Geschiedenis – Populaire podcasts
-
Wat als je familieleden verraders blijken te zijn? Blijf je erover zwijgen, net als de generaties voor jou of ga je graven naar de waarheid?
Bij toeval stuit Stephanie Biesheuvel op een familiegeheim als haar overgrootvader in een krantenartikel wordt genoemd als de mogelijke verrader van Anne Frank.
In tegenstelling tot zwijgen, een giftige familietraditie, besluit podcastmaker Stephanie Biesheuvel op onderzoek uit te gaan. In de podcast โHet verraad van de Jordaanโ volgen we Stephanie op haar ontluisterende zoektocht naar de waarheid die tachtig jaar verzwegen was.
Luister alle afleveringen op Podimo. Ga naar https://podimo.nl/hetverraadvandejordaan
-
Journalisten Lammert de Bruin en Babs Assink, bekend van podcasts als De Showbizzmoord, Mathilde's Mysterie en De Butlermoord, duiken diep in opvallende nationale en internationale misdaadzaken. In dit derde seizoen van hun serie 'Lammert & Babs' staat Bureau Warmoesstraat centraal. Drugs, prostitutie, gokken en moorden op de Amsterdamse Wallen zorgden ervoor dat Bureau Warmoesstraat het bekendste politiebureau van Nederland werd. Maar ook corruptie en de boeken, series en films van oud-rechercheur Appie Baantjer droegen daaraan bij. Bijna 25 jaar geleden sloot het markante bureau zijn deuren, maar de verhalen zijn nog niet vergeten. Lammert en Babs halen deze verhalen op bij betrokkenen door met ze terug te gaan naar de plekken op de Wallen waar het allemaal gebeurde.
-
Dat Fake news een moderne uitvinding is, is fake news. Sterker nog: na een beetje onderzoek, kom je er snel achter dat dit fenomeen zo oud is als de weg naar Rome. Was Moeder Theresa wel zoโn lieverdje? En hoelang was Martin Luther King eigenlijk koning?
In Geschiedenis Inside gaan Gijs van Engelen en Thomas van Luyn met terugwerkende kracht op fake news-jacht om zo samen Nederland te behoeden voor historische leugens. Elke week staat รฉรฉn historisch figuur centraal. Hun levensverhaal wordt verteld, aan de hand van alles wat mensen op straat over hem of haar denken te weten. Kloppen de algemeen bekende verhalen wel, of zat het toch allemaal net iets anders?
Geproduceerd door Tonny Media.
Credits:
Redactie: Jette van WijngaardenAudiovormgeving: Raymond van de LaarArtwork: Geeske BoudesteinHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Tussen 1956 en 1984 moesten zeker 15.000 ongehuwde vrouwen hun baby afstaan. Het idee dat het afstaan van een kind beter was voor ongehuwde jonge moeders werd destijds omarmd door de hele samenleving en onder invloed van psychiaters, ouders, huisartsen en de kerk werd dit de norm.
“Het waren nou eenmaal andere tijden.” En zo is een pijnlijk deel van de geschiedenis onder het tapijt geveegd. Het verhaal van vrouwen die nog steeds worstelen met schaamte, eenzaamheid en schuldgevoel. Maar wie moet zich hier nou eigenlijk schuldig voelen?
De podcastserie Het is niet van mij gaat over vrouwen die hun kind af moesten staan. En er daarna nooit meer over mochten spreken. Een podcast van Robin Peters en Merel van Waalwijk van Doorn. Naar een idee van de redactie van het tv-programma Spoorloos.
Research, tekst, montage, voice-over en redactie: Robin Peters Research, tekst, montage en redactie en stem: Merel van Waalwijk van Doorn
Met speciale dank aan de moeders:
Reneé, Anne, Ellen en Will.
En dank aan:
Redacteur: Daan Broekhuis. Historica: Nelleke Bakker. GZ-Psycholoog en relatie- en systeemtherapeut: Mirjam Heinemans. Advocaat: Lisa-Marie Komp.
Lonneke van der Wouw, Trees Roelofs, Rene Theo van Engelen, Sophie Jongma, Sanne Huisman, Petra de Beij en Gerben Westra.
Eindredacteur en stem: Geesje Oostland. Dramaturg en stem: Els Peek. Eindmixage, muziek en sounddesign: Bram Kniest. Visuals en tegel: Karlijn Suurd
De KRO-NCRV en het NPO Fonds. -
De podcastversie van de atlas. Per aflevering bespreken 3 geografen 1 land. Nooit volledig, wel origineel. Geen experts, wel liefhebbers.
-
Wat gebeurt er voor en achter de schermen in de politiek? In de podcast Betrouwbare Bronnen praat Jaap Jansen met politieke hoofdrolspelers en hooggekwalificeerde deskundigen. Betrouwbare Bronnen koppelt Nederlandse politiek en beleid aan Europese en internationale ontwikkelingen.
De host van de podcast is Jaap Jansen, een politieke journalist die al zoโn dertig jaar op het Binnenhof werkt. In veel afleveringen koppelt historicus Pieter Gerrit Kroeger met diepgravende betogen en smeuรฏge anekdotes politieke geschiedenis aan de actualiteit van nu.
Nieuwe afleveringen van Betrouwbare Bronnen verschijnen doorgaans op dinsdag en vrijdag.
Reacties zijn welkom via Twitter @jaapjansen @pgkroeger en via [email protected]
Betrouwbare Bronnen heeft ook een website met actuele informatie.
Wilt u informatie over de mogelijkheid om te adverteren of te sponsoren, stuur dan een mailtje aan: [email protected] en we nemen zo snel mogelijk contact met u op!
-
The world’s most popular history podcast, with Tom Holland and Dominic Sandbrook.
Join The Rest Is History Club (www.therestishistory.com) for ad-free listening to the full archive, weekly bonus episodes, live streamed shows and access to an exclusive chatroom community.
Here are some of our favourite episodes to get you started:
WATERGATE/NIXON apple.co/3JrVl5h
ALEXANDER THE GREAT apple.co/3Q4FaNk
HARDCORE HISTORY'S DAN CARLIN apple.co/3vqkGa3
PUTIN & RUSSIA apple.co/3zMtLfX -
Precies honderd jaar na het overlijden van de stichter van de communistische Sovjet-Unie, Vladimir Lenin en 35 jaar na het vallen van de Berlijnse Muur onderzoekt journalist Ulrike Nagel de rol die Nederland speelde in de militaristische staat in het Oosten. Daarnaast wil de in Oost-Berlijn geboren Ulrike weten hoe het haar gevormd heeft en hoe de Duitse Democratische Republiek nog in haar zit.
De verwachting was dat in 1989 de spanningen tussen Oost- en West-Duitsland zouden verdwijnen, maar dat is niet gebeurd. Integendeel, door de oorlog in Oekraïne is die spanning wereldwijd weer opgelaaid. De val van de Muur was het einde van een tijdperk waarin ook Nederland een bijzondere rol speelde. Zo dreef Nederland handel met de Duitse Democratische Republiek (DDR) en onderhielden Nederlandse kerken veel contact met Oost-Duitse gezinnen.
-----
In de MAX-podcast Nederland en de apartheid onderzoeken we de Nederlandse rol in het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime tien jaar na het overlijden van Nelson Mandela, en vijfenzeventig jaar na de invoering van de apartheid. Welke positie nam Nederland in? En welke belangen speelden er?
De podcast Nederland en de apartheid maakt deel uit van de podcastserie Nederland in de wereldgeschiedenis. In deze serie nemen we op een verhalende manier luisteraars mee naar momenten in de geschiedenis waarbij Nederland een bepalende rol had. Momenten waarop een klein land een (hoofd)rol speelde in de geschiedenis. Elk seizoen staat de rol van Nederland in een andere periode centraal. -
Context Duitsland
Vier jaar na hun podcast over de gijzeling van Gladbeck, reizen Marcel van Roosmalen en Roel Gootzen weer af naar Duitsland. Ze gaan op reportage in de omgeving van het eiland Rügen, waar de moderne Duitse geschiedenis als geen ander samenkomt. Via Bismarck, Lenin, Einstein, de wereldoorlogen en de Sovjets, komen ze uiteindelijk uit bij de DDR-tijd.
De Gijzeling van Gladbeck
In De Gijzeling van Gladbeck maken journalist Marcel van Roosmalen en zijn jeugdvriend Roel Gootzen een roadtrip door Duitsland voor een reconstructie van één van de meest roemruchtige bankovervallen ooit. Dat was in het Duitse stadje Gladbeck in 1988. Op de overval volgde een bloedige gijzeling.
Welke rol speelden de media in dit spraakmakende gijzeldrama? Zijn er nog onbeantwoorde vragen? Marcel en Roel zoeken hier antwoord op in deze zesdelige serie. Deze podcast is een productie van BNNVARA en NPO Radio 1. -
Wie denkt dat klimaatproblemen, feminisme of superrijken typisch dingen van nu zijn, heeft het mis. De Romeinen hadden er ook mee te maken. In de podcast Rare Jongens vertelt historicus Olivier Hekster (Radboud Universiteit) hoe de Romeinen omgingen met dingen waar we ook nu mee te maken hebben. Samen met Merijn Doggen (hoofdredacteur Universiteit van Nederland) bekijkt hij wekelijks onze tijd door de bril van de Romeinen.
Met dank aan de Letteren Faculteit van de Radboud Universiteit -
PODCAST - Jonas, Filip, Benjamin en Laurent duiken als gepassioneerde geschiedenisliefhebbers diep in het verleden, om het heden te begrijpen. Deze historische podcast - over oude beschavingen, recente wereldconflicten en alles daartussenin - serveert met veel enthousiasme heldere verhalen en kritische inzichten op maat van iedereen die geschiedenis wil (her)ontdekken. Geen debat te complex, geen huisje te heilig. Volg de reeks ook op Facebook en Instagram.
Wil je adverteren in deze podcast? Neem contact op met [email protected]
-
Een zesdelige podcastserie over de grootste roof uit de Nederlandse geschiedenis.
In 2005 gingen overvallers er op Schiphol vandoor met zakken vol diamanten ter waarde van bijna zeventig miljoen euro. Hoe liepen de diamantrovers in de val? Podcastmakers Maaike Timmerman en Sandra van den Heuvel nemen je mee in de zoektocht van de rechercheurs die in een jarenlang kat-en-muisspel verwikkeld raken. Hoofdrolspelers doen bijna twintig jaar later voor het eerst hun verhaal. -
Vlaanderens bekendste francofiel Bart Van Loo vertelt het spannende ontstaan van de Lage Landen. Wat blijkt? We zijn een Bourgondische uitvinding. Een wonderlijke en gevaarlijke reis langs brandstapels, feestelijke banketten, de pest, riddertoernooien, Jeanne d’Arc en de wereldberoemde schilderijen van Jan van Eyck.
-
Nu de Tweede Wereldoorlog bijna 80 jaar achter ons ligt, zijn er steeds minder mensen die uit eerste hand kunnen vertellen over hoe het er toen aan toe ging. Hoe waren die jaren waarin รกlles anders werd?
In De laatste getuigen vertellen de laatste mensen die de oorlog met eigen ogen meemaakten over hun ervaringen.
-
In de vijfdelige podcastserie 'En niemand bleef onaangeraakt' vertellen schrijver Maurits de Bruijn en podcastmaker Randy Vermeulen het liefdesverhaal van Jan en Martin, dat zich afspeelt tijdens de aidscrisis van de jaren 90. De makers zoomen in op het aangrijpende leven van deze twee mannen én vertellen verhalen van anderen waarvan de levens zijn getekend door hiv en aids. Ook onderzoeken ze vanuit hun eigen queer perspectief hoe het stigma en de vooroordelen zich zo hardnekkig hebben kunnen nestelen in de hoofden en harten van de generaties queer mensen die opgroeiden in de schaduw van de epidemie.
'En niemand bleef onaangeraakt' is een productie van Slowpony en de VPRO voor NPO Radio 1, naar een idee van Maurits de Bruijn, Randy Vermeulen en Anna Peeters. De podcast is tot stand gekomen met steun van het NPO-fonds, het Amsterdams Fonds voor de Kunsten, Gemeente Utrecht en Het Blauwe Fonds. -
In 1847 vertrekt een grote groep Achterhoekers naar Amerika, in de hoop op een beter leven. Vlak voor hun eindbestemming, vliegt hun schip 'Phoenix' in brand. Overlevenden zijn er nauwelijks. In deze podcastserie van Omroep Gelderland volg je Joske Meerdink in een persoonlijke zoektocht, met vragen als: wie zaten er op het schip en waarom wilden ze weg? Hoe kon de ramp gebeuren? Is het wrak ooit gevonden? Maar ook, waarom kent bijna niemand dit verhaal? Contact: [email protected] Zie ook: gld.nl/phoenix Deel v.h. logo: William J. Koelpin. Benieuwd naar onze andere series? Zoek op 'Omroep Gelderland' in je podcastapp.
-
Paul Rem en Cathelijne Blok duiken in de wereld van excentrieke vorsten en vorstinnen uit het verleden. Zij wentelen zich onbeschaamd in hun bizarre levens die rijk gevuld zijn met betekenisvolle trivia. Wat is tijdens hun leven de impact geweest van deze royals met een โrandjeโ? en waarom zijn ze nu nog altijd bij een groot publiek bekend?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Een halve eeuw waren de levens van Mina en Mevrouw innig met elkaar verstrengeld. Mevrouw een gravin op een kasteel bij Middelburg, Mina haar inwonende dienstbode. Als achterkleindochter van Mevrouw voelt Maartje Duin al een leven lang ongemak over hun verhouding, die in haar familie wordt voorgesteld als een liefdevolle vriendschap. Kan er liefde zijn, als er zo’n grote ongelijkheid is?
Na 'De plantage van onze voorouders' duikt podcast documentairemaker Maartje Duin opnieuw in haar familiegeschiedenis. Haar nieuwe negendelige documentaire podcast ‘Mina & Mevrouw’ is een epische Zeeuwse vertelling over de voor vrouwen revolutionaire twintigste eeuw.
Een productie van Maartje Duin, Prospektor en OVT (VPRO) voor NPO Radio 1. Mede mogelijk gemaakt door het NPO Fonds, het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten, het Ithaka Stipendium, Cultuurfonds Zeeland en een heleboel andere fondsen, zie vpro.nl/mina. -
Jason Weiser and Carissa Weiser tell stories from myths, legends, and folklore that have shaped cultures throughout history. Some, like the stories of Aladdin, King Arthur, and Hercules are stories you think you know, but with surprising origins. Others are stories you might not have heard, but really should. All the stories are sourced from world folklore, but retold for modern ears. These are stories of wizards, knights, Vikings, dragons, princesses, and kings from the time when the world beyond the map was a dangerous and wonderful place.
-
Fact is scarier than fiction. Subscribe to Casefile Premium to receive ad-free episodes released one week early, along with access to bonus Q&A’s, our exclusive show ‘Behind the Files’, and more.
- Laat meer zien