Yrkeshögskolan Podcasts
-
Ett mästarprov för konditorer, som många av oss aldrig sett. Vi berättar historien om krokanen. Som fortfarande ingår i konditorutbildningen. Och går att beställa på en del konditorier.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
"Bagar Bengtsson här i stan, han har bakat en krokan" läste vi i Lennart Hellsings barnbok. Men visste vi vad han bakat? Han bodde i krokanen, låg och sov "i en bakelsealkov".
- Krokanen är konditorns mästerverk, säger Jimmy Wollberg, konditor och lärare på bagare- och konditorprogrammet på yrkeshögskolan i Göteborg.
Han menar att yrkesskickligheten visas i krokanen.
- För att få mästarbrev så måste man göra en krokan, berättar konditorn Maria Grave, som också undervisar. Det anses vara Sveriges nationalbakverk.
Krokanen var som mest populär på 1800-talets festligheter. Framför allt på bröllop. På kungens och drottningens bröllop fanns en krokan.
Degen består av mandel, äggvita och socker. Den spritsas till bågar och valv med en krokanspruta. Efter torkning och gräddning byggs konstruktioner i flera våningar, ofta torn.
- Jag hade en beställning för 8-9 år sen, säger kollegan Klaus Jensen. Han minns att det var mycket krokanbakande på 80-talet.
Idag är krokanerna mycket ovanliga. Men i utbildningen finns de alltjämt med. Och konditorlärarna tror på de klassiska bakverkens återkomst.
-
Veckan gäst Thomas Persson är generaldirektör för Yrkeshögskolan, har varit förvaltningschef i Stockholm och började sitt yrkesliv som lärare. Kornhall & Netz har bjudit in honom eftersom han ledde den så kallade förstatligandeutredningen. Utredningen skulle lägga fram en modell för hur staten skulle kunna bli huvudman för skolor i Sverige igen. Resultatet blev 1300 sidor. Vad kom Thomas fram till?
Om du vill kommentera, ställa frågor eller föreslå ämnen och intervjupersoner är du välkommen att mejla per(a)kornhall.se eller ingela.netz(a)gmail.com.
Läs mer om podden Kornhall & Netz och programledarna på Arena Idés webbsajt, https://arenaide.se/kornhall-netz/
Arena Idé är en progressiv, partipolitiskt obunden tankesmedja med fokus på arbetsmarknad, ekonomisk politik, välfärd och demokrati. Vi är en ideell förening och finansieras av fackföreningsrörelsen. En del av Arenagruppen.
-
I det här avsnittet pratar vi om hur YH fungerar i verkligheten kontra vad systemet är tänkt att eftersträva. Detta avsnitt gästas av Johanna Köpsén som bedriver forskning kring just Yrkeshögskolan och de här frågorna. Ett riktigt intressant samtal som berör bland annat hur arbetslivet är med och bestämmer YH-utbudet.
-
I det här avsnittet pratar vi om vad du kan göra när en klass är missnöjd med en kurs. Vi pratar om våra erfarenheter från våra år inom Yrkeshögskolan och ger dig flera konkreta tips på hur du kan gå tillväga för att vända klassen!
-
Yrkeshögskolan - skolhundspedagog. I dagens avsnitt intervjuar Helena Sara om yrkeshögskoleutbildningen. Vilka blir antagna, hur ser antagningen ut, vad är det för innehåll, hur gör man om man vill utbilda en hund osv.
-
Yrkeshöskolan är en relativt liten men framgångsrik utbildningsform som har expanderat kraftigt de senare åren. Men varför är utbildningsformen så bra? Och behöver den expandera ytterligare?
I det nya avsnittet av Utbildningsföretagens podd diskuterar Johan Winsborn detta med Thomas Persson, generaldirektör på Myndigheten för yrkeshögskola, Astrid Westfeldt Corneman, VD på Nackademin och Jonas Jegers, näringspolitisk expert på Almega Utbildningsföretagen.