Abonnementen
-
Ferdinand Aus der Fünten was de SS’er die tijdens de Tweede Wereldoorlog de dagelijkse leiding had over de deportatie van tienduizenden Joden uit Nederland.
Aus der Fünten was meer dan een schakel in de bureaucratie: hij was aanwezig bij razzia’s en had de leiding over ontruimingen van ziekenhuizen en instellingen, zoals de inrichting voor geesteszieken Het Apeldoornsche Bosch. Ook keek hij in de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam toe hoe Joden voor deportatie werden verzameld om gedeporteerd te worden. Zo werd hij het gezicht van de deportaties in Nederland.
In deze podcast onderzoekt Rick Blom hoe Aus der Fünten uitgroeide tot deze centrale figuur. Wie was hij? Hoe kwam hij op deze positie terecht? Wat dreef hem? En wat gebeurde er met hem na de oorlog, toen hij als één van de beruchte 'Drie van Breda' meer dan veertig jaar gevangen zat?
Maar De Jodenjager is meer dan alleen een biografisch portret. Het is ook een zoektocht naar een grotere, actuele vraag: hoe kan een ‘normaal’ mens tot zulke keuzes komen? Hoe wordt een gewone man een monster? Wat zegt dat over ons? Over mij? Of jou? In een tijd van uitsluiting en polarisatie roept deze podcast op tot reflectie. Zien we het verschil tussen goed en kwaad? Kunnen we de juiste keuze maken als het erop aankomt?
De podcast belicht zo ook de bredere context van radicalisering, uitsluiting en vervolging. Blom doet dit door ooggetuigenverslagen, archiefmateriaal en interviews met historici, filosofen en persoonlijke verhalen te combineren. Het geeft een diepere kijk op de morele dilemma’s waarmee gewone mensen worden geconfronteerd en de gevolgen van hun handelen.
De Jodenjager is een podcast van Rick Blom. Muziek, sounddesign, mixage en eind-edit zijn van Rob van de Schootbrugge en Studio Stakbabber.
Eindredactie: Patricia van den Broek. Redactionele adviezen: AudioCollectief Schik.
Rick Blom is journalist en historicus. Hij maakte de podcast Fout en schreef onder meer het boek Vader zat bij de SS, gesprekken met kinderen van Nederlandse SS’ers. De Engelstalige editie van zijn boek Champagne in Sarajevo, Meelsoep aan de Marne behaalde zilver bij de toonaangevende Britse Military History Awards en brons bij de Amerikaanse Foreword Indies Book of the Year Award.
Rob van de Schootbrugge is muzikant en componist en droeg bij aan verschillende film- en televisieprojecten. Hij componeerde onder meer de muziek voor Taarten van Abel (VPRO), Bij Van Boven Thuis (AVROTROS), Paramaribo Pepers (VPRO) en de documentairefilms Nelson het minivarken (Anneke de Lind van Wijngaarden | KRO-NCRV) en ’s Nachts word je Moeder (Julia Roeselers en Hollandse Helden).
De podcast De Jodenjager kwam mede tot stand dankzij steun van de stichting Art Futures, het Mondriaan Fonds, het NOT-fonds en het Cultuurfonds en die laatste mede dankzij Het Anker Fonds.
Heb je vragen of wil je iets kwijt? Mail naar [email protected]
-
De koers, de koers, niets dan de koers. Hidde en Thijs nemen je mee van de voorjaarsklassiekers naar de grote rondes en het WK - en alles wat er tussen zit. Analyses, interviews, reacties, nieuws, hoofdzaken en randzaken - luister naar In De Waaier als je écht wilt weten wat er in en rond het peloton gebeurt.
Elke week, van woensdag t/m zondag, zijn Thijs & Hidde er met een nieuwe podcast.
-
Dames en heren, jongens en meisjes, welkom bij dé podcast over wielrennen, Arriere de la course. Het komende uur gaat over wielrennen, besproken vanuit het oogpunt van drie wielergekken die alles volgen vanaf de bank dicht voor de TV. Of het nu gaat om de kanshebbers voor de Tour de France, de winnaar van de Giro/Giro Rosa, de nieuwe wereldkampioen bij het veldrijden, onze held; Remco Evenepoel of de kanshebbers voor Vlaanders mooiste, bij Arriere de la Course ben je voor de gezelligste wielerpraat aan het juiste adres.
-
In de podcast De Oorlog Verklaard bespreken podcastmaker Jordy Hubers en historicus Floris van Dijk vergeten personen, locaties en gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. De Tweede Wereldoorlog heeft onze samenleving gevormd en talloze verhalen achtergelaten, groot en klein, bekend en onbekend. In deze podcast duiken we in deze belangrijke geschiedenis en delen we verhalen die niet vergeten mogen worden. Generaals, kapiteins, misdadigers, verzetshelden, collaborateurs, bunkers, slagvelden, massa-executies. We zijn op de locatie waar het gebeurd is. Dit is De Oorlog Verklaard.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Pro Forma is dé actuele podcast over strafrecht, media en politiek. Iedere week geven strafpleiter Christian Flokstra en misdaadjournalist Wouter Laumans, bekend van de podcast Napleiten, onomwonden commentaar en duiding bij lopende strafzaken, mediaperikelen en politieke kwesties. Af en toe schuift een deskundige gast aan die vanuit zijn of haar expertise meer vertelt over het onderwerp van de week.
Daarnaast bespreken Wouter en Christian hun (werk)week en sluiten ze elke aflevering af met het beantwoorden van een ‘verjaardagsvraag’ van een luisteraar. Heb jij een vraag? Stuur ‘m in via social media (@proformapodcast) of mail naar [email protected]
Pro Forma: wekelijks op BNR Nieuwsradio op zondag tussen 12:00-13:00 uur.
Over de makers:
Wouter Laumans is misdaadjournalist bij Het Parool. Je kent hem waarschijnlijk als auteur van de bestseller 'Mocro Maffia' uit 2014. In 2019 verscheen het vervolg op dit boek: 'Wraak'. In het verleden schreef Laumans voor NRC, Panorama en Nieuwe Revu.
Christian Flokstra is in 2008 in de advocatuur begonnen nadat hij eerst een jaar als docent en onderzoeker aan de Vrije Universiteit Amsterdam verbonden was. Flokstra was als strafpleiter onder meer betrokken bij grote strafzaken als Passage, Marengo en Eris.
-
In 'Epische Reizen' nemen historici je mee op ontdekkingstocht langs vergeten zeeroutes van ondoordringbaar poolijs tot snikhete tropische wateren, en gevaarlijke landexpedities door onbekende culturen. Luister naar nooit eerder vertelde details uit historische reisjournalen, ontdek de persoonlijke verhalen en ontberingen van reizigers uit vervlogen tijden en neem kennis van de wetenschappelijke en culturele impact van Nederlandse en Vlaamse expedities uit het verleden.
Nieuwe afleveringen verschijnen twee wekelijks op alle grote podcast platforms.
Interviews komen tot stand in samenwerking met de Linschoten Vereeniging. -
De wielersport is als je het puur naar kansen bekijkt misschien wel de moeilijkste sport die er is. Vaak starten er zo’n 200 mensen aan een wielerkoers, en er wint er maar 1. 199 mensen die niet winnen dus. En vele van die 199 renners hebben wel een reden waarom het die dag net niet even lekker ging. Wij noemen dat in de wielersport een Indekkertje. Ik ben Douwe Doorduin en ik ben hier heel erg goed in. Mensen zeggen zelfs dat ik hier een hele carrière op op het internet van heb gemaakt. Een carrière van indekkers.
Deze podcast gaat over en is voor die mensen. De indekkers. -
‘Je oma werkte in het Scholtenhuis’. Marijkes vader zegt het plompverloren, een paar jaar geleden. Oma? Met haar bloemetjesjurk en knotje? Wat deed zij in het Scholtenhuis in Groningen, de plek waar in de Tweede Wereldoorlog verzetsstrijders werden gemarteld?
In de vierdelige podcast Fout Bloed neemt podcastmaker Marijke Meems je mee in een zoektocht naar het oorlogsverleden van haar oma Tekkelina. En onderzoekt ze hoe trauma door kan werken in meerdere generaties.
Het Scholtenhuis was een statig gebouw aan de Grote Markt van Groningen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog huisde daar het hoofdkwartier van de Duitse Sicherheitsdienst. De bevolking noemde het ook ‘het voorportaal van de hel’. Het gebouw werd tijdens de bevrijding van de stad in april 1945 vernietigd.
-
Een Nederlands meisje van 22 dat kampbewaakster wordt in Auschwitz. En ze is niet de enige. Wat hebben deze vrouwen gedaan, wat vertelden ze hun kinderen en hoe kijken de slachtoffers van nu naar de daders van toen?
25.000 Nederlanders zijn in de Tweede Wereldoorlog bij de Waffen SS. 24 worden bewaker van vernietigingskamp Auschwitz. Onder hen zijn negen vrouwen. Wie waren die vrouwen? Waarom gingen ze naar Auschwitz? En wat hebben ze daar gedaan? In de podcastserie ‘De Nederlandse bewaaksters van Auschwitz’ van AVROTROS en NPO Radio 1 gaan historisch onderzoeker Stijn Reurs en EenVandaag-verslaggever Harm van Atteveld op zoek naar het verhaal achter de namen die opduiken uit het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging in Den Haag.
De vrouwen om wie het gaat blijken allemaal overleden, maar van enkele van deze vrouwen speuren de podcastmakers de kinderen op. Wat weten zij over het verleden van hun moeder? En hoe oordelen zij over het verleden van hun moeder? De gesprekken met de nazaten van de voormalige Aufseherinnen, de zoektocht van Reurs en Van Atteveld, het levensverhaal van de bewaaksters én de verhalen van de overlevenden van Auschwitz nemen de luisteraar mee naar een duister verleden dat doorwerkt tot de dag van vandaag.
Research, redactie, productie en presentatie: Harm van Atteveld en Stijn Reurs
Montage, sound design en redactionele adviezen: Alex van der Lugt
Vertelstem: Chiara Tissen
Additionele redactie: Anne Hurenkamp
Productie en coördinatie: Wibo Dijksma
Eindredactie AVROTROS / NPO Radio 1: Bas Altena
-
Eerst slaan en dan pas praten. Dat is het beeld wat de Groep Bijzondere Opdrachten, de GBO, oproept. Eind jaren 60 wordt deze politiemacht in burger in Arnhem ingesteld om de uit de hand gelopen criminaliteit terug te dringen. Het Gelders Bloed Orkest, zoals de GBO in de volksmond al snel heet, doet dat op soms onorthodoxe wijze. Benieuwd naar onze andere series? Zoek op 'Omroep Gelderland' in je podcastapp.
-
Journalisten Lammert de Bruin en Babs Assink, bekend van podcasts als De Showbizzmoord, Mathilde's Mysterie en De Butlermoord, duiken diep in opvallende nationale en internationale misdaadzaken. In dit derde seizoen van hun serie 'Lammert & Babs' staat Bureau Warmoesstraat centraal. Drugs, prostitutie, gokken en moorden op de Amsterdamse Wallen zorgden ervoor dat Bureau Warmoesstraat het bekendste politiebureau van Nederland werd. Maar ook corruptie en de boeken, series en films van oud-rechercheur Appie Baantjer droegen daaraan bij. Bijna 25 jaar geleden sloot het markante bureau zijn deuren, maar de verhalen zijn nog niet vergeten. Lammert en Babs halen deze verhalen op bij betrokkenen door met ze terug te gaan naar de plekken op de Wallen waar het allemaal gebeurde.
-
Wat als je familieleden verraders blijken te zijn? Blijf je erover zwijgen, net als de generaties voor jou of ga je graven naar de waarheid?
Bij toeval stuit Stephanie Biesheuvel op een familiegeheim als haar overgrootvader in een krantenartikel wordt genoemd als de mogelijke verrader van Anne Frank.
In tegenstelling tot zwijgen, een giftige familietraditie, besluit podcastmaker Stephanie Biesheuvel op onderzoek uit te gaan. In de podcast ‘Het verraad van de Jordaan’ volgen we Stephanie op haar ontluisterende zoektocht naar de waarheid die tachtig jaar verzwegen was.
Luister alle afleveringen op Podimo. Ga naar https://podimo.nl/hetverraadvandejordaan
-
Oud-topsporter Vera Koedooder is Olympiër, meervoudig Nederlands, Europees -en Wereldkampioene baanwielrennen, won 8 E.K. medailles op weg/tijdrit/baan en behoorde 16 jaar lang tot de (inter)nationale top van het wegwielrennen en baanwielrennen. Haar koersstijl was altijd vanuit het hart; fair en met oneindige aanvalslust en koerage! Vera gaat met haar gasten in gesprek over hun passies, moed, doorzettingsvermogen en drijfveren. Bijzondere gasten waarbij koerage ook de rode draad is in hun leven!
-
Een zesdelige podcastserie over de grootste roof uit de Nederlandse geschiedenis.
In 2005 gingen overvallers er op Schiphol vandoor met zakken vol diamanten ter waarde van bijna zeventig miljoen euro. Hoe liepen de diamantrovers in de val? Podcastmakers Maaike Timmerman en Sandra van den Heuvel nemen je mee in de zoektocht van de rechercheurs die in een jarenlang kat-en-muisspel verwikkeld raken. Hoofdrolspelers doen bijna twintig jaar later voor het eerst hun verhaal. -
De Urker stuurman Albert Romkes verdwijnt op een koude zaterdag in januari 1961 in het niets. Een ongeval aan boord van een binnenvaartschip wordt hem, naar alle waarschijnlijkheid, fataal. Jelle Bakker en Ruben Romkes van Het Urkerland – de lokale krant van vissersdorp Urk - gaan alsnog naar hem op zoek en leggen een verhaal bloot dat allang uit het collectieve geheugen was verdwenen.
-
Diep in de bossen van Belgisch Limburg ligt een verlaten begraafplaats waar zo’n 1800 psychiatrische patiënten liggen. In Monsters in het bos proberen bram ieven en Aafke Romeijn verhalen van deze patiënten te redden van de vergetelheid. Ze raken al snel verstrikt in een web van tragische en avontuurlijke levensverhalen dat hen confronteert met hun eigen verleden.
-
Uit het niets wordt op 20 juni 2023 een medewerkster van de Albert Heijn aan de Haagse Turfmarkt doodgestoken. De verdachte is Jamel L., iemand voor wie al tientallen keren is gewaarschuwd.
‘Hij is een groot en direct gevaar voor de samenleving’, schrijft een psychiater. Op Curaçao krijgt Jamel tbs opgelegd, maar omdat het eiland geen tbs-kliniek heeft, wordt hij niet behandeld en komt hij op vrije voeten.
Hoe kan dit? Waarom liep de verdachte vrij rond? Op deze vragen proberen journalisten Chris van Dijk en Liza Janson antwoorden te vinden in de Omroep West-podcast ‘De Supermarktmoord’. Ze duiken in het leven van Jamel en komen uiteindelijk oog in oog te staan met de verdachte. -
In True Crime Pro's neemt Carine Voshaar (a.k.a. Carrie van Moordzaken) je mee in de complexe wereld van criminaliteit en opsporing. Echte misdaad. Echte verhalen. Echte experts. Carrie spreekt de mensen die er écht bij waren—van opsporingen tot zware misdaden. De meest spraakmakende zaken, vanuit de ogen van de pro’s.
Volg de podcast en mis geen aflevering!
Beluister gratis op Spotify de boeken van True Crime Pro's:
📚 Johan van Kastel - Mijn kop moest eraf
📚 Diederik de Geus - Niets is wat het lijkt
📚 Sebas Diekstra - De Tindermoord
📚 Pascale Bruinen - Mijn eerste lijk is gelukkig vers
📚 John Pel - Sporen liegen niet
📚 Marcel van de Ven - De Kooi
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Wij zijn Herman en Frank, groot liefhebber van de fiets. De sportieve uitdaging aangaan, grenzen verleggen, ontdekken van fietsgebieden. Het maken van verhalen, vaak aangedikt, met je fietsvrienden. En daar gaat deze podcast over. Liefde voor cyclo’s/granfondo’s, toertochten, rittenkoersen etc. We zijn er voor alle sportieve fietsers en hebben het over events van de AGR tot aan de Marmotte, hoe trainen, voeding, materiaal en waarom de Dolomieten mooier zijn dan de Alpen. Kortom er valt genoeg te praten. Heb je zelf anekdotes of vragen? Mail naar [email protected]
-
Wielrennen is een sport van duizend-en-één verhalen. De Wielerredactie neemt de tijd om op zoek te gaan naar de achtergronden die daarbij horen.
In deze podcast gaan Tom Dumoulin, Annemiek van Vleuten, Stef Clement en Steven Dalebout met prof-renners en hun begeleiders dieper in op de huidige ontwikkelingen in het peloton.
Want achter elke uitslag in de koers schuilt vaak niet alleen jaren van (wetenschappelijke) voorbereiding, maar ook verhalen van vreugde en trots, en twijfels en pijn. Het is net het echte leven. - Laat meer zien