Maatschappij & cultuur – Populaire podcasts

  • In Bubbels! gaan Jort Kelder en Hannah Prins, ieder met een eigen blik op de wereld, in gesprek over de belangrijke thema’s van deze tijd.

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Welkom in de Verhoorkamer. Een podcastkanaal van de KRO-NCRV en NPO Radio 1 met waargebeurde verhalen van grote moordzaken waarin mogelijk valse bekentenissen zijn afgelegd in de verhoorkamer. 

    De Restaurantmoord:
    De restaurantmoord gaat om een van de meest omstreden strafzaken uit de Nederlandse geschiedenis. Zes jongeren, bekend als ‘De zes van Breda,’ zaten jarenlang vast voor de brute moord in 1993 op een Chinese vrouw, oma Mok. Maar zijn zij wel de daders? In de podcast de restaurantmoord hoor je nieuwe feiten en getuigenissen over fouten en misstanden in het strafrechtelijk onderzoek. 

    De Pompmoord:
    Vier mannen zijn in 2004 veroordeeld voor de moord op een pompbediende in Warnsveld. Maar volgens deskundigen is die veroordeling mogelijk onterecht omdat er in de verhoorkamer een valse bekentenis is afgelegd.

    Aan de hand van de originele verhoortapes en het strafdossier hoor je in deze podcast hoe die verhoren gingen en hoe die in hoger beroep tot een veroordeling leiden.

    De Verhoorkamer: 
    Lot Buis is onderzoeksjournalist voor KRO-NCRV en werkte de afgelopen tijd met een groep onderzoeksjournalisten aan de documentaireserie over de Warnsveldse Pompmoord.

    Vier mannen werden in 2004 mogelijk onterecht veroordeeld voor de moord op een jonge pompbediende in Warnsveld. Maar wie doet dat nou, een moord bekennen die je niet hebt gepleegd? En… Zou dit jou ook kunnen overkomen?  In deze podcast neemt Lot je mee in haar onderzoek naar de valse bekentenis.

  • Aaf Brandt Corstius en Lies Visschedijk zijn al jaren bevriend en hebben heel wat met elkaar meegemaakt. In de podcast Aaf en Lies lossen het wel weer op bespreekt het duo de wereldproblematiek, problemen van de luisteraars maar ook hun eigen problemen. Ze geven hun week een cijfer en komen tot rust in Lies' rubriek over de natuur.


    Geproduceerd door: Tonny Media.


    Volg de Instagram, Youtube & TikTok van Aaf en Lies lossen het wel weer op.

    Luister de extra podcast 'Aaf en Lies pakken door' exclusief op Podimo, klik hier voor 30 dagen gratis!


    Credits:

    Redactie: Floor van der VlietAudiovormgeving: Raymond van de LaarArtwork: Geeske Boudestein

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Henriëtte wist als jongetje al dat ze eigenlijk een meisje was. Nu ze 63 is, ondergaat ze zware ingrepen en wordt ze ook voor de buitenwereld de vrouw die ze altijd al wil zijn. Journalisten Hélène & Pieter volgen haar in dit bijzondere jaar voor de podcast Operatie Henriëtte. Ze mogen haast overal bij zijn en haar alles vragen. Zodra de actualiteit erom vraagt, krijg je een update. Onze podcast is te beluisteren via BN DeStem, AD of via Spotify en Apple.

  • In deze serie podcasts biedt Jort Kelder radiotherapie tegen hypes en hysterie, op basis van een gesprek uit de uitzending van dr Kelder en Co.

  • Ooit stond er een Abraham of Sara in je tuin om te benadrukken dat je toch wel echt oud werd. Hoe is het leven nu voor een Vijftiger? Acteur Patrick Stoof (57), zangeres Berget Lewis (54), auteur Yvanka van der Zwaan (51) en radiomaker Sander de Heer (50) bespreken in deze gloednieuwe podcast hun zorgen, uitdagingen en kwaaltjes. Hoe krijg je je kinderen de deur uit? Kom je nog makkelijk aan de bak en wil je je nog vertonen in een club? Een eerlijke, taboedoorbrekende podcast over carrière, gezondheid, verandering en nieuwe interesses.

  • Wekelijks ontvangt presentator Pieter van der Wielen een toonaangevende gast uit een, voor deze tijd, belangrijk veld. Hoe staan zij in het leven? Wat zien zij als dé uitdagingen van deze tijd? En wat kunnen wij van hen leren?

    https://www.nrc.nl/hetuur/


  • De podcastversie van de atlas. Per aflevering bespreken 3 geografen 1 land. Nooit volledig, wel origineel. Geen experts, wel liefhebbers.

  • 'De dader krijgt X jaar, maar ik heb levenslang': een veelgehoorde zin onder veel nabestaanden en slachtoffers van ernstige misdrijven. Op papier is er veel geregeld: er is spreekrecht in rechtszaken, schadevorderingen voor slachtoffers en slachtofferhulp. Maar de praktijk blijkt een stuk weerbarstiger. Slachtoffers voelen zich vaak in de kou gezet, in de steek gelaten, alleen met hun verschrikkelijke herinneringen en verdriet.

    In de podcastserie 'Ik heb levenslang' onderzoeken journalisten Wil van der Schans en Tom Veldhuijzen de positie van slachtoffers en nabestaanden. De samenleving geniet volop van true crime series, daders in tbs-klinieken krijgen een tweede kans, maar is er wel voldoende oog voor de nabestaanden en de slachtoffers?

    --------------------------------------------------------------

    TBS seizoen 3: Vijf TBS-klinieken openen hun deuren, om over vijf aangrijpende groepen in de tbs een diepgaand beeld te geven. Van een van de zwaarst beveiligde tbs-afdelingen in Nederland, tot de langdurige zorg, waar sommige patiënten de rest van hun leven verblijven. Wat gebeurt er echt achter de hoge muren van de tbs-kliniek?

    TBS seizoen 2: Jong en Vast volgt jonge daders en verdachten in jeugdgevangenis Teylingereind. Journalist Tom Veldhuijzen gaat uitgebreid in gesprek met jongeren, behandelaren en beveiligers over wat deze jonge mensen hebben gedaan en hoe ze straks weer terugkeren in de maatschappij. 

    TBS seizoen 1: TBS volgt patiënten uit tbs-instelling De Rooyse Wissel in het Limburgse Venray. De tbs-patiënten hebben een celstraf uitgezeten voor ernstige delicten, maar worden nu klaargestoomd voor een leven buiten de omheining waarin ze leven. Is er voor deze tbs’ers een tweede kans en wat moeten zij daarvoor doen? En wat klopt er van de wilde verhalen die de ronde doen over drank, messen en drugs? 

  • Ezra Klein invites you into a conversation on something that matters. How do we address climate change if the political system fails to act? Has the logic of markets infiltrated too many aspects of our lives? What is the future of the Republican Party? What do psychedelics teach us about consciousness? What does sci-fi understand about our present that we miss? Can our food system be just to humans and animals alike?

    Unlock full access to New York Times podcasts and explore everything from politics to pop culture. Subscribe today at nytimes.com/podcasts or on Apple Podcasts and Spotify.

  • DOCS is de podcast voor audiodocumentaires van de publieke omroep onder eindredactie van NTR en VPRO. Onze host Dija Kabba presenteert iedere week een bijzonder verhaal.

  • Alexander Klöpping en Wietse Hage maken AI begrijpelijk en houden je op de hoogte. Eens in de week bespreken ze niet alleen de laatste ontwikkelingen, maar vertalen ze ook grote AI-doorbraken naar praktische toepassingen.

    www.aireport.email

  • As a child, Alex Kurzem faced a choice: be killed or join the killers.

    In the midst of the Second World War, he was separated from his family and taken in by a group of soldiers as one of their own. He was made a member of Hitler’s army – a toy soldier with his own rifle and miniature SS uniform.

    But what the soldiers didn’t know and what no one would know for decades: he was a Jewish boy masquerading as a Nazi to save his life.

    Alex lives with this false identity for so long, he no longer remembers who he was before – forgetting his parents’ faces, his birthday, his own name. But before he dies, Alex is determined to find the identity and family stolen from him during the Holocaust. 

    This is the story Alex would tell the world decades later, but doubts quickly took hold and wouldn’t let go. Could a story so unbelievable be true? Or is this a con to profit from the Holocaust? Eighty years on, is it possible to uncover who Alex really is?

    Host Dan Goldberg unravels the true story.

    Get lost in someone else’s life. From a mysterious childhood spent on the run, to a courageous escape from domestic violence, each season of Personally invites you to explore the human experience in all its complexity, one story — or season — at a time.

    Hear episodes early and ad-free on CBC Stories Premium on Apple Podcasts.

    Season 1 | Run, Hide, Repeat: a story of a childhood spent on the run.

    Season 2 | Welcome to Paradise: a courageous escape from domestic violence.

    Season 3 | Short Sighted: an attempt to explain what vision loss feels like by exploring how it sounds.

    Season 4 | Sorry About The Kid: an emotional, deeply personal meditation on the loss of a sibling.

  • Welkom bij RomanReuzen, een serie podcast-interviews waarin schrijvers openhartig vertellen welke boeken hun leven en werk hebben verrijkt – boeken die ook jou zullen inspireren, ontroeren en amuseren.

  • Nachtelijk gesprek van Femke van der Laan met een gast uit de kunst of actualiteit. Cultuurpodcast van de VPRO. Vijf afleveringen per week. Op vrijdag presenteert Lotje IJzermans.

  • Een podcast over politiek, maatschappij en cultuur.

  • Vanaf 2025 zijn de dossiers openbaar van meer dan vierhonderdduizend Nederlanders die na de Tweede Wereldoorlog verdacht werden van collaboratie. Ruim een kwart daarvan kreeg een straf opgelegd. Het is een archief vol pijnlijke oorlogsverhalen die vaak uit schaamte diep zijn weggestopt. En nu zijn die verhalen van iedereen.

    In het tweede seizoen van FOUT gaat historicus Rick Blom met afwisselend Anne Marthe van der Bles en Inez Schelfhout van ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum in gesprek met nabestaanden van ‘foute’ Nederlanders. Welke impact heeft de openbaarmaking op hen?

    Dit seizoen is het vervolg op een serie gesprekken die Rick Blom en historicus Tijmen Dokter voerden met kinderen van Nederlanders die aan de zijde van de bezetter stonden. Hun ouders waren lid van de NSB, de SS of stelden zich op een andere manier in dienst van de Duitsers. Waarom maakten hun ouders die keuze? En hoe verhielden zij zich daar als kind toe?

    Vind je dit een interessante podcast? Doe dan een donatie op petjeaf.com/fout en help ons met het maken van nieuwe afleveringen en het delen van deze bijzondere verhalen.

    Over de makers:

    Rick Blom (1965) is journalist en historicus. Hij schreef onder meer het boek ‘Vader zat bij de SS, gesprekken met kinderen van Nederlandse SS’ers’. De Engelstalige editie van zijn boek ‘Champagne in Sarajevo, Meelsoep aan de Marne’ behaalde zilver bij de toonaangevende Britse Military History Awards en brons bij de Amerikaanse Foreword Indies Book of the Year Award.

    Anne Marthe van der Bles (1989) is sociaal psycholoog en beleidsonderzoeker/-adviseur bij ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum. Zij heeft onder andere onderzoek gedaan naar de doorwerking van een familiegeschiedenis van collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog op kinderen en kleinkinderen van (vermeende) collaborateurs.

    Inez Schelfhout (1984) is Klinisch psycholoog en Psychotherapeut bij ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum, gespecialiseerd in intergenerationeel trauma en zorg voor oorlogsgetroffenen. Naast haar werk als behandelaar, werkt ze aan het vergroten van de kennisontwikkeling en het bewustzijn in de samenleving rondom intergenerationele doorwerking van trauma na oorlog.

    Tijmen Dokter (1993) is theatermaker en publiekshistoricus. De Tweede Wereldoorlog is zijn grote fascinatie. Tijmen maakte de podcast 'Radio Oranje' waarin de hele oorlog maand voor maand wordt besproken, en met zijn solovoorstelling 'Mijn Strijd' stond hij in de finale van het Groninger Studenten Cabaret Festival.

    Heeft u behoefte om te praten over de geschiedenis van uw familie en wat dat met u doet? U kunt laagdrempelig contact opnemen met het Contactpunt Naoorlogse Generaties via 088 330 51 50 (op werkdagen tussen 9.00-12.00 uur) of via [email protected].

    Of bezoek een van de bijeenkomsten die ARQ samen met Oorlog voor de Rechter gedurende 2025 organiseert. Kijk voor een actueel overzicht op: https://arq.org/projecten/doorwerking-van-collaboratie.

  • Vanuit het tuinhuis van zijn uitgeverij Atlas Contact komt Adriaan van Dis met zijn eigen podcast. In Van Dis Ongefilterd praat hij over alles wat hem bezighoudt met Simon Dikker Hupkes, bekend van de Wie is-podcastreeks en als redacteur bij de uitgeverij. Verschijnt elke twee weken op zaterdag.

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Is Beyoncés succes te danken aan haar talent óf aan de Illuminati? Haar video's, optredens – zelfs haar zwangerschapsfoto’s – lijken vol geheime, duistere boodschappen te zitten. 

    Waarom bedanken supersterren als Adele en Lizzo haar alsof hun leven er - letterlijk - van af hangt? Wat heeft 'Queen Bey' te maken met de schandalen rondom P. Diddy? En wie profiteren eigenlijk van al die complotten? 

    In een 3-delige serie van De Complottenpiramide duiken comedian en columnist Lisa Loeb en haar man, psycholoog en socioloog Daniel Paarlberg, in de complotten rond Beyoncé en ontrafelen de feiten, fabels en psychologie erachter.

  • Carrie & Eddie bespreken tweewekelijks op een toegankelijke manier spraakmakende opgeloste Nederlandse moordzaken. Wie denk jij dat het gedaan heeft?