Carl Jan Podcasts
-
Messiah har varit med om en fräck stöld i Lund, John går igenom liken i de nya ministrarnas garderober och Klara skriver utifrån egna erfarenheter i sitt öppna brev till Romina Pourmokhtari.
-
Carl Jan skänker bort Saxå bruk
Carl Jan Granqvist “dödstädar” som han säger. Det innebär att ett av hans livsverk, Saxå bruk, nu förvandlas till en stiftelse. Hela egendomen, 200 hektar, 13 hus, alla inventarier, ska bli ett centrum för kulturell och måltidsanknuten utveckling.
Alexandra Charles intervjuar i nya poddavsnittet av “Alexandra - nära ditt hjärta” sin goda vän och tillika gastronomiprofessor Carl Jan Granqvist. Vi får höra hur han byggde upp sitt Grythyttan till ett framgångsrikt gästgiveri, men framför allt till en högskola för måltidskunskap. Många år senare brinner han ännu lika starkt för måltidens betydelse:
-Måltiden är ett socialt kitt som stimulerar alla sinnen. Samtalen runt bordet är grunden för empati och empati är grunden för demokrati.
Men nu vid 76 år ålder håller han dödstädar som han säger. I samråd sonen Carl Johan skänks därför hans mångåriga paradis Saxå bruk, utanför Filipstad, till en nybildad stiftelse.
-Stiftelsen ska sprida kunskap om nordisk och svensk gastronomi och utveckla gastronomin som konstart, men också främja utbildning och forskning inom området, säger Carl Jan.
Arbetet med att bilda stiftelsen kommer att ta mycket tid, men Carl Jan vore inte Carl Jan om han inte också hade massor med andra projekt på gång.
2023 ska Stockholm bli Europas gastronomiska huvudstad och det ska märkas över hela landet om Carl Jan får som han vill.
-Ja, varje landskap ta ska fram en unik landskapsmeny, men också en ny dukning med nya bestick, glas, dukar osv. I samarbete med Folkets hus och parker ska menyn också serveras hos dem, så att alla kan ta del av den.
Maten ja. Trots sitt dokumenterade intressen för god mat och goda viner har Carl Jan gått ner 30 kilo de senaste åren och i podden avslöjar han hur han lyckades.
-Det gäller att behärska hungerkänslan, säger han och tipsar om en meny på mycket kaffe, många ägg och en hel del skaldjur. Vi får förstsås lite drycketips också:
-Visste du att Sverige dricker mest champagne i världen per capita, säger han nöjt.
Support till showen http://supporter.acast.com/alexandras.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Nu börjar rättegången mot 20 misstänkta terrorister i Paris. Restaurangbranschen jublar när restriktionerna lättas. Fraktkrisen världen över hotar nu julhandeln. Carl Jan tipsar om nyheter i Systembolagets sortiment och entreprenören Hanna Widell är dagens gäst.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ansvarig utgivare: Sofia Taavitsainen.
-
Äntligen tillbaka!
Vi pratar igenom senaste jaktupplevelserna, vi har alla hunnit med att jaga och har dessutom haft jaktlycka.
Ian har bytt bössa igen och har äntligen lyckats få med sig Tikka's nya rimfire, Tikka T1x som vi klämmer och känner på.
I gissa djuret bjuder Erik på en fantastisk tjäderbröstfilé. Till maten har Erik valt en röd och en vit Bordeaux signerad Carl Jan Granqvist, Eriks kockmentor. Vi ringer upp Carl Jan som entusiastiskt pratar vin, smakupplevelser och bjuder på en rolig jakthistoria.