcheckers, experten en luisteraars.
Of het nu gaat over de oorlog in Oekraïne, de verkiezingen in Amerika, klimaatverandering of de coronapandemie: elk verhaal z’n complot lijkt het wel. Fakenews, misleiding en propaganda waren nog nooit zo zichtbaar: op sociale media, in onze mailbox of via berichtjes op je smartphone waarin gehengeld wordt naar data en je geldbuidel.
Maar wat is nu echt en wat niet? Hoe weet je dat? Wat is de technologie en het doel erachter? En waarom zijn we zo vatbaar voor oplichting en nepverhalen? -
Elke vrijdag ontvangt Petra De Pauw een boeiende gast om het te hebben over zijn of haar frietgewoontes. Frietjes als goudgele draad voor een goed gesprek.
-
Peter Van de Veire praat met Bekende Vlamingen terwijl De Zandloper genadeloos loopt. Zoals het leven. Ze kiezen één moment uit hun leven waarvoor ze de tijd mogen terugdraaien en eventueel andere keuzes maken. Of nét dezelfde omdat die de rest van hun leven heeft bepaald.
-
Je komt als consument vaak dingen tegen waarvan je denkt: moet dat nu echt? Mensen die de pijlen in de supermarkt niet volgen. Middenvakrijders. Paaseitjes die al met kerst in de winkel liggen… WinWin-host Xavier Taveirne gaat samen met Chaima Saysay en een wekelijkse gast de strijd aan met onze kleine ergernissen van het dagelijkse leven. Omdat een klein beetje ergeren gewéldig kan opluchten.
-
Eén straathoek. Drie waargebeurde verhalen in de Antwerpse Joodse wijk. Een tunnelroof op een bank in 2019. Een aanslag op een Joodse jeugdbeweging in 1980. En een kleutertje dat in 1942 op miraculeuze wijze aan deportatie ontsnapt. Een podcast over de lagen van de geschiedenis. Over het wonderlijk verbonden zijn van alles. En over de kunst van het verdwijnen, voor even of voor altijd. Een co-productie van VRT MAX & MartHa!tentatief
-
In Touché neemt Friedl' Lesage de tijd voor een goed gesprek met een veelzeggende gast over leven en werk, schoonheid en troost, succes en twijfel. Over dromen die zijn uitgekomen en wensen die zijn blijven liggen. Over winst en verlies, over memorabele momenten en vergeten gebeurtenissen. Over eros en thanatos. Over de dingen die het leven de moeite waard maken. Kortom, over alles wat een mens kan raken.
De muziek, gekozen door de gast zelf, is hierbij de toegangspoort. -
Vlaanderens bekendste francofiel Bart Van Loo vertelt het spannende ontstaan van de Lage Landen. Wat blijkt? We zijn een Bourgondische uitvinding. Een wonderlijke en gevaarlijke reis langs brandstapels, feestelijke banketten, de pest, riddertoernooien, Jeanne d’Arc en de wereldberoemde schilderijen van Jan van Eyck.
-
In de podcast 'Over Ons' gaat relatietherapeut Katrien Koolen langs bij Vlaamse koppels met kinderen. Ze spreekt met elke partner apart over hoe ze elkaar vonden, hoe ze zich vermenigvuldigden en hoe ze elkaar vasthouden in de spits van hun leven. Luister mee naar de uitdagingen die deze koppels ervaarde doorheen hun samenzijn en hoe ze erin slagen elkaar telkens weer terug te vinden. Elk koppel spreekt vanuit hun realiteit, hun leven met kinderen. Het resultaat is een ontroerende en inspirerende reis doorheen de tijd en de liefde. De productie en montage van deze podcast gebeurde door Tim Paternoster (aflevering 1 & 2) en Laurens Vanhulle (aflevering 3, 4, 5).
-
Waar voel jij je thuis? Het is een vraag waarop het antwoord een plaats, een mens, een ding maar ook een geur of een uitzicht kan zijn. Zoveel mensen, zoveel verschillende antwoorden. En zijn die BV’s thuis dezelfde als wij ze kennen? Of scheelt er een introverte huismus in die luidruchtige entertainer die wij kennen? Een handige harry in die erudiete prof? Een grapjurk in die ernstige kunstenaar? Anja komt het allemaal te weten in 'Als de muren konden praten'.
-
Niemand vindt u leuk. Pijnlijke woorden die jarenlang bleven sluimeren bij VRT-weervrouw Jacotte Brokken, sinds ze als kleuter gepest werd. Samen met haar psycholoog Lennart gaat ze de strijd met onverwerkte trauma's aan.
Hoe heeft het pesten haar gevormd? Wie was ze vroeger, en wie had ze kunnen zijn? Jacotte deelt haar eigen verhaal, maar ook dat van lotgenoten zoals Otto-Jan Ham, Merol, Bert De Kock en Miss België: Kenza Ameloot. Hun ervaringen tonen de diepe impact van pesten en hoe dat stemmetje “Niemand vindt u leuk” - maar heel moeilijk verdwijnt uit je hoofd.
Met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds. -
Dunya, een jonge Afghaanse vrouw die in Vlaanderen woont, moet trouwen met een jongen die ze nog nooit zag. Ze wil dat niet, en vlucht op een dag weg van huis. Op zoek naar een vrij leven, maar tegelijk ook angstig achterom kijkend naar haar verleden. Uit schrik voor haar eigen familie, en voor eremoord…
'Voor de eer' is een podcast van Debby De Ridder en Nieuwsblad. Het won in 2023 de wedstrijd "De Grote PodCasting" van het Nieuwsblad, waardoor het hele verhaal kon uitgewerkt worden. Productie: Debby De Ridder, Nieuwsblad Podcasts & House of Media
-
Belgen en Nederlanders, ooit waren we inwoners van dezelfde staat: Het Koninkrijk der Nederlanden. Het was in 2015 precies 200 jaar geleden dat dit Koninkrijk ontstond. Op 16 maart 1815 riep Willem Frederik, een telg uit het Oranje-Nassau geslacht, zichzelf uit tot koning der Verenigde Nederlanden en hertog van Luxemburg. En op 21 september 1815 werd hij in Brussel ingehuldigd als Koning Willem I. 15 jaar later, in 1830, was het al uit met zijn Koninkrijk.
-
Iemand zo uitzonderlijks. Iemand met een straf levensverhaal. Iemand zo doorleefd. Iemand zo ongewoon. In elk geval: iemand die ons zo erg kon boeien dat we zijn of haar verhaal met je willen delen.
- Laat meer zien