Waargebeurde misdaad – Populaire podcasts

  • Margretha van de Laar is zangeres, fitnessgoeroe én eigenaar van het grootste en meest beruchte escortbureau van Nederland. Met haar miljoenenimperium laat ze een spoor van vernieling achter. Ze spint een web van misleiding, oplichting en bedrog, maar bleef jarenlang uit handen van justitie. Hoe kon dat gebeuren?

    Onderzoeksjournalisten Klaas den Tek en Jerry Vermanen, van KRO-NCRV Pointer, zoeken het uit in deze nieuwe podcast.

    Credits

    Onderzoek: Klaas den Tek en Jerry Vermanen

    Journalistieke eindredactie: Rene Sommer

    Audio-eindredactie: Evelien Veldboom

    Dramaturgie: Marjon Moed en Evelien Veldboom

    Coördinatie: Myrthe Klaus

    Productie: Tharisia Koorndijk

    Vormgeving: Mark Jan van Tellingen

    Muziek: Bram Kniest

    Audiodesign en audionabewerking: Michaël van Putten

  • Misdaadjournalist Wouter Laumans, Christian Flokstra en Ayse Çimen, allebei strafpleiter, praten met advocaten en officieren van justitie over bijzondere zaken die hen altijd zullen bijblijven. In deze BNR- podcast geven advocaten en officieren van justitie voor het eerst een unieke inkijk in geruchtmakende strafprocessen.

    De podcast bestaat sinds het najaar van 2021 en wist vorig jaar als winnaar uit de bus te komen bij de Dutch Podcast Awards in de categorie crime. In iedere aflevering staat één strafproces centraal waarbij Laumans en Flokstra hun gast kritisch ondervragen en op die manier de zaak tot op de bodem analyseren.

    In Napleiten hoor je de ene week alles over aan wietplantages gerelateerde ripdeals. In andere afleveringen word je meegenomen naar een crime passionel óf een ex-TBS-er die opnieuw in de fout gaat. Ook wordt regelmatig teruggekeken op gebeurtenissen die heel Nederland nog helder voor de geest staan. Denk aan de schietpartij in het winkelcentrum in Alphen a/d Rijn of de Damschreeuwer. Napleiten beperkt zich bovendien niet tot alleen maar strafprocessen in Nederland. Ook buiten onze landsgrenzen zijn immers volop interessante zaken te vinden!

    Napleiten: wekelijks op BNR Nieuwsradio op zaterdag van 10.00-11.00 uur. Daarnaast zijn ook alle voorgaande afleveringen van de podcast beschikbaar op het BNR-platform of andere bekende podcastplatforms. Napleiten is in november 2023 uitgeroepen tot de Beste Podcast van Nederland.

    Over de makers:

    Wouter Laumans is misdaadjournalist bij Het Parool. Je kent hem waarschijnlijk als auteur van de bestseller ‘Mocro Maffia’ uit 2014. In 2019 verscheen het vervolg op dit boek: ‘Wraak’. In het verleden schreef Laumans voor NRC, Panorama en Nieuwe Revu.

    Christian Flokstra is in 2008 in de advocatuur begonnen nadat hij eerst een jaar als docent en onderzoeker aan de Vrije Universiteit verbonden was. De eerste vijf jaar werkte hij bij Cleerdin & Hamer Advocaten. Sinds 2013 is hij strafpleiter bij advocatenkantoor Ficq & Partners. Flokstra was als strafrechtadvocaat onder meer betrokken bij grote strafzaken tegen de georganiseerde misdaad, zoals Passage, Marengo en Eris.

    Ayse Çimen begon haar carrière in 2008 bij Spong Advocaten, waar ze zich heeft gespecialiseerd in het strafrecht. Sinds 2017 is Ayse partner bij Takens Admiraal Advocaten te Amsterdam. De praktijk van Çimen bestaat o.a. uit georganiseerde misdaad, witwaszaken, drugshandel, overvallen, inbraken, diefstal, moord, doodslag en overige geweldsdelicten. Op dit moment verdedigt Ayse één van de verdachten van de moord op Peter R. de Vries.

  • De Zwembadmoord is een truecrimepodcast van NU.nl. Daarin vertelt misdaadverslaggever Joris Peters het verhaal rond de dood van Jan Elzinga in het Groningse Marum in 2012. Hoe kan het dat een op het oog doodnormale man is vermoord op een manier die alles wegheeft van een liquidatie in het criminele milieu? Wat is de dubieuze rol van het OM in deze zaak? Wat is waar van het verhaal van een omstreden kroongetuige? En wie zit er achter Jans dood?

  • Nederland kent Rian van Rijbroek als ‘cybercharlatan’. Toch heeft ze IT-miljonair Gerard Sanderink in haar macht. Wie is deze Rian van Rijbroek, waarom doet ze wat ze doet en hoe kan ze al zo lang haar gang gaan? In de podcast ‘In de ban van Rian’ zoekt Tubantia-journalist Angelique Kunst het antwoord op die vragen.

  • Wat heeft Sywert van Lienden gemeen met een Britse lingeriemagnaat, de ‘gouden vrijgezel’ van Spanje, de dochter van een Duitse politicus en een groep Italiaanse zakenmannen? Ze verdienden allemaal miljoenen met een mondkapjesdeal tijdens de coronacrisis. 

    Nu staan ze in hun eigen landen terecht en worden ze beschuldigd van fraude, machtsmisbruik, oplichting of belastingontduiking. Maar, publiekelijk zijn ze allang veroordeeld vanwege hun schaamteloosheid, misleiding en profiteren van een crisis. 

    In Mondkapjesmiljonairs vertellen onderzoeksjournalisten in Engeland, Duitsland, Italië, Spanje en Nederland hoe zij hun eigen schandaal aan het licht brachten en wat hun verhaal losmaakte. De verhalen zijn een meetlat waar we Sywert langs kunnen leggen in aanloop naar de rechtszaak die 22 april van start gaat. Hoe moeten we, als we deze andere verhalen kennen, naar Sywert kijken? Is wat hij heeft gedaan gewoon lelijk, of ronduit misdadig?

    De eerste aflevering van Mondkapjesmiljonairs is vanaf 17 april te beluisteren in je favoriete podcastapp. De andere 4 afleveringen kun je exclusief op Podimo luisteren. Ga daarvoor naar podimo.nl/mondkapjes. Met een proefabonnement luister je nu 30 dagen gratis naar exclusieve podcasts en luisterboeken op Podimo.

  • Carrie & Eddie bespreken tweewekelijks op een toegankelijke manier spraakmakende opgeloste Nederlandse moordzaken. Wie denk jij dat het gedaan heeft? 

  • Alle ins en outs over de meest spraakmakende rechtszaken. Door rechtbankverslaggever Saskia Belleman en presentator Wilson Boldewijn.

  • In de true crime podcast De Zaak X bespreken we met de misdaadverslaggevers van het AD iedere week een spraakmakende of juist minder bekende rechtszaak. Welke indruk maakte de verdachte in de rechtbank? Wat dreef deze verdachte tot zijn daad? Hoe is het nu met de slachtoffers? In elke aflevering hoor je direct welke straf de verdachte krijgt.

  • Iedere acht dagen wordt in Nederland een vrouw vermoord, bij zes op de tien is de dader hun man, vriend of ex. Ze heten Eva, Nadine, Hümeyra, Esmee of Shella. Hart van Nederland-verslaggever Esther Monsma maakt met grote regelmaat nieuwsitems over vrouwenmoorden. Zij vraagt zich af wie de vrouwen zijn die dit overkomt en waarom dit zo vaak blijft gebeuren.

    In de podcastserie 'Vrouwenmoord' praat Esther met nabestaanden en vrouwen die een moordaanslag van hun ex hebben overleefd.

  • Uit het niets wordt op 20 juni 2023 een medewerkster van de Albert Heijn aan de Haagse Turfmarkt doodgestoken. De verdachte is Jamel L., iemand voor wie al tientallen keren is gewaarschuwd.
    ‘Hij is een groot en direct gevaar voor de samenleving’, schrijft een psychiater. Op Curaçao krijgt Jamel tbs opgelegd, maar omdat het eiland geen tbs-kliniek heeft, wordt hij niet behandeld en komt hij op vrije voeten.
    Hoe kan dit? Waarom liep de verdachte vrij rond? Op deze vragen proberen journalisten Chris van Dijk en Liza Janson antwoorden te vinden in de Omroep West-podcast ‘De Supermarktmoord’. Ze duiken in het leven van Jamel en komen uiteindelijk oog in oog te staan met de verdachte.

  • Het is 16 januari. Verslaggever Sebastiaan Quekel begint aan een rustige dienst tot er een melding binnenkomt van, wat aanvankelijk lijkt op, een verkeersongeluk. Zijn dag eindigt in een wervelwind. In het kleine Drentse dorpje Weiteveen, vlakbij de grens, heeft zich namelijk een drama voorgedaan. Ineke en Sam, de kopers van het ouderlijk huis van de Drentse Richard K., zijn vermoord.

    In de podcast Weiteveen duiken verslaggevers van het AD dieper in dit drama. Waarom steunden de dorpelingen in Weiteveen Richard K. na zo'n verschrikkelijke daad? Wie waren Ineke en Sam en wat was hun aandeel in de langlopende burenruzie? Waar ging de ruzie over en waarom greep de politie niet eerder in?

    Weiteveen is een podcast van het AD en wordt gemaakt door Sebastiaan Quekel, Victor Schildkamp, Raymond Boere, Davine Lambert en Thomas Brouwer.
    Meer over het drama in Weiteveen vind je via ad.nl/weiteveen
    Wil je de volgende aflevering niet missen. Abonneer je dan; dat kan via Spotify of Apple Podcast.

  • Sociaal afvalputje. Crimineel nest. Poel des verderfs. De bijnamen van de beruchtste camping van Nederland liegen er niet om. Hoe kan het in hemelsnaam zo ver komen?

    De erfenis van Engel geeft luisteraars een uniek inkijkje in werelden, waarvan de deuren normaal gesproken gesloten blijven. Je maakt kennis met de rafelranden van de samenleving.

    Journalisten Peter Ullenbroeck, Pieter van den Akker en Fieke Nobel doken een jaar lang in het leven van de omstreden campingbaas Cees Engel. Zo ontstaat voor het eerst een compleet beeld van de camping. Wie was Cees Engel? Hoe kwam hij aan zijn bijnaam ‘krottenkoning’? En is het toeval dat zijn zoon Willem Engel voorman werd van het landelijke coronaprotest?

    De Erfenis van Engel is een podcast van het AD, BN DeStem en de aangesloten regionale dagbladen.

    Credits:

    Onderzoek, interviews en script: Peter Ullenbroeck, Fieke Nobel en Pieter van den Akker

    Script, regie en montage: Dija Kabba

    Eindredactie: Daan Hofstee

    Mixage en sound design: Olivier Nijs

    Muziek: Eric van der Westen

    Artwork: Guido van der Mark

    Projectmanagement: Manon van der Knaap

    PR: Emilie van Kinschot

    Contentmanagement: Kelly de Jong

  • When ex-Bunny girl Jayne Gaskin spots the desert island of her dreams for sale online, she decides to risk it all. Trading in their English village home, Jayne and her family relocate to their own private paradise, just off the coast of Nicaragua. And a reality TV crew follows them to film a new show, No Going Back. But soon they all discover that paradise has its secrets. The locals claim the island belongs to them, and it’s been sold illegally. Jayne’s not leaving without a fight. A fight that will soon turn deadly.

    Hosted by Alice Levine.

    Listen to The Price of Paradise on the Wondery App or wherever you get your podcasts. You can binge all episodes early and ad-free on Wondery+. Join Wondery+ in the Wondery App or on Apple Podcasts. Start your free trial by visiting https://wondery.com/links/the-price-of-paradise/

  • Een jonge AIVD'er neemt het op tegen Russische infiltranten in Nederland. Volg de 6-delige serie en mis geen aflevering.


    Jonathan is een nieuwe serie van Inse Martin – een pseudoniem waarachter een oud aivd-medewerker schuilgaat.


    Meer avonturen van Jonathan? Bekijk ook het boek Jonathan - De Achterblijvers.




    Jonathan is een productie van VBK AudioLab, Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, en Wim Pel Productions.

    Met Kiefer Zwart, Channah Hewitt, Alex van Bergen, Hymke de Vries, Danique Graanoogst, Rutger Le Poole, Valentijn Benard, Marek Glapinski, Ad Knippels, Nine Meijer, Janneke Rinzema en Stephan Holwerda.

    Een scenario van Janneke Rinzema en Inse Martin. Redactie: Tom Harmsen en Maarten Basjes. Productie: Wim Pel Productions. Regie: Stephan Holwerda. Techniek: Ronald Bijlsma en Tijn van de Wetering. Mixage: Ronald Bijlsma.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Serial returns with a history of Guantánamo told by people who lived through key moments in Guantánamo’s evolution, who know things the rest of us don’t about what it’s like to be caught inside an improvised justice system.

    Serial Productions makes narrative podcasts whose quality and innovation transformed the medium. “Serial” began in 2014 as a spinoff of the public radio show “This American Life.” In 2020, we joined the New York Times Company. Our shows have reached many millions of listeners and have won nearly every major journalism award for audio, including the first-ever Peabody Award given to a podcast.

    Subscribe to our newsletter for the latest Serial Productions news: https://bit.ly/3FIOJj9

    Have thoughts or feedback on our shows? Email us at [email protected]

  • Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt. Met elke week de resultaten van ons onderzoek en onder meer een persoonlijk verhaal van een betrokkene. 

  • Eén straathoek. Drie waargebeurde verhalen in de Antwerpse Joodse wijk. Een tunnelroof op een bank in 2019. Een aanslag op een Joodse jeugdbeweging in 1980. En een kleutertje dat in 1942 op miraculeuze wijze aan deportatie ontsnapt. Een podcast over de lagen van de geschiedenis. Over het wonderlijk verbonden zijn van alles. En over de kunst van het verdwijnen, voor even of voor altijd. Een co-productie van VRT MAX & MartHa!tentatief

  • Kim Barker, a Pulitzer Prize-winning investigative reporter for The New York Times, revisits an unsolved murder that took place while she was in high school in Laramie, Wyoming, nearly 40 years ago. She confronts the conflicting stories people have told themselves about the crime because of an unexpected development: the arrest of a former Laramie police officer accused in the murder.

  • Wat als diegene die jij het meest vertrouwt al jouw gedrag wil controleren? In Een soort god onderzoeken Volkskrant-journalisten Simone Eleveld en Anneke Stoffelen in zeven afleveringen hoe het kan dat slimme mensen in een sekte belanden. Kan dit jou ook overkomen? 

    Een soort god is een podcast van de Volkskrant. Kijk voor meer informatie op volkskrant.nl/eensoortgod

     

  • Welkom bij Dossier Delict.

    In de podcast van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie nemen we je mee in de wereld van stoornis en delict. 

     

    Bij het NIFP doen onafhankelijke gedragsdeskundigen -meestal in opdracht van het Openbaar Ministerie- een Pro Justitia onderzoek naar een persoon die betrokken is in een rechtszaak.


    In dat onderzoek proberen een of meerdere rapporteurs een verdachte te doorgronden. In de podcast hoor je hoe dat onderzoek verloopt. Luister onder andere naar een officier van justitie, advocaat Job Knoester, een ex-tbs’er, een slachtoffer en een groot aantal rapporteurs over hun ervaringen uit de praktijk.

     


    Vanaf 28 maart op jouw favoriete podcastplatform. Abonneer je nu!


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.