Afgespeeld
-
In december 2024 werd in België voor het eerst een jongen geopereerd die onvruchtbaar was door een kankerbehandeling als kind. Nu zal hij hoogstwaarschijnlijk toch kinderen kunnen krijgen. En dat is een wereldprimeur. Hoe wetenschappers dat weeral voor elkaar hebben gespeeld, komt biomedicus Ellen Goossens van de VUB je vertellen.
Gastspreker: Ellen Goossens Presentatie: Koen Fillet Redactie: Helene Vanlathem Eindredactie: Katleen Bracke Montage: Wederik De BackerDeze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, Antwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van VRT en de Vlaamse overheid.
-
Pensioen: eindelijk of nu al? Christel Van Dyck is op de vroegste datum gestopt: “Ik heb 1 jaar over die beslissing gedaan. Soms ben ik beschaamd dat ik al met pensioen ben. Ik sta nog steeds vroeg op, enkel in het weekend slaap ik uit. Als ik ‘s middags ‘n serie bekijk, voel ik me schuldig. Pas op m’n 65ste ga ik dat kunnen loslaten.” Gerontoloog Veerle Baert: “Ik raad mensen aan om hun pensioen goed voor te bereiden. Bedenk hoe je het financieel, organisatorisch en emotioneel gaat aanpakken.”
-
Dit moet de stilste aflevering van Eerste hulp bij klassiek ooit zijn. De Amerikaanse componist John Cage schrijft in de jaren 50 van de vorige eeuw zijn compositie 4’33’’, vier minuten 33 seconden – nu ja – stilte. De een vindt het geniaal, de andere een grap. Sander is enthousiast, maar hoe spannend kan 4’33’’ stilte echt zijn? En wat is dat met John Cage en zijn paddenstoelen, zitten die hier voor iets tussen?
Moeilijke woorden: prepared piano, aleatorische muziek. -
Kadootjes en champagne? Check! Lady in kersttenue? Check! Onze broer Robbert met spijt en onze schoonzus Julie met pinguïnimitaties? Dubbel check! Onze laatste aflevering van dit seizoen is een specialleke. Tussen boom en haard heeft dit olijke quatro het over uit de hand gelopen kerstfeesten en falikant foute kado's, maar ze ontleden ook het eerste podcastseizoen en blikken vooruit naar het tweede. Met een pluizige extra gast op het tapijt.
Kerstalbum Céline Dion
ShownotesSee omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Reis mee terug in de tijd naar begin jaren 2000, toen Breughelmaaltijden nog écht hip waren en vijf studenten op kot gingen in Wijk 8, nummer 17. Kortweg: W817. Samen met Tom, Carlo en Jasmijn - die in het ‘echte’ leven Danny Timmermans, Jenne Decleir en Aagje Dom durven te heten - blikken we in deze nostalgiespecial terug op 131 knetterknotse afleveringen van de populaire Ketnetreeks. Met onthullingen over niet-te-grote borsten, Atomium-photoshops en een gedupeerde Michel Follet. Ja, het was weer wa!
(Deze aflevering werd opgenomen voor we het droeve nieuws over Aron Wade vernamen)
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
In de haven van Antwerpen zorgen rivierloodsen ervoor dat de schepen veilig de Schelde kunnen opvaren richting de zee. Hij stapt aan boord en neemt dan de navigatie van het schip over. Bart Gonnissen is zo’n rivierloods. Hij kent Schelde als zijn broekzak. Iedere boei, ieder lichtje en alle dieptes kent hij uit zijn hoofd.
-
Is factchecking dood nu Mark Zuckerberg alle contracten opzegt voor factcheckers op Facebook? Jan Jagers van De Checkers werkt via de Knack-redactie ook als factchecker voor Facebook in ons land.
Gili is boos op de paranormale quatsch in James & Co op Play4, hij waarschuwt andermaal voor helderzienden. -
waarin we ons als fans van het sandalengenre afvragen welke geschiedenislessen we kunnen trekken uit een Hollywoodblockbuster.
Deze aflevering is een live opname van een publiekslezing in Kinepolis Antwerpen (25 november 2024).
WIJ ZIJN: Jonas Goossenaerts (inhoud en vertelstem), Filip Vekemans (montage), Benjamin Goyvaerts (inhoud) en Laurent Poschet (inhoud).
WIL JE ONS EEN FOOI GEVEN? http://fooienpod.com/geschiedenisvoorherbeginners. Al schenkt u tien cent of tien euro, het duurt tien seconden met een handige QR-code
WIL JE ADVERTEREN IN DEZE PODCAST? Neem dan contact op met [email protected]
MEER WETEN? Onze geraadpleegde en geciteerde bronnen:
Beard, M., Keith, H. (2011). The Colosseum. Profile Books. Londen.
Koster, A., Mols, S. (red.) (2016). Gladiatoren, helden van het Colosseum, Uitgeverij Vantilt. Nijmegen.
Gabucci, A. (2002). The Colosseum. Getty Trust Publications. Los Angeles.
Meier, F. (2017). Gladiatoren. Volksvermaak in het Colosseum. Athenaeum - Pollak & Van Gennep. Amsterdam.
Lendering, J., Mainzer Beobachter (blog). https://mainzerbeobachter.com/2024/08/06/het-colosseum-2-bezoekers/ (geraadpleegd op 15/12/2024)
Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.