Geschiedenis – Populaire podcasts

  • In 2007 sterft Marie-Antoinette Carlier kinderloos en moederziel alleen in een Antwerps rusthuis. Met haar dood komt een waar fortuin vrij: meer dan 200 miljoen euro! Het is het startschot voor de grootste erfenisstrijd die België ooit gekend heeft. Maar waarom leefde de steenrijke juffrouw Carlier voorheen in de kelders van haar kasteel, in haast armoedige omstandigheden? En wie waren de Brazilianen die onverwacht op haar begrafenis opdoken? Achille Van Ingelgem duikt samen met journalist Erik Raspoet in deze onwaarschijnlijke erfeniszaak. Een co-productie van VRT Radio 1 en De Dingen. Met steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds.

  • Ferdinand Aus der Fünten was de SS’er die tijdens de Tweede Wereldoorlog de dagelijkse leiding had over de deportatie van tienduizenden Joden uit Nederland.

    Aus der Fünten was meer dan een schakel in de bureaucratie: hij was aanwezig bij razzia’s en had de leiding over ontruimingen van ziekenhuizen en instellingen, zoals de inrichting voor geesteszieken Het Apeldoornsche Bosch. Ook keek hij in de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam toe hoe Joden voor deportatie werden verzameld om gedeporteerd te worden. Zo werd hij het gezicht van de deportaties in Nederland.

    In deze podcast onderzoekt Rick Blom hoe Aus der Fünten uitgroeide tot deze centrale figuur. Wie was hij? Hoe kwam hij op deze positie terecht? Wat dreef hem? En wat gebeurde er met hem na de oorlog, toen hij als één van de beruchte 'Drie van Breda' meer dan veertig jaar gevangen zat?

    Maar De Jodenjager is meer dan alleen een biografisch portret. Het is ook een zoektocht naar een grotere, actuele vraag: hoe kan een ‘normaal’ mens tot zulke keuzes komen? Hoe wordt een gewone man een monster? Wat zegt dat over ons? Over mij? Of jou? In een tijd van uitsluiting en polarisatie roept deze podcast op tot reflectie. Zien we het verschil tussen goed en kwaad? Kunnen we de juiste keuze maken als het erop aankomt?

    De podcast belicht zo ook de bredere context van radicalisering, uitsluiting en vervolging. Blom doet dit door ooggetuigenverslagen, archiefmateriaal en interviews met historici, filosofen en persoonlijke verhalen te combineren. Het geeft een diepere kijk op de morele dilemma’s waarmee gewone mensen worden geconfronteerd en de gevolgen van hun handelen.

    De Jodenjager is een podcast van Rick Blom. Muziek, sounddesign, mixage en eind-edit zijn van Rob van de Schootbrugge en Studio Stakbabber.

    Eindredactie: Patricia van den Broek. Redactionele adviezen: AudioCollectief Schik.

    Rick Blom is journalist en historicus. Hij maakte de podcast Fout en schreef onder meer het boek Vader zat bij de SS, gesprekken met kinderen van Nederlandse SS’ers. De Engelstalige editie van zijn boek Champagne in Sarajevo, Meelsoep aan de Marne behaalde zilver bij de toonaangevende Britse Military History Awards en brons bij de Amerikaanse Foreword Indies Book of the Year Award.

    Rob van de Schootbrugge is muzikant en componist en droeg bij aan verschillende film- en televisieprojecten. Hij componeerde onder meer de muziek voor Taarten van Abel (VPRO), Bij Van Boven Thuis (AVROTROS),  Paramaribo Pepers (VPRO) en de documentairefilms Nelson het minivarken (Anneke de Lind van Wijngaarden | KRO-NCRV) en ’s Nachts word je Moeder (Julia Roeselers en Hollandse Helden).
     

    De podcast De Jodenjager kwam mede tot stand dankzij steun van de stichting Art Futures, het Mondriaan Fonds, het NOT-fonds en het Cultuurfonds en die laatste mede dankzij Het Anker Fonds.

  • In Verraad in de Geschiedenis vertelt David Lucieer over de beroemdste en beruchtste verraders uit het verleden. Soms zijn ze laf, soms dapper, vaak iets ertussenin. Wat drijft hen tot hun daden? En wat zegt dat over ons als mensen? Elke aflevering hoor je een meeslepend verhaal over intriges, machtsspelletjes en de duistere kant van de mens.


    Vertelling door David Lucieer. Tekst, research en montage door Thom Aalmoes. Mike Roelofs maakte de muziek, Superpulp het showart. Producent: New Tree Media 


    Adverteren in deze podcast? [email protected]

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Op 13 mei 2000 verandert Enschede voorgoed door de zogenoemde Vuurwerkramp. Een enorme explosie bij vuurwerkopslag SE Fireworks eist 23 levens, verwondt duizenden mensen en verwoest een hele woonwijk. In de podcastserie De Vuurwerkramp vertellen Tubantia-journalisten Lucien Baard en Frank Bussink de verhalen achter de ramp. Slachtoffers, nabestaanden en ooggetuigen delen hun aangrijpende verhalen over die noodlottige dag. Hoe kon dit gebeuren? Wat waren de gevolgen?

     

  • Dat Fake news een moderne uitvinding is, is fake news. Sterker nog: na een beetje onderzoek, kom je er snel achter dat dit fenomeen zo oud is als de weg naar Rome. Was Moeder Theresa wel zo’n lieverdje? En hoelang was Martin Luther King eigenlijk koning?


    In Geschiedenis Inside gaan Gijs van Engelen en Thomas van Luyn met terugwerkende kracht op fake news-jacht om zo samen Nederland te behoeden voor historische leugens. Elke week staat één historisch figuur centraal. Hun levensverhaal wordt verteld, aan de hand van alles wat mensen op straat over hem of haar denken te weten. Kloppen de algemeen bekende verhalen wel, of zat het toch allemaal net iets anders?


    Geproduceerd door Tonny Media.


    Credits:

    Redactie: Jette van WijngaardenAudiovormgeving: Raymond van de LaarArtwork: Geeske Boudestein

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Terwijl in Oekraïne een loopgravenoorlog wordt uitgevochten met tanks, artillerie en lange-afstandswapens, ligt zonder dat we het doorhebben ook de rest van Europa onder vuur. Spionage, sabotage, aanslagen en cyberaanvallen: Rusland maakt zich er veelvuldig schuldig aan, maar ook China en andere staten roeren zich in deze strijd. Wat is het doel van hybride oorlogsvoering? Hoe gróót is de dreiging precies? En wat merken we van deze cyberoorlog, wat blijft er onder de radar? 

    Als iemand dat weet, is het Huib Modderkolk. Als onderzoeksjournalist voor de Volkskrant begeeft hij zich al jaren in dit veld en schreef hij de bestsellers Het is oorlog maar niemand die het ziet en: Dit wil je écht niet weten.

    In de nieuwe podcast Schaduwoorlog gaat Huib samen met adjunct-hoofdredacteur Annieke Kranenberg de vaak onzichtbare dreiging van hybride oorlogsvoering ontleden en analyseren.

    Presentatie: Annieke Kranenberg en Huib Modderkolk

    Montage en redactie: Tiemen Hageman 

    Redactie: Corinne van Duin en Jasper Veenstra

    Artwork: Matteo Bal

  • Liefste Lies, een podcast over verlangen.
     
    In Sittard is een koffer gevonden met honderden liefdesbrieven uit de jaren 40 en 50 aan één vrouw: Lies. Tientallen mannen, onder wie Toon Hermans, en een enkele vrouw schrijven haar hartstochtelijke liefdesverklaringen, smeekbedes om een foto en huwelijksaanzoeken. Allemaal, en veelal tegelijkertijd, denken ze dat Lies de ware is, tot ze hen onherroepelijk in de steek laat. Wie is deze mysterieuze vrouw? Voor wie zal ze kiezen? Hoeveel vrijheid heeft ze en hoe is dat nú eigenlijk in de liefde?
     
    In de 6-delige serie Liefste Lies reconstrueren Heleen Hummelen en Wieky de Boer het opmerkelijke verhaal van Lies. Ze vroegen jongeren fragmenten uit de brieven aan deze bijzondere vrouw voor te lezen en erop te reflecteren. Zo schetst de podcast ook een hedendaags portret van liefde, vrijheid en het verlangen om iets te wórden in het leven.
     
    Liefste Lies is een productie van VPRO’s OVT en Autres Directions, gemaakt door Wieky de Boer en Heleen Hummelen, die eerder met een team radiomakers de prestigieuze Zilveren Reissmicrofoon won voor haar podcast Virus Verhalen.
     
    Regie en montage: Heleen Hummelen
    Research, scenario en opnamen: Heleen Hummelen en Wieky de Boer
    Verteller: Lies Schouten-Vossen
    Eindredactie: Emmie Kollau
    Muziek: Joeri de Graaf en Max Sombroek (Nineyards), Meis Vranken
    Voice-over en titelsong: Meis Vranken
    Mixage: Jan de Wit (Postmen)
    Eindredactie VPRO: Katinka Baehr
    Producent: Emmie Kollau en Tijl Akkermans
    Productie VPRO: Katja Sokolova
    Ontwerp: Tijl Akkermans en Kars van den Heuvel
    Publiciteit: Mehrnoesh Forouzandeh, Jim Schulpen en Innes van den Heuvel
     
    Deze serie is mede mogelijk gemaakt door inspanningen van het RegioArchief Gemeente Sittard-Geleen en financiële bijdragen van het NPO-fonds en het Fonds Bijzondere Journalistieke Producties.
     
    www.vpro.nl/liefstelies
     
    Voorlezers brieven en andere sprekers in de afleveringen
    Hans Bakker, Kim Bootsma, Paul Breddels, Zora van den Broek, Tom Cleerdin, Milou Deelen, Carlijn Fransen, Martine Doppen, Audrey Eijkenboom, Max Holm, Jos Horsten, Frans Hulsen, Leo van der Hum, Una Jongenelis, Roel Koper, Jacoba Kieboom-Burggraaf, Famke Kroonbergs, Michael Martinez, Miriam, Lieke van Nood, Tinus Pauw, Caroline Renette, Julia Renette, Niels Roelen, Ignas van Rijckevorsel, Millie van Rijckevorsel, Pam Sikkink, Annemargreet Sloksoede, Hella Sloksoede, Max Schwiebert, Jeroen Vermandere, Emile Weisz, Lina Zeilstra en Flip Zonne Zuijderland. 
    In dankbare herinnering aan Marisa Kamps-Cristofoli en Paula Bollen.
     
    Met dank aan voormalig archivaris van het RegioArchief Gemeente Sittard-Geleen Peer Boselie en alle medewerkers van het archief, Zr. Bernarda, Kika Booy, Lilet Breddels, Fred Cammaert, Adri Claessen, Inèz Derksen, John Driessen, Jos Engelen, Guus van Gurp, René Haustermans, Bart Hebben, Marlous de Heer, Marianne Hunnekens-de Kok, Justus van de Kimmenade, Jacques Klöters, Johan Kroes, Jennifer Laarman, Klaartje van Lakwijk, Annemiek Lucassen, Margreet Sweerts, Nick van Uden, Marie-Rose Vandenbergh en Lei Verheijen en Karel in t Velt.
     
    Verantwoording
    De brieven aan Lies Vluggen zijn eigendom van het Regioarchief Sittard-Geleen. De makers citeren uit brieven waarvan de briefschrijvers zover bekend allen overleden zijn. Makers, producent en omroep zijn zich bewust van het feit dat er privacygevoelige informatie in kan staan. Wij zijn dan ook zeer voorzichtig met materiaal omgesprongen en hebben een aantal namen gefingeerd. Waar mogelijk hebben wij nabestaanden van Lies en de briefschrijvers opgespoord. Dat is niet in alle gevallen gelukt. Bent u een van de nabestaanden en wilt u in contact komen met de makers, neem dan contact op met [email protected]. Mocht u meer weten over Lies of foto’s van haar in uw bezit hebben, dan zijn wij ook erg geïnteresseerd.

  • Een Nederlands meisje van 22 dat kampbewaakster wordt in Auschwitz. En ze is niet de enige. Wat hebben deze vrouwen gedaan, wat vertelden ze hun kinderen en hoe kijken de slachtoffers van nu naar de daders van toen?

    25.000 Nederlanders zijn in de Tweede Wereldoorlog bij de Waffen SS. 24 worden bewaker van vernietigingskamp Auschwitz. Onder hen zijn negen vrouwen. Wie waren die vrouwen? Waarom gingen ze naar Auschwitz? En wat hebben ze daar gedaan? In de podcastserie ‘De Nederlandse bewaaksters van Auschwitz’ van AVROTROS en NPO Radio 1 gaan historisch onderzoeker Stijn Reurs en EenVandaag-verslaggever Harm van Atteveld op zoek naar het verhaal achter de namen die opduiken uit het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging in Den Haag.

    De vrouwen om wie het gaat blijken allemaal overleden, maar van enkele van deze vrouwen speuren de podcastmakers de kinderen op. Wat weten zij over het verleden van hun moeder? En hoe oordelen zij over het verleden van hun moeder? De gesprekken met de nazaten van de voormalige Aufseherinnen, de zoektocht van Reurs en Van Atteveld, het levensverhaal van de bewaaksters én de verhalen van de overlevenden van Auschwitz nemen de luisteraar mee naar een duister verleden dat doorwerkt tot de dag van vandaag.



    Research, redactie, productie en presentatie: Harm van Atteveld en Stijn Reurs
    Montage, sound design en redactionele adviezen: Alex van der Lugt
    Vertelstem: Chiara Tissen
    Additionele redactie: Anne Hurenkamp
    Productie en coördinatie: Wibo Dijksma
    Eindredactie AVROTROS / NPO Radio 1: Bas Altena
     

  • Vanaf 2025 zijn de dossiers openbaar van meer dan vierhonderdduizend Nederlanders die na de Tweede Wereldoorlog verdacht werden van collaboratie. Ruim een kwart daarvan kreeg een straf opgelegd. Het is een archief vol pijnlijke oorlogsverhalen die vaak uit schaamte diep zijn weggestopt. En nu zijn die verhalen van iedereen.

    In het tweede seizoen van FOUT gaat historicus Rick Blom met afwisselend Anne Marthe van der Bles en Inez Schelfhout van ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum in gesprek met nabestaanden van ‘foute’ Nederlanders. Welke impact heeft de openbaarmaking op hen?

    Dit seizoen is het vervolg op een serie gesprekken die Rick Blom en historicus Tijmen Dokter voerden met kinderen van Nederlanders die aan de zijde van de bezetter stonden. Hun ouders waren lid van de NSB, de SS of stelden zich op een andere manier in dienst van de Duitsers. Waarom maakten hun ouders die keuze? En hoe verhielden zij zich daar als kind toe?

    Vind je dit een interessante podcast? Doe dan een donatie op petjeaf.com/fout en help ons met het maken van nieuwe afleveringen en het delen van deze bijzondere verhalen.

    Over de makers:

    Rick Blom (1965) is journalist en historicus. Hij schreef onder meer het boek ‘Vader zat bij de SS, gesprekken met kinderen van Nederlandse SS’ers’. De Engelstalige editie van zijn boek ‘Champagne in Sarajevo, Meelsoep aan de Marne’ behaalde zilver bij de toonaangevende Britse Military History Awards en brons bij de Amerikaanse Foreword Indies Book of the Year Award.

    Anne Marthe van der Bles (1989) is sociaal psycholoog en beleidsonderzoeker/-adviseur bij ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum. Zij heeft onder andere onderzoek gedaan naar de doorwerking van een familiegeschiedenis van collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog op kinderen en kleinkinderen van (vermeende) collaborateurs.

    Inez Schelfhout (1984) is Klinisch psycholoog en Psychotherapeut bij ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum, gespecialiseerd in intergenerationeel trauma en zorg voor oorlogsgetroffenen. Naast haar werk als behandelaar, werkt ze aan het vergroten van de kennisontwikkeling en het bewustzijn in de samenleving rondom intergenerationele doorwerking van trauma na oorlog.

    Tijmen Dokter (1993) is theatermaker en publiekshistoricus. De Tweede Wereldoorlog is zijn grote fascinatie. Tijmen maakte de podcast 'Radio Oranje' waarin de hele oorlog maand voor maand wordt besproken, en met zijn solovoorstelling 'Mijn Strijd' stond hij in de finale van het Groninger Studenten Cabaret Festival.

    Heeft u behoefte om te praten over de geschiedenis van uw familie en wat dat met u doet? U kunt laagdrempelig contact opnemen met het Contactpunt Naoorlogse Generaties via 088 330 51 50 (op werkdagen tussen 9.00-12.00 uur) of via [email protected].

    Of bezoek een van de bijeenkomsten die ARQ samen met Oorlog voor de Rechter gedurende 2025 organiseert. Kijk voor een actueel overzicht op: https://arq.org/projecten/doorwerking-van-collaboratie.

  • In de podcast De Oorlog Verklaard bespreken podcastmaker Jordy Hubers en historicus Floris van Dijk vergeten personen, locaties en gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. De Tweede Wereldoorlog heeft onze samenleving gevormd en talloze verhalen achtergelaten, groot en klein, bekend en onbekend. In deze podcast duiken we in deze belangrijke geschiedenis en delen we verhalen die niet vergeten mogen worden. Generaals, kapiteins, misdadigers, verzetshelden, collaborateurs, bunkers, slagvelden, massa-executies. We zijn op de locatie waar het gebeurd is. Dit is De Oorlog Verklaard.

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • De NAVO is een van de meest besproken, maar vaak ook slecht begrepen bondgenootschappen ter wereld. Wat betekent het beruchte Artikel 5? Waarom wilden sommige landen na de Koude Oorlog koste wat kost lid worden? En wat gebeurt er als de Verenigde Staten zich terugtrekken uit de NAVO? In de BNR-podcast ‘De NAVO heeft geen leger’ gaan Mark Beekhuis en Bernard Hammelburg op zoek naar antwoorden op deze vragen. Aan de hand van diepgaande analyses, historische inzichten en gesprekken met vooraanstaande deskundigen krijg je een helder beeld van de rol die de NAVO speelt in de wereldpolitiek.

    Met experts zoals voormalig NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer, geopolitiek analist Rob de Wijk, hoogleraar oorlogsstudies Frans Osinga en Hella Rottenberg (mede-oprichter van Raam op Rusland, Oekraïne en Belarus), duiken de makers in de geschiedenis, de strategieën en de toekomst van dit militaire bondgenootschap. Wat zijn de consequenties van jarenlange bezuinigingen op defensie? Hoe verandert de relatie tussen Europa en de Verenigde Staten nu de geopolitieke spanningen toenemen? En wat betekent dit voor de veiligheid van Europese landen? 
     
    In ‘De NAVO heeft geen leger’ worden deze complexe onderwerpen op een toegankelijke manier uitgelegd. Of je nu een doorgewinterde politiek volger bent of gewoon beter wilt begrijpen hoe internationale verhoudingen werken, deze podcast helpt je om door het nieuws heen te kijken en te begrijpen wat er speelt.
     
    Elke aflevering staat stil bij een ander aspect van de NAVO en haar impact op de wereld. Van de psychologische kracht van Artikel 5 tot de vraag waarom Rusland ooit NAVO-lid wilde worden – de podcast biedt een scherpe, kritische en informatieve blik op een bondgenootschap dat relevanter is dan ooit. 
     
    Over Mark Beekhuis  
    Mark Beekhuis (1969) is presentator, journalist, radio- en podcastmaker met een focus op wetenschap, politiek en technologie. Hij won de eerste Dutch Podcast Award in de categorie Nieuws met Newsroom Den Haag en maakte de afgelopen jaren onder meer de serie De Kwestie Wolf, de Nieuws Top 150. Daarnaast presenteert hij wekelijks de podcasts Studio Den Haag en De Technoloog. Ook kun je hem kennen van zijn vele bijdrages op BNR Nieuwsradio. 
     
    Over Bernard Hammelburg  
    Bernard Hammelburg (1947) is correspondent, radiopresentator, commentator en televisieproducent. Sinds 2002 is Hammelburg presentator en buitenlandcommentator voor BNR Nieuwsradio, waar hij onder anderen de Amerika Podcast en De Wereld. Daarnaast hoor je hem vaak op BNR Nieuwsradio, om diverse geopolitieke kwesties toe te lichten.  
     
    Luister nu al naar ‘De NAVO heeft geen leger’ in de BNR-app.

  • The world’s most popular history podcast, with Tom Holland and Dominic Sandbrook.

    Join The Rest Is History Club (www.therestishistory.com) for ad-free listening to the full archive, weekly bonus episodes, live streamed shows and access to an exclusive chatroom community.

    Here are some of our favourite episodes to get you started:

    WATERGATE/NIXON apple.co/3JrVl5h


    ALEXANDER THE GREAT apple.co/3Q4FaNk


    HARDCORE HISTORY'S DAN CARLIN apple.co/3vqkGa3


    PUTIN & RUSSIA apple.co/3zMtLfX

  • Wat gebeurt er voor en achter de schermen in de politiek? In de podcast Betrouwbare Bronnen praat Jaap Jansen met politieke hoofdrolspelers en hooggekwalificeerde deskundigen. Betrouwbare Bronnen koppelt Nederlandse politiek en beleid aan Europese en internationale ontwikkelingen.

    De host van de podcast is Jaap Jansen, een politieke journalist die al zo’n dertig jaar op het Binnenhof werkt. In veel afleveringen koppelt historicus Pieter Gerrit Kroeger met diepgravende betogen en smeuïge anekdotes politieke geschiedenis aan de actualiteit van nu.

    Nieuwe afleveringen van Betrouwbare Bronnen verschijnen doorgaans op dinsdag en vrijdag.

    Reacties zijn welkom via Twitter @jaapjansen @pgkroeger en via [email protected]

    Betrouwbare Bronnen heeft ook een website met actuele informatie.

    Wilt u informatie over de mogelijkheid om te adverteren of te sponsoren, stuur dan een mailtje aan: [email protected] en we nemen zo snel mogelijk contact met u op!

  • Als het nu oorlog zou worden, zou jij dan onderduikers in huis nemen? En hoeveel dan? De Haagse Mies Walbeehm nam in haar kleine tweekamer-appartement maar liefst dertig Joodse onderduikers op, met gevaar voor haar eigen leven. Ze hielp zo in de Tweede Wereldoorlog meer dan honderd mensen aan een onderduikplek in haar woning. Toch kennen maar weinig mensen haar verhaal. Podcastmakers Marloes Vernooijs en Richard Grootbod zochten voor Omroep West het leven van Mies uit en ontdekten dat ze een veel grotere rol speelde dan tot nu toe bekend was.

    Heb je vragen over deze serie of kun je ons aan meer informatie helpen? Stuur dan een bericht aan [email protected]

  • Titanic: Ship of Dreams is the new podcast from the award winning Noiser Network.

    Join host Paul McGann as he explores life and death on the most infamous ship in history.

    You'll be right there on board - mingling with the first-class passengers in their opulent surrounds and rubbing shoulders with the passengers down in steerage. Setting sail from Southampton, chugging across the Atlantic, striking the iceberg and sinking into the icy depths...

    We'll hear the harrowing tales of the victims and the testimonies of the lucky survivors. And Paul explores his own family story, following his great uncle Jimmy McGann - a trimmer down in Titanic's engine room.
    _______________________________________________________________________
    Available for free wherever you get your podcasts or at noiser.com

    Early access to new episodes and ad-free listening for Noiser+ subscribers. Click the Noiser+ banner or head to noiser.com/subscriptions to find out more.

    Narrated by Paul McGann. Produced by Duncan Barrett and Miriam Baines. Written by Duncan Barrett. Exec produced by Joel Duddell. Audio by Miri Latham, Thomas Pink, Dorry Macaulay, Cian Ryan-Morgan, Anisha Deva, George Tapp. Recording engineer: Joseph McGann. Music by Dorry Macaulay and Oliver Baines. Nautical consultant: Aaron Todd.

  • Elke week een nieuwe historische sensatie zoals alleen Bart Van Loo dat kan. Reis mee naar meer dan 60 Bourgondische plekken. Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Bart ons verre verleden nieuw leven in.

  • PODCAST - Jonas, Filip, Benjamin en Laurent duiken als gepassioneerde geschiedenisliefhebbers diep in het verleden, om het heden te begrijpen. Deze historische podcast - over oude beschavingen, recente wereldconflicten en alles daartussenin - serveert met veel enthousiasme heldere verhalen en kritische inzichten op maat van iedereen die geschiedenis wil (her)ontdekken. Geen debat te complex, geen huisje te heilig. Volg de reeks ook op Facebook en Instagram.

    Wil je adverteren in deze podcast? Neem contact op met [email protected]

  • ‘Je oma werkte in het Scholtenhuis’. Marijkes vader zegt het plompverloren, een paar jaar geleden. Oma? Met haar bloemetjesjurk en knotje? Wat deed zij in het Scholtenhuis in Groningen, de plek waar in de Tweede Wereldoorlog verzetsstrijders werden gemarteld?

    In de vierdelige podcast Fout Bloed neemt podcastmaker Marijke Meems je mee in een zoektocht naar het oorlogsverleden van haar oma Tekkelina. En onderzoekt ze hoe trauma door kan werken in meerdere generaties.

    Het Scholtenhuis was een statig gebouw aan de Grote Markt van Groningen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog huisde daar het hoofdkwartier van de Duitse Sicherheitsdienst. De bevolking noemde het ook ‘het voorportaal van de hel’. Het gebouw werd tijdens de bevrijding van de stad in april 1945 vernietigd.

  • OVT is een baken van verrassende verhalen die historische verdieping en achtergrond bieden.

    In deze feed vind je de uitzendingen terug, vol items die historische context bieden bij het nieuws, interviews met auteurs van recent verschenen boeken, verhalende radiodocumentaires en podcasts, recensies en columns. OVT is hét geschiedenisprogramma op de Nederlandse radio, gemaakt door de VPRO. Liever alleen documentaire-rubriek Het Spoor Terug in je feed? Abonneer je dan op de podcast ‘Het Spoor Terug’.

  • Vijf jaar lang werkte David Van Reybrouck aan zijn monumentale Revolusi. Hij interviewde bijna tweehonderd mensen, de laatste nog levende getuigen van de onafhankelijkheidsstrijd, in Indonesische rusthuizen, Japanse miljoenensteden en op verafgelegen eilanden. Ook in Nederland bracht zijn onderzoek tal van nieuwe verhalen aan het licht. De veelheid aan perspectieven en herinneringen weeft Van Reybrouck samen tot het aangrijpende verhaal van de Indonesische onafhankelijkheid.
    In samenwerking met De Correspondent.