Waargebeurde misdaad – Populaire podcasts
-
In 2007 sterft Marie-Antoinette Carlier kinderloos en moederziel alleen in een Antwerps rusthuis. Met haar dood komt een waar fortuin vrij: meer dan 200 miljoen euro! Het is het startschot voor de grootste erfenisstrijd die België ooit gekend heeft. Maar waarom leefde de steenrijke juffrouw Carlier voorheen in de kelders van haar kasteel, in haast armoedige omstandigheden? En wie waren de Brazilianen die onverwacht op haar begrafenis opdoken? Achille Van Ingelgem duikt samen met journalist Erik Raspoet in deze onwaarschijnlijke erfeniszaak. Een co-productie van VRT Radio 1 en De Dingen. Met steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds.
-
Voor BNNVARA duikt Janneke Verbaarschot in de duistere wereld achter de Bingo. Want al bijna vijftig jaar speelt het kansspel zich af op de grens van boven- en onderwereld. Hoe heeft het spelletje in de jaren '80 kunnen leiden tot de liquidaties die bekend staan als de bingomoorden? Is de georganiseerde misdaad nog steeds betrokken bij het roemruchte spel? Wat zijn de regels voor het organiseren van een bingo? En hoe verslavend is het spel? Janneke neemt je in deze serie mee langs kienkoningen en bingobejaarden. Een ding is zeker: Na het horen van deze podcast zul je nooit meer hetzelfde naar de Bingo kijken!
Bingomaffia kwam tot stand in samenwerking tussen NPO Luister en BNNVARA, en naar aanleiding van het winnende idee in de eerste NPO Podcastpitch. Samenstelling, redactie en regie: Janneke Verbaarschot en Judith Grobecker.
Interviews, research en redactie: Janneke Verbaarschot
Research, regie en montage: Judith Grobecker
Eindredactie: Camiel van Houdt
Eindmixage: Andy Teerlink
Componist: Merijn Viergever
Met dank aan: David Zandbergen en Simon Heijmans -
In Verraad in de Geschiedenis vertelt David Lucieer over de beroemdste en beruchtste verraders uit het verleden. Soms zijn ze laf, soms dapper, vaak iets ertussenin. Wat drijft hen tot hun daden? En wat zegt dat over ons als mensen? Elke aflevering hoor je een meeslepend verhaal over intriges, machtsspelletjes en de duistere kant van de mens.
Vertelling door David Lucieer. Tekst, research en montage door Thom Aalmoes. Mike Roelofs maakte de muziek, Superpulp het showart. Producent: New Tree Media
Adverteren in deze podcast? [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Welkom in de Verhoorkamer. Een podcastkanaal van de KRO-NCRV en NPO Radio 1 met waargebeurde verhalen van grote moordzaken waarin mogelijk valse bekentenissen zijn afgelegd in de verhoorkamer.
De Restaurantmoord:
De restaurantmoord gaat om een van de meest omstreden strafzaken uit de Nederlandse geschiedenis. Zes jongeren, bekend als ‘De zes van Breda,’ zaten jarenlang vast voor de brute moord in 1993 op een Chinese vrouw, oma Mok. Maar zijn zij wel de daders? In de podcast de restaurantmoord hoor je nieuwe feiten en getuigenissen over fouten en misstanden in het strafrechtelijk onderzoek.
De Pompmoord:
Vier mannen zijn in 2004 veroordeeld voor de moord op een pompbediende in Warnsveld. Maar volgens deskundigen is die veroordeling mogelijk onterecht omdat er in de verhoorkamer een valse bekentenis is afgelegd.
Aan de hand van de originele verhoortapes en het strafdossier hoor je in deze podcast hoe die verhoren gingen en hoe die in hoger beroep tot een veroordeling leiden.
De Verhoorkamer:
Lot Buis is onderzoeksjournalist voor KRO-NCRV en werkte de afgelopen tijd met een groep onderzoeksjournalisten aan de documentaireserie over de Warnsveldse Pompmoord.
Vier mannen werden in 2004 mogelijk onterecht veroordeeld voor de moord op een jonge pompbediende in Warnsveld. Maar wie doet dat nou, een moord bekennen die je niet hebt gepleegd? En… Zou dit jou ook kunnen overkomen? In deze podcast neemt Lot je mee in haar onderzoek naar de valse bekentenis. -
Misdaadjournalist Wouter Laumans, Christian Flokstra en Ayse Çimen, allebei strafpleiter, praten met advocaten en officieren van justitie over bijzondere zaken die hen altijd zullen bijblijven. In deze BNR- podcast geven advocaten en officieren van justitie voor het eerst een unieke inkijk in geruchtmakende strafprocessen.
De podcast bestaat sinds het najaar van 2021 en wist vorig jaar als winnaar uit de bus te komen bij de Dutch Podcast Awards in de categorie crime. In iedere aflevering staat één strafproces centraal waarbij Laumans en Flokstra hun gast kritisch ondervragen en op die manier de zaak tot op de bodem analyseren.
In Napleiten hoor je de ene week alles over aan wietplantages gerelateerde ripdeals. In andere afleveringen word je meegenomen naar een crime passionel óf een ex-TBS-er die opnieuw in de fout gaat. Ook wordt regelmatig teruggekeken op gebeurtenissen die heel Nederland nog helder voor de geest staan. Denk aan de schietpartij in het winkelcentrum in Alphen a/d Rijn of de Damschreeuwer. Napleiten beperkt zich bovendien niet tot alleen maar strafprocessen in Nederland. Ook buiten onze landsgrenzen zijn immers volop interessante zaken te vinden!
Napleiten: wekelijks op BNR Nieuwsradio op zaterdag van 10.00-11.00 uur. Daarnaast zijn ook alle voorgaande afleveringen van de podcast beschikbaar op het BNR-platform of andere bekende podcastplatforms. Napleiten is in november 2023 uitgeroepen tot de Beste Podcast van Nederland.
Over de makers:
Wouter Laumans is misdaadjournalist bij Het Parool. Je kent hem waarschijnlijk als auteur van de bestseller ‘Mocro Maffia’ uit 2014. In 2019 verscheen het vervolg op dit boek: ‘Wraak’. In het verleden schreef Laumans voor NRC, Panorama en Nieuwe Revu.
Christian Flokstra is in 2008 in de advocatuur begonnen nadat hij eerst een jaar als docent en onderzoeker aan de Vrije Universiteit verbonden was. Flokstra was als strafrechtadvocaat onder meer betrokken bij grote strafzaken tegen de georganiseerde misdaad, zoals Passage, Marengo en Eris.
Ayse Çimen begon haar carrière in 2008 bij Spong Advocaten, waar ze zich heeft gespecialiseerd in het strafrecht. Sinds 2017 is Ayse partner bij Takens Admiraal Advocaten te Amsterdam. De praktijk van Çimen bestaat o.a. uit georganiseerde misdaad, witwaszaken, drugshandel, overvallen, inbraken, diefstal, moord, doodslag en overige geweldsdelicten. Op dit moment verdedigt Ayse één van de verdachten van de moord op Peter R. de Vries.
-
Pro Forma is dé actuele podcast over strafrecht, media en politiek. Iedere week geven strafpleiter Christian Flokstra en misdaadjournalist Wouter Laumans, bekend van de podcast Napleiten, onomwonden commentaar en duiding bij lopende strafzaken, mediaperikelen en politieke kwesties. Af en toe schuift een deskundige gast aan die vanuit zijn of haar expertise meer vertelt over het onderwerp van de week.
Daarnaast bespreken Wouter en Christian hun (werk)week en sluiten ze elke aflevering af met het beantwoorden van een ‘verjaardagsvraag’ van een luisteraar. Heb jij een vraag? Stuur ‘m in via social media (@proformapodcast) of mail naar [email protected]
Pro Forma: wekelijks op BNR Nieuwsradio op zondag tussen 12:00-13:00 uur.
Over de makers:
Wouter Laumans is misdaadjournalist bij Het Parool. Je kent hem waarschijnlijk als auteur van de bestseller 'Mocro Maffia' uit 2014. In 2019 verscheen het vervolg op dit boek: 'Wraak'. In het verleden schreef Laumans voor NRC, Panorama en Nieuwe Revu.
Christian Flokstra is in 2008 in de advocatuur begonnen nadat hij eerst een jaar als docent en onderzoeker aan de Vrije Universiteit Amsterdam verbonden was. Flokstra was als strafpleiter onder meer betrokken bij grote strafzaken als Passage, Marengo en Eris.
-
In de podcast 'In de greep van Gaslighting' delen zeven mensen hun ervaringen met gaslighting. Gaslighting is een vorm van emotionele manipulatie, die maakt dat je steeds meer gaat twijfelen aan jezelf en aan je eigen waarneming. Omdat dit proces vaak klein begint en langzaam opbouwt, kun je cruciale signalen missen en merk je het vaak pas op wanneer het aan je zelfvertrouwen begint te knagen. Interviewer Fen Verstappen neemt je iedere aflevering mee langs de verhalen van de sprekers. Naast de ervaringsverhalen, deelt ook psycholoog en gaslighting-expert Alice Vlottes haar inzichten.
'In de greep van Gaslighting' is een initiatief van Psychologie Magazine, iedere maandag vind je een nieuwe aflevering online. Je kunt alle afleveringen beluisteren als je je registreert voor de Mijn Magazines app.
Vermoed je dat je zelf te maken hebt met gaslighting en wil je je niet langer laten ondermijnen? Volg dan onze online training 'Bescherm jezelf tegen gaslighting’ die je kunt vinden op psychologie.nl/gaslighting.
-
Alle ins en outs over de meest spraakmakende rechtszaken. Door rechtbankverslaggever Saskia Belleman en presentator Wilson Boldewijn.
-
Wanneer journalist Lex Boon door kunstdetective Arthur Brand wordt benaderd om samen een mysterie te onderzoeken, raakt hij verwikkeld in een intrigerende zaak: de raadselachtige dood van Jacob die werkte in het museum van een steenrijke sjeik in Qatar. Al snel stuiten Arthur en Lex op Kees Wieringa, voormalig directeur van het museum, die kort na zijn vertrek een onthullend boek publiceerde over de giftige werksfeer en dubieuze praktijken in het museum. Hij denkt te weten wie er betrokken is bij de dood van Jacob. Tijdens hun onderzoek reconstrueren Arthur en Lex Jacobs laatste maanden en ontdekken ze een web van schimmige kunsthandel, politieke spanningen en persoonlijke conflicten in Qatar, een land met weinig vrijheid.
De 7-delige serie is te beluisteren in de app van NPO Luister (https://npo.nl/luister/download-de-app). Op de andere platforms volgen wekelijks nieuwe afleveringen. -
Zware Jongens geeft je duiding bij hét misdaadnieuws van het moment, door journalisten die dicht op het vuur zitten. Journalisten Yelle Tieleman (AD), Jan Meeus (NRC) en Harry Lensink (FTM) bespreken de laatste ontwikkelingen binnen de (georganiseerde) misdaad. En dat is nodig ook.
Want na grote strafzaken tegen Willem Holleeder en Ridouan Taghi is de rust nog lang niet teruggekeerd. Jaarlijks stroomt er voor honderden miljoenen euro’s aan cocaïne ons land binnen. De vermenging van boven- en onderwereld gaat onverminderd door. En om deze criminaliteit de kop in te drukken, zoeken opsporingsdiensten de grenzen op.
Verwacht daarnaast een kijkje in de keuken. Hoe ga je als misdaadverslaggever met je bronnen om? Wie scoort er de meeste scoops? En hoe werkt de media-dynamiek rondom misdaad eigenlijk?
Zware Jongens is een podcast van Dag en Nacht Media voor Podimo en verschijnt iedere zaterdag in je favoriete podcastapp. Petra Urban is verantwoordelijk voor de tekening op het artwork.
-
In de true crime podcast De Zaak X bespreken we met de misdaadverslaggevers van het AD iedere week een spraakmakende of juist minder bekende rechtszaak. Welke indruk maakte de verdachte in de rechtbank? Wat dreef deze verdachte tot zijn daad? Hoe is het nu met de slachtoffers? In elke aflevering hoor je direct welke straf de verdachte krijgt.
-
Na Moorden in de Jaren 80 en 90, duiken we in seizoen 3 van Moorden in de Jaren... in een decennium vol duistere verhalen en intrigerende moordzaken. Vanaf volgende week dinsdag hoor je elke week een zaak uit de jaren '70. Mis dus geen enkele aflevering van Moorden in de Jaren 70.
Research, redactie en productie: Lotte Lentes en Hanneke Hendrix, muziek: Mike Roelofs, in samenwerking met New Tree Media. Adverteren in deze podcast? [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Carrie & Eddie bespreken tweewekelijks op een toegankelijke manier spraakmakende opgeloste Nederlandse moordzaken. Wie denk jij dat het gedaan heeft?
-
Wat betekent het als een moord nooit wordt opgelost? Als een dierbare verdwijnt en er geen antwoorden komen? In ‘Cold cases: Tegen het licht’, een podcast van de Peter R. de Vries Foundation, brengen Kelly de Vries en Annemiek van Spanje in elke aflevering één onopgeloste moord- of vermissingszaken onder de aandacht.
Directeur Kelly de Vries spreekt met nabestaanden en achterblijvers op plekken die voor hen van grote betekenis zijn. Advocaat Annemiek van Spanje duikt in de dossiers en gaat in gesprek met forensische experts, rechercheurs en journalisten. Samen gaan zij op zoek naar antwoorden.
Elke aflevering een nieuw mysterie. Een nieuwe zoektocht naar gerechtigheid.
Vijf weken lang verschijnt er elke donderdag een nieuwe aflevering.
In elke zaak die we bespreken in de podcastserie ‘Cold cases: Tegen het licht’ is een beloning van €100.000 uitgeloofd voor dé gouden tip. Dit geldt voor tips die leiden tot het vinden van een vermiste persoon of de definitieve veroordeling van de dader(s) bij een misdrijf.
De beloningsperiode loopt tot 14 mei 2025. Om in aanmerking te komen voor de beloning, moet de gouden tip vóór deze datum bij de Peter R. de Vries Foundation binnen zijn gekomen. Tippen kan ook anoniem. Meer informatie of een tip doorgeven? Ga naar www.peterrdevries.nl of mail naar [email protected].
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Wat zou jij doen als iemand van wie je houdt wordt afgepakt? Als de onderwereld vol drugs en geweld bij jouw familie op de stoep staat? Het overkomt Koen en Annemarie Meesters uit Groningen.
Hun vader Gerard wordt in 2002 geliquideerd in de deuropening van zijn huis. Acht kogels maken een einde aan het leven van de docent maatschappijleer. Een kille afrekening door een internationaal drugskartel. Gerard is onschuldig. Zijn vrouw en kinderen blijven achter.
De politie denkt al snel te weten wie de opdrachtgever is. Maar tot een rechtszaak komt het niet. Tot grote frustratie van kinderen Koen en Annemarie. Al ruim 20 jaar strijden zij voor gerechtigheid.
Meer verhalen lezen over de zaak? Lees het dossier op onze website.
🙏 Het maken van deze podcast kost veel tijd en geld. Het zou fantastisch zijn als je een abonnement neemt om ons en de journalistiek te steunen. Neem hier een abonnement.
-
Op 24 maart 2023 wordt in het buitengebied van het Brabantse dorp Wouwse Plantage de 58-jarige Gradus Haisch op een gruwelijke manier vermoord. Recht voor de neus van zijn dochter.
In de dagen na de moord krijgt de zaak een verrassende draai. Juist zij en haar vriend zouden de moord hebben beraamd door middel van honderden berichten op Snapchat.
Waarom moest Gradus dood? Welke rol speelde de plek, pal naast de beruchte martelcontainers? En hoe verloopt de rechtszaak tegen de twee? Sven de Laet en Nicole Theuns van Omroep Brabant volgen de zaak. -
In de nieuwe podcastserie ‘Het Drillrap Dossier’ hoor je hoe twee verslaggevers van Omroep West contact weten te leggen met jongeren in de drillrapwereld. Ze weten het vertrouwen te winnen van leidende figuren in drillrapgroepen en leren de geheime codetaal die ze gebruiken.
Drillrap lijkt tegenwoordig in de regio Haaglanden verdwenen, maar dat zit in werkelijkheid anders, onthult deze podcastserie. Is opzwepende drillrap de oorzaak van het geweld? Luister naar wat bestuurders, deskundigen en de drillrappers zelf zeggen. -
Hoi potentiële Waargebeurd volger!
Welkom bij deze podcast!
Ik ben een 24 jarige jongen die tijdens zijn tienerjaren zijn passie ontdekte voor spannende verhalen, waargebeurde misdaden, creepypasta's en urban legends.
Elke dinsdag om 19:00 uur kun je een podcast verwachten over diverse spannende thema’s.
En op vrijdag, eveneens om 19:00 uur, deel ik een waargebeurde Nederlandse moordzaak.
Ik zou het geweldig vinden als je mij volgt en zo nu en dan even deze podcast aan zet.
Mijn main platform is YouTube (Waargebeurd), waar ik ruim 10K abonnees heb! -
Luister hier alle onderzoeksjournalistieke podcasts van de redactie van KRO-NCRV’s Pointer.
Ik heb levenslang:
'De dader krijgt X jaar, maar ik heb levenslang': een veelgehoorde zin onder veel nabestaanden en slachtoffers van ernstige misdrijven. Op papier is er veel geregeld: er is spreekrecht in rechtszaken, schadevorderingen voor slachtoffers en slachtofferhulp. Maar de praktijk blijkt een stuk weerbarstiger. Slachtoffers voelen zich vaak in de kou gezet, in de steek gelaten, alleen met hun verschrikkelijke herinneringen en verdriet.
In de podcastserie 'Ik heb levenslang' onderzoeken journalisten Wil van der Schans en Tom Veldhuijzen de positie van slachtoffers en nabestaanden. De samenleving geniet volop van true crime series, daders in tbs-klinieken krijgen een tweede kans, maar is er wel voldoende oog voor de nabestaanden en de slachtoffers?
--------------------------------------------------------------
Spionnen op de Noordzee:
Russische spionageschepen bezoeken stiekem onze kust. Dagenlang liggen ze stilletjes in ons deel van de Noordzee boven belangrijke datakabels, gasleidingen en bij windparken. Bereidt Rusland zich voor op sabotage van onze infrastructuur op zee?
Onderzoeksjournalisten Peter Keizer en Sander Bartling van KRO-NCRV Pointer zoeken het in deze podcast uit.
--------------------------------------------------------------
Het Escortbedrog:
Margretha van de Laar is zangeres, fitnessgoeroe én eigenaar van het grootste en meest beruchte escortbureau van Nederland. Met haar miljoenenimperium laat ze een spoor van vernieling achter. Ze spint een web van misleiding, oplichting en bedrog, maar bleef jarenlang uit handen van justitie. Hoe kon dat gebeuren?
Onderzoeksjournalisten Klaas den Tek en Jerry Vermanen, van KRO-NCRV Pointer, zoeken het uit in de podcast Het Escortbedrog.
--------------------------------------------------------------
De Schuldigen:
1 op de 11 mensen heeft problematische schulden. Dat kan iedereen overkomen. Je kunt je baan verliezen, ziek worden of toeslagen terug moeten betalen.
En als je schulden hebt, krijg je ook nog eens het verwijt dat het aan jou ligt. Dubbel ellendig.
De maatschappelijke kosten van mensen met problematische schulden zijn 8,5 miljard euro. Denk aan uitkeringen, schuldhulpverleners, extra zorgkosten. Terwijl er 3 miljard schuld uitstaat. Waarom lossen we het schuldenprobleem niet op?
Ids Nicolai en Joga Brouwers van KRO-NCRV Pointer onderzochten het systeem van schuld en boete.
Credits:
Met speciale dank aan Sabrina, Soerish, Jeroen en Patricia.
Mixage Darius Timmer. Eindredactie: Marion Oskamp en Sander Bartling, coördinatie Evelien Veldboom en Ruben Borger. Chef redactie Wil van der Schans.
Vormgeving Mark Jan van Tellingen en Femmy Kloos, communicatie en online Marlies van de Meent, Xanne Visser en Marie-Anne Faustinelli.
Lees meer op kro-ncrv.nl/schuld -
In True Crime Pro's neemt Carine Voshaar (a.k.a. Carrie van Moordzaken) je mee in de complexe wereld van criminaliteit en opsporing. Echte misdaad. Echte verhalen. Echte experts. Carrie spreekt de mensen die er écht bij waren—van opsporingen tot zware misdaden. De meest spraakmakende zaken, vanuit de ogen van de pro’s.
Volg de podcast en mis geen aflevering!
Beluister gratis op Spotify de boeken van True Crime Pro's:
📚 Johan van Kastel - Mijn kop moest eraf
📚 Diederik de Geus - Niets is wat het lijkt
📚 Sebas Diekstra - De Tindermoord
📚 Pascale Bruinen - Mijn eerste lijk is gelukkig vers
📚 John Pel - Sporen liegen niet
📚 Marcel van de Ven - De Kooi
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Laat meer zien