Afleveringen
-
Het is Prinsjesdag, de officiële start van het politieke jaar. Na de Troonrede en het aanbieden van de Miljoenennota is morgen de Tweede Kamer aan zet. Daar wordt twee dagen lang het belangrijkste debat van het jaar gevoerd, de Algemene Politieke Beschouwingen.
Met dit jaar nieuwe verhoudingen. Er is een nieuw soort kabinet, dat zich extra-parlementair noemt. Drie coalitiepartijen regeerden niet eerder mee, en de minister-president is onervaren.
In de podcast vertelt parlementair verslaggever Jorn Jonker waar de spanningen zitten, ook achter de schermen, en waar de kansen en uitdagingen liggen voor het kabinet en voor de oppositie. Oud minister- en oud-D66 leider Alexander Pechtold vertelt hoe hij jarenlang te werk ging, en wat het belang is van dit twee dagen durende debat.
Reageren? Mail [email protected]
Presentatie en montage: Mattijs van de Wiel
Redactie: Lieke Loman & Rosanne Sies -
Welkom op Ikaria. Een bergachtig Grieks eiland in de Egeïsche zee, met schilderachtige baaitjes, witte huisjes en prachtige uitzichten.
Maar dat is niet wat Ikaria zo bijzonder maakt. Het eiland is een blue zone; een plek waar uitzonderlijk veel mensen ouder worden dan 100.
In deze podcast verklapt Eline Slagboom, hoofdonderzoeker bij de Leiden Langleven-studie van het LUMC, hét geheim voor een lang leven.
Reageren? Mail [email protected]
Presentatie en montage: Dieuwke Teerstra
Redactie: Anouk Kantelberg -
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
Het werd gezien als het belangrijkste moment van de campagne: het presidentsdebat tussen Donald Trump en Kamala Harris. Marieke, Rudy en Ryan bespreken het uitvoerig. En Bureau Washington is uitgenodigd voor een Correspondents diner in D.C. dus de nodige overhemden moeten nog gestreken worden.
En ze staan stil bij de mooiste stem van Hollywood. James Earl Jones overleed op 93-jarige leeftijd maar zijn stem is onsterfelijk
Wil je reageren of heb je een vraag? [email protected]
Presentatie: Marieke de Vries, Ryan Hermelijn en Rudy Bouma
Redactie en montage: Jesse Nijmeijer
Eindredactie: Lars Hulshof -
De doelstellingen stonden al vast, vandaag maakt het kabinet Schoof bekend hóe die bereikt moeten worden.
Vandaag werd het Regeerprogramma bekend, met daarin de uitwerking van het Hoofdlijnenakkoord van afgelopen voorjaar. Hierin staat welke beleidsmaatregelen de nieuwe ministers willen gaan nemen.
Hoe ziet het ‘strengste asielbeleid ooit’ er in de praktijk uit? Hoe wil het kabinet de woningcrisis aanpakken? En hoe gaat de minister van landbouw het stikstof- en het mestprobleem oplossen zonder de veestapel te verkleinen?
Politiek verslaggever van Nieuwsuur Arjan Noorlander las het programma meteen toen het binnen kwam, om er zo snel mogelijk in de podcast over te kunnen vertellen.
Reageren? Mail [email protected]
Presentatie en montage: Mattijs van de Wiel
Redactie: Lieke Loman -
Het veelbesproken tv-programma B&B Vol Liefde komt weer tot een eind. Vanavond wordt de reünie van dit seizoen uitgezonden. Opnieuw zochten B&B-houders in het buitenland naar de liefde. En weer keken 1,5 tot 2 miljoen mensen elke avond en werd het veelbesproken bij het koffiezetapparaat. Wat is de impact van meedoen aan zo'n reality-programma? En hoe is dat veranderd sinds het eerste reality-programma op de Nederlandse tv verscheen, met alle verhalen die er zijn over tv in dit genre?
In podcast de Dag tekenen we twee verhalen op van deelnemers aan dit soort programma's nu en vroeger. Oud-deelnemer aan B&B Vol Liefde Petri Damen kreeg volop begeleiding maar moest na afloop toch nog flink bijkomen van alle negatieve reacties. Hoe anders was dat begin jaren '90 toen de KRO de eerste realitysoap van ons land uitzond: Nummer 28. Sander Buckers deed daar aan mee en kreeg geen begeleiding. Maar merkte hoe mooi het was om impact te maken in zo'n programma.
Reageren? Mail naar [email protected].
Presentatie & montage: Marco Geijtenbeek
Redactie: IJsbrand Terpstra -
Voor de eerste keer schudden Kamala Harris en Donald Trump elkaar de hand en konden ze met elkaar in debat. Wat hadden ze elkaar te zeggen?
Amerika-deskundige Paul Verhagen van het Haags Centrum voor Strategische studies bleef ervoor wakker vannacht: het eerste debat tussen de twee presidentskandidaten in aanloop naar de verkiezingen in november. Een debat waar volgens hem, meer dan normaal, veel vanaf hing.
De Democratische presidentskandidaat Kamala Harris wordt in de eerste reacties gezien als de winnaar van het debat. Wat waren haar sterke en zwakke momenten? En hoe deed Trump het?
Reageren? Mail [email protected]
Presentatie en montage: Elisabeth Steinz
Redactie: IJsbrand Terpstra -
Het kabinet schrapt het bestaande stikstof- en natuurbeleid, maar welke plannen ervoor in de plaats komen, dat is nog niet bekend. De BBB-minister is ermee bezig, verzekert de partij, maar coalitiepartners VVD en NSC zijn er niet gerust op.
In aanloop naar Prinsjesdag lichten we in de podcast een paar politieke hete hangijzers uit: na Financiën en Asiel en (arbeids)migratie volgt vandaag het stikstofdossier.
Melkveehouder Marije Klever vertelt vanuit haar stal met koeien wat het wachten op plannen voor haar en andere boeren betekent. Ze begrijpt dat de BBB-minister tijd nodig heeft om de puzzel te leggen, maar ze zegt ook: 'Het voelt alsof je naar een brandend huis staat te kijken, maar we kunnen nog niet gaan blussen.'
Volgens politiek verslaggever Lars Geerts zijn er momenteel veel onderwerpen waar de coalitie van kan gaan wankelen, maar landbouw is wel een hele belangrijke. 'Voor BBB is landbouw een raison d'être, wat doet die partij als NSC en VVD besluiten om met de oppositie mee te stemmen?'
Reageren? Mail [email protected]
Presentatie en montage: Elisabeth Steinz
Redactie: Rosanne Sies en Marco Geijtenbeek -
Rik Dokter en Wies Klarenbeek vertellen hoe zij het leven niet meer zagen zitten en geen andere oplossing zagen dan zelfdoding. Uiteindelijk vonden ze toch een uitweg.
Het is na dementie en kanker de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland: zelfdoding. Gemiddeld maken vijf mensen per dag een einde aan hun leven. Rik Dokter en Wies Klarenbeek wilden dat ook. Het is Wereld Suïcide Preventie Week en zij vertellen in deze podcast hoe het hen lukte om weer perspectief te vinden.
Voor wie denkt aan zelfmoord of zich zorgen maakt om iemand: praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op 113.nl of telefonisch op 113 of 0800-0113.
Reageren? Mail [email protected]
Presentatie en montage: Elisabeth Steinz
Redactie: Ivo Talsma -
De verkiezingen zijn écht dichtbij als de eerste poststemmen, beginnend in North Carolina, op de mat vallen. Iets waar Trump zich nog zo tegen verzette in 2020.
Naast Donald Trump zien Ryan en Marieke dat de rest van de familie Trump ook niet stil zit de laatste tijd. Zo komt Melania met een boek.
Verder is de film over Ronald Reagan in première gegaan. Een politicus waar Trump zichzelf maar al te graag mee vergelijkt. Ryan en Marieke zitten in een pop-up bioscoop, maar Rudy had de primeur en heeft de film al gezien.
En het debat tussen Harris en Trump komt eraan. Harris sluit zich vast op om zo goed mogelijk voor de dag te komen aanstaande dinsdag.
Wil je reageren of heb je een vraag? [email protected]
Presentatie: Marieke de Vries, Ryan Hermelijn en Rudy Bouma
Redactie en montage: Jesse Nijmeijer
Eindredactie: Lars Hulshof -
Huisarts Valentine Endtz ging zelf op onderzoek uit om het plaatsen van spiraaltjes voor vrouwen minder pijnlijk te maken. Precieze cijfers zijn er niet, maar rond de twintig procent van de vrouwen ervaart pijn bij de plaatsing, soms zelfs zo hevig dat ze bijna flauwvallen. Dat moet en kan anders, zegt Endtz, die nu met een methode werkt die ze op YouTube vond. "Ik merk dat het verschil maakt, het verdooft een deel van de ingreep, maar ik wil heel graag betere instructies."
Als mannen worden gesteriliseerd, worden zij tijdens de ingreep standaard verdoofd tegen de pijn. Vrouwen die een spiraaltje laten plaatsen, niet. De discussie hierover is de afgelopen maanden losgebarsten en heeft er inmiddels toe geleid dat artsen de richtlijnen voor pijnbestrijding gaan veranderen. Een crowdfundingsactie haalde deze week binnen een dag genoeg geld op voor meer onderzoek.
Anouk, Louisa en Irene vertellen in de podcast over hun ervaringen. "Ik schreeuwde: stoppen, stoppen, ik denk dat ik ga flauwvallen."
Reageren? Mail [email protected]
Presentatie en montage: Elisabeth Steinz
Redactie: Rosanne Sies en Lieke Loman -
Vrijwel elke dag zit in een Russische rechtbank iemand die is opgepakt om politieke redenen. Soms wordt dat een bericht in de media, maar veel meer mensen blijven anoniem. Rusland-correspondent Geert Groot Koerkamp gaat naar hun rechtszaken toe, soms wel een paar keer per week. Hij vertelt in deze podcast wie zij zijn.
Presentatie en montage: Dieuwke Teertstra
Redactie: Lieke Loman & IJsbrand Terpstra
Reageren? Mail [email protected] -
450 meter onder de grond bevindt zich in Finland de grootste opslag voor nucleair afval: Onkalo. Het is de enige definitieve opslagplaats voor radioactief afval ter wereld. Hier in Nederland krijgen we ook meer kernafval, want er komen nieuwe kerncentrales. Vandaag verschijnt een advies aan de regering hoe om te gaan met radioactief afval. Weinig energievormen roepen zoveel discussie op. En daarom aan hoogleraar energie-ethiek Behnam Taebi, de vraag: Wat te doen met kernafval?
-
Het coalitieakkoord wordt uitgewerkt, Prinsjesdag komt eraan en tot die tijd lichten we in De Dag een paar Hete Haagse Hangijzers uit. Vandaag: financiën.
Na een marathonoverleg van tien uur was vorige week vrijdagochtend de boodschap van het kabinet dat de coalitiepartijen het eens zijn geworden over de begroting voor volgend jaar. Maar, vertelt politiek verslaggever Marleen de Rooy, dat ging niet zonder slag of stoot. Financiën is altijd een moeilijk onderwerp, zegt ze, zeker als er zoals bij deze vier partijen een fundamentele ideeënstrijd achter de cijfers schuilgaat. En helemáál als er onderling weinig vertrouwen is.
In deze podcast zet zij op een rij wat de plannen nu zijn: wie krijgt er geld, en wie niet? En Vinzenz Ziesemer is directeur van het Instituut voor Publieke Economie, een denktank in Den Haag. Hij doet veel onderzoek naar begrotingsbeleid en hield de plannen zoals ze nu bekend zijn tegen het licht. Hoewel hij de politieke keuzes snapt, maakt hij zich zorgen over 'fictieve bezuinigingen' en de langere termijneffecten van een 'rommelig compromis'.
Presentatie en montage: Elisabeth Steinz
Redactie: Ivo Talsma en Rosanne Sies
Reageren? Mail [email protected] -
Het waren 'maar' verkiezingen in twee deelstaten in Oost-Duitsland, toch zijn de verkiezingsoverwinningen van extreem rechts en conservatief links in Thüringen en Saksen het gesprek van de dag in Duitsland.
Correspondent Charlotte Waaijers vertelt in deze podcast over de aantrekkingskracht van deze politieke extremen en wat dit zegt over de koers die Duitsland ingeslagen lijkt.
Reageren? Mail [email protected]
Presentatie en montage: Elisabeth Steinz
Redactie: Anouk Kantelberg -
Kamala Harris en haar running mate Tim Walz gaven deze week hun eerste gezamenlijke televisieinterview. Rudy en Ryan keken op de redactie naar CNN en praten je bij.
RFK houdt het voor gezien. Hij hangt zijn eigen campagne aan de wilgen en schaart zich nu achter Donald Trump.
En wat is dat toch met Donald Trump en Hannibal Lecter?
Wil je reageren of heb je een vraag? [email protected]
Presentatie: Rudy Bouma en Ryan Hermelijn
Redactie en montage: Jesse Nijmeijer
Eindredactie: Lars Hulshof -
Een groot deel van de Limburgse politiek hoopt dat het Limburgs, net als het Fries, een officiële taal kan worden. Statenleden brengen daarom vandaag een bezoek aan Friesland. Ze willen horen wat de voor- en nadelen zijn van zo'n speciale status van de taal.
Zanger, muzikant en Limburger Frans Pollux denkt, schrijft en zingt in het Limburgs en is groot voorstander van de bescherming en het behoud van de vele dialecten die er in Limburg gesproken worden. Hij vertelt hoe het is om in dialect opgevoed te worden en hoe zo'n taal je als mens vormt. Daarbij laat hij ook een bijzondere opname horen van zijn vader die Bargoens sprak, gemengd met een dialect uit Venlo. Maar met al die verschillende dialecten rijst wel de vraag: bestaat er wel zoiets als 'de Limburgse taal'?
Reageren? Mail [email protected]
Presentatie en montage: Elisabeth Steinz
Redactie: Rosanne Sies en Judith van de Hulsbeek -
Het Israelische leger is sinds gisternacht bezig met een aanval op de bezette Westelijke Jordaanoever. Het is de grootste aanval in 20 jaar, die nog meerdere dagen kan doorgaan. Waarom valt Israël nu meerdere steden op de Westelijke Jordaanoever aan en wat is Israels plan met dit gebied? In deze Podcast praten we met onze correspondent Sander van Hoorn en met de Nederlandse Palestijn Omar As Sadeh die vanuit de Westoever onderweg terug is naar Nederland. Ze signaleren beiden dat Israël de bezetting van de Westbank steeds verder uitbreidt.
-
Afrika-correspondent Elles van Gelder maakte een bijzondere reis naar de grens tussen Sudan en Zuid-Sudan. Daar worden Sudanezen opgevangen die het geweld en de hongersnood in hun land ontvluchten.
In Sudan woedt al anderhalf jaar een burgeroorlog. Meer dan tien miljoen Sudanezen zijn op de vlucht geslagen. Volgens de Verenigde Naties lopen zeker 750 duizend mensen op korte termijn te sterven door honger. Toch lijkt de wereld Sudan te vergeten.
In de podcast vertelt Elles van Gelder over arts Nhial die ondervoede kinderen behandelt, universiteitsdocent Yasin die nu parfum verkoopt op straat en student Rami. Hij vluchtte met als bagage een koffer vol met boeken.
Presentatie en montage: Mattijs van de Wiel
Redactie: Judith van de Hulsbeek
Reageren? Mail [email protected] -
Het coalitieakkoord wordt uitgewerkt, Prinsjesdag komt eraan en tot die tijd lichten we in De Dag een paar Hete Haagse Hangijzers uit. Vandaag: wie laat je binnen, en wie niet?
Het kabinet praat vandaag achter de schermen over het beperken van de instroom van buitenlanders in Nederland. Daarbij gaat het om zowel arbeidsmigratie als asiel. Politiek verslaggever Jorn Jonker legt uit wat er op tafel ligt en op welke terreinen de coalitiepartijen mogelijk gaan botsen, ook al zijn ze het er alle vier over eens dat de instroom omlaag moet.
Jeroen van Bergeijk is undercoverjournalist en schreef de afgelopen jaren voor onder andere de Volkskrant artikelen over de mensen waar het kabinet op dit moment plannen over maakt. Zoals dus arbeidsmigranten, maar ook de asielmigranten die aankomen in Ter Apel. Deze groepen leven volgens hem in parallelle werelden die onterecht onzichtbaar blijven.
Reageren? Mail [email protected]
Presentatie en montage: Elisabeth Steinz
Redactie: Judith van de Hulsbeek en IJsbrand Terpstra -
De aankomend burgemeester van Rotterdam, Carola Schouten, kan haar borst nat maken, want Rotterdam is geen makkelijke stad om te besturen. Dat zeggen Rotterdammers zelf en zei ook vertrekkend burgemeester Aboutaleb gisteren tijdens zijn afscheid. Hoewel Schouten de stad goed kent, en er volgens de gemeenteraad ook goed past, is haar taak complex.
In deze podcast hoor je verschillende bekende en minder bekende Rotterdammers met hun boodschap aan de nieuwe burgemeester. En Eeva Liukku, hoofdredacteur van het Rotterdamse journalistieke platform Vers Beton, schetst hoe moeilijk het is voor de burgemeester om aan de verwachtingen te voldoen - deels door de altijd kritische houding van Rotterdammers, maar ook omdat de mogelijkheden van een burgemeester beperkt zijn.
Reageren? Mail [email protected]
Presentatie en montage: Elisabeth Steinz
Redactie: IJsbrand Terpstra en Lieke Loman - Laat meer zien