Whisky Magazine Podcasts

  • DET KAN VARA MEDIUMROSTAT FÖR MIG. David dricker gammel-samples och vi avslutar (?) "inte råd att öppna"-tråden samtidigt som det slängs dartpilar i ballongaffären när vi dissar fordon och whisky för sista (?) gången. Därefter blir det både lignin och cellulosa när vi återigen hälsar på våra älskade fat. Veckans ord är tittglas och veckans destilleri är irländska Tipperary distillery. Och dit är det långt, det vet ju alla.Monchichi, som det tydligen inte stavas! Hur kan man ha två h bredvid varandra?!https://sv.wikipedia.org/wiki/MonchhichiVad var det i glaset?David drack något klart gott sherrylagrat, blint. Mathias körde på Johnnie Walker Black. Jeroen hade denna Booker’s från Tomas Andersson, tack tack tack igen för dessa tre samples Tomas:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/216477/bookers-07-1-month-7-daysMer bilar och whisky – Macallan goes Bentley!https://www.bentleymotors.com/en/world-of-bentley/beyond-100/bentley-and-the-macallan.htmlRostning och kolningLänken som ger dig precis alla artiklar av den underbara Wisniewski:https://whiskymag.com/contributors/ian-wisniewskiExempel på skitroliga pappaskämt i artiklar han skrivit: https://whiskymag.com/story/a-view-to-a-kilnhttps://whiskymag.com/story/grist-to-themillhttps://whiskymag.com/story/its-all-going-down-the-tubeshttps://whiskymag.com/story/no-spain-no-grainhttps://whiskymag.com/story/peat-performancehttps://whiskymag.com/story/staringdownabarrelhttps://whiskymag.com/story/still-very-importanthttps://whiskymag.com/story/whisky-worts-and-allhttps://whiskymag.com/story/yeast-of-edenKolning av fat på film:https://www.youtube.com/watch?v=u-2Vpc0KgXMTunnbinderi på svenska finns det inte gott men tacka gudarna för Thorslundkagge:https://www.youtube.com/watch?v=TeOSxN8_kfQMer om kolning:https://www.facebook.com/watch/?v=1352548598413640Melander, Roger, ”Box Advanced Master Class No. 1 [Toasting levels]”, 2013: http://masterclass.boxwhisky.se/sv/toastingSe ocksåhttps://highcoastwhisky.se/wp-content/uploads/2019/04/masterclass-1_1.pdfÄven här har Wisniewski gjort ett pappaskämt i Whisky Magazine:https://whiskymag.com/story/lets-do-the-char-charBell, Emily, ”What are barrel char levels and how do they affect the way my whiskey tastes?”, 5/2 2016:http://vinepair.com/wine-blog/what-are-barrel-char-levels-and-how-do-they-affect-the-way-my-whiskey-tastes/Bygrave, Sam, ”Lock, stock & smokin’ charred barrels”, 20/3 2013:http://australianbartender.com.au/2013/03/20/lock-stock-smokin-charred-barrels/Adsorbera:https://sv.wikipedia.org/wiki/AdsorptionVeckans ord: tittglasFör det här med bobbin (också kallat striking block), kolla denna orubricerade dokumentärfilm om produktion av skotsk whisky på 1950-talet, digitaliserad av PeriscopeFilm.com och upplagd med den säljande titeln ”1950s SCOTTISH WHISKY DOCUMENTARY FILM SCOTCH DISTILLERY GLENROTHES GLENLIVET WHISKEY15554”: https://archive.org/details/15554scottishwhiskeyvwrPå engelska brukar dessa glas/fönster kallas sight glass.Veckans destilleri: Tipperary!Hemsida:https://www.tipperarydistillery.ie/Javisst är deras pannor från Hoga just Hogapannor, kolla bara den här länken!https://www.irishtimes.com/business/agribusiness-and-food/tipperary-whiskey-distillery-opens-with-750-000-local-and-eu-funding-1.4435653Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhiskyBli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960

  • TORV STÖRRE ÄN ALLT. David är på torv-offensiv och här ska ni få höra. Jeroen har blivit gubbe, negativ särbehandling av unga i whiskyvärlden och svarta pannor är coolt, Eden mill är små. Sådeså.Ett stort grattis till Jeroen som just fyllt 50! Vad var det i glaset? Mathias hade Ledaig 10:https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/ledaig-8539001/David sög på en Cutty Sark från tidigt 1970-tal, och Jeroen hade Limousin från Mackmyra:https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/mackmyra-5536001/Leo Hallengren är återuppstånden!Mycket mycket bra poänger kring faran av negativ särbehandling av unga i whiskyvärlden!En miljon länkar om torv… Och en ursäkt från David för hans absolut ostoppbara mundiarré i detta avsnitt…!Broom, Dave, ”Peat terroir and its impact on whisky”, 17/5 2016: https://scotchwhisky.com/magazine/features/9292/peat-terroir-and-its-impact-on-whisky/Broom, Dave, ”Phenol fables: peat’s secrets uncovered”, 16/5 2016: https://scotchwhisky.com/magazine/features/9293/phenol-fables-peat-s-secrets-uncovered/Derbidge, Dave, ”The complete guide to peat and peated whisky”, 28/12 2020: https://www.whiskyandwisdom.com/the-complete-guide-to-peat-and-peated-whisky/Harrison, Barry & Fergus G. Priest, ”Composition of peats used in the preparation of malt for Scotch whisky production: Influence of geographical source and extraction depth”, Journal of Agricultural and Food Chemistry 57 (2009), s. 2385–2391:https://pubs.acs.org/doi/10.1021/jf803556yHarrison, Barry, Joanne Ellis, David Broadhurst, Ken Reid, Royston Goodacre & Fergus G. Priest, ”Differentiation of peats used in the preparation of malt for Scotch whisky production using Fourier transform infrared spectroscopy”, Journal of the Institute of Brewing 112 (2006), nr. 4, s. 333–339:https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/j.2050-0416.2006.tb00739.xHayes, Annie, ”Everything you wanted to know about peat”, 28/2 2020: https://www.masterofmalt.com/blog/post/everything-you-wanted-to-know-about-peat-but-were-afraid-to-ask.aspxStrengell, Teemu, ”Peat”, 13/2 2011: http://whiskyscience.blogspot.se/2011/02/peat.htmlStrengell, Teemu, ”Peat Terroir”, 29/5 2011: http://whiskyscience.blogspot.se/2011/05/peat-terroir.htmlIan Wisniewskis texter kan alltid starkt rekommenderas och i detta sammanhang särskilt:”Peat performance”, Whisky Magazine 24 (2002): https://whiskymag.com/story/peat-performanceTorvkorvar:https://airanlot.wordpress.com/2012/05/18/peat-cutting-in-the-21st-century/Video på maskin som bajsar torvkorvar:https://www.youtube.com/watch?v=11SGolwiIzwBilden från Alamy som David skickade i chatt till Jeroen och Mathias:https://www.alamy.com/stock-photo-peat-cutting-barvas-isle-of-lewis-outer-hebrides-highlands-islands-31507604.html?imageid=D1E144E6-6CDF-410A-A896-6486E232ACBC&p=6893&pn=2&searchId=0960210e6bb3b4eeab489dc75509a5ea&searchtype=0George N. Bathgates suveränt intressanta och galet nördiga artikel som David tog upp:”The influence of malt and wort processing on spirit character: the lost styles of Scotch malt whisky”, Journal of the Institute of Brewing 125, nr. 2 (2019), s. 200–213:https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/jib.556Vikingmalt som David nämnde:https://www.vikingmalt.com/David gillar Mackmyras Svensk rök:https://tjederswhisky.se/mackmyra-svensk-rok/Veckans ord: emissivitethttps://en.wikipedia.org/wiki/EmissivityBurn Stewart Distillers äger Bunnahabhain, Deanston, och Tobermory som gör den Ledaig som Mathias sippade på. Veckans destilleri: Eden MillHemsida: https://www.edenmill.com/Här lite om deras whiskies:https://www.edenmill.com/whisky-cat-4Man ska alltid kolla på scotchwhisky.com:https://scotchwhisky.com/whiskypedia/2985/eden-mill/En trea whisky på insta får man ju inte missa asså:https://www.instagram.com/entreawhisky/Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhiskyBli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960

  • Hjulen på bussen snurrar runt, runt, runt. Idag vrider vi oss runt vår egen axel och snackar runt hjul, närmare bestämt whiskyhjul -- Smarta hjälpmedel för att sätta smaknoter och doftintryck. Ännu mera kul, men inte hjul, är vår lilla påhälsning på destilleriet Ailsa bay. Häng med!Vad var det i glaset?Mathias dubbeldrammade en Benromach 10 YO 100° Proof (inte just nu på Bolaget, en bra whisky!) och en Johnnie Walker Black:https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/johnnie-walker-8849201/Jeroen körde med Cutty Sark Prohibition:https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/cutty-sark-8537001/David hade denna bra Old Pulteney:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/192858/old-pulteney-2004…som förresten fortfarande finns att köpa för €185 från La maison du whisky:https://www.whisky.fr/en/old-pulteney-17-ans-2004-conquete-60263.htmlLyssnarfrågaDet där med temperaturer på whisky och hur det påverkar har beforskats mycket. Se till exempel:Jack, Frances, ”Development of guidelines for the preparation and handling of sensory samples in the Scotch whisky industry”, Journal of the Institute of Brewing 109, nr. 2 (2003), s. 114–119:https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/j.2050-0416.2003.tb00139.xDavids artikel om Mattias Klassons experiment med Bowmore Laimrig:https://scotchwhisky.com/magazine/features/18126/how-do-storage-conditions-affect-whisky/Här orden om den vidrigaste som David försökte minnas: ”On the nose, panellists found notes of bad grappa, glue and slightly rotting lemon; even gasoline and dirty laundry were mentioned. On the palate, a terrible bitterness, warm plastic and strange, aggressive spices.All panellists concurred that this whisky was basically undrinkable. On the never-ending finish, described as ’especially repulsive’ by one panellist, there was burnt plastic, fiery spices and soap.”Jättegott huh?Veckans ord: WhiskyhjulDavid läste Peter Høegs Fröken Smillas känsla för snö 1992 när den kom ut och har inte läst den sedan dess. Här är första meningen: ”Det är extremt kallt, minus arton grader, och det snöar, och på det språk som inte längre är mitt är snön qanik, stora, nästan tyngdlösa kristaller som faller i staplar och täcker marken med ett lager pulvriserad vit frost.”Är Davids hjärna normal? Tydligen inte. OK åter till whisky!Här finns det massor av litteratur och bra texter, men se till exempel:Broom, Dave, ”Is it time to reinvent the flavour wheel?”, 30/8 2017:https://scotchwhisky.com/magazine/from-the-editors/15840/is-it-time-to-reinvent-the-flavour-wheel/Lee, K.-Y. Monica, Alistair Paterson, John R. Piggott & Graeme D. Richardson, ”Origins of flavour in whiskies and a revised flavour wheel: a review”, Journal of The Institute of Brewing 107, nr. 5 (2001), s. 287–313: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/j.2050-0416.2001.tb00099.xMarcotte, Eric, ”Early attempts at flavour classification”, odaterad men senast 2016: https://whiskyanalysis.com/index.php/background/early-attempts-at-flavour-classification/Newton, Mark, ”Whisky flavour wheels and colour charts”, 10/9 2015:https://malt-review.com/2015/09/10/whisky-flavour-wheels-and-colour-charts/Strengell, Teemu, ”Flavour wheels”, 11/7 2011:http://whiskyscience.blogspot.se/2011/07/flavour-wheels.htmlHorst Luening skriver här mer om det närbesläktade men inte likadana spindeldiagram än whiskyhjul, men också värt att läsa:https://www.whisky.com/information/knowledge/tasting/tasting/the-nosing-wheel.htmlOch vi pratade faktiskt också väldigt kort om whiskyhjul redan i avsnitt 58, kolla här bara:https://www.entreawhisky.se/58Whisky Magazine:https://whiskymag.com/story/tasting-wheelScotch whisky research institutes hjul finns på sid 8 i den här pamfletten:https://www.scotch-whisky.org.uk/media/1714/swa-tasting-toolkit_2020.pdfDet där med catty förresten… Vi ger er ett citat från Gregory H. Millers bok Whisky Science (2019): ”The low-threshold catty defect 4-mercapto-4-methyl-2-pentanone is rapidly formed by interaction of mesityl oxide with hydrogen sulfide.” Mkay?Veckans destilleri: Ailsa bayHemsida:https://www.ailsabay.com/Kolla också här:https://scotchwhisky.com/whiskypedia/1805/ailsa-bay/http://tjederswhisky.se/ailsa-bay/De finns på bolaget i detta nu:https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/ailsa-bay-1125501/Här provar Whisky weekly en Ailsa bay:https://whiskyweekly.se/whisky-weekly-9-balvenie-glenfiddich-och-ailsa-bay/371/

    Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhiskyBli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960