Gerelateerd aan
-
Van kroegbaas tot koning. Dit is het bizarre, waargebeurde verhaal van Jan van Leiden.
Deze acteur, kroegbaas en kleermaker werd in de zestiende eeuw leider van een beweging, de wederdopers, die verkondigde dat de wereld ten onder zou gaan. In afwachting van de eindtijd werd in Münster een heilstaat opgericht. Die radicaliseerde binnen de kortste keren tot een dictatuur.
In deze podcastserie volg je journalist Max Boogaard in zijn zoektocht naar Jan en ontdek je wat er zo'n 500 jaar geleden in Münster is gebeurd. Zo leer je Jan van Leiden steeds beter kennen: van zijn aanvankelijke bevlogenheid, via zijn even flamboyante als meedogenloze koningschap tot aan zijn laatste biecht in een dodencel.
Een krankzinnig stukje Nederlandse geschiedenis.
Door: Max Boogaard / OPERA2DAY & Nederlandse Bachvereniging
Marketing & promotie: Stan Steeghs & Luuk van Meijel (Spot On)
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hoe kijken politieke grootmeesters, met hun opgedane wijsheden, naar het verleden maar nog sterker: naar het heden…? Dit is Met De Kennis Van Nu!!
Een podcast van Patrick Lodiers en Urs Klaver in samenwerking met Rinse Media.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Europa kiest!
In de podcast Douze Points praat ik, Dieuwke Teertstra, met twaalf correspondenten in twaalf Europese hoofdsteden. In twaalf afleveringen van twaalf minuten.
Hoe leven de verkiezingen in hùn land? Hoe kijken de Italianen naar de Unione Europea? Wat willen de Ieren van Brussels? En wat willen de Fransen vooral niet van Bruxelles?
De podcast Douze Points van de makers van De Dag, vanaf 25 mei in je podcast app. -
-
In Europa Draait Door kijken Arend Jan Boekestijn en Tim de Wit wekelijks naar alles wat Europa teistert, beweegt of beter maakt.
Kan de nieuwe Duitse bondskanselier Scholz zijn stempel drukken? Hoe hard raakt de Brexit de Britten? Lukt het Poetin om Europa uit elkaar te spelen? En wordt de relatie tussen Washington en ons continent ooit nog zoals ie was?
Daarom is dit dé podcast voor iedereen die Europa beter wil begrijpen.
We zijn er elke week op vrijdag! -
De wereld verandert in rap tempo: we voelen de gevolgen van klimaatverandering, er woedt een oorlog in Europa en de koopkracht is historisch gedaald. Om die nieuwe wereld beter te begrijpen praten Pieter Klok, Sheila Sitalsing, Gijs Groenteman en de specialisten van de redactie je dagelijks in 20 tot 30 minuten bij. Op vrijdag luister je naar een langere aflevering, waarin we terugblikken op de politieke week.
-
Elke werkdag biedt Elisabeth Steinz of Marco Geijtenbeek je twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws.
Reageren? Mail [email protected]. -
Wat gebeurt er voor en achter de schermen in de politiek? In de podcast Betrouwbare Bronnen praat Jaap Jansen met politieke hoofdrolspelers en hooggekwalificeerde deskundigen. Betrouwbare Bronnen koppelt Nederlandse politiek en beleid aan Europese en internationale ontwikkelingen.
De host van de podcast is Jaap Jansen, een politieke journalist die al zo’n dertig jaar op het Binnenhof werkt. In veel afleveringen koppelt historicus Pieter Gerrit Kroeger met diepgravende betogen en smeuïge anekdotes politieke geschiedenis aan de actualiteit van nu.
Nieuwe afleveringen van Betrouwbare Bronnen verschijnen doorgaans op dinsdag en vrijdag.
Reacties zijn welkom via Twitter @jaapjansen @pgkroeger en via [email protected]
Betrouwbare Bronnen heeft ook een website met actuele informatie.
Wilt u informatie over de mogelijkheid om te adverteren of te sponsoren, stuur dan een mailtje aan: [email protected] en we nemen zo snel mogelijk contact met u op!
-
-
Op 30 augustus 1989 wordt langs een landweggetje in Dommelen een dode vrouw
gevonden. Ze is vermoord, gedumpt in een greppel. Het blijkt te gaan om de 32-jarige Wies
Hensen uit Budel, een dorp ruim 16 kilometer verderop. Daar kent bijna iedereen haar.
Het politieonderzoek richt zich op haar woonplaats, waar Wies op de avond voor haar
dood is gezien op de kermis. Ze was in het gezelschap van enkele mannen. De politie
ondervraagt honderden mensen in het dorp, maar al na een paar weken zit het onderzoek
muurvast. Maar wat als de politie altijd in de verkeerde richting heeft gezocht? En de daders niet uit Budel komen maar uit Valkenswaard, uit de omgeving van waar haar lichaam werd gedumpt?
ED-verslaggever Bart-Jan van Rooij, die vlakbij de vindplaats van Wies woont, probeert precies dertig jaar na dato samen met collega Chiel Timmermans, nabestaanden, politie en andere betrokkenen op zoek te gaan naar het ware verhaal. -
-
Aan wie kun je beter vragen hoe spindoctors in de politiek werken dan aan spindoctors zelf? Voormalig PvdA-adviseur Julia Wouters en politicoloog en voormalig campagnestrateeg bij de VVD Raymond Mens, 'ontspinnen' alle frames en spins in de politiek. Heb je vragen? Stel ze aan Julia en Raymond via [email protected].
-
-
Twintig jaar geleden werd Pim Fortuyn vermoord. Het was de eerste politieke moord in ruim drie eeuwen en die zette Nederland volledig op zijn kop. De razendsnelle opkomst van Pim Fortuyn, én de zijn gewelddadige dood, maakten een einde aan een periode van ogenschijnlijke rust.
Guus Valk, chef politiek van NRC, deed als beginnend redacteur verslag van de Fortuyn-revolte. In de zesdelige podcast Pim onderzoekt hij de erfenis van die beladen tijd. Wat dreef Fortuyn? Waarom raakte de zittende macht in paniek? Wat was de rol van de media? In gesprekken met vrienden, familieleden en politieke tegenstanders probeert hij die vragen te beantwoorden, en achterhaalt hij hoe Fortuyn de Nederlandse politiek en samenleving tot vandaag beïnvloedt.
-
-
-
Wie is Swift? Ze is de grootste popster ooit. Haar Eras Tour breekt alle records en landen smeken haar langs te komen vanwege de economische boost die haar komst teweegbrengt. Al 18 jaar lang zet Taylor Swift de muziekindustrie op zijn kop. Hoe doet ze dat? Waar komt de devotie van haar 500 miljoen fans vandaan? En waarom roept ze ook zoveel weerzin op?
In Wie is Swift? onderzoeken hosts Simon Dikker Hupkes en Rachel van de Pol samen met experts Swift als cultureel, zakelijk en maatschappelijk fenomeen. Een must listen voor iedereen die wil begrijpen waarom de wereld in de ban is van Taylor Swift.
Wie is Swift is het vierde seizoen van de Wie is-serie met inmiddels meer dan 1 miljoen beluisteringen.
-
The United States will no longer play global policeman, and no one else wants the job. This is not a G-7 or a G-20 world. Welcome to the GZERO, a world made volatile by an intensifying international battle for power and influence. Every week on this podcast, Ian Bremmer will interview the world leaders and the thought leaders shaping our GZERO World.
-
OVT is een baken van verrassende verhalen die historische verdieping en achtergrond bieden.
In deze feed vind je de uitzendingen terug, vol items die historische context bieden bij het nieuws, interviews met auteurs van recent verschenen boeken, verhalende radiodocumentaires en podcasts, recensies en columns. OVT is hét geschiedenisprogramma op de Nederlandse radio, gemaakt door de VPRO. Liever alleen documentaire-rubriek Het Spoor Terug in je feed? Abonneer je dan op de podcast ‘Het Spoor Terug’. -